
Τα ψέματα περί «δίκαιης ανάπτυξης» πνίγηκαν στη νεροποντή…
ΚΚΕ: Η ανάπτυξη, την οποία διαφήμισαν στους κατοίκους της περιοχής με διάφορες φιέστες όλο το προηγούμενο διάστημα, δεν έχει ως προτεραιότητα τις λαϊκές ανάγκες αλλά μόνο τα κέρδη του κεφαλαίου
- Οκτώ μήνες μετά τη μεγάλη καταστροφή, που κόστισε τη ζωή δεκάδων ανθρώπων και κατέστρεψε λαϊκές περιουσίες, ο λαός της περιοχής εξακολουθεί να ζει με το φόβο και την αγωνία και να παραμένει απροστάτευτος απέναντι στα έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως έδειξαν οι πλημμύρες των προηγούμενων ημερών.
- Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και η Περιφερειακή Διοίκηση είναι εκτεθειμένες, γιατί κανένα από τα αντιπλημμυρικά έργα δεν έχει καν ξεκινήσει. Αλλά και γιατί τα αντιπλημμυρικά έργα που εγκρίθηκαν, σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτουν τις συνολικές ανάγκες για την προστασία της περιοχής.
- Περιοδεία χτες στη Μάνδρα από κλιμάκιο του ΚΚΕ, που απαίτησε εδώ και τώρα να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας και άλλα, ιδιαίτερα στις περιοχές με εντοπισμένο πρόβλημα, για την ουσιαστική προστασία της ζωής του λαού.
- Αίτημα για προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής κατέθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι του ΚΚΕ με το ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συνεδρίαση-προσβολή για το λαό της Μάνδρας και τα θύματά του
https://youtu.be/Nxz99G_rdd4
Σε μια άνευ προηγουμένου προσβολή από την πλευρά της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής, τόσο προς τους 24 νεκρούς του περασμένου Νοέμβρη, όσο και προς το λαό της Μάνδρας που παλεύει με τις λάσπες και προσπαθεί να ζήσει έχοντας βιώσει δεύτερη φορά την καταστροφή μέσα σε 8 μήνες, εξελίχθηκε η συζήτηση που έγινε σήμερα Πέμπτη 28 Ιούνη στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τις πρόσφατες πλημμύρες, μετά από αίτημα της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Το θέμα μεταφέρθηκε -με τη βοήθεια του προεδρείου- στο τέλος της ημερήσιας διάταξης και «συζητήθηκε» παρουσία μόλις 17 από τους 65 συμβούλους της Περιφερειακής Αρχής. Ακόμα κι αυτοί, όμως, φρόντισαν από τη μία να ειρωνεύονται, ακόμα και να αποδοκιμάζουν ομιλητές και από την άλλη να παρουσιάζουν το μαύρο άσπρο.
Αυτή τη στάση των περιφερειακών συμβούλων της διοίκησης, αλλά και την απουσία της περιφερειάρχη Ρένας Δούρου, στηλίτευσε εκ μέρους της «Λαϊκής Συσπείρωσης» ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, λέγοντας πως «συστηματικά προσπαθείτε να υποβαθμίσετε σοβαρά ζητήματα ώστε να εκτονωθεί η αγανάκτηση που υπάρχει στον κόσμο. Η περιφερειάρχης στα δύσκολα κρύβεται», είπε και ζήτησε να έρθει η περιφερειάρχης καθώς το αίτημα για τη συζήτηση ήταν να δεσμευτεί η διοίκηση τι μέτρα θα πάρει από αύριο για να λυθεί το σοβαρό αυτό πρόβλημα. Συνέχισε λέγοντας πως «την απλή βροχή την λέτε ακραίο καιρικό φαινόμενο» και στάθηκε και σε άλλα σημεία όπου δημιουργούνται προβλήματα πλημμύρας, όπως στις οδούς Χαμοστέρνας, Πειραιώς και στην Εθνική Οδό στη «Χαλυβουργική». Υπενθύμισε πως η διοίκηση της Περιφέρειας αποκαλούσε τη Μάνδρα «θωρακισμένη περιοχή», καθησυχάζοντας έτσι τον κόσμο, με αποτέλεσμα να πνιγεί. Και υπογράμμισε πως «τέσσερις μήνες τώρα δεν έχει γίνει το παραμικρό στη Μάνδρα, ένα μηχάνημα να κάνει μιας πεντάρας έργο δεν έχει πάει ακόμα». Επισήμανε πως τα επιχειρήματα περί γραφειοκρατίας αποτελούν καραμέλα, καθώς «όπου βολεύουν τα αφεντικά σας είσαστε αποτελεσματικοί. Στο παραλιακό μέτωπο ξεπεράσατε τις δυσκολίες σε χρόνο μηδέν», είπε.
Παράλληλα πρότεινε να ξαναέρθει το θέμα για συζήτηση, με την παρουσία της περιφερειάρχη, ακόμα και ως μοναδικό θέμα συζήτησης, καθώς υπάρχει ανάγκη να ξανασυζητηθεί και να αποφασιστεί να προχωρήσουν άμεσα και γρήγορα τα έργα.
Εγκληματικές ευθύνες
Με αφορμή τις νέες πλημμύρες στη Μάνδρα, κυβέρνηση και Περιφέρεια Αττικής φαίνεται πως επαναλαμβάνουν το ίδιο τροπάρι για να καλύψουν τις τεράστιες ευθύνες που έχουν για την ανυπαρξία έργων αντιπλημμυρικής προστασίας. Έτσι, ακούμε και πάλι, όπως και το Νοέμβρη του 2017, μετά τους 24 νεκρούς και τις ανυπολόγιστες καταστροφές, τα περί «κλιματικής αλλαγής που ευθύνεται για τις πλημμύρες», «τεράστιων ποσοτήτων βροχής» κ.λπ.
Και τα λένε αυτοί που, ενώ ξέρουν καλά τον επείγοντα χαρακτήρα των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, ειδικά σ’ αυτήν την περιοχή, προτεραιότητά τους έχουν άλλα έργα, με μοναδικό κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου. Είναι όλοι αυτοί που από κοινού:
- Προώθησαν και προωθούν συνειδητά την αλόγιστη επέκταση των πόλεων προς όφελος των κερδοσκόπων, φυσικά χωρίς την εξασφάλιση των αναγκαίων έργων υποδομής.
- Επέτρεψαν, νομιμοποίησαν την καταπάτηση, την κάλυψη των ρεμάτων, το κτίσιμο σ’ αυτά, την εξαφάνισή τους ή τον βαρύ «τραυματισμό» τους από οδικά έργα.
- Νομιμοποίησαν την αυθαίρετη δόμηση μέσα σε δάση, δασικές εκτάσεις και καταπατημένη δημόσια γη.
- Αντί για την προστασία και ανάπτυξη του δασικού πλούτου, βασικού παράγοντα για την αποτροπή ή την άμβλυνση πλημμυρικών φαινομένων, υιοθέτησαν δασοκτόνα νομοθεσία. Εξαιρούν από τις αναδασώσεις τεράστιες καμένες περιοχές. Δάση δίνονται στο κεφάλαιο για εκμετάλλευση.
- Αντί για την προστασία των ελεύθερων χώρων, προχώρησαν στην τσιμεντοποίησή τους, αλλά και σχεδιάζουν κτίσιμο σ’ αυτούς ολόκληρων πόλεων, όπως το Ελληνικό.
Μετά το Νοέμβρη του 2017, ο «Ριζοσπάστης» είχε κάνει κάποιες σημαντικές αποκαλύψεις. Δυστυχώς, για τους κατοίκους της περιοχής, από τότε μέχρι σήμερα δεν έγινε απολύτως τίποτα. Ενα από τα πλέον χαρακτηριστικά είναι το εξής:
Τον Ιούλη του 2017 αναρτήθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος το λεγόμενο «Προσχέδιο Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας» του Υδατικού Διαμερίσματος Αττικής. Το συγκεκριμένο προσχέδιο, λοιπόν, που θυμίζουμε ότι είναι επίσημο κυβερνητικό ντοκουμέντο, γράφει πως η Νέα Πέραμος δεν κινδυνεύει από πλημμυρικά φαινόμενα, ακόμα και από τέτοια φαινόμενα που συμβαίνουν μια φορά στα 100 χρόνια! Λέει συγκεκριμένα: Η Νέα Πέραμος εντάσσεται στη «χαμηλή ζώνη Μεγάρων – Ν. Περάμου. (…) δεν υπάρχει υψηλός ή πολύ υψηλός κίνδυνος πλημμύρας» ακόμη και «για πλημμυρική βροχόπτωση 100ετίας»! Για τη Μάνδρα διαπιστώνει υψηλό και πολύ υψηλό κίνδυνο, αλλά κατά περίπτωση και σε κάποια τμήματα! Κάπως έτσι αντιμετωπίζουν μια περιοχή που μέσα σε οκτώ μήνες έχει πλημμυρίσει δύο φορές, προκαλώντας ανυπολόγιστες επιπτώσεις στους εργαζόμενους και τις λαϊκές οικογένειες.
Όλα όσα συμβαίνουν, ξανά, αυτές τις μέρες, θέτουν ως επιτακτική ανάγκη να παρθούν επείγοντα μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων και για την αποκατάσταση των ζημιών. Κι επειδή βροχές, πλημμύρες και σεισμοί θα έρθουν και θα ξανάρθουν, έρχεται ξανά στο προσκήνιο η ανάγκη ο λαός να αγωνιστεί και να διεκδικήσει έργα και υποδομές που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες του, θα προστατεύουν τη ζωή του. Αγώνας που για να έχει ελπιδοφόρα προοπτική, θα πρέπει να δένεται με την πάλη για έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, να φωτίζει το δρόμο του κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού της οικονομίας με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και εργατικό έλεγχο. Στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού, ο ενιαίος κρατικός φορέας κατασκευών θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί έργα που θα καλύπτουν το σύνολο των κοινωνικών αναγκών, συνδυάζοντας αρμονικά την κάλυψη των αναγκών για ασφαλείς και ποιοτικές υποδομές κατοικίας, εργασίας, άθλησης, διασκέδασης, μεταφοράς κ.λπ. με την προστασία της δημόσιας υγείας και ασφάλειας και του περιβάλλοντος από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές.
- Αναδημοσίευση από τον “Ριζοσπάστη” της Πέμπτης 28 Ιούνη 2018