Πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, που τσακίζει τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα και αφήνει απροστάτευτο το λαό και το περιβάλλον

 • Οι φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική, με τους 93 νεκρούς έως τώρα και τις μεγάλες καταστροφές, φανέρωσαν με τον πιο τραγικό τρόπο τις συνέπειες από την πολιτική που θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες στο βωμό της ανάπτυξης για το κεφάλαιο.
 • Οι ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων για την έλλειψη υποδομών, σχεδιασμού και μέσων ουσιαστικής προστασίας του λαού είναι τεράστιες, ενώ στηρίζουν με κάθε τρόπο την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.
 • Η άλλη όψη της ίδιας πολιτικής είναι τα αντεργατικά – αντιλαϊκά μέτρα που κλιμακώνονται, την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να ξαναστήσει στα αποκαΐδια το παραμύθι της «καθαρής εξόδου» και της «δίκαιης ανάπτυξης».
 • Ο λαός οργανωμένος, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, μπορεί να δώσει λύση, διεκδικώντας μέτρα ουσιαστικής προστασίας της ζωής και της περιουσίας του, δυναμώνοντας την πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του.

Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: 
Προτεραιότητα ο αγώνας για πυρόπληκτους, κατάργηση μνημονιακών νόμων και απεγκλωβισμό από ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Σε δήλωσή του για τις πολιτικές εξελίξεις, από τη Σκάλα Αταλάντης όπου παρευρέθηκε σε εκδήλωση της ΚΟ της περιοχής, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, σημείωσε το βράδυ της Παρασκευής:

«Το αμέσως επόμενο διάστημα πρέπει να αποκτήσουν προτεραιότητα τα εξής ζητήματα: Πρώτον, η άμεση αποκατάσταση των πληγέντων, με αποζημιώσεις 100%, και βεβαίως το πάρσιμο όλων των απαραίτητων μέτρων αντιπυρικής, αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής προστασίας για τη χώρα, για το λαό μας. Μαζί με όλα τα υπόλοιπα μέτρα που προτείνει ήδη το εργατικό – λαϊκό κίνημα και τα έχει ως αιτήματα στις διεκδικήσεις του.

Δεύτερον, η κατάργηση όλων των μνημονιακών αντιλαϊκών μέτρων. Οταν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μιλά για τέλος των μνημονίων σημαίνει ότι καταργούνται όλοι οι μνημονιακοί νόμοι, που έχουν ματώσει τον ελληνικό λαό 10 χρόνια τώρα. Και βεβαίως καμία μείωση σε συντάξεις, σε μισθούς, αλλά παραπέρα αύξηση των μισθών, αύξηση των συντάξεων, μείωση της φορολογίας του λαϊκού εισοδήματος.

Τρίτον, απεγκλωβισμός από όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, από τις αποστολές εκτός συνόρων, από τον θανάσιμο εναγκαλισμό του ελληνικού λαού, της χώρας μας, με τις αμερικανοΝΑΤΟικές πολιτικές, τις στρατιωτικές επιλογές τόσο στα Βαλκάνια όσο και στη Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, την ευρύτερη περιοχή.

Αυτά πρέπει να αποτελέσουν τα ζητήματα αιχμής σήμερα, από δω και πέρα, κάθε μέρα, του οργανωμένου λαϊκού κινήματος».

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΡΑΦΗΝΑΣ – ΜΑΡΑΘΩΝΑ:
Κάλεσμα διεκδίκησης με παρέμβαση στην Αθήνα στις 20 Αυγούστου

Σε μαζική κάθοδο στην Αθήνα στις 20 Αυγούστου, για να καταθέσουν το πλαίσιο διεκδικήσεων που αντιστοιχεί στις πραγματικές ανάγκες τους, καλεί τους πυρόπληκτους, τα σωματεία, τους συλλόγους και τους φορείς των περιοχών τους η Επιτροπή Πυρόπληκτων Κατοίκων Ραφήνας – Μαραθώνα. Στην ανακοίνωσή της η Επιτροπή επισημαίνει μεταξύ άλλων:

Το πλαίσιο διεκδικήσεων που προβάλλει η Επιτροπή:

«Καμιά αναμονή – δεν θα μας ξεγελάσουν ξανά. Πρέπει άμεσα να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, να διεκδικήσουμε τις ζωές μας πίσω, να μην τσιμπήσουμε σε υποσχέσεις “κάτω από το τραπέζι” που θάβονται και εξαφανίζονται την επόμενη μέρα (…) Καλούμε τώρα όλους τους πυρόπληκτους των περιοχών μας, τα σωματεία, τους συλλόγους και τους φορείς των περιοχών μας να στηρίξουν τις παρακάτω διεκδικήσεις και να τις καταθέσουμε στις 20 Αυγούστου στη Βουλή και στην Περιφέρεια Αττικής με μαζική κάθοδο και συμμετοχή των κατοίκων:

 1. Άμεση αποζημίωση κατοίκων και επαγγελματιών της περιοχής στο 100% της συνολικής ζημιάς
 2. Να υπάρξουν μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής για όσους δεν μπορούν να μείνουν στην οικία τους, επιδότηση ενοικίου για όσους το χρειάζονται, ουσιαστική στήριξη των πυρόπληκτων οικογενειών από το κράτος.
 3. Άμεση αποκατάσταση των υποδομών, όπως της ύδρευσης, της ηλεκτροδότησης, τηλεφωνίας, χωρίς την επιβάρυνση των καταναλωτών για τη σύνδεσή τους στο δίκτυο κ.λπ.
 4. Να αντιμετωπιστούν ΑΜΕΣΑ οι ελλείψεις στους τομείς της δασοπροστασίας και πυρόσβεσης και να εκπονηθεί σχέδιο αντιμετώπισης παρόμοιων φαινομένων.
 5. Να καθαριστεί και να προστατευτεί το πευκοδάσος του Σχινιά με ευθύνη του κράτους.
 6. Να μαζευτούν τα κλαδιά κ.λπ. από περιοχές των δήμων που επλήγησαν και δεν έχουν καεί, με ευθύνη Περιφέρειας και κράτους.
 7. Να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες, μετρήσεις και να υλοποιηθούν ΤΩΡΑ έργα που σχετίζονται με την αντιμετώπιση πλημμυρών και πιθανής μόλυνσης του εδάφους, της ατμόσφαιρας και του υδροφόρου ορίζοντα στις πυρόπληκτες περιοχές.
 8. Εξασφάλιση δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους μας με ευθύνη του κράτους. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης των Κέντρων Υγείας Ραφήνας και Νέας Μάκρης με μόνιμο προσωπικό και μέσα για την περίθαλψη όσων έχουν ανάγκη.
 9. Να φτιαχτεί σύγχρονος οικισμός με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, με χωροταξικό σχεδιασμό που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες.
 10. Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των πληγέντων.
 11. Μέτρα ουσιαστικής στήριξης εργαζομένων και επαγγελματιών που έχουν χάσει τη δουλειά τους.
 12. Πάγωμα των χρεών σε εφορία, ΕΦΚΑ, τράπεζες, ΟΤΑ, χωρίς τόκους και προσαυξήσεις».
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΔΗΜΟΥ ΜΕΓΑΡΕΩΝ: 
Απαιτεί άμεσα μέτρα για τους πυρόπληκτους στη Δυτική Αττική

Την ανάγκη για άμεσα και συγκεκριμένα μέτρα για την ανακούφιση των πυρόπληκτων στη Δυτική Αττική και την πλήρη αποκατάστασή τους έθεσε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Μεγαρέων, την περασμένη Τρίτη, η «Λαϊκή Συσπείρωση». Παρά το γεγονός ότι η συγκεκριμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου ορίστηκε μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Κινέτα και παρά το αίτημα που κατέθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση», στην ημερήσια διάταξη δεν συμπεριλήφθηκε σχετικό θέμα. Αντιθέτως, το ζήτημα τέθηκε σε συζήτηση προ ημερησίας διάταξης, με τη δημοτική αρχή να αρκείται στην ενημέρωση γύρω από όσα έχει ήδη εξαγγείλει η κυβέρνηση.

Στη συνεδρίαση δεν πάρθηκε καμία απόφαση, αλλά υιοθετήθηκε ένα γενικόλογο «ψήφισμα αλληλεγγύης» σε όσους επλήγησαν από τις πυρκαγιές σε Δυτική και Ανατολική Αττική. Παίρνοντας το λόγο, ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αντώνης Χοροζάνης υπογράμμισε ότι η αλληλεγγύη στους πυρόπληκτους πρέπει να εκφραστεί με συγκεκριμένα μέτρα για την ανακούφιση, την προστασία και την αποκατάστασή τους.

Πάνω από 400 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές από την πυρκαγιά, ανάμεσα στα οποία γύρω στα 250 υπολογίζεται ότι έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Στο φόντο αυτό, η «Λαϊκή Συσπείρωση» έχει καλέσει σε σύσκεψη τους κατοίκους και τους συλλόγους της Κινέτας σε σύσκεψη αύριο Παρασκευή στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία της Ομοσπονδίας Συλλόγων Κινέτας, με στόχο τη διαμόρφωση πλαισίου αιτημάτων και την οργάνωση πρωτοβουλιών για τη διεκδίκησή του.

 

ΠΑΜΕ: Παρέδωσε είδη πρώτης ανάγκης στο στέκι αλληλεγγύης του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου

Είδη πρώτης ανάγκης που συγκεντρώθηκαν από εργαζόμενους, ανέργους, συνδικάτα παρέδωσε το ΠΑΜΕ στο στέκι αλληλεγγύης του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ ευχαριστεί όλους όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του από όλο τον κόσμο, για συγκέντρωση υλικής και οικονομικής βοήθειας για τους πυρόπληκτους από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Καλεί τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους, τη νεολαία να συμβάλλουν με όλους τους τρόπους στη βοήθεια που χρειάζεται το στέκι αλληλεγγύης του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου. (Μαραθώνος 33, Νέα Μάκρη)

Τα τηλέφωνα της επιτροπής είναι: 6977120661, 6984928944, 6986659312

ΚΕ του ΚΚΕ: Συγκέντρωση στη Νέα Μάκρη στις 27 Αυγούστου για τις συνέπειες από τις πυρκαγιές και την προστασία του λαού

Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση, τη Δευτέρα 27 Αυγούστου στις 8 μ.μ., στην πλατεία της Νέας Μάκρης, με θέμα «Οι θέσεις του ΚΚΕ για τα μέτρα ουσιαστικής αποκατάστασης από τις συνέπειες των πυρκαγιών και προστασίας της ζωής του λαού».

Τις θέσεις του Κόμματος θα παρουσιάσει ο ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις ειδικών και κατοίκων της περιοχής.