ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ME TH «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» : Παρεμβάσεις προς όφελος του λαού και των εργαζομένων

Ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Νοτίου ΑιγαίουΓιάννης Ντουνιαδάκης, μιλώντας στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας τόνισε πως η περιφερειακή αρχή πρέπει να διεκδικήσει τα αναγκαία κονδύλια από την κεντρική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ανάμεσα σε άλλα τόνισε τα εξής:

«Η “Λαϊκή Συσπείρωση” και με την ευκαιρία αυτή θέλει να τονίσει ότι, όπως θεωρούμε, ο εξοπλισμός όλων των δομών Υγείας καθώς και η στελέχωσή τους είναι υποχρέωση της κεντρικής κυβέρνησης. Δεν είναι υποχρέωση της Τοπικής Διοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού. Άλλωστε, τι άλλο θα πρέπει να φορτωθεί η Τοπική Διοίκηση και μάλιστα χωρίς την αναγκαία παράλληλη παροχή πόρων από την κυβέρνηση. Οι συμπολίτες μας -ο λαός- πληρώνει φόρους στο κράτος και εισφορές στα Ταμεία και περιμένει από την κυβέρνηση να καλύπτει τις ανάγκες του».

Πρόσθεσε ότι η τακτική που ακολουθείται εν μέσω πανδημίας, να αναλαμβάνει η Περιφέρεια την προμήθεια εξοπλισμού των Νοσοκομείων και Κέντρων υγείας, θα αποτελέσει μια «γενική δοκιμή» και προετοιμασία, ώστε κάποια στιγμή να νομοθετηθεί η ανάθεση της σχετικής ευθύνης πάγια στους Δήμους ή στις Περιφέρειες και με τον τρόπο αυτό οι πολίτες θα φορολογούνται διπλά και από την εφορία και από τους δήμους. Πρότεινε «όλοι μας να εκφράσουμε την αντίθεσή μας σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο» και η Περιφερειακή αρχή «να διεκδικήσει τα αναγκαία κονδύλια από την κεντρική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Με αυτό το σκεπτικό η «Λαϊκή Συσπείρωση» ψήφισε θετικά δαπάνες μόνο και μόνο επειδή η κατάσταση είναι έκτακτη και οι προμήθειες επείγουσες, όπως για παράδειγμα οι κλωβοί για τις αεροδιακομιδές, που είναι αναγκαίοι για το λαό των νησιών  (διαβάστε περισσότερα εδώ).

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» του Δήμου Μυτιλήνης ζητά άμεσα, σήμερα κιόλας, να ξεκινήσει η καταγραφή των ελλείψεων και των αναγκών και με ευθύνη του δήμου να εφοδιαστούν με τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό (τάμπλετ, κάμερα κλπ.) όσα σπίτια μαθητών δεν διαθέτουν, με παράλληλη μέριμνα για σύνδεση στο διαδίκτυο, καθώς -όπως τονίζει- οι ανάγκες δυστυχώς εντοπίζονται σε πολύ μεγαλύτερο εύρος μαθητών αλλά και εκπαιδευτικών σε όλο το δήμο, στην πόλη και στα χωριά, που δεν διαθέτουν τα μέσα για να ανταποκριθούν. (Διαβάστε εδώ).

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» Ιλίου ζητά να δίνονται στους εργαζόμενους του δήμου όλα τα προστατευτικά υλικά με επάρκεια όπως και να γίνονται τακτικές απολυμάνσεις στα απορριμματοφόρα και στους χώρους του αμαξοστάσιου. Χθες οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Νίκος Σταματόπουλος και Παναγιώτης Ρήγας, πραγματοποίησαν περιοδεία στο αμαξοστάσιο του Δήμου Ιλίου προκειμένου να ενημερωθούν από τους ίδιους τους εργαζόμενους για το αν τηρούνται από τη δημοτική αρχή τα μέτρα για την προστασία τους από τον κορονοϊό.

Στη συζήτηση που έγινε, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν ορισμένα προβλήματα που υπάρχουν στη χορήγηση των ειδών καθαριότητας και απολύμανσης. Για παράδειγμα, στους εργάτες καθαριότητας και τους οδηγούς απορριμματοφόρων τα μέσα προστασίας (μάσκες, γάντια, προστατευτικές αδιάβροχες φόρμες, αντισηπτικά υγρά, προστατευτικά γυαλιά) δίνονται με το σταγονόμετρο, για παράδειγμα δίνεται 1 ζευγάρι γάντια για ολόκληρη βάρδια ή δίνονται οι ακατάλληλες μάσκες μιας χρήσης αντί για τις ενισχυμένες. Μάλιστα ειπώθηκε πως σε κάποιες περιπτώσεις δόθηκε η οδηγία να χρησιμοποιείται η ίδια μάσκα για 50 μέρες!!! Την ίδια ώρα, καταγγέλθηκε πως απολύμανση στους χώρους του αμαξοστάσιου, όπου συγκεντρώνονται όλα τα απορριμματοφόρα, έχει γίνει μόνο 2 φορές, πως οι καμπίνες των απορριμματοφόρων δεν απολυμαίνονται τακτικά.

Σειρά ζητημάτων που αφορούν την προστασία της υγείας του λαού του Πειραιά και των εργαζόμενων του δήμου, έθεσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» κατά τη διάρκεια της «διά περιφοράς» συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Μεταξύ άλλων, ζητά να επεκταθούν τα γεύματα της ΚΟΔΕΠ και σε άλλες κατηγορίες που δεν εντάσσονται στα μέτρα της κυβέρνησης, οι άστεγοι να συγκεντρωθούν σε κατάλληλο χώρο, να υπάρξει απαλλαγή δημοτικών τελών για τους μικροεπαγγελματίες που έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους, αλλά και περισσότερα μέτρα πρόληψης και προστασίας για τους εργαζόμενους, «κυρίως αυτούς που δέχονται συναλλαγές με το κοινό», ιδιαίτερα για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και το αμαξοστάσιο του δήμου. Τέλος τονίζει πως οι συνεδριάσεις πρέπει να γίνονται με τηλεδιάσκεψη ώστε να «ακούγονται οι θέσεις της κάθε παράταξης ταυτόχρονα και να υπάρχει η δυνατότητα αλληλεπίδρασης στην επιχειρηματολογία, κάτι που στερείται στις διά περιφοράς συνεδριάσεις» (δείτε εδώ αναλυτικά).

«Το κρούσμα που διαπιστώθηκε χθες στον συνοικισμό των Ρομά στη Νέα Σμύρνη της Λάρισας, θεωρούμε ότι κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη άμεσης και συντονισμένης δράσης Περιφέρειας, κυβέρνησης και δήμων» τονίζει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Θεσσαλίας. Παράλληλα, επαναφέρει τις προτάσεις που είχε κάνει για το θέμα στις 2 Απρίλη, με επιστολή της προς τον περιφερειάρχη.

Την ανάγκη να πυκνώσουν τα δρομολόγια του αστικού ΚΤΕΛ Κέρκυρας, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κέρκυρας προκειμένου να αποφεύγεται ο μεγάλος συγχρωτισμός του επιβατικού κοινού εν μέσω πανδημίας.

Το γεγονός πως οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να είναι εκτεθιμένοι στον κορονοϊό, υπογραμμίζει με ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Λοκρών, μετά και το πρώτο κρούσμα κορονοϊού, μίας εργαζόμενης σε μεγάλο εργοστάσιο της περιοχής της Αταλάντης. Ειδικότερα, τονίζει πως είναι «λογικό να έχει δημιουργήσει ανησυχία και φόβο τόσο στους συναδέλφους όσο και στους κατοίκους της περιοχής» αλλά στέκεται και στα … παράλογα της υπόθεσης όπως το «να δουλεύει μάλιστα σε μαζικό χώρο δουλειάς και να εξετάζεται σχεδόν μετά από δυο εβδομάδες και να ‘ναι “ατομική του ευθύνη” να εξεταστεί για τον covid-19. Είναι αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής που σου λέει μείνε στο σπίτι, που το τέστ είναι είδος πολυτελείας και το σύστημα υγείας δεν μας αντέχει όλους γιατί πολύ απλά η υγεία είναι εμπόρευμα».

Οτι δε θα συμμετέχει στο σημερινό «δια περιφοράς» Δημοτικό Συμβούλιο με μοναδικό θέμα: «Περί συμμετοχής του Δήμου Σερβίων στην Ενεργειακή Κοινότητα μεταξύ Δήμων, Περιφέρειας και Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και εξουσιοδότηση υπευθύνων για αναζήτηση και επεξεργασία στοιχείων», ξεκαθαρίζει η «Λαϊκή Συσπείρωση» Σερβιών καθώς, όπως τονίζει, «δε θα νομιμοποιήσουμε με τη συμμετοχή μας αντιλαϊκές μεθοδεύσεις της Δημοτικής Αρχής». Μάλιστα την καλεί να μην γίνει το Συμβούλιο καθώς θεωρεί ότι «η ημερήσια διάταξη του Δημοτικού Συμβουλίου, αυτή την περίοδο, πρέπει να διαμορφώνεται με κριτήριο την αντιμετώπιση επειγουσών αναγκών της λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου και της ζωής των κατοίκων σε συνθήκες απειλής της δημόσιας υγείας από τον κορονοϊό».