ΕΕΔΥΕ: Πανελλαδική Ημέρα Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης – 39η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης και κινητοποιήσεις σε πολλές πόλεις

Στα βήματα του Γρηγόρη Λαμπράκη πορεύτηκαν σήμερα αντιιμπεριαλιστές που συμμετέχουν στην 39η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης, που διοργανώνει η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καλώντας σε μαζική καταδίκη των ιμπεριαλιστικών εγκλημάτων, αλλά και των σχεδιασμών στους οποίους εμπλέκεται και η χώρα μας με ευθύνη της κυβέρνησης.

Τη σημερινή μέρα είχε κηρύξει η ΕΕΔΥΕ ως Μέρα Πανελλαδικής Δράσης με κινητοποιήσεις σε όλες τις περιοχές όπου εδρεύουν στρατηγεία, υποδομές και βάσεις του ΝΑΤΟ για να εξαπολύουν τις εγκληματικές επιδρομές τους κατά χωρών και λαών προκειμένου να υπερασπίσουν τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων.

Οι διαδηλωτές εξέφρασαν τη λαϊκή θέση ενάντια στη συμμετοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, την καταδίκη τους στο ΝΑΤΟ, το οπλισμένο χέρι του κεφαλαίου κατά των λαών, που συμπληρώνει 70 χρόνια από την ίδρυσή του, την καταδίκη τους στην εγκληματική ιμπεριαλιστική επέμβαση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία, που φέτος συμπλήρωσε 20 χρόνια.

Η ΕΕΔΥΕ καλεί σε ένταση της πάλης για: Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους. Καμία αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα καθορίζουν. Επιστροφή όλων των ελληνικών στρατιωτικών αποστολών από το εξωτερικό. Να κλείσουν η βάση της Σούδας και όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις και στρατηγεία. Όχι στις πολεμικές δαπάνες για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ. Όχι στην εγκατάσταση πυρηνικών στον Άραξο και σε οποιοδήποτε άλλο μέρος της χώρας. Έξω το ΝΑΤΟ και η ΕΕ από τα Βαλκάνια. Ναι στην ειρήνη και την αλληλεγγύη των λαών. Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ, με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ:

Σε δήλωσή του κατά την υποδοχή των ειρηνοδρόμων της 39ης Μαραθώνιας Πορείας Ειρήνης, έξω από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σημείωσε τα εξής:

«Χιλιάδες άνθρωποι σε όλη την Ελλάδα πορεύονται στους δρόμους της Ειρήνης. Ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενάντια στις επεμβάσεις, ενάντια στις βάσεις του θανάτου. Δεν είναι μια ακόμη επετειακή εκδήλωση για να θυμόμαστε τις μεγάλες Μαραθώνιες Πορείες Ειρήνης κατά το παρελθόν. Αφορούν τα προβλήματα αυτά του σήμερα, αφορούν το μέλλον του λαού και της χώρας μας. Πρέπει να δυναμώσει η πάλη ενάντια στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ για αποδέσμευση. Έξω από τα δεσμά αυτών των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, για να σταματήσουν οι τεράστιοι στρατιωτικοί εξοπλισμοί για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ που μειώνουν συνεχώς χρήματα από την Υγεία, από την Παιδεία, από την Πρόνοια, από τις κοινωνικές υπηρεσίες που πρέπει να πάνε στο λαό για την κοινωνική ευημερία του λαού και της νεολαίας, και βεβαίως όλα αυτά τα ζητήματα πρέπει να αποτελέσουν βασικό κριτήριο ψήφου για τον ελληνικό λαό και στις εκλογές της 26ης Μάη».

39η ΜΑΡΑΘΩΝΙΑ ΠΟΡΕΙΑ ΕΙΡΗΝΗΣ
Ολοκληρώθηκε η εκδήλωση υποδοχής των ειρηνοδρόμων

Με την εκδήλωση για την υποδοχή των ειρηνοδρόμων που πραγματοποιήθηκε έξω από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Κυριακής η 39η Μαραθώνια Πορεία Ειρήνης. 

Πλήθος κόσμου υποδέχθηκε εν μέσω χειροκροτημάτων και συνθημάτων, το ποτάμι των αντιιμπεριαλιστών που ξεκίνησε το πρωί από τον Τύμβο του Μαραθώνα, ανθρώπους κάθε ηλικίας που βάδισαν στα χνάρια του Γρηγόρη Λαμπράκη ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ), που είχε ορίσει τη σημερινή μέρα ως Πανελλαδική Μέρα Αντιιμπεριαλιστικής Δράσης, με σύνθημα: «Ο λαός να δώσει απάντηση στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και την εμπλοκή της χώρας» με συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις να πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα.

Οι ειρηνοδρόμοι που πολλοί ξεκίνησαν από τον Τύμβο του Μαραθώνα και ακόμα περισσότεροι προστέθηκαν στις ενδιάμεσες στάσεις διατράνωσαν τη λαϊκή θέση ενάντια στη συμμετοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, καταδίκασαν το ΝΑΤΟ, το οπλισμένο χέρι του κεφαλαίου κατά των λαών, που συμπληρώνει 70 χρόνια από την ίδρυσή του, καταδίκασαν την εγκληματική ιμπεριαλιστική επέμβαση ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στη Γιουγκοσλαβία, που φέτος συμπλήρωσε 20 χρόνια.

Το πανό της ΕΕΔΥΕ που ήταν στην κεφαλή της πορείας έδινε το στίγμα: «Καμιά συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.  Να κλείσουν οι βάσεις και τα ευρωΝΑΤΟικα στρατηγεία.  Αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ», ενώ με τα δικά τους πανό συμμετείχαν το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, η ΟΓΕ και η ΕΕΔΔΑ.

Στην εκδήλωση υποδοχής παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Παρευρέθηκαν ακόμα οι Γιάννης Πρωτούλης μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, καθώς και ο δήμαρχος Χαϊδαρίου και εκ νέου υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Μιχάλης Σελέκος. Επίσης, τα μέλη του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιοι ευρωβουλευτές, Λουίζα Ράζου, γραμματέας της ΚΟ Αττικής και ο Μάκης Παπαδόπουλος, καθώς και ο Θανάσης Παφίλης, γγ του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης.

Στην εκδήλωση μίλησε ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και υποψήφιος περιφερειαρχης Βόρειου Αιγαίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Σταύρος Τάσσος. Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους της Κίνησης για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ) ο Γιώργος Ροΐδης, αντιναύαρχος ΠΝ ε.α. και ο Βασίλης Σταμούλης από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ ο οποίος αναφέρθηκε στην αντιιμπεριαλιστική δράση του ΠΑΜΕ από την πρώτη στιγμή της ίδρυσης του, σημείωσε πως το ΠΑΜΕ στέκεται σταθερά στο πλευρό των προσφύγων και των μεταναστών, ενώ υπογράμμισε πως η ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας είναι η άλλη όψη της έντασης της εκμετάλλευσης που βιώνουν οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς.

Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με αγωνιστικά τραγούδια, από το συγκρότημα του ΠΑΜΕ.