Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Με όλες μας τις δυνάμεις στο δρόμο της αντεπίθεσης, της ταξικής πολιτικής πάλης – Αποτελέσματα – Η νέα Κ.Ο. του ΚΚΕ

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση για το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών της 7ης Ιούλη:

«Ευχαριστούμε όλους όσοι και όσες ψήφισαν το ΚΚΕ και ιδιαίτερα όσους έκαναν αυτό το βήμα για πρώτη φορά. Επίσης, όσους συμπορεύτηκαν με το ΚΚΕ σε αυτήν την εκλογική μάχη, συμμετείχαν στα ψηφοδέλτιά του, αν και ανήκαν παλιότερα σε άλλους πολιτικούς χώρους, συνεχίζοντας μια ανάλογη συμπόρευση που υπήρξε και στις ευρωεκλογές. Χαιρετίζουμε τα χιλιάδες μέλη, τα στελέχη, τους φίλους του Κόμματος και της ΚΝΕ, που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους για την ενδυνάμωση του ΚΚΕ.

Η επόμενη μέρα θα βρει και νέες δυνάμεις στο δρόμο της αντεπίθεσης, στο δρόμο της ταξικής πολιτικής πάλης.

Οι συνθήκες των εκλογών, όπως και των ευρωεκλογών πριν ένα μήνα, αποτύπωσαν ένα νέο συσχετισμό μεταξύ των αστικών κομμάτων με κύριο χαρακτηριστικό την υπεροχή της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και, επομένως, την κυβερνητική εναλλαγή, χωρίς όμως ουσιαστική αλλαγή πολιτικής, με ταυτόχρονη ενίσχυση του διπολισμού αλλά και μια συνολική τάση συντηρητικοποίησης.

Στις εκλογές καταγράφηκε δικαιολογημένη λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, που τα τελευταία χρόνια υλοποίησε την αντιλαϊκή πολιτική, συνεχίζοντας το έργο των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, είναι αρνητικό το γεγονός ότι ένας κόσμος στράφηκε σε παλιότερες, δοκιμασμένες αντιλαϊκές επιλογές, όπως είναι η ΝΔ. Η καπηλεία και η συκοφάντηση αριστερών σοσιαλιστικών αξιών από τον ΣΥΡΙΖΑ αποστράτευσαν αριστερό ριζοσπαστικό κόσμο, επέδρασαν αρνητικά στο εργατικό – λαϊκό κίνημα.

Είναι θετικό ότι η Χρυσή Αυγή υποχωρεί σημαντικά σε ψήφους και ποσοστά, μένοντας από ό,τι φαίνεται εκτός Βουλής.

Το ποσοστό του ΚΚΕ επιτεύχθηκε μέσα σε συνθήκες πόλωσης, εκβιαστικών διλημμάτων, απογοήτευσης, αποχής, μειωμένων απαιτήσεων, που καλλιεργούν όχι μόνο οι αστικές πολιτικές δυνάμεις, όπως η ΝΔ, αλλά και αυτές που παρουσιάζονται ως “αριστερές”.

Η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα, με το ποσοστό που έδωσε ο ελληνικός λαός στο ΚΚΕ, θα δώσει όλες τις δυνάμεις της τα επόμενα χρόνια για την προώθηση και υπεράσπιση των συμφερόντων της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων της πατρίδας μας.

Οι ψήφοι του ΚΚΕ θα κατατεθούν, από αύριο το πρωί, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά, στα σχολεία, στις σχολές για την οργάνωση αγώνων για να εμποδιστούν νέα μέτρα, για την ανακούφιση όλων όσοι υποφέρουν.

Όλες κι όλοι ξέρουμε πως τα δύσκολα δεν τέλειωσαν. Όλοι νιώθουμε ότι το παραμύθι της “μεταμνημονιακής εποχής” και της “δίκαιης ανάπτυξης” δεν αφορά την καθημερινότητα του λαού μας.

Ήδη για αύριο είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ προκειμένου να υπενθυμίσει στη νέα κυβέρνηση της ΝΔ τις δεσμεύσεις και τις αντιλαϊκές προτεραιότητες.

Το ΚΚΕ με όλες του τις δυνάμεις, μέσα κι έξω από τη Βουλή, θα αντιπαλέψει και τη νέα κυβέρνηση, από τη σκοπιά μόνο των εργατικών – λαϊκών αναγκών, θα πρωτοστατήσει στην οργάνωση των αγώνων της εργατικής τάξης, των λαϊκών τμημάτων των μεσαίων στρωμάτων, ενάντια στην ολομέτωπη επίθεση του κεφαλαίου, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, για να ανοίξει ο δρόμος για την πραγματική ανατροπή».

Τρίτη δύναμη και με αυξημένα ποσοστά το ΚΚΕ στην Αττική
  • Σημαντική παρακαταθήκη το εκλογικό αποτέλεσμα στο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας

Τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν για να τραβηχτούν και νέες δυνάμεις στο δρόμο του αγώνα, ειδικά από τους μεγάλους χώρους δουλειάς, τους κλάδους και τις εργατογειτονιές, που συγκεντρώνουν εκατομμύρια εργατόκοσμου, δείχνει το αποτέλεσμα που κατέγραψε το ΚΚΕ στην Αττική.

Ενα αποτέλεσμα ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, αφού πρόκειται για το μεγαλύτερο αστικό κέντρο, που συγκεντρώνει την πλειοψηφία των εργαζομένων της χώρας, τους πιο νευραλγικούς κλάδους και χώρους δουλειάς, τις κρατικές υπηρεσίες κ.λπ.

Το ΚΚΕ στην Αττική είναι τρίτη δύναμη. Μάλιστα, τα ποσοστά που καταγράφει είναι αυξημένα σε σχέση και με τις πρόσφατες ευρωεκλογές και σε σχέση με τις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015.

Πιο συγκεκριμένα, το Κόμμα είναι στην τρίτη θέση: Στην Α’ Αθηνών με 6,37%, στη Β1 Βόρειου Τομέα με 6,19%, στη Β2 Δυτικού Τομέα με 8,65%, στη Β3 Νότιου Τομέα με 7,14%, στην Α’ Πειραιά με 5,51%,στη Β’ Πειραιά με 8,02% και στη Β’ Δυτικής Αττικής με 5,93%. Στην 4η θέση βρέθηκε το Κόμμα στην Α’ Ανατ. Αττικής, με ποσοστό 4,97%.

Συνολικά, σε ολόκληρη την Αττική το ΚΚΕ πήρε 114.427 ψήφους και ποσοστό 6,67%. Στις πρόσφατες ευρωεκλογές το ΚΚΕ είχε συνολικά 112.641 ψήφους (ποσοστό 6,55%), ενώ στις εθνικές εκλογές του Σεπτέμβρη του 2015 είχε πάρει 107.083 ψήφους (ποσοστό 6,37%).

Στους περισσότερους από τους δήμους της Αττικής το ΚΚΕ συγκεντρώνει ποσοστά πάνω από τον πανελλαδικό μέσο όρο. Ενώ, πάνω από 8% πήρε το ΚΚΕ στους παρακάτω δήμους: Γαλάτσι (8,01%), Ν. Ιωνία (9,93%), Ν. Φιλαδέλφεια – Ν. Χαλκηδόνα (8,17%), Αγ. Ανάργυροι – Καματερό (8,72%), Αιγάλεω (8,32%), Περιστέρι(8,73%), Πετρούπολη (10,16%), Χαϊδάρι (8,93%), Αγ. Δημήτριος(8,28%), Βύρωνας (8,64%), Καισαριανή (12,16%), Κερατσίνι – Δραπετσώνα (8,53%), Κορυδαλλός (8,52%), Νίκαια – Ρέντης(9,18%), Πέραμα (8,14%),

Τέλος, σημειώνεται ότι το ΚΚΕ εκλέγει από έναν βουλευτή σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της Αττικής, εκτός από την Α’ Πειραιά και τη Β’ Δυτικής Αττικής που δεν εκλέγει βουλευτή.

ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2019:

Πίνακες με συγκεντρωτικά και συγκριτικά στοιχεία

Η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Δεκαπέντε (15) βουλευτές εκλέγει ξανά το ΚΚΕ μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης στο σύνολο της επικράτειας.

Από την προηγούμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα, οι 11 βουλευτές παραμένουν ίδιοι, ανάμεσά τους ο ΓΓ της ΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος θα κρατήσει τη βουλευτική έδρα της εκλογικής περιφέρειας Β2′ Δυτικού Τομέα Αθηνών. Συνεπώς στην εκλογική περιφέρεια της Α’ Θεσσαλονίκης, όπου επίσης ήταν υποψήφιος ο Δ. Κουτσούμπας, βουλευτής εκλέγεται ο Γιάννης Δελής.

Οι τέσσερις νέοι που εκλέγονται είναι οι εξής: Στην Εύβοια ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη Λέσβο η Μαρία Κομνηνάκα, δικηγόρος, στη Β’ Θεσσαλονίκης ο Λεωνίδας Στολτιδης, εργαζόμενος στον ΟΤΕ, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και στην Αιτωλοακαρνανία ο Νίκος Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης ε.α., μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της ΕΕΔΥΕ.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση των ψήφων, στην Περιφέρεια Ανατολικής Αττικής την έδρα του Κόμματος καταλαμβάνει η Ελένη Γερασιμίδου η οποία με δήλωσή της επέλεξε να παραδώσει τη θέση της. Έτσι τη θέση της καταλαμβάνει ο Γιάννης Γκιόκας (διαβάστε εδώ τη δήλωσή της).

Αναλυτικά οι βουλευτές του ΚΚΕ

Β2 Δυτικού Τομέα Αθηνών: Δημήτρης Κουτσούμπας

Ψηφοδέλτιο Επικρατείας: Αλέκα Παπαρήγα

Α’ Αθηνών: Λιάνα Κανέλλη

Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών: Θανάσης Παφίλης

Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών: Χρήστος Κατσώτης

Β’ Πειραιώς: Διαμάντω Μανωλάκου

Α’ Ανατολικής Αττικής: Γιάννης Γκιόκας

Αχαΐας: Νίκος Καραθανασόπουλος

Λάρισας: Γιώργος Λαμπρούλης

Ευβοίας: Γιώργος Μαρίνος

Ηρακλείου: Μανώλης Συντυχάκης

Α’ Θεσσαλονίκης: Γιάννης Δελής

Β’ Θεσσαλονίκης: Λεωνίδας Στολτίδης

Αιτωλοακαρνανίας: Νίκος Παπαναστάσης

Λέσβου: Μαρία Κομνηνάκα