ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Για τις συντάξεις, τη συμφωνία κυβέρνησης – εκκλησίας και θέματα επικαιρότητας

Συνέντευξη του Δημήτρη Κουτσούμπα στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής»

Συνέντευξη στο «Έθνος της Κυριακής» και το δημοσιογράφο Αντ. Γκιόκα παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕΔημήτρης Κουτσούμπας.

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

Το ΚΚΕ συμπλήρωσε φέτος 100 χρόνια ζωής. Με ποιούς στόχους μπαίνει πλέον στον δεύτερο αιώνα της ύπαρξης του; Ακόμα, το ΚΚΕ μελετάει σε βάθος την ιστορία του τα τελευταία χρόνια. Ποιά πιστεύετε ότι είναι η μεγαλύτερη παρακαταθήκη που αφήνει στον τόπο αυτά τα 100 χρόνια;

Το ΚΚΕ είναι το μοναδικό κόμμα που μελετάει συλλογικά την ιστορία του με σεβασμό και υπερηφάνεια για τους χιλιάδες αγωνιστές που βγήκαν από τα σπλάχνα του και έγραψαν αυτή την Ιστορία. Μάλιστα σε λίγες μέρες θα εκδοθεί το Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ για την περίοδο από την ίδρυση του Κόμματος έως το 1949. Αυτή η μελέτη μας επιτρέπει να εντοπίζουμε και αδυναμίες, ανεπάρκειες στη στρατηγική του Κόμματος που δεν τις προσεγγίζουμε αποκομμένες από τη συνολική ιστορία και πορεία του εργατικού και κομμουνιστικού κινήματος διεθνώς. Και ενώ κανένα άλλο κόμμα δεν μελετά τη δική του ιστορία, όλα τα άλλα αστικά κόμματα -και όχι μόνο- ασχολούνται με την Ιστορία του ΚΚΕ για να τη διαστρεβλώσουν, είτε μέσω του χοντροκομμένου αντικομμουνισμού είτε με πιο ύπουλο τρόπο, προσπαθώντας να την οικειοποιηθούν.

Η ηρωική πορεία ενός αιώνα του ΚΚΕ και η συνέχεια σήμερα με τις ίδιες πυξίδες, τις ίδιες αξίες και αρχές και με στόχο να απολαύσει ο λαός μας και τα παιδιά του την ζωή που έχουν ανάγκη είναι «ένα παράθυρο ανοιχτό στη λιακάδα». Η μεγαλύτερη προσφορά του ΚΚΕ που δείχνει ότι είναι και σήμερα εγγύηση για τα εργατικά λαϊκά στρώματα είναι ότι σε όλες τις συνθήκες, στις ανοδικές – μεγάλες στιγμές της ταξικής πάλης αλλά και σε συνθήκες της υποχώρησης όπως τις σημερινές, υπερασπίστηκε με σθένος, αγώνες και θυσίες ότι το «τέλος της ιστορίας» δεν βρίσκεται σίγουρα στο σημερινό εκμεταλλευτικό σύστημα. Ότι την τελευταία λέξη θα την πει ο λαός με τη δράση του, παλεύοντας για μια άλλη κοινωνία, τη σοσιαλιστική, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Με βάση πάλι την μελέτη της ιστορίας, ποιο είναι το μεγαλύτερο «λάθος» αυτή της πορείας;

Θα έχετε σίγουρα ακουστά το “λάθη δεν κάνει, όποιος δεν κάνει τίποτα” κι ασφαλώς καθ’ όλη αυτή την εκατοντάχρονη δράση μας στην πρώτη γραμμή του αγώνα γνωρίσαμε και ήττες, υπήρξαν στιγμές που δεν καταφέραμε, ως Κόμμα, να οδηγήσουμε τον αγώνα του λαού μας στην τελική νίκη. Λάθη έγιναν. Δεν ήταν όμως λάθη από επιλογή να προδοθεί ο λαός, από δειλία ή από φόβο. Υπήρξαν προβλήματα και αδυναμίες στην ίδια την στρατηγική μας, επηρέασαν αρνητικά λαθεμένες επιλογές του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, άλλοτε δεν εκτιμήθηκαν έγκαιρα και σωστά οι παγίδες του ταξικού εχθρού, εγχώριου και ξένου. Πάντως, σήμερα, γερά πατημένοι πλέον πάνω στην Ιστορία μας και τη συλλογική μελέτη της, έχουμε επεξεργασμένη επαναστατική στρατηγική, νέο πρόγραμμα.

Άνοιξε η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Ποιες προτάσεις θα καταθέσει το ΚΚΕ;

Κατ’ αρχήν πρέπει να είναι ξεκάθαρο στο λαό ότι βασικός στόχος της συνταγματικής αναθεώρησης είναι μια σειρά προσαρμογές στη λειτουργία του αστικού πολιτικού συστήματος, προκειμένου να μη διαταράσσεται η άσκηση της κυρίαρχης πολιτικής. Σε αυτό το στόχο, παρά τις επιμέρους διαφορές, ταυτίζονται ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Φυσικά υπηρετούνται κι άλλες, προεκλογικές σκοπιμότητες, για να συντηρείται ο κάλπικος δικομματικός καβγάς, που τον είδαμε να στήνεται την Τετάρτη στη βουλή, με απαράδεκτες διαδικασίες. Το ΚΚΕ θα συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία για να αποκαλύψει τους πραγματικούς της στόχους, αλλά και για να προβάλλει αιτήματα διεύρυνσης των λαϊκών δημοκρατικών δικαιωμάτων. Ενδεικτικά αναφέρουμε τις αλλαγές στο άρθρο 48 και τον εφαρμοστικό νόμο “περί κατάστασης πολιορκίας”, που στοχοποιεί το εργατικό – λαϊκό κίνημα. Στα άρθρα 28 και 80 που αφορούν την εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε διακρατικές συμμαχίες και ερμηνεύει το Σύνταγμα υπό το πρίσμα του ευρωενωσιακού δικαίου. Στο άρθρο 27 , που αφορά την παρουσία ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στην Eλλάδα. Στο άρθρο 107 που αφορά την προστασία του ξένου και του εφοπλιστικού κεφαλαίου, τα ζητήματα του διαχωρισμού του κράτους από την εκκλησία και άλλα υπερώριμα για επίλυση ζητήματα.

Επομένως, να φανταστώ ότι δεν θεωρείτε επαρκή την συμφωνία του πρωθυπουργού με τον αρχιεπίσκοπο για τις σχέσεις κράτους – εκκλησίας…

Πιστεύω ότι την εικόνα παζαριού που αποκομίσαμε βλέποντας τις δηλώσεις του πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου για αυτή τη συμφωνία, τη συμμερίζεται πολύς κόσμος. Όχι μόνο δεν χαλαρώνει στο ελάχιστο ο εναγκαλισμός κράτους – εκκλησίας, αλλά προωθείται και νέος επιχειρηματικός εναγκαλισμός μάλιστα και για αμφισβητούμενες εκτάσεις. Υπάρχει πλήθος ζητημάτων, ορισμένα από τα οποία σε άλλες χώρες έχουν λυθεί από την εποχή ακόμα της γαλλικής επανάστασης και τον 19ο αιώνα, που και η σημερινή κυβέρνηση δεν αγγίζει κι ας λέει ό,τι θέλει για τον διαχωρισμό κράτους – εκκλησίας.

Σας ανησυχεί όλη αυτή η κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και η τουρκική επιθετικότητα;

Δεν φτάνει μόνο η έκφραση της ανησυχίας για τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, κυρίως χρειάζεται επαγρύπνηση. Ο ελληνικός λαός πρέπει να ξέρει τη μεγάλη εικόνα: Στην περιοχή μας εκδηλώνονται σφοδρότατοι ανταγωνισμοί ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα όπως οι ΗΠΑ και η ΕΕ, ανταγωνισμοί με τη Ρωσία, την Κίνα, για τις πηγές και τους δρόμους της ενέργειας και μεταφοράς εμπορευμάτων. Σε αυτούς εμπλέκονται και περιφερειακές δυνάμεις, όπως η τούρκικη αστική τάξη η οποία ανταγωνίζεται την ελληνική και επιδιώκει να αποκτήσει κεντρικότερο ρόλο απ’ ότι στο παρελθόν, αναδιατάσσοντας τις συμμαχίες της. Παρά τα όσα λέει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το ΝΑΤΟ μόνο παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας, δεν είναι. Όχι μόνο γιατί δεν αναγνωρίζει σύνορα ανάμεσα στους δυο χώρες, θεωρεί το Αιγαίο ενιαίο επιχειρησιακό χώρο αλλά και γιατί με το αίμα των λαών τα σύνορα αλλάζει, όπως όλοι γνωρίζουμε και από την ιστορία, αλλά και από τη σημερινή πραγματικότητα.

Τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τον θάνατο του ομογενή από την Αλβανία, βλέπουμε μια προσπάθεια εθνικιστικών κύκλων και στις δύο χώρες να εκμεταλλευτούν την κατάσταση…

Είναι αλήθεια αυτό που λέτε και εμείς από την πρώτη στιγμή σημειώσαμε ότι η εκμετάλλευση του γεγονότος από τέτοιες δυνάμεις και στις δύο χώρες, προκαλεί μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που δυναμώνουν οι αλληλοτροφοδουτούμενοι εθνικισμοί. Θυμίζουμε ότι πάντα ο εθνικισμός, το μίσος ανάμεσα στους λαούς ήταν το εργαλείο στα χέρια των ιμπεριαλιστών να προωθούν τα σχέδια τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αλλαγή συνόρων στα Βαλκάνια, ο διαμελισμός της Γιουγκοσλαβίας. Άλλο πράγμα, βέβαια, ότι χρειάζεται να διερευνηθεί πλήρως η συγκεκριμένη υπόθεση και ότι πρέπει να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις από τις αρμόδιες αρχές της γειτονικής χώρας.

Εκτιμάτε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα κυρωθεί από την παρούσα Βουλή;

Το εκτιμάει η ίδια η κυβέρνηση και σίγουρα το επιδιώκουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, τα σχέδια των οποίων η κυβέρνηση, αλλά και άλλα κόμματα ή βουλευτές υπηρετούν με αποφασιστικότητα. Το κρίσιμο όμως για τους λαούς και των δύο χωρών είναι ότι αυτή η συμφωνία δεν υπηρετεί το δικό τους συμφέρον, προωθεί την διεύρυνση του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ενισχύει αλυτρωτισμούς και γεννά κινδύνους.

Ο κ. Πάιατ, πάντως, έχει ήδη προβλέψει το αποτέλεσμα στη βουλή. Κάτι θα ξέρει παραπάνω.

Φαντάζομαι ότι παρακολουθείτε αυτή τη συζήτηση για τη σύμπλευση Αριστεράς – Σοσιαλδημοκρατίας που υπάρχει στη Ευρώπη…

Όχι μόνο την παρακολουθούμε, την είχαμε προβλέψει πολύ έγκαιρα. Θυμίζω τις προειδοποιήσεις μας για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ από τις εκλογές του 2012 και του 2015. Κοιτάξτε, διαχρονικά η σοσιαλδημοκρατία, αλλά και δυνάμεις του ΕΛΚ, συνεργαζόταν με τον οπορτουνισμό και τον ευρωκομμουνισμό, σε όλη την Ευρώπη και στην Ελλάδα φυσικά, με σκοπό την προώθηση των πολιτικών που υπηρετούν τα κέρδη και την εξουσία του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών του. Αλλά, οι πρόσφατες γονυκλισίες του κ. Τσίπρα στην αμαρτωλή γερμανική σοσιαλδημοκρατία ήταν ιδιαιτέρως αποκαλυπτικές. Όχι μόνο δείχνουν την πλήρη μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τους ασπασμούς του με τους συνεργάτες του φιλελευθερισμού, όλους αυτούς δηλαδή που με τις πολιτικές τους θεριεύουν την ακροδεξιά και τον φασισμό, δηλώνοντας -θρασύτατα- πρόθυμοι δήθεν να τον αντιμετωπίσουν μετά!!!

VIDEO: Δηλώσεις του Δ. Κοτσούμπα για τις συντάξεις 

Δηλώσεις για θέματα επικαιρότητας έκανε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας από τη Λαμία στην εκδήλωση προς τιμήν του σ. Γιώργη Μωραΐτη.

Για τη συμφωνία κυβέρνησης – εκκλησίας δήλωσε:

«Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποια συμφωνία, υπάρχει μια καταρχήν συμφωνία -απ’ όσο ξέρουμε όλοι- ανάμεσα στον κ. Τσίπρα και την ιεραρχία της εκκλησίας, τον κ. Ιερώνυμο, τον Αρχιεπίσκοπο. Από κει και πέρα εμείς θεωρούμε ότι είναι σε λάθος κατεύθυνση, δεν επιλύονται βασικά ζητήματα, τα οποία είναι υπερώριμα ως αιτήματα για επίλυση με τη Συνταγματική Αναθεώρηση, αναφέρομαι στο διαχωρισμό του κράτους απ’ την εκκλησία. Αντίθετα, βλέπουμε ότι βρίσκεται στην κατεύθυνση ενός στενότερου -επικίνδυνου θα έλεγα- εναγκαλισμού του κράτους με την εκκλησία ιδιαίτερα και στον επιχειρηματικό τομέα και μάλιστα για αμφισβητούμενα περιουσιακά στοιχεία, για αμφισβητούμενες εκτάσεις».

Σε ερώτημα δημοσιογράφου αν οι παροχές του κ. Τσίπρα, με την μη περικοπή συντάξεων, φέρνουν κοντά τις εκλογές, ο Δ. Κουτσούμπας απάντησε:

«Το πρόβλημα είναι ότι δεν πρέπει ο ελληνικός λαός και οι συνταξιούχοι πολύ περισσότερο να ξεχνάνε, ότι η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, μαζί με τις προηγούμενες, του έχουν κόψει 21 φορές τα τελευταία χρόνια τις συντάξεις και τις έχουν φέρει σε αυτή την κατάσταση. Το ότι το “Eurogroup” του έδωσε μια αναβολή, μια διορία, ένα εξάμηνο, ένα χρόνο -δεν ξέρω πόσο θα κρατήσει αυτή τελοσπάντων η απόφαση- δεν πρέπει να επαναπαύει κανέναν. Γι’ αυτό οι συνταξιούχοι είναι στους δρόμους, την Τρίτη έχουν ένα μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα, κινητοποιούνται σε όλη την Ελλάδα και εμάς θα μας βρουν κοντά τους, μαζί τους. Γιατί το ζήτημα είναι ότι πρέπει να καταργηθεί ο νόμος Κατρούγκαλου, που μένει ανοιχτός και οποιαδήποτε στιγμή η τρόικα, η ευρωπαϊκή εποπτεία, θα μπορεί να επαναφέρει αυτό τον αντιδραστικό νόμο. Τώρα, όσον αφορά τις εκλογές, όποτε και να γίνουν, πρέπει να δοθεί απάντηση από τον ελληνικό λαό, να ισχυροποιήσει το ΚΚΕ. Αυτή είναι η γνήσια λαϊκή απάντηση κι όχι τα κάλπικα διλήμματα του ψεύτικου διπολισμού ΝΔ ή ΣΥΡΙΖΑ».