ΔΙΚΗ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ : «Μακρύ χέρι» της εργοδοσίας η εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή

Επιβεβαιώνεται από τα έγγραφα που προσκομίστηκαν από την Πολιτική Αγωγή των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ
  • «Ριζοσπάστης» Σάββατο 4  – Κυριακή 5 Αυγούστου 2018

Στη διαδικασία της ανάγνωσης εγγράφων της δίκης της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, στις τελευταίες συνεδριάσεις, προσκομίστηκε από τους συνηγόρους των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ πλήθος υλικών για τη δολοφονική επίθεση στο Πέραμα, το Σεπτέμβρη του 2013. Έγγραφα και βίντεο αναδεικνύουν το «γιατί» αυτής της επίθεσης. Την ταύτιση δηλώσεων εργοδοτών και στελεχών της Χρυσής Αυγής. Αναδεικνύουν ότι οι ναζιστές της Χρυσής Αυγής είναι το «μακρύ χέρι» των εργοδοτών, αφού αυτοί είναι που χρόνια είχαν βάλει στο στόχαστρο το ταξικό σωματείο στο Πέραμα. Μεγαλοεπιχειρηματίες και μεγαλοεργολάβοι, με εκτελεστικό όργανο τη ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής, θέλησαν να μετατρέψουν το Πέραμα και τη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη (ΝΖ) σε εργασιακό «Νταχάου».

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία για τη ΝΖ Περάματος, οι δηλώσεις εργοδοτών, στελεχών της Χρυσής Αυγής και αποκαλούμενων «συνδικαλιστών» του δουλεμπορικού με τον μανδύα του σωματείου, με αναφορές στο «εργατικό κόστος που διώχνει τον εφοπλισμό από την Ελλάδα», τις Συλλογικές Συμβάσεις, την εργασιακή ειρήνη, τα θέματα υγιεινής και ασφάλειας. Τα έγγραφα αναδεικνύουν ότι για πολύ καιρό διαμορφωνόταν ένα κλίμα ενάντια στο ταξικό Σωματείο στη Ζώνη.

Ενδεικτικές οι …εκλεκτικές συγγένειες εργοδοτών – στελεχών της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης:

Οι βουλευτές της ναζιστικής οργάνωσης Ι. Λαγός, Ν. Μίχος, Ηλ. Παναγιώταρος δήλωναν από τη Ζώνη, μαζί με τον Χρ. Κυριτσόπουλο, ότι πάνε «μαζί με τους εφοπλιστές μας, γιατί από κει πέρα εξαρτιόμαστε», ότι «έφυγαν βαπόρια γιατί έγιναν απεργίες».

Απειλούσαν ευθέως, όπως ο Λαγός, λέγοντας: «(…) Οι λακέδες του ΠΑΜΕ και του ΚΚΕ (…) θα εξαφανιστούν από δω πέρα μέσα».

Ο Μίχος: «Το μεγάλο πρόβλημα που λέγεται ΠΑΜΕ».

Ο Παναγιώταρος: «Το απόστημα που υπάρχει εδώ (…) το ΠΑΜΕ (…) πολύ σύντομα θα τελειώσει» (8/8/2013).

Ο Χρ. Κυριτσόπουλος, γνωστός εργοδηγός των εργολάβων, δήλωνε στις 17 Σεπτέμβρη του 2013 στο Πέραμα, λίγες ώρες πριν από τη δολοφονία του Π. Φύσσα: «Έχουμε το δικαίωμα, λοιπόν, κι εμείς να κάνουμε ένα σωματείο και με αυτό το σωματείο, βάσει νόμου, που θα αποτελείται από αρκετά μέλη, θα διαφοροποιήσουμε τα μεροκάματά μας, γιατί η κρίση αυτή που υπάρχει στην Ελλάδα (…) Τα μεροκάματα που παίρναμε πριν δύο, τρία ή τέσσερα χρόνια ήταν πάρα πολύ μεγάλα και υψηλά, σε σχέση με την κρίση. Θα μπορούσαμε να χαμηλώσουμε τα μεροκάματά μας, να εγγυηθούμε στους Ελληνες εφοπλιστές ότι αν φέρουν τα βαπόρια τους εδώ, θα σταματήσουμε τις απεργίες που γίνονταν όλα αυτά τα χρόνια για διάφορους λόγους».

Ενδεικτικές και αποκαλυπτικές για το μίσος τους απέναντι στο ταξικό Συνδικάτο των εργαζομένων και το ΠΑΜΕ είναι και δηλώσεις τους, όπως «για την κατάντια αυτή φταίνε …οι επαγγελματίες συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, οι οποίοι εδώ και 10-15 χρόνια διέλυσαν τα πάντα (…) κάναν τρομερές απεργίες για τρομακτικά ασήμαντα ζητήματα και κατάφεραν να διαλύσουν όλες τις υποδομές που υπήρχαν» (δηλώσεις Λαγού). «Η ζώνη του Περάματος θα λειτουργήσει ξανά υπό την αιγίδα της Χρυσής Αυγής (…) και θα απομονώσουμε τους επαγγελματίες εργατοπατέρες του ΚΚΕ που λειτουργούν για ξένα συμφέροντα» (δηλώσεις Κασιδιάρη).

Οι επιδιώξεις και οι μεθοδεύσεις των εργοδοτών

Ο Δ. Μεταξάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτικών Ενώσεων Επιχειρήσεων Ναυπήγησης και Επισκευής Πλοίων Πειραιά, δήλωνε από το 2010 ότι «το εργατικό κόστος διώχνει τον εφοπλισμό από την Ελλάδα». Μάλιστα, όταν οι εργάτες έστησαν μνημείο στη Ζώνη αφιερωμένο «Στους συναδέλφους που δολοφονήθηκαν από την εργοδοσία στο βωμό του κέρδους», η Ενωση Ναυπηγοεπισκευαστών με αγωγή της αξίωνε «αποκαθήλωση του μνημείου».

Ο πρόεδρος της Ένωσης των εργοδοτών, Θ. Πυρινής, χαρακτήριζε τη Συλλογική Σύμβαση «σύμβαση – τέρας» και ζητούσε «να παρέμβει το έννομο κράτος και το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στο χώρο του Περάματος». «Απομακρυνθείτε από το χώρο αυτό, για να σώσουμε τις επιχειρήσεις μας», αξίωνε η Ομοσπονδία των εργοδοτών. Ο Αντ. Αθανασόπουλος, πρόεδρος της Ένωσης Ναυπηγοεπισκευαστών, δήλωνε ότι το Συνδικάτο «εφάρμοζε κάθε χρόνο διμερείς συμβάσεις και εκβιάζει τις επιχειρήσεις να υπογράφουν απαράδεκτες αυξήσεις, μειώσεις ωραρίων, για το ωράριο εργασίας πέραν των 10 ωρών, για υπερωρία, ζητάει μάλιστα έγγραφη συγκατάθεση του Συνδικάτου» κ.τ.λ.

Επιπρόσθετα, κατατέθηκε στο δικαστήριο σωρεία Επερωτήσεων βουλευτών της Χρυσής Αυγής για τη ΝΖ Περάματος και τη ναυτιλία, με τις οποίες επιτίθενται στο Σωματείο και ζητούν φοροελαφρύνσεις και άλλα «κίνητρα» για τους εφοπλιστές. Χαρακτηριστικά, αναφέρουμε σχετική Επερώτηση του Ι. Λαγού, που κάνει λόγο για «αντιαναπτυξιακές εξωπραγματικές διεκδικήσεις εργατοπατέρων που είχαν στόχο την απαξίωση του λιμανιού του Πειραιώς» (10/10/16). Επίσης, κατατέθηκαν και δημοσιεύματα για «βρώμικες μπίζνες» της Χρυσής Αυγής στο Πέραμα, π.χ. αναφορά σε δουλεμπορική εταιρεία του χρυσαυγίτη Μουλιανάκη.

Για την προσπάθεια να καμφθεί το Σωματείο μέσω μιας κυριολεκτικά βιομηχανίας μηνύσεων κατά των κομμουνιστών συνδικαλιστών από τους εργοδότες χαρακτηριστικός είναι ο φάκελος που προσκομίστηκε στο δικαστήριο. Σε μια προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, μέχρι και «εγκληματική οργάνωση» πήγαν να βαφτίσουν το Σωματείο (!).

Μάλιστα, για την απόπειρα να πληγεί το Σωματείο και για τις σχέσεις της Χρυσής Αυγής με εργολάβους υπήρχε σχετική καταγγελία από το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, Αττικής και Νήσων, την Πανελλήνια Ενωση Αμμοβολιστών Καθαριστών, το Σωματείο Ηλεκτρολόγων Επισκευαστών Εγκαταστατών Πλοίων Αττικής και Νήσων και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών από τον Ιούνη του 2012. Τα σωματεία εργαζομένων στη Ζώνη σε ανακοίνωσή τους ανέφεραν μεταξύ άλλων ότι «ομάδα εργοδοτών είναι πίσω από μια σειρά προσπάθειες τα τελευταία 2-3 χρόνια, να διαλύσουν τα σωματεία μας ή να τα βάλουν στο χέρι. Αφού εξάντλησαν κάθε θεμιτό ή αθέμιτο μέσο, το τελευταίο διάστημα έχουν συνάψει σχέσεις με τη γνωστή σε όλους μας για τη δράση της και τις μεθόδους που χρησιμοποιεί, Χρυσή Αυγή, αλλά και με ανθρώπους του υποκόσμου, για να αναλάβουν εργολαβία τη με κάθε τρόπο, μια για πάντα, εκκαθάριση της Ζώνης από εμάς. Για κακή τους τύχη όμως κι επειδή ο Θεός αγαπάει τον κλέφτη αλλά αγαπάει και τον νοικοκύρη, ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον».

Από τη δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές και τα μέλη του ΠΑΜΕ στο Πέραμα το 2013

Η δράση των κομμουνιστών και του ταξικού σωματείου καρφί στο μάτι της εργοδοσίας και της ΧΑ

Οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής των κομμουνιστών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ ανέδειξαν επίσης με μια σειρά εγγράφων την προσφορά του Συνδικάτου Μετάλλου. Η αξία και η σημασία του Σωματείου αναδεικνύονται όχι μόνο από τα έγγραφα για τη δράση του Συνδικάτου για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης, τη λήψη μέτρων Υγιεινής και Ασφάλειας (εκπαίδευση, ειδίκευση, πρόληψη), τη συνδικαλιστική δράση π.χ. για το εποχικό επίδομα, τη σφράγιση δελτίων ασθενείας, τις εκδηλώσεις για τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και τα δικαιώματα, την οικονομική ενίσχυση απλήρωτων εργαζομένων κ.ά. Αλλά και για τις πολιτιστικές δραστηριότητες και για τις δράσεις αλληλεγγύης του Συνδικάτου, όπως συγκέντρωση ειδών σίτισης για όλους τους άνεργους και εργαζόμενους που έχουν ανάγκη και όχι μόνο για Ελληνες, προστασία ανέργων από τις διακοπές ρεύματος, τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας κ.λπ.

Προσκομίστηκαν επίσης σχετικά έγγραφα για την οργανωμένη δολοφονική επίθεση, που αφορούν το αποδεικτικό υλικό, όπως συνομιλίες, sms πριν, μετά και κατά τη διάρκειά της (απομαγνητοφωνήσεις συνομιλιών Λαγού – Δεβελέκου, Λαγού – Πατέλη, κινητό Καζαντζόγλου, μηνύματα προς τον αρχηγό Μιχαλολιάκο, προαναγγελία εγκλήματος κ.τ.λ.). Να υπενθυμίσουμε τη γνωστή ομολογία του στελέχους της Χρυσής Αυγής Ι. Λαγού, που αναφέρει ότι «τους μακελέψαμε». Φωτογραφίες με τα χτυπήματα στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, φωτογραφίες με τις πέτρες, τα ξύλα και τις τρύπες στα αυτοκίνητα. Υπενθυμίζεται ότι τα όπλα που είχαν οι χρυσαυγίτες ήταν ρόπαλα με μεγάλα καρφιά πάνω, λοστούς, πτυσσόμενα γκλομπ.

Τέλος, κατατέθηκε και υλικό για την προσπάθεια συγκάλυψης μετά τη δολοφονική επίθεση, από την κεντρική διοίκηση της Χρυσής Αυγής: Αρχικά διαψεύδει με ανακοίνωσή της και καταγγέλλει τους …συκοφάντες επαγγελματίες εργατοπατέρες του ΚΚΕ: «Οι μπολσεβίκοι της συμφοράς, οι νεκροθάφτες της Ζώνης του Περάματος να μην τολμήσουν να ξαναπιάσουν στο στόμα τους τη ΧΑ».

Την επιχείρηση συγκάλυψης έχει αναλάβει μεταξύ άλλων ο Ηλ. Κασιδιάρης, με τον οποίο ο Ι. Λαγός έχει τηλεφωνική συνομιλία την επόμενη μέρα της δολοφονικής επίθεσης. Ο Κασιδιάρης διαψεύδει και καταγγέλλει ότι «στο Πέραμα δραστηριοποιείται εθνικό σωματείο μέσα στη ΝΠΖ, γι’ αυτόν το λόγο έστησε όλο αυτό το θέατρο σήμερα το ΚΚΕ». «Οσοι από το ΚΚΕ κάνουν καταγγελίες, είναι ψεύτες και συκοφάντες».

Ο Κασιδιάρης δηλώνει ότι «ένας από αυτούς τους αλήτες (σ.σ. αναφέρεται στον πρόεδρο του Σωματείου, Σ. Πουλικόγιαννη, που υπέστη κι αυτός τη δολοφονική επίθεση), που μιλούσε στα κανάλια είπε ότι χτύπησαν δήθεν οι χρυσαυγίτες, χτύπησαν δήθεν λέει κάποιους εργάτες. Αυτοί ξέρετε δεν είναι εργάτες. Δεν έχουν δουλέψει μισή ώρα στη ζωή τους, είναι κοπρόσκυλα που αρπάζουν την κρατική χρηματοδότηση του ΚΚΕ…».

Στη συνέχεια, βέβαια, να σημειωθεί ότι η υπερασπιστική γραμμή αναγκαστικά άλλαξε, μετά από τα συντριπτικά στοιχεία που είδαν τη δημοσιότητα. Μετά τη δημοσιοποίηση, το 2014, της συνομιλίας Λαγού – Δεβελέκου, ο Ι. Λαγός παραδέχτηκε ότι επρόκειτο για χρυσαυγίτες, απλώς ισχυρίστηκε ότι τα πράγματα έγιναν ανάποδα, δηλαδή ότι «οι κομμουνιστές (…) επιτέθηκαν σε κάποιους χρυσαυγίτες και στη συμπλοκή που ακολούθησε χτύπησαν κάποιοι εκατέρωθεν»…

Π. Καζ.

Ο χρυσαυγίτης Ρουπακιάς, δολοφόνος του Π. Φύσσα, σε εκπαίδευση της ναζιστικής οργάνωσης στη Νέδα. Ο αρχηγός και η ηγεσία της ναζιστικής οργάνωσης έκαναν ότι δεν τον ήξεραν…
Αποκαλυπτικά στοιχεία από τους συνηγόρους της οικογένειας Φύσσα και των Αιγυπτίων αλιεργατών
  • Ριζοσπάστης» Πέμπτη 9 Αυγούστου 2018

Ο «Ριζοσπάστης» συνεχίζει σήμερα τη δημοσίευση των υλικών από τη διαδικασία ανάγνωσης από τη δίκη της Χρυσής Αυγής. Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα και αποκαλυπτικά ήταν και τα έγγραφα που προσκόμισαν οι συνήγοροι της Πολιτικής Αγωγής της οικογένειας Φύσσα καθώς και των Αιγυπτίων αλιεργατών, στις τελευταίες συνεδριάσεις του δικαστηρίου, κατά τη διαδικασία της ανάγνωσης εγγράφων.

Συγκεκριμένα, η Πολιτική Αγωγή της οικογένειας Φύσσα κατέθεσε – μεταξύ άλλων – συνεντεύξεις, τραγούδια και στίχους του αντιφασίστα μουσικού. Επίσης, διάφορες δηλώσεις του αρχηγού Ν. Μιχαλολιάκου και στελεχών της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, στις 18/9/2013, 8/10/2013, 23/10/2013 που δείχνουν τη στάση της Χρυσής Αυγής για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, την προσπάθεια συγκάλυψης της ευθύνης της. Σε αυτές, αρνούνται επίμονα και σταθερά ότι η Χρυσή Αυγή έχει σχέση με τη δολοφονία. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Μιχαλολιάκος στις 19/9/2013 δηλώνει σε κανάλι ότι δεν υπάρχει καμιά πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία Φύσσα και ότι ο Ρουπακιάς ήταν περαστικός…

Να υπενθυμίσουμε ότι ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Ι. Λαγό, 30 λεπτά μετά τη δολοφονία. Σε άλλο έγγραφο που προσκομίστηκε, ο Μιχαλολιάκος δηλώνει αργότερα στην εκπομπή του Ν. Χατζηνικολάου – όταν τα στοιχεία πλέον που είχαν έρθει στη δημοσιότητα ήταν συντριπτικά – ότι αναλαμβάνει η Χρυσή Αυγή την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία στο Κερατσίνι… Ο Ηλ. Κασιδιάρης, που είχε αναλάβει «να καθαρίσει» από την πρώτη μέρα στην προσπάθεια συγκάλυψης της ευθύνης της ΧΑ για τη δολοφονία, σε διάφορες δηλώσεις και στη Βουλή επιμένει ότι ο δολοφόνος Ρουπακιάς δεν είναι μέλος της Χρυσής Αυγής, ότι τον βλέπει πρώτη φορά και η Χρυσή Αυγή δεν έχει σχέση με τη δολοφονία.

Μάλιστα, αυτός συνεχίζει στην ίδια γραμμή ακόμα και όταν αρχίζουν να βγαίνουν στοιχεία στη δημοσιότητα, που δείχνουν τον Ρουπακιά να έχει σχέση με στελέχη της Χρυσής Αυγής , ότι υπάρχει επικοινωνία Ρουπακιά με διάφορους χρυσαυγίτες κ.λπ… Εκτός από αυτές τις δηλώσεις χαρακτηριστικές είναι και εκείνες του χρυσαυγίτη βουλευτή Μιχ. Αρβανίτη, ο οποίος αρχικά λέει στη Βουλή ότι είναι δολοφονία για «ποδοσφαιρική διαφορά», ενώ σε άλλη σχετική συνέντευξη δηλώνει ότι «ο Ρουπακιάς είναι κομμουνιστής και διείσδυσε στην ΧΑ για να κάνει φόνο και να συλληφθεί»! Επιπρόσθετα, κατατέθηκαν φωτογραφίες και βίντεο που δείχνουν τη σχέση της Χρυσής Αυγής και των στελεχών της με τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα. Χαρακτηριστικό – μεταξύ άλλων – το βίντεο με τον Γεώργιο Ρουπακιά στον Άγιο Παντελεήμονα τον Ιούλη 2012 με το τάγμα εφόδου της Νίκαιας και επικεφαλής τον Παναγιώταρο. Διακρίνονται καθαρά εκτός από τον Ρουπακιά οι κατηγορούμενοι για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα Ι. Καζαντζόγλου, Γ. Τσακανίκας.

Για τους Αιγύπτιους αλιεργάτες

Η Πολιτική Αγωγή των Αιγυπτίων αλιεργατών κατέθεσε στο δικαστήριο βίντεο, μεταξύ των οποίων το γνωστό πλέον από την ομιλία του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Ι. Λαγού που επανειλημμένα είχε στοχοποιήσει τους Αιγύπτιους ψαράδες της περιοχής. Ο χρυσαυγίτης Ι. Λαγός σε ομιλία του λίγες ώρες πριν από τη δολοφονική επίθεση λέει τα εξής: «Έχουμε γίνει δέκτες παραπόνων για κάποια θέματα που έχετε εδώ στην ιχθυόσκαλα, στο Κερατσίνι, με τους Αιγύπτιους που κάνουν ό,τι θέλουν, που πουλάνε τα ψάρια όπως θέλουν, που τα παίρνουν από όπου θέλουν, γενικά δε δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Ε, λοιπόν, εμείς τους λέμε ότι από δω και πέρα θα δίνουν λογαριασμό, θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή ...».

Επίσης, βίντεο από την εκπομπή «Κίτρινος Τύπος» (15/6/2012), με καλεσμένο τον αρχηγό της Χρυσής Αυγής , ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση και στην ίδια γραμμή της προσπάθειας συγκάλυψης των χρυσαυγίτικων εγκλημάτων, όπως και στη δολοφονία Φύσσα, λέει ότι η Χρυσή Αυγή δεν έχει σχέση με αυτό το περιστατικό (σ.σ. τη δολοφονική επίθεση στους Αιγύπτιους αλιεργάτες) ενώ έχει ήδη συλληφθεί, ως ένας από τους δράστες, το γνωστό στέλεχος της ΧΑ στο Πέραμα, Πανταζής.

Επίσης, προσκομίστηκε το βίντεο από την εκπομπή των Οικονομέα – Καμπουράκη στο MEGA, όπου οι Αιγύπτιοι αλιεργάτες αναφέρουν ότι είναι επίθεση της Χρυσής Αυγής . Η εκπομπή προβάλλεται στις 12/6/2012, δύο μέρες μετά ο Μιχαλολιάκος λέει τα παραπάνω… Χαρακτηριστικό και το βίντεο από το δελτίο ειδήσεων του MEGA όπου φαίνεται ο βαρύτατα τραυματισμένος από τους χρυσαυγίτες Αμπουζίντ Εμπάρακ. Επίσης, κατατέθηκαν φωτογραφίες, όπως π.χ. από το σπίτι των Αιγυπτίων αλιεργατών, που υπέστη σοβαρές ζημιές. Ακόμη, δημοσιεύματα εφημερίδων για τη δολοφονική επίθεση και με τίτλους «Η Χρυσή Αυγή ψαρεύει πελάτες στην ιχθυόσκαλα».

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η από 21/11/2012 απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΚΑΑ ΑΕ περί τοποθέτησης του Νικόλαου Κούζηλου στη θέση του επόπτη της Ιχθυόσκαλας Κερατσινίου. Υπενθυμίζουμε ότι στην ιχθυόσκαλα εργαζόταν ο Νικόλαος Κούζηλος, εξάδελφος του συνονόματου βουλευτή Α’ Πειραιώς της ΧΑ. Μάλιστα, τα ξημερώματα της 9ης Φλεβάρη του 2013, με τον Ν. Κούζηλο στη θέση του επόπτη, έφυγαν δωρεάν ψάρια από εκεί για τα γραφεία της ΧΑ στην Αθήνα. Κατατέθηκε επίσης σχετικό δημοσίευμα ιστοτόπου (27/10/2013) με τίτλο: «Τα χρυσαυγίτικα “δίχτυα” στην Ιχθυόσκαλα: Ενας σκοτεινός διορισμός και το πάρτι με τα δωρεάν ψάρια».

Αναδίπλωση της ηγεσίας και «άδειασμα» μελών και στελεχών της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης
  • «Ριζοσπάστης» Σάββατο 11  – Κυριακή 12 Αυγούστου 2018 

Η αποδεικτική ισχύς του υλικού που προβλήθηκε στο δικαστήριο τους τελευταίους πέντε μήνες, κατά τη διαδικασία των «αναγνωστέων εγγράφων» της δικογραφίας ήταν τόσο συντριπτική, που αποτυπώθηκε ακόμα και στους σχολιασμούς που κλήθηκαν να κάνουν οι υπερασπιστές δικηγόροι της ηγεσίας των ναζιστών. Κάτω από το βάρος της σωρείας των αποκαλυπτικών εγγράφων, φωτογραφιών, βίντεο, συνομιλιών κ.λπ. υποχρεώθηκαν, πλέον, σε αναδίπλωση της υπερασπιστικής τους γραμμής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ οι κατηγορούμενοι κατά το στάδιο της ανάκρισης και των απολογιών τους αρνούνταν κάθε σχέση με τη ναζιστική ιδεολογία, δεν αμφισβητήθηκε πλέον επί της ουσίας από κανέναν από τους συνηγόρους των κατηγορουμένων. Περιορίστηκαν απλώς να υποβαθμίσουν τη σημασία που έχει για τη δίκη, παρά το γεγονός ότι, όπως περιγράφεται και στο ίδιο το κατηγορητήριο, η ναζιστική ιδεολογία αποτελεί το κίνητρο των εγκληματικών ενεργειών της οργάνωσης.

Κάποιοι από τους συνηγόρους, μάλιστα, προτίμησαν να μην αγγίξουν καν το ζήτημα αυτό, δηλώνοντας ότι αρνούνται να σχολιάσουν «μεταφορές, παρομοιώσεις και υπερβολές πολιτικού λόγου», ενώ άλλοι επικαλέστηκαν ακόμη και το Σύνταγμα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η ελευθερία ιδεών μπορεί να ενοχλεί κάποιους αλλά τι ενδιαφέρει ένα ποινικό δικαστήριο αν ο Παππάς είναι ναζιστής ή όχι; Ανεξάρτητα αν αληθεύει ή όχι» (σχολιάζοντας με τον τρόπο αυτό το βίντεο που προβλήθηκε στο δικαστήριο με τον Παππά να μαθαίνει σε ένα παιδί ντυμένο γερμανοτσολιά να χαιρετά ναζιστικά).

Εντελώς ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο δικηγόρος του Μιχαλολιάκου υποχρεώθηκε μεταξύ άλλων να …«υποθέσει» ότι η ΧΑ είναι μια «εθνικοσοσιαλιστική οργάνωση», σπεύδοντας παράλληλα να δηλώσει ότι σε κάθε περίπτωση αυτό δεν την καθιστά εγκληματική οργάνωση.

«Το τι πιστεύω εγώ στη ζωή μου δεν με κάνει διευθυντή εγκληματικής οργάνωσης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο ίδιος συνήγορος, εγκαταλείποντας όσα είχε δηλώσει ο ίδιος ο Μιχαλολιάκος απολογούμενος στην ανάκριση στις 2-10-2013: «Η Χρυσή Αυγή σε ιδεολογικό επίπεδο δεν έχει σχέση με τον γερμανικό εθνικοσοσιαλισμό του μεσοπολέμου αλλά εκφράζει ένα γνήσιο εθνικιστικό κίνημα». Παράλληλα, ο δικηγόρος του Μιχαλολιάκου έκανε λόγο για πολιτική σκευωρία, προβάλλοντας ως επιχείρημα, εκτός των άλλων, ότι δεν… διώχθηκαν (!) μαζί με εκείνον και οι Τσακίρης και Χρυσομάλλης, οι οποίοι είναι και αυτοί μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος!

«Τσίρκο Μedrano» τα «παιδιά με τις μαύρες μπλούζες»

Κοινό σημείο αναφοράς των σχολιασμών όλων των υπερασπιστών δικηγόρων ήταν το «άδειασμα» των μελών των ταγμάτων εφόδου – αρκετοί εκ των οποίων είναι και κατηγορούμενοι – προκειμένου να σωθεί πρωτίστως ο αρχηγός της εγκληματικής ναζιστικής οργάνωσης. Παρά το γεγονός ότι κατά τη διαδικασία των αναγνωστέων εγγράφων στο δικαστήριο προβλήθηκαν βίντεο με ομιλίες του συνόλου της ηγεσίας της, όπου επαινούσαν με εξαιρετικά λόγια στο παρελθόν την ΤΟ Νίκαιας και τα «παιδιά με τις μαύρες μπλούζες», πλέον, οι υπερασπιστές δικηγόροι της ηγεσίας της ΧΑ, τους «άδειασαν» για τα καλά…

Τα «παιδιά με τις μαύρες μπλούζες», από εκεί που ήταν το «καμάρι» της ηγεσίας της οργάνωσης ως μέλη των ταγμάτων εφόδου της, απαξιώθηκαν πλήρως και μεταλλάχτηκαν – τουλάχιστον για τις ανάγκες της δίκης – σε «τσίρκο Medrano», «συνονθύλευμα», «ΑμεΑ», «ευτραφείς», «αθλητές σούμο» και «υπέρβαρους» που «κάποιοι θα χρησιμοποιούνταν στο “πριν” σε φωτογραφίες αδυνατίσματος», ακόμη και σε «Εβραίους» και «τρανσέξουαλ»!

Επιπλέον, παρά το γεγονός ότι αποδείχτηκε πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι κατηγορούμενοι Αποστόλου και Ρουπακιάς ήταν στελέχη της οργάνωσης, ο μεν πρώτος χαρακτηρίστηκε από συνήγορο υπεράσπισης «επιπόλαιος και ηλίθιος», ενώ ο δεύτερος «φονιάς».

Επίσης, αναφέρθηκε ότι τα μέλη «λένε υπερβολές και κάνουν επίδειξη στους οικείους τους» …«καθόσον δεν σπουδάσανε στο …αγγλικό πανεπιστήμιο του Kεντ», ενώ ο εγκωμιασμός στελέχους της ΧΑ για το ολοκαύτωμα των Εβραίων στους ναζιστικούς φούρνους χαρακτηρίστηκε …«αμπελοφιλοσοφίες»!

Ενδεικτική της υπερασπιστικής γραμμής που πρόκειται να ακολουθήσει, πλέον, η ηγεσία της ΧΑ στη δίκη ήταν η αναφορά συνηγόρου ότι η ΤΟ Νίκαιας «έχει ένα ειδικό βάρος με βάση πράξεις που της αποδίδονται», προαναγγέλλοντας το πλήρες «άδειασμα» των κατηγορουμένων που ανήκουν στη συγκεκριμένη τοπική και στο τάγμα εφόδου της.

«Πικ νικ» στη Νέδα με paintball και όπλα από τα «Jumbo»!

Οι στρατιωτικές εκπαιδεύσεις των ταγμάτων εφόδου για τις οποίες επαιρόταν η ηγεσία της ΧΑ, χαρακτηρίστηκαν από δικηγόρους των κατηγορούμενων βουλευτών «κάποιοι ιδιόρρυθμοι με παραλλαγές που πήγαν για πικ νικ στη Νέδα… με paintball και όπλα από τα “Jumbo”», ενώ παράλληλα παρομοιάστηκαν ειρωνικά και ως «σολομοί που φοράνε φούμο και πάνε κόντρα στο ρεύμα στα ποτάμια».

Χαρακτηριστική ήταν και η απέλπιδα προσπάθεια απομείωσης της βαρύτητας του πλούσιου και ιδιαίτερα αποκαλυπτικού φωτογραφικού υλικού που βρέθηκε στους υπολογιστές των ίδιων των κατηγορουμένων και προβλήθηκε στο δικαστήριο, αναφορικά με τη στρατιωτική εκπαίδευση στη Σαλαμίνα.

Οπως δηλώθηκε από συνήγορο κατηγορούμενου βουλευτή, «κάνανε λίγο τρέξιμο, λίγες κάμψεις, ψάρεμα, λίγο έρπινγκ με ένα κοντάρι και μια σημαία καθώς και πεζοπορία …λαχανιάζοντας», ενώ υπήρξε συνήγορος, ο οποίος αναρωτήθηκε: «Αν ανοίγατε το PC μου και βρίσκατε ελαφρώς ενδεδυμένες γυναίκες, αυτό θα με έκανε προαγωγό;». Σχετικά δε με φωτογραφία που προβλήθηκε και φαινόταν ο Κασιδιάρης να εκπαιδεύει την Ουρανία Μιχαλολιάκου, σε θέση πρηνηδόν, σε βολές με όπλο, σχολιάστηκε από συνήγορο ότι «ο Κασιδιάρης κάνει …χαβαλέ (!) με την Ουρανία και τον βγάλαν εκπαιδευτή».

Εξίσου ενδεικτικό είναι και το «άδειασμα» των μελών της οργάνωσης σχετικά με τον οπλισμό που βρέθηκε να κατέχουν στα σπίτια τους και στα γραφεία των Τοπικών Οργανώσεων. Οι δικηγόροι των κατηγορούμενων βουλευτών της εγκληματικής οργάνωσης επισήμαναν ότι ο οπλισμός που βρέθηκε στα μέλη, όπως στιλέτα, σιδερογροθιές, ρόπαλα κ.τ.λ., δεν έχει καμία …συνάφεια με τα περίστροφα και τις καραμπίνες που βρέθηκαν στις δικές τους οικίες και ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπάρξει καμία σύνδεση.

Οσο δε για τον οπλισμό που βρέθηκε στα γραφεία των ΤΟ δηλώθηκε ότι μπορεί κανείς να τον βρει σε «μαγαζιά με σερβίτσια» και ότι σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να ευθύνεται το κόμμα της ΧΑ. «Εγώ ανήκω στη ΝΔ. Αν με πιάσουν μεθυσμένη πρέπει να ευθύνεται η ΝΔ;», ειπώθηκε, μεταξύ άλλων, από συνήγορο. Ιδιαιτέρως …αποστομωτικός δε ήταν ο σχολιασμός του δικηγόρου του Μιχαλολιάκου για τον οπλισμό που βρέθηκε στα γραφεία των τοπικών, ο οποίος ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Αν πάμε σε ένα νυχτερινό κέντρο το βράδυ να δούμε πόσες σιδερογροθιές θα βρούμε…».

Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια

Ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι και η αναδίπλωση ενός εκ των βασικών υπερασπιστικών ισχυρισμών του Μιχαλολιάκου, αναφορικά με το χρόνο και τον τρόπο της πληροφόρησής του για τη δολοφονία του Π. Φύσσα και το περιεχόμενο της συνομιλίας που είχε με τον Λαγό λίγα λεπτά μετά από αυτήν. Κατά το στάδιο της ανάκρισης, σε σχετική ερώτηση είχε δηλώσει απολογούμενος: «Για το τραγικό γεγονός της δολοφονίας πληροφορήθηκα το πρώτον το μεσημέρι της επόμενης ημέρας», και μάλιστα, όπως ανέφερε, από τα ΜΜΕ.

Πλέον, μετά την «ανάγνωση» στο δικαστήριο των παραπάνω επικοινωνιών, ο συνήγορος του Μιχαλολιάκου δήλωσε, μεταξύ άλλων, χαρακτηριστικά: «Υπάρχει μετά την δολοφονία του Φύσσα ένα τηλεφώνημα το οποίο εγένετο προς τον γγ του Κόμματος… Γίνεται μια ανθρωποκτονία, εν αγνοία, από το πουθενά, αιφνιδιαστικά, τουλάχιστον για αυτούς που είναι σε ένα άλλο κλιμάκιο (που υπερασπίζομαι). Και ενημερώνομαι. Πού είναι το παράλογο; Δηλαδή θα γίνει σε οιοδήποτε κόμμα κάτι τόσο κορυφαίο και κρίσιμο και δεν θα ενημερωθεί ο άνθρωπος ο οποίος προΐσταται του κόμματος, ο άνθρωπος ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα ΜΜΕ; Δεν θα ενημερωθούν αυτοί οι άνθρωποι;».

«Κορυφαίο και κρίσιμο» γεγονός, λοιπόν, που χρήζει άμεσης ενημέρωσης του αρχηγού του κόμματος από τα στελέχη του, μια δολοφονία που κατά τους αρχικούς ισχυρισμούς της ΧΑ οφείλεται σε «οπαδικά» κίνητρα! Αναγκαστική αναδίπλωση, αφού το ψέμα έχει κοντά ποδάρια…

Και άλλη μια προσπάθεια, ως δεύτερη γραμμή άμυνας, με την επίκληση «ανώτερων» και «κατώτερων» κλιμακίων της οργάνωσης, όπου τα πρώτα (στα οποία ανήκει ο αρχηγός) δεν γνωρίζουν δήθεν τι εγκληματικές ενέργειες διαπράττουν τα δεύτερα, να «αδειαστούν» τα μέλη των ταγμάτων εφόδου για να γλιτώσει ο αρχηγός…

Π. Καζ.

Ο υπουργός άμυνας με βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μαζί με βουλευτές της Χρυσής Αυγής
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ: Γενικολογίες και «ήξεις – αφήξεις» για ποινικές ευθύνες Μιχαλολιάκου – Παναγιώταρου

«Ριζοσπάστης» Πέμπτη 12 Ιούλη 2018

Γενικόλογα και με «ήξεις – αφήξεις» «απάντησε» χτες ο υπουργός Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονής, σε ερώτηση του «Ριζοσπάστη» για τις αποκαλυπτικές συνομιλίες που είδαν εκ νέου τη δημοσιότητα πρόσφατα στη δίκη της Χρυσής Αυγής , όπου ο πρώην υπαρχηγός της ναζιστικής οργάνωσης Αντώνης Ανδρουτσόπουλος, ο γνωστός «Περίανδρος», κατονόμασε ευθέως τον Μιχαλολιάκο ως ηθικό αυτουργό της δολοφονικής επίθεσης στον Δ. Κουσουρή το 1998 και τον Παναγιώταρο ως έναν από τους φυσικούς αυτουργούς. Να υπογραμμιστεί ότι οι αναφορές αυτές του Ανδρουτσόπουλου έχουν δημοσιοποιηθεί εδώ και πολύ καιρό στον Τύπο και στον «Ριζοσπάστη». Μάλιστα, το 2014 υπήρξε πρώτη φορά σχετικό αποκαλυπτικό δημοσίευμα σε εφημερίδα.

Ο κατά τ’ άλλα λαλίστατος στις τοποθετήσεις του Στ. Κοντονής απέφυγε ουσιαστικά να απαντήσει, λέγοντας ανάμεσα σε άλλα πως «εμείς μελετάμε ό,τι προκύπτει», «αν είναι κάτι στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του ο υπουργός Δικαιοσύνης θα το κάνει, μην έχετε καμία αμφιβολία», «η υπερβολική παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας σε τέτοια ζητήματα δεν βοηθάει, η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της», «ελέγχονται οι πάντες» κ.λπ.

Θυμίζουμε ότι ο πρώην υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής Ανδρουτσόπουλος, που καταδικάστηκε αμετάκλητα για απόπειρα ανθρωποκτονίας του Δ. Κουσουρή, στις αποκαλυπτικές συνομιλίες που είδαν τη δημοσιότητα έχει δηλώσει επί λέξει: «Αν ανοίξω το στόμα μου στέλνω φυλακή για φυσικό αυτουργό τον Παναγιώταρο και ηθικό τον Μιχαλολιάκο (…) αν πω την αλήθεια ότι ένας από αυτούς είναι ο Παναγιώταρος και ότι με έβαλε ο Μιχαλολιάκος…».

Κατά τ’ άλλα, στη χτεσινή συνέντευξη που παραχώρησε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε σχέδιο νόμου που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει την ίδρυση δικαστικής αστυνομίας και θα κατατεθεί την ερχόμενη Τρίτη στη Βουλή. Το Σώμα αρχικά θα στελεχωθεί από αστυνομικούς και αργότερα από εξειδικευμένους υπαλλήλους και πραγματογνώμονες, υπό την εποπτεία των εισαγγελικών αρχών. Στην τελική ευθεία βρίσκονται και τα σχέδια νόμου για τον Ευρωπαίο εισαγγελέα και τα προσωπικά δεδομένα. Επίσης, αναμένεται και η… φημισμένη αποσυμφόρηση του Εφετείου, με την παράδοση δύο αιθουσών στο κτίριο Κεράνης.

Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης την απόφασή του να μην εκδοθεί τελικά η Μολδαβή υπήκοος – θύμα trafficking, για την οποία ο Αρειος Πάγος έχει αποφανθεί υπέρ του αιτήματος έκδοσής της. Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία της έκδοσης του Τούρκου δημοσιογράφου και συγγραφέα Τουργκούτ Καγιά, για την οποία επίσης ο Αρειος Πάγος έχει αποφανθεί θετικά, επανέλαβε ότι είναι σε εκκρεμότητα η διαδικασία παροχής πολιτικού ασύλου που έχει αιτηθεί ο Καγιά, και ως εκ τούτου, μέχρι την τελική έκβαση της υπόθεσης, δεν μπορεί να υπάρξει εμπλοκή του υπουργείου Δικαιοσύνης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΤΟΝ “ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ”:
  • Τηλεφωνικά μηνύματα συντονισμού για εγκληματικές ενέργειες (26/6/2018)
  • Έγγραφο με τις τηλεφωνικές κλήσεις μεταξύ χρυσαυγιτών (23/3/2018)
  • Συνεχίζεται η ανάγνωση εγγράφων (24/2/2018)
  • Ντεκόρ για αντικομμουνισμό (13/9/2015)
  • Δολοφονική επίθεση οργανωμένη κατά τα πρότυπα των ναζιστικών ταγμάτων εφόδου (17/6/2015)
  • Με μαζική εξόρμηση απάντησαν οι κομμουνιστές (8/4/2014)