
- Ο λαός δεν έχει τίποτα να περιμένει από την αντιπαράθεση για την κυβερνητική εναλλαγή ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
- Να μη σκορπίσει η ψήφος σε παλιά και νέα αναχώματα, που διεκδικούν αναβαθμισμένο ρόλο στο μετεκλογικό αντιλαϊκό σκηνικό.
Κορυφώνονται οι διεργασίες στο πολιτικό σύστημα, μετά τις ευρωεκλογές και τον β’ γύρο των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, με το βλέμμα στραμμένο στην «επόμενη μέρα» των βουλευτικών εκλογών.
Η «πολιτική αλλαγή» που υπόσχεται η ΝΔ είναι δέσμευση στο κεφάλαιο ότι ως κυβέρνηση θα προωθήσει ταχύτερα και πιο αποφασιστικά τις αντιλαϊκές «εκκρεμότητες» που αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το ΚΙΝΑΛ και άλλα μικρότερα κόμματα, παλιά και «νέα», προετοιμάζονται ως «εφεδρείες» του συστήματος για το σχηματισμό κυβερνήσεων συνεργασίας και για να παίξουν ρόλο αναχώματος στη λαϊκή δυσαρέσκεια.
Τώρα να γίνει το βήμα για πιο ισχυρό ΚΚΕ, που είναι σταθερή δύναμη στο πλευρό του λαού, απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που θα συνεχίζεται με οποιαδήποτε κυβέρνηση.
ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΤΟ ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΙΣ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ:
Με την ολοκλήρωση του β’ γύρου των τοπικών εκλογών, η σκυτάλη πέρασε από χτες στη μάχη των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιούλη. Με τις «εκκρεμότητες» της επόμενης μέρας, τόσο σε ό,τι αφορά τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας, όσο και με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ στην περιοχή να δίνουν τον τόνο, και με δεδομένη τη σύμπλευση των αστικών κομμάτων στα βασικά ζητούμενα του κεφαλαίου, οι διεργασίες στα αστικά κόμματα συνεχίζονται αμείωτες και επιταχύνονται. Στόχος να στηθούν οι νέες παγίδες εγκλωβισμού του λαού, να δυναμώσουν τα κάλπικα και εκβιαστικά διλήμματα για να αποσπαστεί η ψήφος που θα παρουσιαστεί ως «συναίνεση» του λαού στο νέο γύρο της αντιλαϊκής επίθεσης που βρίσκεται μπροστά, ανεξάρτητα απ’ το ποιος θα βρεθεί στο τιμόνι της αστικής διαχείρισης.
Η ΝΔ, «ξεπλυμένη» από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, παρουσιάζει τώρα ως «διακύβευμα» για το λαό την «ισχυρή εντολή» – «πράσινο φως» για να πάρει την αντιλαϊκή σκυτάλη από εκεί που θα την αφήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που με τη σειρά του «ρίχνει στη μάχη» τα δικά του εκβιαστικά προς το λαό διλήμματα και υπερασπίζεται τα αντιλαϊκά «έργα και ημέρες» του, με στόχο το «κλείσιμο της ψαλίδας», όσο και κυρίως την υπενθύμιση σε κεφάλαιο και ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς ότι ο ίδιος αποτελεί την πλέον «αξιόπιστη εναλλακτική» για το κεφάλαιο και τις ανάγκες του. Την ίδια ώρα και με το βλέμμα στην επόμενη μέρα του αστικού πολιτικού συστήματος και την αντιλαϊκή «σταθερότητα», σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και οι διεργασίες στο ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, μετά και την αποχώρηση του Ευ. Βενιζέλου, κι ενώ ως στόχος τίθεται η «αναβάθμισή» του στα αντιλαϊκά παζάρια της επόμενης μέρας. Οι διεργασίες καλά κρατούν και στα υπόλοιπα μικρότερα κόμματα και μορφώματα, με μετακινήσεις στελεχών, «εξαφάνιση» μικρότερων και ανάδυση νέων, που σε όλους τους τόνους δηλώνουν την ετοιμότητά τους να παίξουν το ρόλο της αντιλαϊκής εφεδρείας, είτε σε κυβερνήσεις συνεργασίας είτε ως αναχώματα της λαϊκής δυσαρέσκειας.
Απέναντι στα κάλπικα διλήμματα και τις παγίδες εγκλωβισμού που στήνονται ξανά, πάνω στο έδαφος της αντιλαϊκής «συναίνεσης» και των «θέλω» του κεφαλαίου, απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που θα συνεχίζεται με οποιαδήποτε κυβέρνηση, η μοναδική δύναμη που θα αποτελεί την επόμενη μέρα στήριγμα για τον αγώνα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, για την ανάκτηση όλων των απωλειών και την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους, είναι το ΚΚΕ. Η ενίσχυσή του αποτελεί όρο για να δυναμώσει η λαϊκή αντιπολίτευση στην από χέρι αντιλαϊκή πολιτική, για να περάσει ο λαός στην αντεπίθεση, για να δυναμώσει η ελπίδα, η μοναδική φιλολαϊκή προοπτική, με το λαό στην εξουσία και ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει.
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ:
«Διακύβευμα» η αντιλαϊκή συνέχεια και η υποταγή του λαού στα συμφέροντα του κεφαλαίου
Τα δικά του εκβιαστικά και κάλπικα για το λαό διλήμματα ενόψει των εκλογών της 7ης Ιούλη ανέπτυξε, χτες βράδυ, ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, όπου παρουσίασε ως διακύβευμα των εκλογών την αυτοδύναμη και ισχυρή κυβέρνηση της ΝΔ, «που γρήγορα θα μπορεί να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις σε όφελος της χώρας», προς όφελος δηλαδή της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, με ένα σχέδιο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα του κεφαλαίου, με μείωση φορολογίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους, πρόσθετες επιδοτήσεις, αναδιαρθρώσεις στο αστικό κράτος ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες τους, τσακίζοντας παραπέρα τις λαϊκές ανάγκες.
Προσπαθώντας – όπως άλλωστε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – να παρουσιάσει τα προτάγματα της καπιταλιστικής οικονομίας και την καπιταλιστική ανάκαμψη, που βασίζεται στα αποκαΐδια των λαϊκών δικαιωμάτων, ως το δρόμο για να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι τις επόμενες 5 βδομάδες θέλει να συζητήσει με τους ψηφοφόρους «το ουσιαστικό διακύβευμα των εκλογών, το πώς θα χαμηλώσουμε τους φόρους, πώς θα φέρουμε ανάπτυξη για όλους, να μιλήσουμε για ασφάλεια, Υγεία, Παιδεία, περιφερειακή πολιτική. Να πείσουμε τους ανέργους ότι η καλύτερη πολιτική γι’ αυτούς είναι η δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης», επαναλαμβάνοντας ότι για τη ΝΔ «πρώτη προτεραιότητα είναι η προσέλκυση επενδύσεων» και ότι «σωστή πολιτική για την επόμενη μέρα είναι να τονωθεί η ανάπτυξη για να μεγαλώσει η “πίτα” και να μοιραστεί δίκαια».
Τόνισε ότι αν προκύψει κυβέρνηση της ΝΔ το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή θα αφορά την οργάνωση του – αστικού – κράτους, ώστε να υπηρετεί πιο αποτελεσματικά τις ανάγκες του κεφαλαίου, λέγοντας: «Εχω δώσει ο ίδιος δείγματα γραφής μεταρρυθμιστικά, γιατί προσπάθησα πέρα από τις μνημονιακές δεσμεύσεις να φέρω τέτοια μέτρα, όπως η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων».
Δείχνοντας εξάλλου ότι με το που θα πάρει την αντιλαϊκή σκυτάλη, πατώντας στην πλούσια αντίστοιχη «παρακαταθήκη» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να στοιχίσει το λαό στους στόχους του κεφαλαίου και στην αντεργατική επίθεση που θα κλιμακώνεται, χαρακτήρισε «μαύρη προπαγάνδα ότι θα διώξω υπαλλήλους και θα φέρω 7ήμερη εργασία». Σημείωσε: «Μίλησα για 7ήμερη λειτουργία και ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο όπου οι εργαζόμενοι θα είναι ωφελημένοι από τα κέρδη των επιχειρήσεων», «δίνοντας στις επιχειρήσεις μπόνους για επιβράβευση των εργαζομένων», τροφοδοτώντας τους επιχειρηματικούς ομίλους με επιπλέον «κίνητρα», τις αντεργατικές ανατροπές.
Φρόντισε δε για άλλη μια φορά να περιορίσει ακόμα περισσότερο τις όποιες λαϊκές προσδοκίες μπορούσε να έχει κάποιος από μια κυβέρνηση του δικομματισμού, λέγοντας ότι έβαλε «φρένο» σε όσους του έλεγαν να τάξει προεκλογικά, τονίζοντας ότι ο ίδιος και το κόμμα του πλέον κινούνται «με ένα συνεκτικό σχέδιο, να πούμε τι μπορούμε να κάνουμε, και τι δεν μπορούμε να κάνουμε την επόμενη μέρα».
Σε αυτό το πλαίσιο και με αυτά τα δεδομένα, τόνισε ότι σκοπός του είναι να έχει αυτοδύναμη και ισχυρή κυβέρνηση, «που γρήγορα θα μπορεί να υλοποιήσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις σε όφελος της χώρας (σ.σ. της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας)».
Βέβαια, καθώς αυτά τα μέτρα χρειάζονται ευρύτερες συναινέσεις και περισσότερα αστικά κόμματα να βάζουν πλάτη προς μείωση των αντιδράσεων, έστειλε σήμα ότι στη ΝΔ «και αυτοδύναμοι να είμαστε θα επιδιώξουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση σε επίπεδο πολιτικών, σε θέματα όπως η συνταγματική αναθεώρηση, ο εκλογικός νόμος, θέματα όπου θα αναζητήσουμε διευρυμένες πλειοψηφίες», για τη «σταθερότητα» του αστικού πολιτικού συστήματος.
Εξάλλου, δεν απέκλεισε κάποια συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ, τονίζοντας ότι τόσο ο Ευ. Βενιζέλος όσο και η Φ. Γεννηματά ήταν υπουργοί σε προηγούμενα τέτοια σχήματα. Για δε το ενδεχόμενο μεγάλου συνασπισμού, είπε ότι «με τον ΣΥΡΙΖΑ όπως είναι σήμερα και όπως θα είναι την επομένη των εκλογών, δεν υπάρχει καμία περίπτωση», λέγοντας πως τάχα «μας χωρίζει άβυσσος».
«Από εκεί κι έπειτα θα εξετάσουμε το εκλογικό αποτέλεσμα και θα εξετάσουμε ο κυρίαρχος λαός τι θέλει, αλλά σε κάθε περίπτωση η χώρα θα κυβερνηθεί μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου», σημείωσε. Επισείοντας και τον «μπαμπούλα» της περιβόητης «ακυβερνησίας» και σχολιάζοντας πως αν πάμε σε νέες εκλογές, και στο μεταξύ δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος, θα γίνουν με απλή αναλογική, σημείωσε πως «ο εφιάλτης της απλής αναλογικής θα κάνει τη χώρα μη κυβερνήσιμη, γιατί συνεργασία ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να γίνει», αποσιωπώντας όσα τέτοια λέγονταν και πριν από μερικά χρόνια, πριν οι ανάγκες της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας υπαγορεύσουν συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.
Χτες πάντως απέρριψε το ενδεχόμενο ο αποπεμφθείς από το ΚΙΝΑΛ Ευ. Βενιζέλος να ενταχθεί στα ψηφοδέλτια της ΝΔ ή να «αξιοποιηθεί» διαφορετικά κατόπιν. Απέρριψε, επίσης, πιθανότητα συνεργασίας με τον Γ. Βαρουφάκη, που νωρίτερα, χτες το πρωί, έλεγε ότι αν μπει στη Βουλή θα μπορούσε να συνεργαστεί και με τη ΝΔ και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αφησε, άλλωστε, ανοιχτό το ενδεχόμενο εξεταστικής επιτροπής μετεκλογικά για την οικονομία, αφού, όπως είπε, «θέλουμε να διερευνήσουμε τι έγινε το α’ εξάμηνο του 2015», φωτογραφίζοντας τους Τσίπρα – Βαρουφάκη.
ΣΥΡΙΖΑ: «Ξεσκονίζουν» κάλπικα διλήμματα μπροστά στην κάλπη
Προσαρμόζουν το «πρόοδος – συντήρηση» στην προπαγάνδα της «αντιδεξιάς» ψήφου.
Να περιορίσει τις απώλειες που είχε στις ευρωεκλογές και να επιβεβαιώσει ότι συνεχίζει να αποτελεί εναλλακτική για το κεφάλαιο είναι η βασική επιδίωξη της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ μπροστά στις βουλευτικές εκλογές.
Θυμίζουμε ότι τη Δευτέρα 10 Ιούνη ο Αλ. Τσίπρας αναμένεται να επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να του ζητήσει την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών, πιθανότατα την Κυριακή 7 Ιούλη.
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ προσβλέπουν σε κλείσιμο της ψαλίδας απ’ τη ΝΔ και σε μια «ομαλή» – δηλαδή πιο εύκολα διαχειρίσιμη – εναλλαγή σκυτάλης στην αστική διαχείριση, υποστηρίζοντας ότι υπήρξε σε ένα βαθμό «εκτόνωση» της συσσωρευμένης δυσαρέσκειας στις ευρωεκλογές και επομένως υπάρχουν περιθώρια το επόμενο διάστημα να λειτουργήσει το κάλπικο δίλημμα της «αντιδεξιάς» ψήφου.
Γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ επενδύει και σ’ αυτές τις εκλογές στο «πρόοδος – συντήρηση», με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπό του Ν. Ξυδάκη να συστήνει στο λαό στις κάλπες του Ιούλη «να μην ξεχάσει τι σημαίνει δεξιά», ενώ κρατάνε σταθερά το βλέμμα τους και στις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, προσβλέποντας σε στήριξη από κόσμο που «γυρνάει την πλάτη στις επιλογές Γεννηματά», όπως λένε.
Σε συνέντευξή του στο «News 24/7» o υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Ν. Παππάς, ανακύκλωσε γνωστά διλήμματα καλώντας τον κόσμο να ψηφίσει «ΣΥΡΙΖΑ για να συνεχίσουμε στη δίκαιη ανάπτυξη και να μη γυρίσουμε στις πολιτικές του ΔΝΤ. Οσο περνούν οι μέρες αυτό το δίλημμα θα εντείνεται. Είναι τεράστιος ο κίνδυνος με μια πιθανή επιστροφή Μητσοτάκη».
Ο ίδιος χαρακτήρισε το πρόγραμμα της ΝΔ «αντιδραστικό» και «αποτυχημένο», θέλοντας προφανώς να ξεχάσει ο λαός ότι τον πυρήνα του εφάρμοζε το κόμμα του τα τέσσερα τελευταία χρόνια.
Υποστήριξε ακόμα ότι «οδηγεί σε κοινωνική αστάθεια και συνοδεύεται από πρόγραμμα νόμου και τάξης και αναθεώρησης της ιστορίας (…) Το αντικοινωνικό πρόγραμμα Μητσοτάκη χρειάζεται βραχίονα νόμου και τάξης και ο κόσμος θα “πρέπει” να είναι φοβισμένος, να φοβάται τον γείτονα, τον πρόσφυγα, τον ξένο, τον διπλανό του».
Πρόκειται για επισημάνσεις που στοχεύουν να ενεργοποιήσουν τα «αντιδεξιά» αντανακλαστικά μερίδας των ψηφοφόρων. Ταυτόχρονα, διαφημίζει στο κεφάλαιο τις επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ στη χειραγώγηση του λαού με αυταπάτες και κάλπικες προσδοκίες, με το «καρότο» δηλαδή της αντιλαϊκής πολιτικής, αντιπαραθετικά με τη ΝΔ, στην οποία προσάπτει ότι θα επιστρέψει με το «μαστίγιο».
Σχολιάζοντας εξάλλου την κρίση στο ΚΙΝΑΛ και κάνοντας «μπάσιμο» σε όσους το ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές, ανέφερε πως «η κα Γεννηματά υπηρετεί τη γραμμή Βενιζέλου έχοντας τον κ. Βενιζέλο εκτός ψηφοδελτίου. Ζητά την καταδίκη των υποψηφίων που προέρχονται από την κεντροαριστερά. Ηταν ο Ηλιόπουλος απέναντι στον Μπακογιάννη και η Δούρου απέναντι στον Πατούλη. Η κα Γεννηματά λοιπόν εκφράζει μια αντιφατικότητα».
Στο ίδιο πνεύμα, ο Θ. Θεοχαρόπουλος, πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και υπουργός Τουρισμού, καταφέρθηκε εναντίον της προέδρου του ΚΙΝΑΛ, αφού προηγουμένως μίλησε για «προοδευτικό σχέδιο απέναντι στο συντηρητικό σχέδιο της ΝΔ». Διαμήνυσε στο ΚΙΝΑΛ ότι «όποιος θέλει προοδευτική διακυβέρνηση, έχει να απαντήσει στο δίλημμα “Νέα Δημοκρατία ή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία”, αυτή είναι η πραγματικότητα» και κατηγόρησε την Φώφη Γεννηματά ότι έδιωξε τον Βενιζέλο αλλά κράτησε την πολιτική του.
Οπως είπε, «υπήρξε αποχώρηση Βενιζέλου κρατώντας την πολιτική Βενιζέλου (…) Περιμέναμε να δούμε πώς θα μεταφραστεί αυτό σε επίπεδο πρακτικής, λόγου, πολιτικής. Την επομένη, ήταν ουσιαστικά αυξημένη η ρητορική Βενιζέλου στα στόματα όλων των ηγετικών στελεχών του ΚΙΝΑΛ. Άρα, κρατήθηκε η πολιτική Βενιζέλου, αποχωρώντας ο Βενιζέλος. Το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται σε στρατηγικό αδιέξοδο (…) Σκέφτεται με όρους παρελθόντος και δεν κάνει αυτό που θέλουν οι προοδευτικοί πολίτες (…) μία ευρεία προοδευτική συμμαχία και τώρα και μετά τις εκλογές. Σε αυτό θα έπρεπε να ανταποκριθεί θετικά το ΚΙΝΑΛ, να αποκλείει σενάρια συγκυβέρνησης με την ΝΔ παρότι έφυγε ο κ. Βενιζέλος».
ΚΙΝΑΛ: Αλληλοκατηγορίες για το ποιος υπονομεύει το ρόλο «ρυθμιστή» των αντιλαϊκών κυβερνήσεων
Με αλληλοκατηγορίες για το ποιος υπονομεύει την προσπάθεια του ΚΙΝΑΛ να διαδραματίσει ρόλο «ρυθμιστή» και συγκολλητικής ουσίας στις αντιλαϊκές κυβερνήσεις της επόμενης μέρας, συνεχίστηκαν και χτες οι διεργασίες στο χώρο του κόμματος, με άξονα την απομάκρυνση του Ευ. Βενιζέλου και αντανάκλαση ευρύτερα στο αστικό πολιτικό σκηνικό και στα σενάρια που παράγει για τα επόμενα κυβερνητικά σχήματα αντιλαϊκής διαχείρισης.
Ο ίδιος ο Ευ. Βενιζέλος σε χτεσινή συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό «ΣΚΑΪ» απέδωσε την απόφαση της προέδρου του κόμματος Φ. Γεννηματά να μην του παραχωρηθεί η πρώτη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας στις επερχόμενες εθνικές εκλογές σε «πολιτικές σκοπιμότητες» της σημερινής ηγετικής ομάδας του ΚΙΝΑΛ, εκτιμώντας ότι το «επεισόδιο» προκλήθηκε για να σταλεί μήνυμα ότι το ΚΙΝΑΛ είναι «άλλο κόμμα», δίχως τον ίδιο στις τάξεις του.
Χαρακτήρισε τις γενικότερες πολιτικές επιλογές της Φ. Γεννηματά και του επιτελείου της επιλογές «αυτοχειριασμού», οι οποίες «βοηθούν τη ΝΔ», λέγοντας ότι το κρίσιμο ερώτημα που τίθεται για το ΚΙΝΑΛ είναι τι είδους αντιπολίτευση θα κάνει, «ευρωπαϊστική και υπεύθυνη» ή «λαϊκιστική», σημειώνοντας ότι η δεύτερη επιλογή είναι πεδίο όπου «ο Τσίπρας δεν συναγωνίζεται» και κατηγορώντας την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ ότι θέλει ένα κόμμα «μικρό και περιχαρακωμένο».
Στο φόντο και της σημερινής κοινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου του ΚΙΝΑΛ, συμπλήρωσε ότι πλέον δεν τον απασχολούν τα εσωκομματικά του κόμματος και ούτε θα συμμετέχει στο εξής στις συνεδριάσεις των οργάνων, λέγοντας ότι παραμένει μέλος του ΚΙΝΑΛ «μόνο εκ του καταστατικού του». Πάντως συμπλήρωσε ότι «η ΝΔ δεν υπάρχει στον δικό μου ορίζοντα», ενώ απέκλεισε και το ενδεχόμενο να φτιάξει δικό του κόμμα. Δήλωσε «μάχιμος και ενεργός πολίτης» και πως θα ασχολείται «με τα μεγάλα και ουσιαστικά».
Νωρίτερα ο γραμματέας του ΚΙΝΑΛ, Μ. Χριστοδουλάκης, μιλώντας στο ρ/σ «Θέμα» επέμεινε ότι η επιλογή Γεννηματά να τοποθετήσει τον Γ. Καμίνη επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας σηματοδότησε τη «διεύρυνση σε όλους τους προοδευτικούς πολίτες». Μιλώντας ο ίδιος και στον ρ/σ «News 247» για το πώς και πού θα κολλήσουν σε ένα επόμενο αντιλαϊκό σχήμα, είπε πως «σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της ΝΔ δεν θα αρκεστούμε να δώσουμε ένα βολικό συμπλήρωμα, για να προκύψει πλειοψηφία», αλλά ότι «το ζητούμενο της επόμενης μέρας είναι το μείγμα της πολιτικής που θα εφαρμοστεί», στο «πατρόν» πάντα των «θέλω» του κεφαλαίου. Για να παζαρέψουν δε από καλύτερες θέσεις τη συμμετοχή τους σε μια επόμενη κυβέρνηση, παρουσίασε ως προϋπόθεση «την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών ακόμα και σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές», αναπαράγοντας μια σειρά ψευτοδιλήμματα στο λαό, μπροστά και στις κάλπες της 7ης Ιούλη.
Στο ίδιο πνεύμα ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ, Π. Χρηστίδης, μιλώντας στον ρ/σ «Alpha», αφού πρώτα ισχυρίστηκε πως «στόχος είναι να ανατρέψουμε το πολιτικό σκηνικό, δεν είναι ο ρόλος μας να είμαστε συμπλήρωμα μιας άλλης παράταξης», έσπευσε να διευκρινίσει πως «αν υπάρχει συναπόφαση και συνεκτέλεση, είμαστε εδώ να κουβεντιάσουμε, όχι όμως συνεργασία με το στανιό, με τη λογική της “ουράς” και του “συμπληρώματος”».
Την ίδια ώρα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Ανδ. Λοβέρδος, μιλώντας στον ρ/σ «Θέμα» άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο αξιοποίησης του Ευ. Βενιζέλου αργότερα, από μια άλλη θέση, λέγοντας πως «το κεφάλαιο Ευ. Βενιζέλος έχει μέλλον, έχει μέλλον θεσμικό, η ζωή δεν τελειώνει, όποιος πιστεύει ότι η ζωή τελειώνει σε μία εκλογική αναμέτρηση κάνει λάθος, η πολιτική έχει πολλές εξελίξεις».
Στον αντίποδα, ο πρώην βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Δ. Λιντζέρης, που έχει ταχθεί με την πλευρά Βενιζέλου, είπε στον «Alpha» πως «παραμονή εκλογών, το να προκαλείς ακρωτηριασμό και εσωστρέφεια εξοβελίζοντας ένα κορυφαίο σου στέλεχος, αυτό και μόνο δημιουργεί τις προϋποθέσεις να ανέβουν άλλα κόμματα. Δεν υπακούει σε κάποια λογική. Θεωρώ ότι όλο αυτό το πράγμα και μεθοδευμένο ήτανε και σηματοδοτεί μια τάση στροφής του ΠΑΣΟΚ προς τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο για μένα είναι απαράδεκτο (…) θεωρώ ότι με αυτόν τον τρόπο αυτοκτονεί».
Συνεχίζονται το «πήγαινε – έλα» και το αντιλαϊκό τσοντάρισμα
Οι διεργασίες ακουμπούν όλο το φάσμα του αστικού πολιτικού συστήματος, με την καταπόντιση αλλά και την ανάδειξη νέων αντιλαϊκών «εφεδρειών», έτοιμων να «τσοντάρουν» στη «σταθερότητα» του αστικού πολιτικού συστήματος την επόμενη μέρα, είτε από τη θέση των συμπληρωμάτων σε αντιλαϊκές κυβερνήσεις, είτε από τη θέση των αναχωμάτων στη λαϊκή δυσαρέσκεια.
Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, την πρόθεσή του να συνεργαστεί με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, εφόσον το κόμμα του εκλεγεί στη Βουλή, δήλωσε χτες σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ» ο Γ. Βαρουφάκης.
Σχετικά με τη θητεία του στο υπουργείο Οικονομικών, επιβεβαιώνοντας πως το παζάρι αφορούσε σε κάθε περίπτωση τα συμφέροντα του κεφαλαίου και πώς αυτά θα υπηρετηθούν πιο αποτελεσματικά, υποστήριξε πως «η ρήξη με το Euroworking Group για τη δραστική μείωση των φορολογικών συντελεστών και η αναδιάρθρωση του χρέους χωρίς έξοδο από το ευρώ» υπήρξαν το ζητούμενο τότε αλλά και τώρα, ώστε να επιτευχθεί η – καπιταλιστική – ανάπτυξη, την οποία όπως είπε «όλοι μας θέλουμε».
Σχολίασε δε πως στο πρόγραμμά του, ο Κυρ. Μητσοτάκης «κάνει το ίδιο ατόπημα με τον Αλ. Τσίπρα στο πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, δίνοντας υποσχέσεις που προαπαιτούν ρήξη, την οποία δεν είναι διατεθειμένος να κάνει». Πρόσθεσε πως αν και «η συγκεκριμένη ηγεσία της ΝΔ κάνει επιλογές που θα έρθουν σε σύγκρουση με πολύ μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων της ΝΔ υπέρ κερδοσκόπων και καιροσκόπων» και πως «θα χάσει τη θέληση για ζωή εάν μετατραπεί το ΜέΡΑ25 σε ΣΥΡΙΖΑ», αυτός και το κόμμα του «δεν θα είμαστε αρνητικοί απέναντι σε κανέναν» και «θα συνεργαζόμασταν με όλους».
Στο μεταξύ, μέσα σε διάστημα μίας μέρας παραιτήθηκαν από υποψήφιοι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, σε Β’ και Α’ ΕΠ Πειραιά αντίστοιχα, οι Νίκος Μαστρογιάννης και Δώρα Αντωνίου. Στην ανάρτησή του, ο Ν. Μαστρογιάννης αναφέρει: «(…) Η Ελληνική Λύση δεν είναι αυτό που φαίνεται, αργά διαπίστωσα ότι αυτό το πολιτικό κόμμα κι εγώ δεν συμβαδίζουμε ιδεολογικά και ηθικά», ενώ η Δ. Αντωνίου τόνισε: «Η ηθική μου και η αξιοπρέπειά μου δεν μου επιτρέπουν να συνεχίσω». Την αποχώρησή του από το κόμμα του Κ. Βελόπουλου ανακοίνωσε και ο επικεφαλής του «κόμματος των δανειοληπτών», Γιώργος Μπαρτζώκης, κατηγορώντας το κόμμα αλλά και τον Κ. Βελόπουλο προσωπικά για «συμπεριφορά αλαζονείας» και «αθέμιτες συκοφαντικές μεθόδους για να μην αναλάβουμε την κοινοβουλευτική ομάδα του ενιαίου κόμματος (…) όπως ήταν η συμφωνία μας». Ο Κ. Βελόπουλος σε τηλεοπτική του συνέντευξη σχολίασε τις αποχωρήσεις, χαρακτηρίζοντας «καημένους και περίεργους τύπους» τους αποχωρήσαντες, ενώ πρόσθεσε πως οι πραγματικοί υποψήφιοι του κόμματός του θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα.
Στο μεταξύ, οι διεργασίες συνεχίζονται και στις προηγούμενες – καμένες πλέον – αντιλαϊκές «εφεδρείες». Σε αυτό το πλαίσιο, χτες στη συνεδρίαση των βουλευτών και της Εκτελεστικής Επιτροπής των ΑΝΕΛ, αποφασίστηκε η τελική απόφαση για το αν θα μετάσχουν ή όχι στις εκλογές της 7/7, μετά τα απογοητευτικά ποσοστά τους στις ευρωεκλογές, να παραπεμφθεί στο λεγόμενο Εθνικό Συμβούλιο των ΑΝΕΛ, την ερχόμενη Κυριακή.
Την απόφαση του κοινοβουλευτικού εκπρόσωπου της Ένωσης Κεντρώων και βουλευτή Σερρών, Αναστάσιου Μεγαλομύστακα, να μη συμμετάσχει στις επικείμενες εκλογές ανακοίνωσε σε δελτίο Τύπου το κόμμα του, ενώ την αποχώρησή του ανακοίνωσε και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Σταύρος Καρβούνης. Οπως διευκρινίζεται, η απόφαση του Αν. Μεγαλομύστακα «ήταν ήδη ειλημμένη από τον ίδιο και γνωστοποιημένη σε μας, αλλά αποφασίστηκε να ανακοινωθεί μετά τις ευρωεκλογές, προκειμένου να μην επηρεαστεί η εκλογική μάχη».
- Από τον “Ριζοσπάστη” της Τρίτης 4/6/2019