Διαμαρτυρία στο υπ. Ναυτιλίας ενάντια στην τροπολογία-«έκτρωμα» (VIDEO – ΦΩΤΟ)

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Ναυτιλίας πραγματοποίησαν ναυτεργατικά σωματεία καταγγέλλοντας την αντιναυτεργατική τροπολογία, που ψηφίζεται την Τετάρτη 20 Οκτώβρη στη Βουλή και η οποία, με πρόσχημα την πανδημία, δίνει το δικαίωμα στους εφοπλιστές στα ποντοπόρα υπό ελληνική σημαία καράβια να μην εφαρμόζουν, στο σύνολο των ναυτεργατών, ΣΣΕ και Κοινωνική Ασφάλιση.

Προκλητικός και αδιάλλακτος εμφανίστηκε από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας κατά τη συνάντησή του με εκπροσώπους των Σωματείων. Η προσωρινότητα, που επικαλέστηκε ο υπουργός για την τροπολογία, διαψεύδεται από το σύνολο της αντεργατικής νομοθεσίας, που διαρκώς ενισχύεται, όπως ο ν. 4714/2020 που καταργεί τη ΣΣΕ στα ποντοπόρα, διευρύνει την ανασφάλιστη εργασία, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου, επισημαίνουν τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» και ΠΕΕΜΑΓΕΝ.

Και προσθέτουν πως «η προκλητικότητα του υπουργού συνεχίστηκε αναφέροντας ότι θα πρέπει να προσαρμοστούμε στις συνθήκες της παγκόσμιας ναυτιλίας, δηλαδή στην απαίτηση των εφοπλιστών για την εφαρμογή των “διεθνών κρατούντων”, που σημαίνει φτηνός ναυτεργάτης, χωρίς Κοινωνική Ασφάλιση, για να συνεχίζεται και να ενισχύεται η κερδοφορία τους, να διατηρείται η πρωτοκαθεδρία τους στην παγκόσμια ναυτιλία, διαμορφώνοντας συνθήκες γαλέρας για το σύνολο των ναυτεργατών. Δεν δίστασε να αναφέρει ότι τα εκατομμύρια ευρώ, που δόθηκαν στους εφοπλιστές της ακτοπλοΐας και θα συνεχιστούν για την ανανέωση του στόλου τους, αποσκοπούν στο να “διασωθεί το ακτοπλοϊκό δίκτυο”».

Τα ναυτεργατικά σωματεία τονίζουν ότι «τα διαρκή οξυμένα προβλήματα σε ΣΣΕ, ανεργία, οργανικές συνθέσεις, συνθήκες εργασίας, Κοινωνική Ασφάλιση, διπλώματα – πιστοποιητικά, επιβάλλουν την άμεση συνεδρίαση της ΕΕ της ΠΝΟ για τη λήψη αγωνιστικών και απεργιακών κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα».

Καλούν τα ναυτεργατικά σωματεία, τους ναυτεργάτες, να συνεχίσουν και να δυναμώσουν το συντονισμό δράσης με Σωματεία, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα για την προετοιμασία απεργιακού μετώπου. Να αγωνιστούν για την κατάργηση του ν. 4808/2021 (Χατζηδάκη) και του συνόλου της αντεργατικής νομοθεσίας, για δουλειά με δικαιώματα, για Συνδικάτα στα χέρια των εργατών. Να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο στις 4 Νοέμβρη, στον Πειραιά στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Κανάρη (Πασαλιμάνι).