ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΣΙΠΡΑ: «Δεν τελειώσαμε εδώ» η διαβεβαίωση συνέχισης των μέτρων – ΚΚΕ: Η δήθεν «νέα εποχή» βασίζεται στα «αποκαΐδια» των δικαιωμάτων του λαού

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΤΣΙΠΡΑ:

Σε ανακοίνωση για τις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα από την Ιθάκη το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Με το σημερινό του διάγγελμα, που θύμισε τη λαϊκή ρήση “εδώ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν”, ο πρωθυπουργός προσπαθεί να κρύψει ότι η δήθεν “νέα εποχή” βασίζεται πάνω στα “αποκαΐδια” των δικαιωμάτων του λαού και της νεολαίας.

Η επόμενη μέρα θα είναι η συνέχεια της προηγούμενης, αφού θα είναι εδώ οι εκατοντάδες μνημονιακοί νόμοι, η αυστηρή εποπτεία της ΕΕ, τα ματωμένα πλεονάσματα, η εργασιακή ζούγκλα, η φοροληστεία, η υποβάθμιση κάθε πτυχής της ανθρώπινης ζωής. Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο ελληνικός λαός, όση κοροϊδία κι αν επιστρατεύσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, σε όσους θεατρινισμούς κι αν καταφύγει ο κ. Τσίπρας.

Η κυβέρνηση δεν δεσμεύεται για την κατάργηση ούτε ενός μέτρου που επιβλήθηκε στο λαό με τα μνημόνια. Αντίθετα δεσμεύεται σε όλους τους τόνους ότι οι αναδιαρθρώσεις θα συνεχιστούν, ότι δεν θα υπάρχει καμιά επιστροφή στο παρελθόν, εννοώντας ουσιαστικά ότι ο λαός θα πρέπει να ξεχάσει όλα όσα έχασε και να συμβιβαστεί με τα ψίχουλα και τα εφάπαξ βοηθήματα.

Αυτή είναι άλλωστε και η εντολή του κεφαλαίου, όπως επίσης και των εταίρων της κυβέρνησης, ΕΕ και ΔΝΤ, που από τη μια μεριά δίνουν τα εύσημα στην κυβέρνηση για τη βρώμικη αποστολή που έφερε σε πέρας, από την άλλη μεριά προεξοφλούν τη συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής. Την προώθηση αυτής της πολιτικής θα αξιολογούν οι “αγορές” και οι “επενδυτές”, για να δείχνουν εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.

Η “μνημονιακή” πραγματικότητα που περιέγραψε ο πρωθυπουργός, η φτώχεια, η ανεργία, η καταστολή, η διαφθορά, τα προκλητικά κέρδη για το κεφάλαιο είναι η βαρβαρότητα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, είναι ο πυρήνας και της δικής του πολιτικής, που συνέχισε με συνέπεια την πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Αυτή η στρατηγική ταύτιση δεν κρύβεται, όσο κι αν το επιδιώκουν και οι μεν και οι δε, με ψευτοδιλήμματα για “αντιδεξιά – αντισύριζα μέτωπα”, για “πρόοδο-συντήρηση”, που θυμίζουν “ξαναζεσταμένη σούπα” του χρεοκοπημένου δικομματισμού.

Καμία εμπιστοσύνη, καμία αυταπάτη. Καθαρή έξοδος για το λαό σημαίνει κατάργηση των μνημονιακών νόμων, αναπλήρωση των απωλειών, ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών.

Ο λαός, οι εργαζόμενοι δεν είναι “λωτοφάγοι” και δεν θα ταχθούν ούτε με τη Σκύλλα ούτε με τη Χάρυβδη. Ας επιλέξει ο κ. Τσίπρας με ποιο από τα δύο τέρατα θέλει να παραλληλίσει την κυβέρνησή του. Εμείς θα επιλέξουμε τη δική μας “Ιθάκη”, που μας δίνει το ωραίο ταξίδι του αγώνα για τη ζωή και το μέλλον που μας αξίζει! Αυτή η “Ιθάκη” σίγουρα “δεν θα μας γελάσει”».

ΙΘΑΚΗ – ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ:
«Δεν τελειώσαμε εδώ» η διαβεβαίωση συνέχισης των μέτρων

Προαναγγελία συνέχισης της αντιλαϊκής πολιτικής μετά την τυπική έξοδο από τα μνημόνια συνιστά το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρας από την Ιθάκη.

Οι φράσεις του «βγήκαμε από τα μνημόνια, αλλά δεν τελειώσαμε εδώ» και πως «με σύνεση και ευθύνη να μη ξαναγυρίσουμε πίσω στην Ελλάδα των ελλειμμάτων και της χρεοκοπίας» αποτελούν σαφείς διαβεβαιώσεις προς δανειστές και αγορές ότι δεν τελείωσαν οι μέρες των αντιλαϊκών μέτρων.

Ταυτόχρονα με τόνους πανηγυρικούς επιχείρησε να καλλιεργήσει κλίμα προσμονής στο λαό ότι κάτι θα αλλάξει λέγοντας πως «σήμερα στην πατρίδα μας ξημερώνει μια καινούργια μέρα. Μια μέρα ιστορική. Τα μνημόνια της λιτότητας, της ύφεσης και της κοινωνικής ερήμωσης επιτέλους τελείωσαν». Ωστόσο φρόντισε να κρατήσει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών βάζοντας στην άκρη την κάλυψη των απωλειών του λαού τα χρόνια των μνημονίων. Ισχυρίστηκε ότι «σήμερα είναι μια μέρα λύτρωσης. Είναι όμως και η αφετηρία μιας νέας εποχής. Και σε αυτή την αφετηρία, δεν θα διαπράξουμε την ύβρι να αγνοήσουμε τα διδάγματα της Ελλάδας των μνημονίων. Δεν θα αφήσουμε τη λήθη να μας παρασύρει. Δεν θα γίνουμε λωτοφάγοι».

Δίνοντας προεκλογική χροιά στο διάγγελμα ο Αλ. Τσίπρας κατηγορώντας ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ότι «μέσα σε πέντε χρόνια, συνέβησαν πρωτοφανή πράγματα για μια χώρα σε καιρό ειρήνης» και πως «δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις αιτίες και τα πρόσωπα που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια». Υποστήριξε ότι «οι σύγχρονοι μνηστήρες είναι εδώ και στέκονται ακόμα απέναντι. Είναι όσοι επιθυμούν να δουν το καράβι ξανά να θαλασσοδέρνεται και το λαό ξανά στα αμπάρια» και ότι «δεν πρόκειται να αφήσουμε την Ιθάκη στα χέρια τους», ενώ υπογράμμισε την ικανότητα του ΣΥΡΙΖΑ να ψηφίζει, να εφαρμόζει και να ολοκληρώνει μνημόνια.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το στίγμα της επικοινωνιακής στόχευσης με φράση κλειδί τη «νέα εποχή» ισχυριζόμενος ότι «από σήμερα, ξεκινάμε με όραμα και αποφασιστικότητα, για τη νέα εποχή της πατρίδας μας» πως «έχουμε τη δύναμη να φτιάξουμε τον τόπο μας όπως του αξίζει» για «μια πατρίδα ισότητας, δημοκρατίας και κοινωνικής δικαιοσύνης» επιχειρώντας να δημιουργήσει ένα νέο μπουκέτο αυταπατών προς το λαό για να κρύψει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η κυβέρνηση προς τους δανειστές και οι οποίοι με κάθε ευκαιρία τις υπενθυμίζουν.

ΑΝΕΛ: 
Πανηγυρισμοί και από τον Π. Καμμένο που κάνει λόγο για «πολλά θύματα»

Τη θέση του στους κυβερνητικούς πανηγυρισμούς πήρε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος που ισχυρίστηκε ότι «η Ελλάδα βγαίνει οριστικά από την εποχή των μνημονίων».

Σε ανάρτηση του στο «facebook», λίγο πριν το διάγγελμα Τσίπρα, o Π. Καμμένος κάνει λόγο για «πολλά θύματα» από την κυβερνητική πολιτική αλλά πανηγυρίζει διότι θεωρεί ότι η χώρα κρατήθηκε όρθια. Αναφέρει χαρακτηριστικά πως «κυβερνούμε 4 χρόνια και βγάζουμε την Ελλάδα ισχυρή από τη λαίλαπα με πολλά θύματα αλλά όρθια».

Επανέλαβε πως «έχουμε άλλες δυο υποχρεώσεις, η πρώτη να καθαρίσουμε οριστικά τη χώρα από τους κλέφτες, τους νταβατζήδες και τα όργανά τους. Η δεύτερη μέχρι τις εκλογές να οδηγήσουμε τη χώρα στην ανάπτυξη ισχυροποιώντας όλους τους Έλληνες».

Πως έπραξε ο πρωθυπουργός έτσι και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ έδωσε προεκλογικό τόνο στην ανάρτηση του καλώντας να επανέλθουν στο κόμμα του όσους έχουν φύγει από αυτό προαναγγέλλοντας ανοιχτό συνέδριο.

ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ: 
Στα μέτρα του κεφαλαίου η κριτική τους για το διάγγελμα του πρωθυπουργού

Στις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις της συγκυβέρνησης – τις οποίες όμως έχουν δεσμευτεί πως θα τηρήσουν – επικεντρώνουν την κριτική τους η ΝΔ και το Κίνημα Αλλαγής, με αφορμή το διαάγγελμα του πρωθυπουργού.

«Ο συμβολισμός της Ιθάκης είναι ψεύτικος», δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως «σήμερα τελειώνει η φτηνή χρηματοδότηση, αλλά συνεχίζονται τα σκληρά μέτρα και οι βαριές δεσμεύσεις που έχει υπογράψει ο κ. Τσίπρας».

Ο πρόεδρος της ΝΔ επέκρινε επίσης τον πρωθυπουργό ότι «επιμένει να διχάζει τους Έλληνες», καθώς και ότι «σκηνοθετεί και πάλι ψεύτικα γεγονότα», αφού «ότι έκανε με τις φωτιές, το επαναλαμβάνει σήμερα με την οικονομία». 

Η Φ. Γεννηματά δήλωσε πως «ο κ. Τσίπρας φαντασιώνεται πως είναι ο σύγχρονος Οδυσσέας, απεδείχθη όμως ένας αδίστακτος μνηστήρας της εξουσίας, με μεγάλο κόστος για την Ελλάδα και τους Έλληνες». Πρόσθεσε πως «το αχρείαστο και επώδυνο μνημόνιο ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έληξε, αλλά τα προβλήματα είναι εδώ, παραμένουν και ταλανίζουν τον λαό».

Πάντως τόσο ο Κυρ. Μητσοτάκης όσο και η Φώφη Γεννηματά έδωσαν όρκους πίστης στην καπιταλιστική ανάπτυξη, υποστηρίζοντας πως το δικό τους «μείγμα» μπορεί να υπηρετήσει πιο αποτελεσματικά αυτό τον «εθνικό στόχο» για τον οποίο ματώνει ο λαός. Άλλωστε, κανένα αστικό κόμμα της αντιπολίτευσης δεν έχει δεσμευτεί για ανάκτηση των απωλειών του λαού.