Δελτίο Τύπου αναφορικά με την συνάντηση του υπουργού ναυτιλίας με εκπροσώπους των ναυτεργατων

ΠΕΜΕΝ ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ ΠΕΕΜΑΓΕΝ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Προκλητικός και αδιάλλακτος ο υπουργός ναυτιλίας Πλακιωτάκης, στη σημερινή συνάντηση με εκπροσώπους της ομοσπονδίας, με αφορμή την παράσταση διαμαρτυρίας των ναυτεργατών, ενάντια στην αντιναυτεργατική τροπολογία, που ψηφίζεται την Τετάρτη 20 Οκτώβρη στη βουλή.

Επαίσχυντη τροπολογία, που με πρόσχημα την πανδημία, δίνει το δικαίωμα στους εφοπλιστές στα ποντοπόρα υπό ελληνική σημαία καράβια, να ναυτολογούν ναυτεργάτες και στο σύνολο τους να μην εφαρμόζουν ΣΣΕ – κοινωνική ασφάλιση.

Η προσωρινότητα που επικαλέστηκε ο υπουργός για την τροπολογία, τον διαψεύδει το σύνολο της αντεργατικής νομοθεσίας, που διαρκώς ενισχύεται, όπως ο ν.4714/2020, που καταργεί τη ΣΣΕ στα ποντοπόρα, διευρύνει την ανασφάλιστη εργασία, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

Η προκλητικότητα του υπουργού συνεχίστηκε αναφέροντας, ότι θα πρέπει να προσαρμοστούμε στις συνθήκες της παγκόσμιας ναυτιλίας, δηλ. την απαίτηση των εφοπλιστών για την εφαρμογή των «διεθνών κρατούντων», που σημαίνει φτηνός ναυτεργάτης, χωρίς κοινωνική ασφάλιση, για να συνεχίζεται και να ενισχύεται η κερδοφορία τους, να διατηρείτε η πρωτοκαθεδρία τους στην παγκόσμια ναυτιλία, διαμορφώνοντας συνθήκες γαλέρας για το σύνολο των ναυτεργατών.

Δεν δίστασε να αναφέρει ότι τα εκατομμύρια ευρώ, που δόθηκαν στους εφοπλιστές της ακτοπλοΐας και θα συνεχιστούν για την ανανέωση του στόλου τους, αποσκοπούν στο να «διασωθεί το ακτοπλοϊκό δίκτυο»!!!

Τα διαρκή οξυμμένα προβλήματα σε ΣΣΕ, ανεργία, οργανικές συνθέσεις, συνθήκες εργασίας, κοινωνική ασφάλιση, διπλώματα – πιστοποιητικά, επιβάλλουν την άμεση συνεδρίαση της Ε.Ε της ΠΝΟ, για τη λήψη αγωνιστικών και απεργιακών κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα.

Καλούμε τα ναυτεργατικά σωματεία, τους ναυτεργάτες, να συνεχίσουμε και να δυναμώσουμε το συντονισμό δράσης με σωματεία, ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα για την προετοιμασία απεργιακού μετώπου. Να αγωνιστούμε για την κατάργηση του ν.4808/2021 (Χατζηδάκη) και του συνόλου της αντεργατικής νομοθεσίας, για δουλειά με δικαιώματα, για συνδικάτα στα χέρια των εργατών.

 Όλοι στα Πανεργατικά Συλλαλητήρια στις 4 Νοέμβρη, στον Πειραιά στις 18:30 στην πλατεία Κανάρη (Πασαλιμάνι).

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΣ Ε.Ν.

  «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»

  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΑΓΕΙΡΩΝ Ε.Ν

19 Οκτώβρη 2021