ΔΑΝΕΙΟΔΟΤΗΣΗ ΚΟΜΜΑΤΩΝ : Αποκαλύπτεται η συντονισμένη επιχείρηση συκοφάντησης του ΚΚΕ

Πολλά ερωτήματα προκύπτουν με αφορμή τη συντονισμένη επιχείρηση συκοφάντησης του ΚΚΕ, σχετικά με το θέμα των δανειοδοτήσεων των πολιτικών κομμάτων μέχρι το 2012.

Το γεγονός ότι οι αρμόδιοι εισαγγελείς (Οικονομικός Εισαγγελέας και Εισαγγελέας Διαφθοράς) δήλωσαν σε επικοινωνία με εκπρόσωπο του ΚΚΕ ότι δεν έχουν καμία ανάμειξη στην υπόθεση διαρροής της σχετικής είδησης, σε συνδυασμό με το ότι το δημοσιογραφικό «ρουλεμάν» φαίνεται να ξεκίνησε από το ΑΠΕ και αναπαράχθηκε γρήγορα από μερίδα Μέσων Ενημέρωσης με παρόμοια πολιτική φιλοκυβερνητική αφετηρία, επιβεβαιώνουν ότι υπήρχε ξεκάθαρος στόχος να συκοφαντηθεί το ΚΚΕ και να το τσουβαλιάσουν με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Αξίζει επίσης να αναφέρουμε ότι μετά τη χτεσινή ανακοίνωση του ΚΚΕ, που γνωστοποιούσε ότι οι αρμόδιοι εισαγγελείς είπαν πως δεν έχουν καμία ανάμειξη, επικρατούσε μια σχετική αμηχανία σε διάφορα δημοσιογραφικά και πολιτικά γραφεία, που είχαν βάλει το χεράκι τους στο να διαδοθεί η συγκεκριμένη είδηση… Ο νοών νοείτω…

Ολα τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν και σαφείς ενδείξεις σχετικά με το ποιος ή ποιοι και γιατί επιχείρησαν να εμπλέξουν το ΚΚΕ και να το βάλουν στο ίδιο τσουβάλι με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, χωρίς βέβαια να έχει καμία σχέση με πρακτικές θαλασσοδανείων. Είναι σίγουρο ότι η γνωστή μέθοδος της σκανδαλολογίας θα αξιοποιηθεί την επόμενη προεκλογική περίοδο (όποια και αν είναι η διάρκειά της) στην αντιπαράθεση ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, εφόσον οι μεταξύ τους πολιτικές διαφορές ψάχνονται με το μικροσκόπιο. Σε αυτόν τον κουβά προσπαθούν να χώσουν και το ΚΚΕ, με στόχο να αναπαράγεται το συμπέρασμα «όλοι ίδιοι είναι»…

Δεν μπορεί επίσης να μείνει ασχολίαστη η συγκυρία που επιλέγεται να στοχοποιηθεί το ΚΚΕ. Μια περίοδο που το Κόμμα πρωτοστατεί στην οργάνωση της εργατικής – λαϊκής κινητοποίησης με αιχμή τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, ξεσκεπάζοντας την κυβερνητική κοροϊδία περί «διόρθωσης αδικιών», μια περίοδο που προειδοποιεί και καλεί σε λαϊκή κινητοποίηση σε σχέση με τις επικίνδυνες εξελίξεις στην περιοχή, τα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και την επικίνδυνη εμπλοκή της Ελλάδας περισσότερο από ποτέ. Τη στιγμή που φαίνονται σοβαρές δυνατότητες συμπόρευσης με το Κόμμα ευρύτερων λαϊκών δυνάμεων, όπως φάνηκε και στην εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη.

Οσον αφορά τα πραγματικά περιστατικά σε σχέση με τα δάνεια του ΚΚΕ, αυτά έχουν ως εξής:

— Οι δανειοδοτήσεις προς το ΚΚΕ έγιναν με απόλυτα σύννομο τρόπο: Με αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων των τραπεζών και στο πλαίσιο της πιστοδοτικής πολιτικής τους, αφού λήφθηκαν υπόψη και τηρήθηκαν αυστηρά οι προβλεπόμενες διαδικασίες, τόσο από τους κανονισμούς πιστοδοτήσεών τους όσο και από το κανονιστικό πλαίσιο της Τράπεζας της Ελλάδας.

— Οι δανειοδοτήσεις έγιναν με πλήρεις, ισχυρότατες και επαρκέστατες εξασφαλίσεις, με επιτόκια ανάλογα προς την εκάστοτε ακολουθούμενη πολιτική τους. Και όχι ασφαλώς με όρους ευνοϊκούς για το ΚΚΕ και ασύμβατους με την τραπεζική πρακτική.

— Μάλιστα, το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής του 2017 για τα δάνεια και τα οικονομικά των κομμάτων αναφέρει μια σειρά από στοιχεία για να καταλήξει ότι αυτά «διασφαλίζουν την ομαλή αποπληρωμή των δανειοδοτήσεων που το ΚΚΕ έχει λάβει». Συνεχίζει: «Κατά συνέπεια, προδήλως δεν ευσταθεί καμία υπόνοια κατά του ΚΚΕ για τη χορήγηση του δανείου από την Εθνική Τράπεζα, αφού αυτό χορηγήθηκε με πλήρη γνώση της πιστοληπτικής ικανότητας του Κόμματος εκ μέρους των τραπεζών και με πλήρη διασφάλιση των συμφερόντων τους ως δανειστριών και είναι όλα ενήμερα και εξυπηρετούνται κανονικά».

— Επιπλέον, η Τράπεζα της Ελλάδας, στην έκθεση της ειδικής έρευνάς της για το θέμα των δανείων το 2012, αναφέρει για το ΚΚΕ: «Οι δανειακές υποχρεώσεις του ΚΚΕ εκπληρώνονται κανονικά μέχρι σήμερα και ως εκ τούτου δεν έχουν καταγγελθεί και δεν υπάρχουν στοιχεία πρόβλεψης απομείωσής τους στις τράπεζες. Με βάση το κύριο χαρακτηριστικό των οικονομικών του ΚΚΕ, εκτιμάται ότι η ομαλή αποπληρωμή των δανείων είναι εξασφαλισμένη».

ΚΚΕ: Εύλογα ερωτήματα για το ποιοι κάνουν τέτοιες διαρροές

Σε δελτίο Τύπου σχετικά με τα συκοφαντικά δημοσιεύματα το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Σχετικά με τα συκοφαντικά δημοσιεύματα που επιχειρούν να “τσουβαλιάσουν” το ΚΚΕ με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, αναφορικά με τη δανειοδότηση των κομμάτων, ενημερώνουμε ότι: Εκπρόσωπος του ΚΚΕ επικοινώνησε με τον Οικονομικό Εισαγγελέα κ. Δραγάτση καθώς και με την Εισαγγελέα Διαφθοράς κα Τουλουπάκη και τους έθεσε το απαράδεκτο γεγονός να προωθούνται τέτοια ζητήματα στα ΜΜΕ, χωρίς να έχει προηγηθεί καμία ενημέρωση, τουλάχιστον ως προς το ΚΚΕ.

Με δεδομένο το γεγονός ότι οι εισαγγελείς αρνήθηκαν ανάμειξή τους, προκύπτουν εύλογα ερωτήματα, για το ποιοι κάνουν τέτοιες διαρροές στα ΜΜΕ και γιατί.

Το ΚΚΕ εξακολουθεί να ζητά εξηγήσεις, καθώς οι όροι αυτοί δεν εξυπηρετούν την αποτελεσματικότητα, που πράγματι χρειάζεται στη διερεύνηση μιας τέτοιας υπόθεσης και την αποκάλυψη της ουσιαστικής αλήθειας για το λαό. Επαναλαμβάνει ότι δεν έχει να κρύψει τίποτα, αντίθετα είναι το κόμμα που εξυπηρετεί κανονικότατα τα δάνειά του και έχει δώσει γι’ αυτά επαρκέστατες εγγυήσεις με ακίνητά του».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Προσπαθούν να βάλουν το ΚΚΕ στο κάδρο για να ζει και να βασιλεύει η διαφθορά τους

Κατά τη χτεσινή του συνέντευξη στην ΕΡΤ3, για το θέμα ρωτήθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας. Ο διάλογος έχει ως εξής:

— Κ. Γραμματέα, κάτι τελευταίο – έβγαλε ανακοίνωση το ΚΚΕ, αλλά είναι αλλιώς να το εξειδικεύετε εσείς – σε σχέση με αυτό το δημοσίευμα, αλλά νομίζω ότι είναι και ουσία αυτό, ότι θα υπάρχει δικαστικός έλεγχος σε στελέχη κομμάτων, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, ακόμη και του ΚΚΕ, για τα περιβόητα δάνεια των κομμάτων και το κυριότερο πώς δόθηκαν αυτά τα δάνεια κι αν τα κόμματα παρείχαν εγγυήσεις;

— Καταρχάς να πούμε ένα ζήτημα – το οποίο δεν είναι τυπικό, είναι ουσιαστικό – εγώ προσωπικά και το Κόμμα μας συνολικά δεν έχουμε ενημέρωση από την Εισαγγελία ότι έχει διαταχθεί κάτι ή ότι έχει ζητήσει κάτι, είναι κάποια δημοσιεύματα. Πληροφορίες λένε, από ό,τι διάβασα σήμερα στον Τύπο, ότι αυτή η πληροφορία δόθηκε από το γραφείο της κυρίας εισαγγελέως Διαφθοράς, ως πληροφορία σε συγκεκριμένους δημοσιογράφους, η οποία διοχετεύτηκε στον Τύπο, στο διαδίκτυο και γράφτηκε. Ενα το κρατούμενο ότι αυτό είναι απαράδεκτο. Ερευνα και έλεγχος να γίνει και πρέπει να γίνεται συνεχώς και στο διηνεκές, γενικότερα και για το Κόμμα μας και για όλα τα κόμματα. Μπορεί να γίνεται έλεγχος μια χαρά, όμως ο έλεγχος θα πρέπει να γίνεται από τη Δικαιοσύνη, θα πρέπει να ενημερώνονται τα κόμματα, θα πρέπει να καλούνται και όχι να μαθαίνουν τα πολιτικά κόμματα από τα δημοσιεύματα. Αρα, λοιπόν, ένα ζήτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσει και η κυβέρνηση και πρέπει να απαντήσει και η ίδια η Δικαιοσύνη και ιδιαίτερα το συγκεκριμένο εισαγγελικό γραφείο που κινεί αυτήν την υπόθεση, είναι γιατί προχώρησε σε διοχέτευση τέτοιων ειδήσεων, πλαστών ή πραγματικών δεν το εξετάζω…

Δεύτερο ζήτημα: Υπάρχει και είναι ξεκάθαρο και με δικαστικές αποφάσεις, με δικαστικούς ελέγχους, με όλους τους δυνατούς ελέγχους, από το ’12 συνεχώς, έχουν ανακοινώσει οι ίδιοι ότι υπάρχει πρόβλημα με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει πρόβλημα πολλών εκατομμυρίων, μιλάμε για εκατοντάδες εκατομμύρια, δάνεια, τα οποία δεν αποπληρώνονταν, ήταν ληξιπρόθεσμες οι οφειλές, δεν υπήρχαν εγγυήσεις κ.λπ., μιλάμε για αυτό. Για το ΚΚΕ, όπως και για τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, τα δάνεια αυτών των κομμάτων και του δικού μας Κόμματος και του ΣΥΡΙΖΑ είναι της τάξης των 7 με 8 εκατομμυρίων, τα οποία αποπληρώνονται κανονικά όλα αυτά τα χρόνια μέχρι σήμερα, δεν υπάρχει ούτε μία ληξιπρόθεσμη οφειλή. Ειδικά το ΚΚΕ, επιπλέον – δεν ξέρω για τον ΣΥΡΙΖΑ – έχει δώσει εγγυήσεις εμπράγματες, με ακίνητα, τα οποία είναι με βάση όλους τους νόμους και κανονικότατα.

— Πάνω σε αυτό, έχει ακολουθήσει το ΚΚΕ την τακτική των άλλων κομμάτων να δίνουν ως εγγυήσεις τη χρηματοδότηση που θα παίρνουν στο μέλλον από το ελληνικό Δημόσιο;

— Αυτό τηρείται γιατί υπάρχει τέτοιος νόμος, υπάρχει η δυνατότητα αυτή.

— Αρα το κάνετε…

— Το κάνουμε διότι είναι μία χρηματοδότηση, που δίνεται στο Κόμμα για τις ανάγκες του και το καλύπτει. Αν χρωστάει τα δίνει στα χρέη του, αυτό γίνεται. Εμείς όμως, για να ξεκαθαρίσω το εξής: Αυτό να το κάνουμε. Αλλά οι νόμοι που ίσχυαν τη δεκαετία του ’90, τη δεκαετία του 2000 κ.λπ., τηρήθηκαν και τηρούνται στο ακέραιο. Αρα δεν υπάρχει ποινική ευθύνη, υπάρχει μόνο πολιτική προπαγάνδα. Υπάρχει μόνο κάποια σκοπιμότητα και βεβαίως μπορεί κανείς να υπολογίσει αυτήν τη σκοπιμότητα.

Για παράδειγμα, όπως πριν με τη ΝΔ, που έβγαλε εκείνο το περίφημο σκάνδαλο του ΣΥΡΙΖΑ για τα γραφεία του, που άλλαξε ονομασία και είπε δεν χρωστάω δάνεια και τέτοια ο ΣΥΡΙΖΑ τότε…

— Προβοκατόρικα το βάζετε…

— Προβοκατόρικα; Αυτή είναι η ουσία. Και εμείς δεν είχαμε τοποθετηθεί, εμείς απλά είπαμε να γίνει ο έλεγχος, αλλά δεν είναι ζητήματα ούτε διαφθοράς, ούτε έτσι όπως το παρουσιάζουν. Είναι – να σας πω το εξής – το παιχνιδάκι που παίζουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ, προκειμένου να πουν «τέλος πάντων ρε παιδιά όλοι ίδιοι είναι, κι εσείς κι αυτοί κι οι άλλοι» βάζουν και το ΚΚΕ μέσα στο κάδρο, χωρίς να υπάρχει κανένας λόγος, ακριβώς για να παίζουν το παιχνίδι του αποπροσανατολισμού του ελληνικού λαού και η διαφθορά τους να ζει και να βασιλεύει.