Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Το πραγματικό σκάνδαλο είναι πως μειώθηκε η δημόσια δαπάνη για το Φάρμακο ενώ οι ασφαλισμένοι πληρώνουν περισσότερα

ΒΟΥΛΗ: Στο «ίδιο έργο θεατές» για την υπόθεση «Novartis» – Αποχώρησε το ΚΚΕ από την ψηφοφορία.

Μία νέα «βολική» δικομματική παράσταση επιχείρησαν να στήσουν στη Βουλή η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την υπόθεση «Νovartis», η οποία αξιοποιείται ως «πολυεργαλείο» για τον αποπροσανατολισμό του λαού από τα καυτά προβλήματα, για την τόνωση του διπολισμού και για τη συγκάλυψη των ομοιοτήτων τους.

Η ψηφοφορία αναμένεται μετά τα μεσάνυχτα.

Το ΚΚΕ αποχώρησε από την ψηφοφορία, καθώς δεν προτίθεται να νομιμοποιήσει όλα αυτά τα παιχνίδια και όλη αυτή την προσπάθεια συγκάλυψης είτε αφορά το σκάνδαλο στο χώρο του Φαρμάκου είτε τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης διευκρινίζοντας πάντως ότι θα πάρει μέρος στην Προανακριτική Επιτροπή -εφόσον συγκροτηθεί- για να καταθέσει ξανά τις προτάσεις του, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική και σε βάθος διερεύνηση της όλης υπόθεσης.

Στη συζήτηση της πρότασης των βουλευτών της ΝΔ για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής εις βάρος του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου παίχτηκε το ίδιο έργο που είδαμε επί των ημερών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, με αντεστραμμένους ρόλους.

Η ΝΔ καταλογίζει στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο ότι έστησε σκευωρία κατά των πολιτικών αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση «Novartis». Η ΝΔ ζητάει να διερευνηθεί ο ρόλος του για τέσσερα αδικήματα (ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας, πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος, ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος, ηθική αυτουργία σε ψευδορκία).

Αυτή τη φορά ήταν η κυβέρνηση της ΝΔ που έδωσε όρκους πίστης στην «ανεξαρτησία» της Δικαιοσύνης. Σε μία κίνηση «σεβασμού» τάχα στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί απουσίαζαν από τα υπουργικά έδρανα της Βουλής και δεν πήραν το λόγο, οπότε το «βάρος» της «κοκορομαχίας» σήκωσαν οι βουλευτές της ΝΔ.

Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος στην τοποθέτησή του υποστήριξε πως μια εγκληματική ομάδα με πρόσωπα από τον χώρο της πολιτικής, της Δικαιοσύνης και των μέσων ενημέρωσης επιχειρούν την πολιτική του δίωξη «για να συγκαλύψουν τις δικές τους ευθύνες». Συμπλήρωσε πως η κατηγορία για σκευωρία «είναι γελοία» και «θα αποδειχθεί φιάσκο», καθώς η πρόταση της ΝΔ δεν περιέχει κανένα στοιχείο εναντίον του, «παρά μόνο εκθέσεις ιδεών». Επίσης, δήλωσε πως αφού καταθέσει τα στοιχεία που διαθέτει στην Προανακριτική, θα τα παραδώσει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και θα ζητήσει την προστασία της Δικαιοσύνης.

Οι τοποθετήσεις των κομμάτων

Με αφορμή την απουσία κυβερνητικών στελεχών από τη συζήτηση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τη ΝΔ για τον «πιο δειλό ρεβανσισμό στην πολιτική ιστορία του τόπου», προσθέτοντας πως η κυβέρνηση είναι «δύο φορές δειλή» γιατί δεν έχει το σθένος να παραπέμψει τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως η ΝΔ κατέθεσε αυτή την πρόταση για να επιβάλει το κουκούλωμα του πραγματικού σκανδάλου, το οποίο είναι η δημιουργία «μηχανισμού υπερτιμολόγησης των φαρμάκων». Επίσης, δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπερασπιστεί «μέχρι τέλους» αυτόν «τον αγώνα κατά της διαφθοράς». Βεβαίως, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την ευκαιρία του να συμβάλει στη διερεύνηση του σκανδάλου τα χρόνια που κυβέρνησε, όμως περιορίστηκε στην δημιουργία εντυπώσεων και όχι στην αποκάλυψη ουσιαστικών πλευρών όπως η εμπορευματοποίηση του Φαρμάκου.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός απάντησε πως η μη υπογραφή της πρότασης από τον πρωθυπουργό και η απουσία του από τη σημερινή συζήτηση «αποτελούν απόδειξη προσήλωσης στις αρχές της δημοκρατίας και σεβασμού στη διάκριση των εξουσιών».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά υποστήριξε πως το κόμμα της θα υπερψηφίσει την πρόταση γιατί θα πρέπει τάχα να σταλεί το μήνυμα ότι «κανείς δεν μπορεί να παίζει με τη Δικαιοσύνη, με το Κράτος Δικαίου».

Ο επικεφαλής του MεΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης ανακοίνωσε πως το κόμμα του θα αποχωρήσει από τη συνεδρίαση και δεν θα μετάσχει ούτε στην Προανακριτική, γιατί με τη σύσταση τέτοιων Επιτροπών το Κοινοβούλιο «μετατρέπεται σε ένα άθλιο υποκατάστατο της εισαγγελικής αρχής», κάτι που «αποτελεί θεσμική εκτροπή».

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος δήλωσε πως οι βουλευτές του θα αποχωρήσουν επειδή η ΝΔ «δεν τολμά να βάλει στο κάδρο» τον Αλέξη Τσίπρα και είναι υπεύθυνη για συγκάλυψη.

Το ΚΚΕ ανέδειξε το μεγάλο σκάνδαλο

Στη συζήτηση παρενέβη ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι το πραγματικό σκάνδαλο είναι πως τα τελευταία χρόνια μειώθηκε η δημόσια δαπάνη για το φάρμακο, όχι όμως και η λιανική του τιμή, με αποτέλεσμα οι ασφαλισμένοι να πληρώνουν περισσότερα από την τσέπη τους (Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά και δείτε βίντεο).

Ανακοίνωσε την αποχώρηση του ΚΚΕ από τη διαδικασία της ψηφοφορίας καθώς δεν προτίθεται να νομιμοποιήσει όλα αυτά τα παιχνίδια και όλη αυτή την προσπάθεια συγκάλυψης είτε αφορά το σκάνδαλο στο χώρο του Φαρμάκου είτε τη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης διευκρινίζοντας πάντως ότι θα πάρει μέρος στην Προανακριτική Επιτροπή -εφόσον συγκροτηθεί- για να καταθέσει ξανά τις προτάσεις του, προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική και σε βάθος διερεύνηση της όλης υπόθεσης.

Νωρίτερα, μίλησε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος (διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά και δείτε βίντεο).