Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ: Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δεχθούν να ματώσουν ξανά – Άσφαιρη αντιπαράθεση κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ

ΝΔ και ΚΙΝΑΛ επικύρωσαν την αντιλαϊκή ΠΝΠ:

Με τις ψήφους της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ επικυρώθηκε στη Βουλή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε στις 30 Μάρτη. Το ΚΚΕ την καταψήφισε. «Όχι» ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, Ελληνική Λύση και Μέρα25. Επίσης, υπερψηφίστηκαν οι τροπολογίες που είχαν κατατεθεί.

Τη θέση του ΚΚΕ επί των τροπολογιών ανάπτυξε η ειδική αγορήτρια του Κόμματος Μαρία Κομνηνάκα. Για τους φοιτητές χαρακτήρισε ανεπαρκές μέτρο τη μείωση του ενοικίου, λέγοντας ότι θα έπρεπε να δοθεί επίδομα ενοικίου. Για την παράταση για δυο μήνες του επιδόματος ανεργίας σημείωσε ότι πολλές κατηγορίες ανέργων είναι εκτός επιδότησης και για την τροπολογία του υπ. Δικαιοσύνης τόνισε ότι εξυπηρετεί τις τράπεζες. (Δείτε εδώ video)

Το ΚΚΕ δεν θα επιτρέψει ο λαός να πληρώσει ξανά τη νέα κρίση, αντίθετα πρέπει να περάσει στην αντεπίθεση και να συγκρουστεί με τα μονοπώλια και την εξουσία τους, τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στη Βουλή για την επικύρωση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε στις 30 Μάρτη.  (Δείτε εδώ video)

Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δεχθούν να ματώσουν ξανά, τόνισε στην ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. (Δείτε εδώ video)

Με αναφορά στα κρούσματα κορονοϊού σε ιδιωτικές κλινικές ξεκίνησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, την ομιλία του στη Βουλή, στη συζήτηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. «Έπρεπε να είχατε πάρει μέτρα και το πιο σημαντικό θα ήταν η επίταξη του ιδιωτικού τομέα», τόνισε, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει την έκπληκτη, καθώς υπήρχαν επίσημες καταγγελίες από εργαζόμενους και σωματεία σε ιδιωτικές μονάδες Υγείας ότι δεν τηρούνται τα μέτρα.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ξεκαθάρισε πως για το ΚΚΕ η συζήτηση για την «επόμενη μέρα» δεν αφορά μόνο την άρση των περιορισμών, αλλά και τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων προστασίας της υγείας των εργαζομένων που θα συνοδεύουν αυτήν τη χαλάρωση.

Επίσης, υπογράμμισε πως η συζήτηση για την «επόμενη μέρα» αφορά κυρίως τη διαχείριση της νέας καπιταλιστικής κρίσης που βρίσκεται προ των πυλών, με την πανδημία να επιταχύνει την ανάπτυξή της. Όπως είπε, η κυβέρνηση προετοιμάζει το έδαφος για να φορτωθεί στις πλάτες του λαού, ενώ τα «έκτακτα» αντεργατικά μέτρα ήρθαν για να μείνουν. Συμπλήρωσε δε πως ο ελληνικός λαός έχει πείρα μετά από δέκα χρόνια μνημονίων που εφαρμόστηκαν μέτρα «έκτακτων συνθηκών» και έγιναν μονιμότερα των μονίμων. «Οι εργαζόμενοι, όμως, έχουν πληρώσει πολλά, και με την πρόσφατη κρίση, και με τις επιπτώσεις της πανδημίας. Δεν πρέπει και δεν θα δεχθούν να ματώσουν ξανά. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να ξανασυμβεί αυτό», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως θα πρέπει από τώρα να οργανωθεί η πάλη του λαού.

Σε σχέση με τα προγράμματα τηλεκατάρτισης, ανέφερε πως «έτσι γίνεται στις αντιλαϊκές κυβερνήσεις, υπουργοί ειδικεύονται για να κάνουν τη βρώμικη δουλειά», όμως «αυτό δεν απαλλάσσει καθόλου την αξιωματική αντιπολίτευση».

Ειδικά για το επίδομα των 800 ευρώ, σημείωσε πως είναι σταγόνα στον ωκεανό και δεν επαρκεί για να εξασφαλίσει μια στοιχειώδη διαβίωση για τους εργαζόμενους. «Πάρτε μέτρα τώρα για να εξασφαλίσετε στοιχειωδώς εισόδημα για όλους», σημείωσε, επισημαίνοντας πως τα χρήματα, είτε δοθούν από το «μαξιλάρι» είτε από αλλού, προήλθαν από το στράγγισμα του λαού.

Με αφορμή τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, υπογράμμισε πως οι ανταγωνισμοί επιβεβαιώνουν το αποκρουστικό πρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ για τα νέα δάνεια είπε πως θα τα καρπωθούν οι μονοπωλιακοί όμιλοι και θα τα πληρώσουν οι πολλοί, όποια μορφή και αν έχουν αυτά τα δάνεια.

Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για την Παιδεία, κάλεσε την κυβέρνηση να το αποσύρει. «Πάρτε το πίσω και κοιτάξτε να ασχοληθείτε με τα άλλα προβλήματα», είπε και ζήτησε από την κυβέρνηση να ορίσει ημερομηνία για τις πανελλαδικές, καθώς και να λάβει μέτρα για να διεξαχθούν με τις βέλτιστες συνθήκες.

Δείτε πάνω στο βίντεο ολόκληρη την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη Βουλή και παρακάτω ανά θεματική ενότητα. 

Περισσότερα μέτρα για τις επιχειρήσεις!

Κατά τη συζήτηση για ανεπαρκή μέτρα υπέρ των επιχειρήσεων έκαναν λόγο και τα άλλα αστικά κόμματα, συνεχίζοντας να παροτρύνουν την κυβέρνηση για ακόμα πιο γενναία μέτρα υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, προτάσεις που κατέθεσαν πασπαλισμένες με την υποκριτική τάχα αγωνία τους για τους εργαζόμενους, ενώ με αφορμή την υπόθεση των voucher βρήκαν την ευκαιρία να ξαναζεστάνουν τη σκανδαλολογία πίσω από την οποία βρίσκεται η ταύτισή τους με την πολιτική ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Εκπαίδευσης.

Χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρας αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της ομιλίας του στην τηλεκατάρτιση, κάνοντας λόγο για κολλητούς και ημετέρους της κυβέρνησης και άλλα διάφορα, προσπερνώντας βέβαια ότι τόσο η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όσο και η σημερινή μετέτρεψαν την Παιδεία σε λαμπρό πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους όπου φύονται και διάφορα σκάνδαλα.

Τεράστιος εμπαιγμός προς τους υγειονομικούς και συνολικά τους εργαζόμενους και το λαό ήταν και οι αναφορές του για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, όταν είναι γνωστά τα έργα και οι ημέρες της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ όπως για παράδειγμα οι δραστικές περικοπές στη χρηματοδότησή της, το κλείσιμο 10 νοσοκομείων για να δώσει χώρο να δράσουν οι κλινικάρχες και συνολικά οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Βέβαια, τόσο ο ίδιος όσο και εισηγητής του κόμματός του Κ. Ζαχαριάδης επέμειναν ότι η κυβέρνηση δεν παίρνει γενναία μέτρα υπέρ των επιχειρήσεων φέροντας παραδείγματα άλλων χωρών της ΕΕ, ενώ ζήτησαν εξηγήσεις για το πώς αξιοποιεί η κυβέρνηση το περιβόητο «μαξιλάρι» των 36 δισ. το οποίο φέρει τη σφραγίδα του ξεζουμίσματος του λαού.

Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά έδωσε ρεσιτάλ απέναντι στους εργαζόμενους. Κατήγγειλε τη κυβέρνηση για προσπάθεια να καθιερωθεί η εκ περιτροπής εργασία με τη μείωση του μισθού εργαζομένων κατά 50% και ότι δεν κηρύσσει υποχρεωτική τη ΣΣΕ στους εργαζόμενους στον Επισιτισμό – Τουρισμό, δηλώνοντας μάλιστα με …πυγμή ότι «θα σταθούμε μαχητικά απέναντι να πληρώσουν οι εργαζόμενοι ξανά το μάρμαρο με την επιδείνωση της θέσης τους». Την ίδια ώρα βέβαια το κόμμα της δεν έχει καταψηφίσει καμία από τις ΠΝΠ της κυβέρνησης που περνάει όλα όσα κατάγγειλε. Από τις 5 ΠΝΠ, στις 4 έχει ψηφίσει υπέρ και σε μία παρών!

Εξάλλου ο εισηγητής του ΚΙΝΑΛ Μ. Κατρίνης, μιλώντας λίγο νωρίτερα, είχε απαιτήσει από την κυβέρνηση να μειώσει «κατά 50% την προκαταβολή του φόρου για όλες τις επιχειρήσεις και 100% για όσες πλήττονται» προσθέτοντας πως «ενώ θέλει η κυβέρνηση να ενισχύσει τη ρευστότητα των επιχειρήσεων δεν κάνει καμία κίνηση για τη μείωση φόρου».

Αντίστοιχα ο πρόεδρος της Ελ. Λύσης Κ. Βελόπουλος κατσάδιασε την κυβέρνηση ότι υπάρχουν έτοιμοι φάκελοι για επενδύσεις και καθυστερεί η κυβέρνηση τη χρηματοδότησή τους μέσω ΕΣΠΑ κλπ., ενώ πρότεινε «μηδέν φόρο στα ξενοδοχεία» με την προϋπόθεση ότι θα προμηθεύονται ελληνικά προϊόντα για «κινηθεί η διαδικασία της παραγωγής». Κατέθεσε δε αίτημα για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής «για το πώς φτάσαμε στη Συμφωνία των Πρεσπών».

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25 Γ. Βαρουφάκης, καταθέτοντας τις δικές του αντιλαϊκές προτάσεις, κατέκρινε την κυβέρνηση γιατί δεν υπερασπίστηκε με τη χρήση του βέτο την έκδοση ευρωομόλογου και πως «άφησε αυτή την κρίση να πάει χαμένη γιατί θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε σε ομοσπονδιοποίηση» της ΕΕ κ.ά.