Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ : Η κυβέρνηση βάζει σε καραντίνα τα εργασιακά δικαιώματα – Να παγώσουν τα αντεργατικά μέτρα – Να ληφθούν μέτρα ανακούφισης του λαού

Όλοι και όλες αυτές τις μέρες δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για να βγει όρθιος και δυνατός ο λαός, προστατεύοντας τη ζωή του και τη ζωή των παιδιών, αλλά και τα δικαιώματά του στους χώρους δουλειάς, επισήμανε ξεκινώντας την ομιλία του ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στη Βουλή στη συζήτηση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχόμενου της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών από τον κορονοϊό. Απευθυνόμενος στην κυβέρνηση, ο Δ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι «ιδιαίτερα τώρα, με αφορμή την πανδημία, βάζετε σε καραντίνα εργασιακά δικαιώματα ακόμα και εκείνο της συνδικαλιστικής δράσης» και κατήγγειλε την υποκρισία της κυβέρνησης όταν μιλά για προστασία των θέσεων εργασίας, αλλά δεν ακυρώνει τις περισσότερες από 100.000 απολύσεις που έγιναν μόνο μέσα στον Μάρτιο.

Ζήτησε να παγώσουν άμεσα τα αντεργατικά μέτρα, να ληφθούν μέτρα ανακούφισης του λαού με πάγωμα δόσεων δανείων, τιμολογίων ΔΕΚΟ κλπ. και να ενταχθούν περισσότερες κατηγορίες στο πενιχρό επίδομα των 800 ευρώ, από το οποίο τώρα εξαιρούνται χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι, έμποροι, ΕΒΕ, επιστήμονες με μπλοκάκι. Ο Δ. Κουτσούμπας επανέλαβε ότι το ΚΚΕ αποδέχεται την ατομική ευθύνη, η οποία όμως εμπεδώνεται όταν συμβαδίζει με τη συλλογική ευθύνη του κράτους για να λυθούν τα άμεσα και επείγοντα προβλήματα του λαού και των εργαζομένων και η ομοψυχία του λαού μπορεί να εκφραστεί τώρα απέναντι στην πολιτική της ΕΕ, του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών της που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή του. Υπογράμμισε ότι ο μύθος για την αρμονική συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, που είναι θέση όλων των κομμάτων εκτός του ΚΚΕ, αποκαλύφθηκε από τη μεγάλη κερδοσκοπία των ιδιωτικών κέντρων και των μονοπωλιακών ομίλων που βρήκαν την ευκαιρία να κάνουν χρυσές δουλειές. Εξέφρασε τη στήριξη του ΚΚΕ στον αγώνα των γιατρών και υγειονομικών για άμεση κάλυψη των τραγικών ελλείψεων στη Δημόσια Υγεία, με προσλήψεις, αλλά και επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας. Αναφέρθηκε ακόμα στα προβλήματα της εκπαίδευσης, της οικονομίας, αλλά και στην περίφημη «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» που περίτρανα αποδείχθηκε πως δεν υπάρχει, αφού η ΕΕ δεν είναι για το συμφέρον των λαών, αλλά ιμπεριαλιστική καπιταλιστική ένωση κρατών. Η ελπίδα βρίσκεται στην αφύπνιση της μόνης πραγματικής υπερδύναμης που είναι οι λαοί. Η πανδημία ας αποτελέσει την αφετηρία για τη συνολική ανατρεπτική πορεία των λαών, κατέληξε χαρακτηριστικά ο Δ. Κουτσούμπας.

Ολόκληρη η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα:

«Αυτές τις μέρες, αυτές τις ώρες δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις ο λαός μας να βγει όρθιος και δυνατός από αυτή την πρωτόγνωρη δοκιμασία.

Όρθιος και δυνατός προστατεύοντας τη ζωή του, τη ζωή των παιδιών του.

Όρθιος και δυνατός και μέσα στους τόπους δουλειάς, προστατεύοντας τα δικαιώματά του.

Προστατεύουμε τους εαυτούς μας, τους συνανθρώπους μας, για να μείνουμε δυνατοί, δεν μένουμε όμως σιωπηλοί. Κι ακριβώς επειδή δεν μένουμε σιωπηλοί κι απ’ αυτό το βήμα της Βουλής σάς λέμε ότι ιδιαίτερα τώρα, που, με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού, βάζετε σε καραντίνα τα εργασιακά δικαιώματα ακόμα κι αυτό της συνδικαλιστικής δράσης -έχει σήμερα μια επώνυμη καταγγελία ο “Ριζοσπάστης” για συγκεκριμένη επιχείρηση- μόνο και μόνο για να στηρίξετε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.

Μιλάτε για δήθεν προστασία των θέσεων εργασίας, χωρίς να ακυρώνετε πρακτικά τις πάνω από 100.000 απολύσεις του μήνα Μάρτη.

Την ίδια στιγμή που συμβαίνει αυτό μάλιστα, δίνετε νέα εργαλεία προς τη μεγάλη εργοδοσία για να ποδοπατήσει όποιο εργασιακό δικαίωμα είχε απομείνει και να απαλλαγεί από χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Ακόμα και το δώρο του Πάσχα, που είναι δεδουλευμένα των εργαζομένων και που υποχρεούται να καταβάλει η εργοδοσία, θα καλύψετε κατά πολύ μεγάλο μέρος με κρατικό χρήμα. Κρατικό χρήμα που και αυτό είναι χρήματα των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων.

Μία είναι η λύση αυτή τη στιγμή. Να παγώσουν όλα τα αντεργατικά σχέδια αμέσως. Να παγώσουν, για παράδειγμα, τα σχέδια για τη ΛΑΡΚΟ, για άλλες σχετικές επιχειρήσεις. Να στηριχτεί η ΛΑΡΚΟ αυτή τη στιγμή.

Να μην τολμήσετε να προχωρήσετε σε καμία μείωση προσωπικού, σε καμία μείωση μισθών. Να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας μέσα στις επιχειρήσεις.

Συνεχίζετε την κοροϊδία για εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες – βιοτέχνες – εμπόρους και χιλιάδες επιστήμονες με μπλοκάκι…

Καθώς αρκετές κατηγορίες αυτών δεν εντάσσονται άμεσα, για το δίμηνο Μάρτη – Απρίλη, στους δικαιούχους του έκτακτου επιδόματος των 800 ευρώ…

Ενώ, ταυτόχρονα, δεν προβλέπονται μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης, όπως η ένταξη στο αφορολόγητο, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η απαλλαγή από τις ατομικές εισφορές ασφάλισης για το επόμενο τετράμηνο.

Εξακολουθείτε να μην παίρνετε στοιχειώδη μέτρα ανακούφισης για τα λαϊκά στρώματα, όπως η μείωση τιμολογίων του ρεύματος, του νερού, η αναστολή αποπληρωμής δανείων προς τις τράπεζες, που πρέπει να ισχύσει για όλους και όχι μόνο για τους λεγόμενους συνεπείς δανειολήπτες.

Σε καραντίνα, όμως, επιδιώκετε να βάλετε και την ενημέρωση, στο όνομα της ατομικής ευθύνης, φιμώνοντας κάθε διαφορετική φωνή που αναδεικνύει την αλήθεια και μάχεται για τα οξυμένα προβλήματα, είτε αυτή αφορά πολιτικά κόμματα, όπως το ΚΚΕ, είτε τους υγειονομικούς, τους εργαζόμενους που αναδεικνύουν τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό, μέτρα και μέσα προστασίας.

Κυρίες και κύριοι,

Ξέρετε ότι δεν αρνούμαστε την ατομική ευθύνη.

Την ευθύνη του καθένα και της καθεμιάς να αυτοπροστατευτεί και να προστατέψει, η οποία εμπεδώνεται όταν συμβαδίζει με τη συλλογική ευθύνη για δράση και διεκδίκηση, ώστε με ευθύνη του κράτους να λυθούν τα άμεσα και επείγοντα ζητήματα που αφορούν στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Εδώ πραγματικά μπορεί να εκφραστεί η ομοψυχία της εργατικής τάξης, του λαού απέναντι στις πολιτικές της ΕΕ, του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών τους που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή του, τη ζωή των παιδιών του.

Η ατομική ευθύνη εμπεδώνεται όταν ένα κράτος, μια κυβέρνηση, που έχει την πρωταρχική και κύρια ευθύνη, λύνει εδώ και τώρα τα επείγοντα ζητήματα που αφορούν την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων του λαού.

Και με την ευκαιρία: Σταματήστε να κουνάτε μονότονα το δάχτυλο της ατομικής ευθύνης στο λαό. Αφήστε αυτό το ύφος, όπως κάνατε με αφορμή και τις ουρές στις τράπεζες, λες και δεν ξέρετε πως οι συνταξιούχοι και οι εργαζόμενοι είναι αναγκασμένοι να στέκονται στις ουρές…

Λες και δεν ξέρετε πως οι τραπεζίτες έκλεισαν υποκαταστήματα, απέλυσαν εργαζόμενους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν αποτελεσματικά οι πολίτες.

Δική σας είναι η ευθύνη να μην ξεροσταλιάζει ο κόσμος έξω από τις τράπεζες.

Πάρτε, λοιπόν, τώρα μέτρα, για πάγωμα των οφειλών στην εφορία, αναστολή των πληρωμών σε ΔΕΚΟ, ρύθμισης των δόσεων των δανείων, προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Και θα δείτε πώς αμέσως θα σταματήσει ο συνωστισμός και οι ουρές…

Όπως, επίσης, ξέρετε πολύ καλά πως η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων πειθαρχούν και στα περιοριστικά μέτρα, μένουν σπίτι.

Μένουν σπίτι τους, αλλά δεν βλέπουν όμως να ανοίγουν ΜΕΘ επαρκώς, να γίνονται μαζικές προσλήψεις των γιατρών, των νοσηλευτών που απαιτούνται.

Η στρατηγική σας να τα ανάγετε όλα στην “ατομική ευθύνη” στόχο έχει να κρύψει από το λαό τη μεγάλη αλήθεια: Τις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, για τις οποίες ευθύνεται η πολιτική συνολικά της ΕΕ, της υποβάθμισης, της εμπορευματοποίησης την οποία υιοθετήσατε κατά γράμμα όλοι σας, μηδενός εξαιρουμένου, κύριοι της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ.

Η διάλυση του δημόσιου συστήματος Υγείας έχει τη σφραγίδα όλων σας

Η διάλυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, προς όφελος βέβαια του ιδιωτικού τομέα, ο οποίος γιγαντώθηκε τα προηγούμενα χρόνια, έχει τη σφραγίδα όλων σας.

Η σμπαραλιασμένη έως και ανύπαρκτη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας παντού σε όλη τη χώρα είναι δικό σας έργο.

Τα μεγάλα νοσοκομεία που χρόνια τώρα λειτουργούν στα όρια ασφαλείας χωρίς το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, χωρίς τα αναγκαία μέσα και υποδομές είναι δικό σας έργο.

Ποιος έκλεισε νοσοκομεία; Η κυβέρνηση της ΝΔ.

Ποιος τα κράτησε κλειστά; Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ποιος μείωνε συνεχώς τα κονδύλια για την Υγεία; Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ποιος τα μείωσε ακόμα περισσότερο; Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Κανείς σας δεν προχώρησε στις αναγκαίες προσλήψεις, παρά τις διαμαρτυρίες, τις εκκλήσεις των εργαζομένων στα Κέντρα Υγείας, στα νοσοκομεία, στις δομές Υγείας που χρόνια τώρα κρούουν τον “κώδωνα του κινδύνου”.

Και βέβαια όλοι σας λέτε στο λαό ότι ο ιδιωτικός επιχειρηματικός τομέας μπορεί να συμβάλει στην “αναβάθμιση” του δημόσιου τομέα Υγείας.

Αναβάθμιση λέτε εσείς τις περίπου 800 κλίνες ΜΕΘ που σήμερα είναι διαθέσιμες, όταν σε άλλες συνθήκες, χωρίς πανδημία, χρειάζονται πάνω από 3.500;

Αναβάθμιση λέτε εσείς την έλλειψη βασικών ιατρικών ειδικοτήτων στα νοσοκομεία της χώρας;

Αναβάθμιση λέτε εσείς την έλλειψη ακόμα και στοιχειωδών μέτρων προστασίας των υγειονομικών που τους στέλνετε στον πόλεμο χωρίς όπλα και κάθε μέρα για το λόγο αυτό βγάζουν φωνές αγωνίας και ευθύνης για το έργο που επιτελούν;

Θα έλεγα ότι εδώ μέσα και σήμερα περίσσεψαν και τα συγχαρητήρια και τα χειροκροτήματα για τους υγειονομικούς μας, όμως τα καλύτερα συγχαρητήρια και χειροκροτήματα θα ήταν να λύσετε όλες αυτές τις ελλείψεις, όλα αυτά τα προβλήματα, τα αιτήματα που οι ίδιοι, ξέροντας καλύτερα την κατάσταση από μέσα, σας λένε και σας προβάλλουν.

Ο μύθος ότι μπορούν να συνυπάρχουν αρμονικά ο δημόσιος με τον ιδιωτικό τομέα και να συμβάλλουν έτσι πραγματικά στην αντιμετώπιση της πανδημίας -που είναι θέση κοινή όλων σας εδώ μέσα, εκτός ΚΚΕ- έχει ήδη αποκαλυφτεί μπροστά στην κερδοσκοπία των ιδιωτικών κέντρων με τα τεστ για τον ιό, τα οποία όχι μόνο είναι προσιτά μόνο σε όποιον έχει να τα πληρώσει, αλλά στερούν από τον κρατικό σχεδιασμό πολύτιμους πόρους, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν και τον κίνδυνο διασποράς.

Αποκαλύπτεται από το ίδιο το γεγονός ότι το κράτος εξαρτάται για την προμήθεια βασικών υλικών και φαρμάκων από τον “πόλεμο” που διεξάγεται στην παγκόσμια αγορά από τις μεγάλες εταιρείες, που βρήκαν ευκαιρία να κάνουν χρυσές μπίζνες.

Αναδεικνύεται με δραματικό τρόπο η αναγκαιότητα ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης.

Ακόμα και τώρα που όλα τα μάτια είναι στραμμένα στο δημόσιο σύστημα Υγείας, οι προσλήψεις υγειονομικών που ανακοινώσατε κι ακόμα δεν έχουν προχωρήσει, δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε καν τις στοιχειώδεις ανάγκες, σε άλλες, κανονικές συνθήκες, πόσο μάλλον σε συνθήκες πανδημίας.

Ακόμα και τώρα που η αγωνία του λαού κορυφώνεται αν καταφέρει το δημόσιο σύστημα Υγείας να ανταποκριθεί στην κορύφωση της πανδημίας, εσείς επιλέγετε να δώσετε νέα δώρα στους κλινικάρχες, στους επιχειρηματικούς ομίλους του χώρου της Υγείας, ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Και για να μην αφήσετε παραπονούμενους άλλους μεγάλους επιχειρηματίες, δώσατε και τα δωράκια σας σε καναλάρχες και σε εργολάβους των διοδίων.

Η συμφωνία σας με τους επιχειρηματίες στο χώρο της Υγείας εκτινάσσει το ύψος της αποζημίωσης που θα παίρνουν από τον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων.

Για κάθε νοσηλεία κρούσματος κορονοϊού σε κρεβάτι ΜΕΘ σε ιδιωτική κλινική, ο ΕΟΠΥΥ θα δίνει στον ιδιοκτήτη της κλινικής αποζημίωση 1.600 ευρώ τη μέρα, αντί για 800 ευρώ που έδινε μέχρι σήμερα.

Αντίστοιχα δώρα βέβαια έχετε προβλέψει και για τη διενέργεια των διαγνωστικών τεστ για τον κορονοϊό.

Με αυτόν τον τρόπο τελικά ο ιδιωτικός τομέας όχι μόνο δεν υπηρετεί το δημόσιο σύστημα Υγείας, αλλά συνεχίζει να το αρμέγει, αφού όχι μόνο δεν επιτάσσεται, αλλά επιδοτείται και από τον ΕΟΠΥΥ, από χρήματα δηλαδή που έχουν πληρώσει πάλι οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι.

Η προστασία της υγείας του λαού σε αυτές τις συνθήκες απαιτεί:

– Να προχωρήσει άμεσα η επίταξη των ιδιωτικών μονάδων και η ένταξή τους στον κεντρικό κρατικό σχεδιασμό. Και όταν λέμε επίταξη, εννοούμε επίταξη.

– Να επιταχθούν νοσηλευτικά κρεβάτια, χειρουργεία, εργαστήρια, όλες οι ΜΕΘ του ιδιωτικού τομέα, μαζί με το προσωπικό τους και να τεθούν σε πλήρη κρατικό έλεγχο.

– Να επιταχθούν οι μεγάλες διαγνωστικές μονάδες του ιδιωτικού τομέα. Τα διαγνωστικά τεστ για τον κορονοϊό να γίνονται σύμφωνα με τα επιστημονικά κριτήρια και τις κρατικές κατευθύνσεις.

– Να ενταχθούν υποχρεωτικά οι ιδιώτες γιατροί και ιδιαίτερα των ειδικοτήτων Πνευμονολογίας και Παθολογίας στο σχέδιο ενίσχυσης των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας. Να αξιοποιηθούν για τη δωρεάν περίθαλψη του λαού -που δεν απαιτείται νοσηλεία- στα ιατρεία τους και με κατ’ οίκον επισκέψεις.

– Να επιταχθούν όλα τα αναγκαία υλικά υγιεινής, προστασίας, τεχνολογικού εξοπλισμού, για την ενίσχυση των δημόσιων μονάδων Υγείας και των υγειονομικών.

– Να προμηθευτούν τα νοσοκομεία με όλα τα αναγκαία μέσα που ζητάνε οι ίδιοι οι υγειονομικοί που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τι χρειάζεται εδώ και τώρα.

– Να ανοίξουν όλες οι ΜΕΘ.

– Να γίνουν οι προσλήψεις όλου του αναγκαίου υγειονομικού προσωπικού.

Αυτή είναι η απαραίτητη αυτή τη στιγμή δέσμη προτάσεων.

– Στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τη Μέρα Πανελλαδικής Δράσης για την Υγεία που προκήρυξε η ΟΕΝΓΕ την Τρίτη 7 Απρίλη.

Και επειδή κάθε τρεις και λίγο μιλάτε για το αρνητικό παράδειγμα της Ιταλίας και πώς εμείς θα το αποτρέψουμε, σας λέμε:

Πάρτε τώρα μέτρα προστασίας της ζωής των εργαζομένων, όλα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα εργοστάσια, στους τόπους δουλειάς, εκεί που οι εργάτες συνωστίζονται χωρίς μέτρα προστασίας, χωρίς καν να τηρούνται από την εργοδοσία οι απαραίτητες κατευθύνσεις των υγειονομικών επιστημόνων που είναι και κρατικές κατευθύνσεις αυτή τη στιγμή.

Πάρτε μέτρα στα νοσοκομεία, στα σούπερ μάρκετ, στα μέσα μεταφοράς, για να αποτραπεί ο συνωστισμός.

Πάρτε μέτρα προστασίας των στρατευμένων, των μόνιμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, των εφέδρων μας που συνωστίζονται στα στρατόπεδα με τεράστιες ελλείψεις και μεγάλα προβλήματα. Υλοποιήστε τις 11 προτάσεις του ΚΚΕ και αξιοποιήστε τις 37 Ερωτήσεις που κατέθεσε το ΚΚΕ για το θέμα. Δεν θέλω να πω αναλυτικά, είναι καταγραμμένα στα πρακτικά της Βουλής.

Κυρίες και κύριοι,

Γνωρίζετε ότι υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα με τη λειτουργία του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, με αποτέλεσμα να καθυστερούν πάρα πολύ οι εγγραφές εκπαιδευτικών, γονιών, μαθητών.

Γιατί ταυτόχρονα με όλα τα υπόλοιπα παρακολουθούμε στενά όσα συμβαίνουν στην Εκπαίδευση, στα σχολεία, τα Πανεπιστήμια.

Νιώθουμε την αγωνία των χιλιάδων παιδιών που προετοιμάζονται για τις πανελλήνιες εξετάσεις, την αγωνία των οικογενειών τους.

Ακόμα και η διαδικασία της ασύγχρονης διδασκαλίας προχωρά με δυσκολίες. Για τη σύγχρονη, δε, τα προβλήματα είναι πολύ μεγαλύτερα.

Κι επειδή αρκετοί από μας στην οικογένειά μας έχουμε εκπαιδευτικούς, ξέρουμε τι τραβάνε καθημερινά σε όλη αυτή τη διαδικασία, αλλά και τι περισσότερο τραβάνε τα παιδιά από τα σπίτια τους.

Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει με τους μαθητές και συνολικότερα με τις οικογένειες που δεν έχουν τα τεχνικά μέσα για την ισότιμη συμμετοχή τους στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση (γρήγορο Ιnternet, ηλεκτρονικός υπολογιστής, tablet κ.ά.).

Γι’ αυτό απαιτούμε να παρθούν άμεσα μέτρα που θα εξασφαλίσουν την όσο το δυνατόν ισότιμη συμμετοχή στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση όλων των φορέων της εκπαίδευσης, δεδομένων των έκτακτων συνθηκών που υπάρχουν και βεβαίως αυτό να αφορά αποκλειστικά και μόνο το δίμηνο περίπου αυτό που τα σχολεία παραμένουν κλειστά.

Αυτό πρακτικά σημαίνει: Δωρεάν σύνδεση γρήγορου Ιnternet και εξασφάλιση Η/Υ ή tablet για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν.

Διαφορετικά, είναι σαν να αποκλείονται ακόμα περισσότερο από την -τρόπος του λέγειν- ισότιμη συμμετοχή στις πανελλαδικές χιλιάδες μαθητές που δεν έχουν την απαραίτητη οικονομική δυνατότητα.

Να στηριχτεί το έργο των εκπαιδευτικών με δημιουργία κεντρικής ομάδας τεχνικής υποστήριξης στο υπουργείο Παιδείας.

Δημιουργία Κεντρικής Ψηφιακής Πλατφόρμας Διδακτικού Υλικού από το υπουργείο, στην οποία θα έχουν πρόσβαση όλοι οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί και θα περιλαμβάνει δραστηριότητες και ύλη για όλες τις ηλικίες.

Και ως προς το ζήτημα των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων:

Ζητάμε άμεσα το υπουργείο Παιδείας να ανακοινώσει μειωμένη εξεταστέα ύλη για τις πανελλαδικές εξετάσεις και όσο το δυνατόν πιο γρήγορα να τοποθετηθεί με τον πλέον επίσημο τρόπο για την ημερομηνία διεξαγωγής των πανελλαδικών, αποκλείοντας κάθετα το ενδεχόμενο του Σεπτεμβρίου. Να μπει τέλος στην αγωνία των παιδιών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση της δήθεν προστασίας και ασφάλειας, της “αλληλεγγύης”, έχει πια αποκαλυφθεί

Όλοι εσείς, κύριοι της κυβέρνησης, που πριν πανηγυρίζατε για τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και για “επιστροφή στην κανονικότητα”, τώρα είστε αναγκασμένοι να παραδεχτείτε ότι και η ελληνική οικονομία μπαίνει σε βαθιά ύφεση.

Έχει φυσικά προηγηθεί η επιβράδυνση της οικονομίας στην ΕΕ και σε άλλες μεγάλες καπιταλιστικές οικονομίες, μεγαλώνοντας τον κίνδυνο εκδήλωσης μιας νέας καπιταλιστικής κρίσης.

Φυσικά, η πανδημία που βρίσκεται σε εξέλιξη δεν είναι η κύρια αιτία της, αλλά μόνον ο καταλύτης.

Είναι δεδομένο ότι η ελληνική οικονομία θα πληγεί και λόγω της κατάστασης στον Τουρισμό, γενικά όλες οι εξωστρεφείς οικονομίες για τις οποίες πανηγυρίζατε θα πληγούν και βεβαίως χρόνια τώρα όλοι σας, και οι της ΝΔ και οι του ΣΥΡΙΖΑ, διαφημίζατε ως ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας.

Τα μέτρα που παίρνουν στην ΕΕ και οι κυβερνήσεις των κρατών-μελών της, οι οποίες προχωρούν σε μέτρα προστατευτισμού, κλείνουν σύνορα, χρηματοδοτούν με πακέτα “στήριξης” δικούς τους μονοπωλιακούς ομίλους, δεν πρόκειται να ανακόψουν αυτήν την πορεία.

Αυτήν την κρατική κεϋνσιανού τύπου παρέμβαση (που εκθειάζετε μαζί πλέον φιλελεύθεροι και σοσιαλδημοκράτες, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ), μαζί με την πολυδιαφημιζόμενη δημοσιονομική χαλάρωση, για να στηριχτεί η καπιταλιστική οικονομία, δυστυχώς, θα την πληρώσουν πάλι οι εργαζόμενοι, τα μόνιμα υποζύγια, οι οποίοι θα κληθούν να καλύψουν τα νέα δημοσιονομικά κενά και τις νέες δανειοδοτήσεις, γιατί είτε με το ευρωομόλογο είτε με το κορονοομόλογο, όπως το έλεγε η κυρία Γεννηματά, για το οποίο μάλιστα και ο κ. Τσίπρας έδωσε συγχαρητήρια σήμερα στον κ. Μητσοτάκη ότι συντάχτηκε με τη σωστή πλευρά στην ΕΕ, είτε με δάνεια απ’ τον ESM, πάλι θα την πληρώσουν οι εργαζόμενοι, ο ελληνικός λαός, οι λαοί της Ευρώπης στη συνέχεια και με νέα μέτρα. Εδώ είμαστε και θα τα δούμε, σας τα λέγαμε κι άλλες φορές πριν και κατά τη διάρκεια των μνημονίων, επαληθευτήκαμε, δυστυχώς για μια ακόμα φορά θα τα δούμε. Άρα, κρατήστε μικρό καλάθι και μην πανηγυρίζετε ούτε για ευρωομόλογα ούτε για διάφορες αστικές μορφές διαχείρισης που θα μας οδηγήσουν ως λαό, τα λαϊκά στρώματα, δεν εννοώ τους μεγάλους ομίλους, σε χειρότερη κατάσταση ακόμα κι από τη σημερινή.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση της δήθεν προστασίας και ασφάλειας, της “αλληλεγγύης”, έχει πια αποκαλυφθεί. Αυτό όσο πιο αργά το συνειδητοποιείτε όλοι και όσο πιο αργά το συνειδητοποιεί δυστυχώς και ο ελληνικός λαός και με ευθύνη όλων των άλλων πολιτικών δυνάμεων θα την πληρώνουμε ως χώρα, ως λαός.

– Για ποια ευρωπαϊκή ασφάλεια μπορεί να μιλήσει κανείς όταν χρόνια τώρα η υγεία των λαών θυσιάζεται μπροστά στα κέρδη των μονοπωλίων στο χώρο Υγείας με αποτέλεσμα την υποβάθμιση, την εμπορευματοποίηση της Δημόσιας Υγείας;

– Για ποια ευρωπαϊκή αλληλεγγύη μπορεί να μιλήσει κανείς όταν η Γερμανία και η Γαλλία απαγορεύουν ακόμα και τις εξαγωγές υγειονομικού υλικού σε άλλες χώρες και καθένας ακολουθεί τη λογική ο “σώζων εαυτόν σωθήτω”;

Όσοι τόσα χρόνια μιλούσαν για δήθεν απομόνωση του λαού της Ελλάδας έξω από την ΕΕ, τώρα μπροστά στην πραγματική απομόνωση που ζουν οι λαοί στη μάχη που δίνουν για την επιβίωσή τους μέσα στην ΕΕ, έχουν καταπιεί τη γλώσσα τους.

Γιατί σήμερα ο ιταλικός λαός, ο ισπανικός λαός, ο γαλλικός λαός, ο κάθε λαός, μόνος του δίνει τη μάχη να επιβιώσει από αυτή την πανδημία.

Αποδεικνύεται και με αυτόν τον τρόπο, και μάλιστα μέσα σε τραγικές στιγμές για τους λαούς της Ευρώπης, ότι η ΕΕ δεν είναι ένωση για το συμφέρον των λαών, αλλά είναι -όπως θέλετε πέστε την- “λυκοσυμμαχία” το λέμε εμείς, “λάκκο των λεόντων” το έλεγαν οι παλιότεροι αριστεροί προδικτατορικά, της ΕΔΑ και μετά με το ΠΑΣΟΚ του Α. Παπανδρέου, είναι -για να τα λέμε και επιστημονικά με βάση τους όρους της πολιτικής οικονομίας- ιμπεριαλιστική καπιταλιστική ένωση κρατών κι αυτό τα λέει από μόνο του όλα.

Γι’ αυτό και η ελπίδα βρίσκεται μόνο στην αφύπνιση της μόνης πραγματικής υπερδύναμης που είναι οι ίδιοι οι λαοί. Η πανδημία ας αποτελέσει την αφετηρία για μια συνολική ανατρεπτική πορεία σε όφελος των λαών.

Κι αυτό μόνο είναι το αισιόδοξο μήνυμα που πρέπει να εκπέμψουμε».

 

Δείτε το νέο spot του ΚΚΕ με τίτλο: «Η πραγματική ευθύνη»

 

ΣΧΕΤΙΚΑ

  • ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ

Διαρκής στήριξη των επιχειρήσεων τώρα και μετά την πανδημία 

  • ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Δαπανήστε ένα μεγάλο πακέτο στήριξης της οικονομίας και των επιχειρήσεων