Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ : Δυναμώνουμε τη φωνή μας για προστασία της υγείας όλων των εργαζομένων, όλου του λαού

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών από τον πρωθυπουργό, σχετικά με την επιδημία από τον κορονοϊό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε σήμερα, μέσω βιντεοκλήσης, με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα και του εξέθεσε την πολιτική της κυβέρνησης.

Από τη μεριά του ο Δ. Κουτσούμπας ανέπτυξε τις προτάσεις του ΚΚΕ για την προστασία της δημόσιας υγείας και της στήριξης των εργαζομένων.

Ο  ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, μετά την επικοινωνία που είχε μέσω βιντεοκλήσης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το ΚΚΕ αντιμετωπίζει με υψηλό αίσθημα ευθύνης την περιπέτεια δημόσιας υγείας που περνάει η χώρα και ολόκληρος ο κόσμος.

Ήδη έχουμε καταθέσει προτάσεις έτσι ώστε να θωρακιστεί -όσο αυτό είναι δυνατό- το δημόσιο σύστημα Υγείας και οι εργαζόμενοι σ’ αυτό. Αυτές οι προτάσεις αφορούν την επίταξη ιδιωτικών κλινικών, την άμεση ένταξη στον κρατικό σχεδιασμό των χιλιάδων ιδιωτών γιατρών, την ανάγκη αποσυμφόρησης των νοσοκομείων, με 24ωρη λειτουργία των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, το άνοιγμα των ΜΕΘ, την άμεση πρόσληψη χιλιάδων υγειονομικών.

Καταθέτουμε, επίσης, προτάσεις για τη στήριξη των εργαζομένων, για τη στήριξη των ελεύθερων επαγγελματιών, των αυτοαπασχολουμένων, που επηρεάζονται από τις επιπτώσεις στην οικονομία και τη λήψη των αναγκαίων μέτρων. Σε καμιά περίπτωση τα εργατικά – λαϊκά δικαιώματα δεν πρέπει να μπουν σε καραντίνα.

Αυτές τις προτάσεις επανέλαβα σήμερα στον πρωθυπουργό, τον κ. Μητσοτάκη. Ιδιαίτερα τόνισα την ανάγκη ότι σ’ αυτές τις δύσκολες ώρες η αναγκαία ατομική ευθύνη θα πρέπει να συμβαδίζει και πολύ περισσότερο να μην υποκαθιστά την κρατική ευθύνη.

Τα πράγματα θα ήταν οπωσδήποτε καλύτερα, αν έστω αυτά τα χρόνια δεν είχαν κλείσει από όλες τις κυβερνήσεις νοσοκομειακές μονάδες, μονάδες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ως αποτέλεσμα της πολιτικής που θυσιάζει την Υγεία στο βωμό των “ματωμένων” πλεονασμάτων και την αντιμετωπίζει ως εμπόρευμα. Αυτές οι μονάδες έστω και τώρα πρέπει να ξανανοίξουν.

Αποδεικνύεται, με τραγικό τρόπο, ότι κοινωνικά αγαθά, όπως είναι το ύψιστο αγαθό της ζωής και της υγείας, δεν μπορούν να αφεθούν στο έλεος του κέρδους, στους ασύδοτους νόμους της αγοράς. Είναι χαρακτηριστικό ότι το σημερινό κράτος δεν μπορεί ούτε τα απλά, τα στοιχειώδη μέτρα προφύλαξης και προστασίας να εξασφαλίσει. Και είναι υποχρεωμένο να καταφεύγει σε διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους, εγχώριους και διεθνείς, για φάρμακα, για μάσκες, για αντισηπτικά, για πρώτες ύλες και διάφορα. Και μάλιστα σε συνθήκες εκτίναξης των τιμών και τεράστιας αισχροκέρδειας.

Μπορεί να λέμε όλοι “μένουμε σπίτι”, για αυτοπροστασία, για να προστατεύσουμε τα αγαπημένα μας πρόσωπα, όλους τους συνανθρώπους μας, όμως δεν μπορεί να μένουμε σιωπηλοί στα μεγάλα κενά, στις μεγάλες τραγικές ελλείψεις που έχουμε στην Υγεία. Δυναμώνουμε, λοιπόν, τη φωνή μας για μέτρα προστασίας της υγείας όλων των εργαζομένων, όλου του ελληνικού λαού».

Στη συνέχεια παραθέτουμε χθεσινή δήλωση του ΓΓ της ΞΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, όπως αυτή δημοσιεύεται στον “Ριζοσπάστη” της Τρίτης 17/3/2020:

«Για την προστασία της δημόσιας υγείας απαιτούνται άμεσα επείγοντα μέτρα:

1ον: Η κυβέρνηση πρέπει έκτακτα να επιτάξει ιδιωτικές κλινικές, να δεσμεύσει και να εντάξει στον κρατικό σχεδιασμό και τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα, που είναι δεκάδες χιλιάδες.

2ον: Να προμηθεύσει με όλα τα απαραίτητα υλικά τα νοσοκομεία για την προστασία του υγειονομικού προσωπικού (μάσκες, πλαστικά γυαλιά χειρουργείου, ρόμπες μίας χρήσης κ.λπ.). Μέχρι τώρα καλύπτονται όσοι παραλαμβάνουν και χειρίζονται το κάθε περιστατικό. Με την εξάπλωση που αναμένεται, χρειάζεται να καλυφθούν όλοι.

3ον: Είναι επείγον να αποσυμφορηθούν τα νοσοκομεία για να μη γίνονται χώροι μετάδοσης. Δεν αρκούν οι συστάσεις στον κόσμο. Χρειάζονται υποδείξεις για το πού να πάει. Απαιτείται 24ωρη λειτουργία Κέντρων Υγείας, ΤΟΜΥ. Να προχωρήσει το μέτρο με έκτακτες προσλήψεις.

4ον: Περισσότερο από ποτέ θα χρειαστούν οι ΜΕΘ, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί. Σήμερα υπάρχουν 110 κλειστές και δεν έχει ανοίξει ούτε μία παραπάνω.

5ον: Η κυβέρνηση να πάρει μέτρα για ορισμένες διοικήσεις νοσοκομείων που, αντί να ασχολούνται με την αντιμετώπιση της πανδημίας, στρέφονται εναντίον συνδικαλιστών που κάνουν το καθήκον τους, δηλαδή να αναδεικνύουν τα τεράστια κενά και τις ελλείψεις.

6ον: Ακόμη και μετά τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση για τα σούπερ μάρκετ κι άλλα πολυκαταστήματα, αυτά παραμένουν ανεπαρκή με βάση τις υποδείξεις του ΕΟΔΥ.

7ον: Επαναφέρουμε το αυτονόητο μέτρο πως ό,τι ισχύει για άλλους χώρους συγχρωτισμού πρέπει να αφορά και την Εκκλησία».

 

Στην ατομική ευθύνη εστίασε ξανά ο πρωθυπουργός διάγγελμά του για τον νέο κορονοϊό

Στην «ατομική ευθύνη» εστίασε για μια ακόμα φορά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του για τον νέο κορονοϊό, συνεχίζοντας την προσπάθεια της κυβέρνησης και όχι μόνο να κρυφτούν οι σοβαρότατες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας και φυσικά οι διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων.

«Κανένα μαζικό μέτρο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ατομική ευθύνη», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καλώντας τους ηλικιωμένους και όσους έχουν χρόνιες παθήσεις να προστατευθούν και τους μαθητές να μη συγκεντρώνονται σε κλειστούς χώρους. Ζήτησε από όλους να τηρούν καθημερινά τους κανόνες προσωπικής υγιεινής.

Εξήγησε ότι είναι «στόχος μας τα τυχόν σοβαρά κρούσματα να απλωθούν σε βάθος χρόνου», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι αν αυξηθούν σε σύντομο χρονικό διάστημα οι ασθενείς της νόσου Covid – 19 με σοβαρά συμπτώματα, τότε το ΕΣΥ δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί. Ωστόσο, ισχυρίστηκε πως «ήδη κάνουμε ό,τι χρειάζεται για να θωρακιστεί η δημόσια υγεία με πρόσθετες κλίνες ΜΕΘ» και πως θα αξιοποιηθούν και ιδιωτικές κλινικές, λέγοντας ότι πρέπει «να συνεργαστούν» δημόσιος και ιδιωτικός τομέας Υγείας. Επανέλαβε ότι θα γίνουν προσλήψεις 2.000 υγειονομικών με διετείς συμβάσεις και πως οι πρώτοι συμβασιούχοι θα αναλάβουν εργασία στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Τα μέτρα αυτά δεν επαρκούν για να καλύψουν τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό και μηχανήματα και μια ακόμα απόδειξη είναι πως το υπουργείο Υγείας άλλαξε το πρόγραμμα των χειρουργείων και θα χειρουργούνται μόνο τα έκτακτα περιστατικά στα δημόσια νοσοκομεία.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα προστασίας των εργαζομένων από τις συνέπειες του νέου κορονοϊού ο πρωθυπουργός επανέλαβε τα περί αδειών που ανακοίνωσε νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι «το βάρος θα το μοιραστούμε όλοι, κράτος, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι». Δήλωσε ότι «η οικονομία θα δεχθεί πλήγμα» και ανέφερε ότι η κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα για να περιοριστούν οι επιπτώσεις στις επιχειρήσεις. Συνέδεσε το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό με την πανδημία του κορονοϊού για να ισχυριστεί ότι η κυβερνητική πολιτική έχει τη στήριξη του λαού. Ανέφερε ότι «την ασύμμετρη απειλή του Μεταναστευτικού την αντιμετωπίζουμε με επιτυχία γιατί η κοινωνία ενώθηκε κάτω από την αυτονόητη επιλογή της κυβέρνησης να προστατεύσει τα σύνορά μας», αθωώνοντας την ΕΕ και το ΝΑΤΟ που ανέχονται ή και στηρίζουν την προκλητικότητα της τουρκικής κυβέρνησης και πρόσθεσε πως «έτσι θα αποκρούσουμε την υγειονομική απειλή του κορονοϊού».

Έκλεισε το διάγγελμα με αναφορά στην Εκκλησία, λέγοντας πως «ως πρωθυπουργός οφείλω να ακούσω τους ειδικούς επιστήμονες. Ό,τι ισχύει για τις δημόσιες συναθροίσεις, ισχύει και για τις εκκλησίες».