“ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ” : Μαζικές αποχωρήσεις και προαναγγελία νέου μορφώματος

Νέες αποχωρήσεις είχαμε μέσα στο Σαββατοκύριακο από τη ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή, με αποχώρηση το Σάββατο του υπόδικου χρυσαυγίτη ευρωβουλευτή Ι. Λαγού και δεκάδων στελεχών, μεταξύ αυτών και των υπόδικων Γιώργου Γερμενή («Καιάδας»), Νίκου Κούζηλου, Παναγιώτη Ηλιόπουλου. Ταυτόχρονα, με σχετικές δηλώσεις τους οι υπόδικοι κατηγορούμενοι στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης προαναγγέλλουν και δημιουργία νέου φορέα.

Συγκεκριμένα, μετά την ανεξαρτητοποίησή του, ο υπόδικος Ι. Λαγός δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «αποφάσισα να ανεξαρτητοποιηθώ από τη Χρυσή Αυγή, όχι γιατί υπάρχει κάποιο μίσος ή κάποια κόντρα με την ηγεσία και τη Χρυσή Αυγή, αλλά γιατί θεωρώ ότι κάνουμε λάθος πολιτικές κινήσεις…». Και συνεχίζει δίνοντας την υπόσχεση «ότι εγώ και οι υπόλοιποι συναγωνιστές μου οι οποίοι με ακολουθούν στον αγώνα τον οποίο θα κάνουμε, θα αγωνιστούμε για τιμή, για Ελλάδα, για ορθοδοξία…».

Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι μαζί του μεταξύ άλλων ονομάτων ανά την επικράτεια θα είναι και οι υπόδικοι Γιώργος Γερμενής («Καιάδας»), Νίκος Κούζηλος, Παναγιώτης Ηλιόπουλος και ένας από τους συνηγόρους υπεράσπισης στη δίκη της Χρυσής Αυγής, ο Γιάννης Ζωγράφος.

Σε σχετική δήλωση και ο υπόδικος πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Α’ Πειραιά Νίκος Κούζηλος έκανε λόγο για «άρνηση της ηγεσίας του κόμματος να δει τα αυτονόητα» και για «εκσυγχρονισμό της ιδεολογικής πλατφόρμας και προσαρμογή στις σύγχρονες ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας».

Και ο πρώην βουλευτής και υπόδικος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης Παναγιώτης Ηλιόπουλος, μετά τις αντίστοιχες δηλώσεις, προαναγγέλλει επί της ουσίας τη δημιουργία «νέου φορέα». Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι «το να βλέπω παθητικά τη Χρυσή Αυγή να αποσυντίθεται, συνεπεία αλλεπάλληλων λαθών, είναι κάτι που δεν ταιριάζει στην προσωπικότητά μου και δεν αρμόζει στις θυσίες μου». Και κάνει λόγο για «έναν νέο φορέα που εδραιώνεται δυναμικά σε ολόκληρη την Ελλάδα».

Από την πλευρά της, η ναζιστική εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή σε σχετική ανακοίνωση «καταδικάζει κατηγορηματικά την δόλια και υστερόβουλη αποχώρηση του Λαγού και καλεί τον αποχωρήσαντα ευρωβουλευτή Λαγό να παραδώσει την έδρα στο κόμμα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο ανεξάρτητος πλέον υπόδικος ευρωβουλευτής Ι. Λαγός διόρισε ως συνεργάτιδά του στην Ευρωβουλή την Μαρία Μαργέτη, δικηγόρο και σύζυγο του Παναγιώτη Ηλιόπουλου, ενώ, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής Μιχαλολιάκος είχε ζητήσει από τον Ι. Λαγό τον διορισμό στην Ευρωβουλή στενού συγγενικού προσώπου του Χρήστου Παππά, κάτι όμως που ο Ι. Λαγός αρνήθηκε.

Επιπρόσθετα, υπενθυμίζεται ότι με σχετική δήλωση έχει αποχωρήσει πρόσφατα και ο υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής και στέλεχός της, Δ. Βογιατζής. Ο εν λόγω, που κατέθεσε ως μάρτυρας υπεράσπισης της ναζιστικής οργάνωσης πριν λίγους μήνες, αποκάλεσε τη Χρυσή Αυγή «συμμορία» και αποκάλυψε απειλές βίας για «σπασμένα κεφάλια» από έτερο μάρτυρα υπεράσπισης και στέλεχος της ναζιστικής οργάνωσης, τον Αγγελο Ιωάννου…

Κάτι παλικάρια…

Πρώτα ήταν το ευρωψηφοδέλτιο που ξεκινούσε από το γράμμα «Λ» για να αποφευχθούν μπερδέματα και να είναι σίγουρο ότι οι χρυσαυγίτες θα στείλουν στην Ευρωβουλή τον υπόδικο Λαγό, ο οποίος τελικά έγινε «λαγός» και για άλλες εξελίξεις, διασπώντας τη ναζιστική συμμορία.

Μετά ήρθαν οι λιποθυμίες στο δικαστήριο την ώρα της απολογίας ενός από τους μαχαιροβγάλτες νεοναζί. Και σαν κερασάκι ήρθαν οι αποχωρήσεις πρωτοκλασάτων στελεχών, που σαν τα ποντίκια εγκαταλείπουν τη ναζιστική οργάνωση και «όπου φύγει – φύγει».

Προφανώς δεν έλειψαν τα αλληλοκαρφώματα, αφού ο χαφιεδισμός είναι δεύτερη φύση τους, με τον Μίχο για παράδειγμα να δείχνει τον Λαγό ως επικεφαλής μίας από τις δολοφονικές επιθέσεις της συμμορίας. Ομορφος κόσμος, αγγελικά πλασμένος…

Τώρα, που όλοι τους τραβούν το χαλί κάτω από τα πόδια, ανοίγουν ξανά το καπάκι του φασιστικού βόθρου τους. Και τι άλλο θα έβγαινε στην επιφάνεια αν όχι η μπόχα που αναδίδουν πάντα αυτές οι δυνάμεις – μαντρόσκυλα ενός συστήματος σάπιου μέχρι το μεδούλι; Η «παλικαριά» τους παραμένει ίδια, όπως την έδειχναν άλλωστε όταν κατά δεκάδες κυνηγούσαν ξεμοναχιασμένους μετανάστες, εξαθλιωμένους πρόσφυγες, κάνοντας πλάτες στα αφεντικά τους, όταν επιτίθεντο με μπαμπεσιά σε συνδικαλιστές, «καθαρίζοντας» για λογαριασμό της εργοδοσίας, όταν έστηναν δουλεμπορικά γραφεία και τα περιφρουρούσαν με τάγματα εφόδου κ.ο.κ. Τα «παλικάρια της φακής», λοιπόν, τώρα και σε νέες περιπέτειες…

Ομόφωνα ένοχος ο Πετράκης

Στο μεταξύ, ομόφωνα ένοχος και χωρίς αναγνώριση ελαφρυντικών κρίθηκε την Παρασκευή από το Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Ανατολικής Κρήτης ο χρυσαυγίτης προπονητής από το Λασίθι Γιώργος Πετράκης, που πριν από 18 χρόνια βίασε μια 14χρονη τότε αθλήτρια. Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή κάθειρξης 8 χρόνια.

Ο 58χρονος σήμερα γυμναστής είχε καταδικαστεί πρωτόδικα 12 χρόνια και είχε αποφυλακιστεί με όρους, επικαλούμενος προβλήματα υγείας, ενώ είναι μεταξύ των κατηγορουμένων στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης και έχει ήδη καταδικαστεί πρωτόδικα σε 3 χρόνια και 9 μήνες φυλάκιση για τη ρατσιστική επίθεση σε βάρος μεταναστών στο χωριό Βαϊνιά της Ιεράπετρας, το 2013.

Ολοκληρώθηκε η απολογία Μίχου για το «Συνεργείο»

Με απολογίες συνεχίστηκε την Τρίτη 16 Ιούλη, στο Β’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο η δίκη για την επίθεση της Χρυσής Αυγής στον κοινωνικό χώρο «Συνεργείο» στην Ηλιούπολη (10/7/2013), με κατηγορούμενους, μεταξύ των άλλων, τα στελέχη της ναζιστικής οργάνωσης Ν. Μίχο και Ι. Λαγό, που ηγήθηκαν αυτοπροσώπως στην επίθεση και πρόσφατα «ανεξαρτητοποιήθηκαν» από τη Χρυσή Αυγή.

Η σημαντική αυτή υπόθεση έχει συσχετιστεί με τη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης. Στη δίκη έχουν κατατεθεί αποδεικτικά στοιχεία για την οργάνωση της επίθεσης και την εκτέλεση από τάγμα εφόδου, του οποίου ηγούνταν οι δύο ναζιστές βουλευτές.

Ο πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής παραδέχθηκε ότι έλαβε μέρος στη μοτοπορεία, υποστηρίζοντας όμως ότι ήταν οργανωμένη για διανομή φυλλαδίων και για αυτήν ενημερώθηκε από τα κεντρικά στη Μεσογείων. Ανέφερε επίσης ότι οργανώθηκε από τις Τοπικές Πειραιά και Νίκαιας.

Ο Ν. Μίχος υποστήριξε ότι όταν αυτός έφυγε από το σημείο, ήταν όλα ήσυχα… Αλλάζοντας επί της ουσίας την υπερασπιστική του γραμμή, είπε στο δικαστήριο ότι όταν αρνούνταν τη συμμετοχή του στη μοτοπορεία, «ήταν γραμμή του πρώην δικηγόρου μου [να πω ότι δεν ήμουν εκεί]… Δεν εκτελούσε αυτά που του έλεγα εγώ… Εκτελούσε εντολές της Χρυσής Αυγής, του Μιχαλολιάκου». Σημειωτέον ότι ο προηγούμενος δικηγόρος του και στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης ήταν ο Ι. Ζωγράφος, που πρόσφατα ακολούθησε τον Ι. Λαγό που «ανεξαρτητοποιήθηκε».

Τα όσα είπε πάντως προκάλεσαν ένταση και αντιπαράθεση μεταξύ των δικηγόρων Μίχου και Λαγού…

Παράλληλα, ο Μίχος επιβεβαίωσε ότι ο Ι. Λαγός ήταν στη μοτοπορεία όσο και στο σημείο της επίθεσης, λέγοντας ότι «στην κεφαλή της πορείας ήταν ο Λαγός στο αυτοκίνητό του ως συνοδηγός». Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω αρνείται συμμετοχή και παρουσία, η οποία όμως ταυτοποιείται και από την πινακίδα του ΙΧ οχήματός του, που καταγράφηκε από περίοικους.

Παράλληλα, ο Μίχος επιβεβαίωσε και ότι υπάρχει ιεραρχία στη Χρυσή Αυγή με περιφερειάρχες, γραμματείς τοπικών οργανώσεων και αρχηγό τον Μιχαλολιάκο, λέγοντας χαρακτηριστικά πως δεν ήξερε καν ότι υπήρχε το «Συνεργείο» και προσθέτοντας ότι «εγώ ήμουν απλός βουλευτής, δεν ήμουν περιφερειάρχης. Μόνο ο περιφερειάρχης θα μπορούσε να δώσει εντολή ή ο Μιχαλολιάκος».

Αποκάλυψε επίσης ότι στο ΑΤ Ελληνικού πήγε με άλλους βουλευτές, όπως τους Λαγό και Παναγιώταρο, για να απελευθερώσουν τους προσαχθέντες. Αξίζει να επισημανθεί ότι ο συνήγορος του Λαγού προσπάθησε με σχετικές ερωτήσεις στον Ν. Μίχο να ερμηνεύσει ότι τα μηνύματα του Ι. Λαγού αφορούσαν την αποδέσμευση των προσαχθέντων από την Αστυνομία. Στη διαδικασία των αναγνωστέων εγγράφων και στη δίκη της Χρυσής Αυγής, να υπενθυμίσουμε ότι είχαν διαβαστεί τα μηνύματα που βρέθηκαν στο κινητό του Ι. Λαγού, από τα οποία προκύπτει ότι ο ίδιος οργάνωσε και συμμετείχε στην επίθεση.

Κατά τ’ άλλα, ο «ανεξάρτητος» ευρωβουλευτής πλέον Ι. Λαγός δήλωσε μέσω συνηγόρου του ότι δεν θα απολογηθεί. Ενώ οι άλλοι τρεις κατηγορούμενοι, μεταξύ των οποίων και ο Γ. Καλπιτζής, υπόδικος και στη δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης, στην απολογία τους ανέφεραν ότι δεν ήταν παρόντες… Επίσης, στο δικαστήριο δεν προσήλθε να απολογηθεί ο Μπαρέκας, που τον αναγνώρισε ο Ν. Μίχος στη μοτοπορεία και τον ανέφερε ως γραμματέα της ΤΟ Πειραιά.

Θέατρο, υπονοούμενα και αντιφάσεις στην απολογία Πατέλη…

Ολοκληρώθηκε την Τετάρτη 17 Ιούλη, η απολογία του πυρηνάρχη Νίκαιας της Χρυσής Αυγής, Γιώργου Πατέλη, στη δίκη της ναζιστικής – εγκληματικής οργάνωσης. Ο εν λόγω κατηγορείται για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης και απλή συνέργεια στη δολοφονία Φύσσα (είναι μεταξύ των 18 κατηγορουμένων).

Για τη ναζιστική ιδεολογία, την οργανωτική δομή της ναζιστικής οργάνωσης και την εγκληματική της δράση, ο χρυσαυγίτης Πατέλης προσπάθησε με απλοϊκούς ισχυρισμούς να «μαζέψει τα ασυμμάζευτα». Για τα όσα αναδείχθηκαν στη διαδικασία των εγγράφων, όπως π.χ. τη φωτογραφία των χρυσαυγιτών της ΤΟ Νίκαιας να χαιρετούν ναζιστικά μοστράροντας τη σημαία των SS στη στρατιωτική εκπαίδευση στη Νέδα, ο πυρηνάρχης επανέλαβε τα όσα έχουν πει και οι άλλοι χρυσαυγίτες, περί «αρχαιοελληνικού χαιρετισμού που τον έκανε και ο Μεταξάς». Επανέλαβε επίσης τα όσα είπε ο χρυσαυγίτης Καζαντζόγλου περί χλευασμού για τις πόζες με τη σημαία των SS, ότι δήθεν έφτασε στα γραφεία της Νίκαιας με δέμα το οποίο έγραφε «αυτό να το δείξετε στον πυρηνάρχη σας, να δείτε ποιοι είστε» και την πήρε στη Νέδα για να χλευάσει δήθεν αυτούς που το έκαναν… Για την ομοιομορφία της ενδυμασίας των ταγμάτων εφόδου, έκανε λόγο περί μόδας που πέρασε (!).

Επιπλέον, κάθε φορά που δεν μπορούσε να απαντήσει στις σχετικές ερωτήσεις του δικαστηρίου, ή δεν τον βόλευε, τα έριχνε στην έλλειψη …ευγλωττίας ή στην αμνησία. Για το περιβόητο «ό,τι κινείται σφάζεται», ισχυρίστηκε ότι «δεν μιλούσε καλά» και εννοούσε άλλα από αυτά που έλεγε.

Ακόμα, ο Πατέλης αρνήθηκε ότι υπήρξε πειθαρχικός έλεγχος και επίπτωση από τη ναζιστική Χρυσή Αυγή σε βάρος του μετά τη δολοφονία Φύσσα, επιβεβαιώνοντας και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε στις 23 Σεπτέμβρη με τον Ι. Λαγό, ο οποίος που του είπε χαρακτηριστικά «Γιώργο μένεις». Αξίζει επίσης να θυμίσουμε ότι μάρτυρες υπεράσπισης του αρχηγού Μιχαλολιάκου είχαν καταθέσει ακριβώς τα αντίθετα.

Και αυτός αρνήθηκε κάθε συμμετοχή και παρουσία στην δολοφονία (ισχυρίστηκε ότι ήταν σπίτι του), δικαιολογώντας το sms που έστειλε στις 23.30, μετά τις συνεννοήσεις με Καζαντζόγλου – Λαγό, ότι αφορούσε διανομή φυλλαδίων για επικείμενη εκδήλωση με τον Μιχαλολιάκο. Δεν μπόρεσε όμως να απαντήσει σε ερώτηση της εφέτη Τσουλφόγλου γιατί για τόσα λίγα φυλλάδια – όπως ο ίδιος παραδέχτηκε ότι ήταν – κινητοποίησε τόσο μεγάλο αριθμό χρυσαυγιτών…

Υποστήριξε ότι το μήνυμα που έστειλε και η δολοφονία Φύσσα είναι δύο διαφορετικά συμβάντα, τα οποία δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους. Σε ερώτηση μάλιστα της προέδρου ποιος τελικά κινητοποίησε τα άτομα που βρέθηκαν στο Κοράλι, είπε ότι «ο Αγγος βρισκόταν στο Κοράλι με δικούς του ανθρώπους, αυτός έπαιρνε τηλέφωνα για το πρόβλημα που αντιμετώπισε». «Γιατί να μην τους κινητοποίησε ο Αγγος;», αναρωτήθηκε, αμφισβητώντας τα όσα είπε ο Αγγος στην απολογία του, ότι δήθεν άκουσε κραυγές από το σπίτι του και ότι ενημερώθηκε από αστυνομικό πως «κάποιος Ρουπακιάς μαχαίρωσε ένα παλικάρι».

Ο Πατέλης δεν μπόρεσε να δώσει εξήγηση ούτε για ποιο λόγο ο δολοφόνος του Φύσσα, Γ. Ρουπακιάς, επέλεξε από όλους τους γνωστούς και φίλους να καλέσει αυτόν μετά την προσαγωγή του για να τον ενημερώσει για το τι είχε συμβεί. Ούτε για τα μηνύματα του Ι. Λαγού για τη δολοφονική επίθεση στους κομμουνιστές και συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στο Πέραμα. Ισχυρίστηκε ότι δεν ήξερε τίποτα για τη δολοφονική επίθεση στους αλιεργάτες, και για τα περί «εντολής Λαγού» στα μηνύματα που έστελνε ανέφερε ότι το έκανε από μόνος του, για να υπάρχει ανταπόκριση και να έρχεται κόσμος στην τοπική.

Χαρακτήρισε τον Ρουπακιά «ενεργό υποστηρικτή» της Χρυσής Αυγής και όχι μέλος του πενταμελούς συμβουλίου της Νίκαιας, όπως έχει αποδειχθεί από την ακροαματική διαδικασία, αφού άλλωστε, όπως είπε, η ΤΟ Νίκαιας είχε μόνο υποστηρικτές και όχι μέλη της Χρυσής Αυγής. Ισχυρίστηκε δε ότι ούτε ο ίδιος ήταν μέλος της ΧΑ!

  • Επιλογές από τον “Ριζοσπάστη” των τελευταίων ημερών