ΧΙΛΗ: Νόμιμη η χρήση πραγματικών πυρών από τη στρατοχωροφυλακή

Πηγή: Associated Press

Στη νομιμοποίηση της χρήσης πραγματικών πυρών από τις δυνάμεις καταστολής της Χιλής προχώρησε η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Γκαμπριέλ Μπόριτς, σε μια περίοδο όπου συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιεί η κυβέρνηση.

Ο νόμος που εγκρίθηκε την περασμένη Τετάρτη, προβλέπει πως για κάθε στρατιωτικό ή αστυνομικό που κάνει χρήση του υπηρεσιακού του όπλου θα έχει ισχύ το τεκμήριο της νόμιμης άμυνας, το οποίο δεν θα αίρεται παρά μόνο αν έρευνα δείξει πως έδρασε κακόβουλα.

Χαρακτηριστικό της πρόθεσης του νομοσχεδίου είναι το άρθρο, που αποσύρθηκε μετά από σφοδρές αντιδράσεις, που προέβλεπε πως αστυνομικοί θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν όπλα αν δέχονταν επίθεση από τουλάχιστον δύο άοπλους.

Και όλα αυτά, λίγες ημέρες μετά τη γενικευμένη καταστολή από τη διαβόητη στρατοχωροφυλακή (carabineros), που προέρχεται από την εποχή της δικτατορίας του Πινοσέτ και διατηρείται από την κυβέρνηση Μπόριτς, διαδήλωσης μαθητών και φοιτητών στο Σαντιάγο, που ζητούσαν δωρεάν και ποιοτική Εκπαίδευση, με σύγχρονες υποδομές και καθολική πρόσβαση των νέων σε όλες τις βαθμίδες

Το νομοσχέδιο, το οποίο κατά τη διάρκεια της συζήτησης χαρακτηρίστηκε νόμος της «εύκολης σκανδάλης» από όσους εναντιώνονταν στις διατάξεις του, επικρίθηκε από ειδικούς σε θέματα Ποινικού Δικαίου και από τα Ηνωμένα Έθνη. «Δεν συμμορφώνεται προς το Διεθνές Δίκαιο για τα ανθρώπινα δικαιώματα», τόνισε ο Γιαν Γιαράμπ, στέλεχος του ΟΗΕ, αρμόδιος για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη Λατινική Αμερική.

Θυμίζουμε πάντως ότι η εκλογική επικράτηση του Γκ. Μπόριτς είχε συνοδευτεί από τους πανηγυρισμούς του ΣΥΡΙΖΑ και την καθιερωμένη καλλιέργεια προσδοκιών για τον «κόσμο που αλλάζει» κάθε φορά που σε κάποια χώρα του κόσμου εκλέγεται μια σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση διαχείρισης του σάπιου συστήματος. Από κοντά και το ΜέΡΑ25, που έχει άλλωστε και «οργανωτική» σχέση με τον Γκ. Μπόριτς (είναι μέλος της λεγόμενης Προοδευτικής Διεθνούς του Γ. Βαρουφάκη και του Μπ. Σάντερς), αλλά και το ΝΑΡ, που δεν έχασε την ευκαιρία να πάρει μέρος στο γενικό κλίμα «ευφορίας» για την ήττα των «νοσταλγών του Πινοσέτ».

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)