“BREXIT”: Συμφωνία αστικών τάξεων εν μέσω ενδοκαπιταλιστικού ανταγωνισμού

ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΤΗΣ ΒΡΕΤΑΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΕ :
Ο βρετανικός λαός το ίδιο χαμένος όσο το κεφάλαιο έχει την εξουσία

Το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) γίνεται σήμερα η πρώτη χώρα που αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου ήταν για 47 χρόνια. Η συμφωνία για το Brexit είναι ένας συμβιβασμός των συμφερόντων μερίδων του βρετανικού κεφαλαίου με εκείνα των ισχυρότερων καπιταλιστικών χωρών της ΕΕ. Δεν έχει καμία σχέση με τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των εργαζομένων και λαϊκών στρωμάτων, που στην ΕΕ και όλον τον καπιταλιστικό κόσμο αντιμετωπίζουν τη συντονισμένη επίθεση των κεφαλαιοκρατών και των αστικών κυβερνήσεων που τους εκπροσωπούν. Οι δε Βρετανοί εργαζόμενοι θα συνεχίσουν να βιώνουν την ίδια επίθεση και από τις συνέπειες εφαρμογής της συμφωνίας και με την όποια μελλοντική σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ, ή με τις συμφωνίες που θα κλείσει το αστικό κράτος με άλλα, όπως η πιθανή συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις ΗΠΑ.

Το ότι φτάσαμε σε αυτό το αποτέλεσμα της αποχώρησης μετά από χρόνια παζαριών καταμαρτυρά τις αντιπαραθέσεις στην ίδια τη Βρετανία και το εσωτερικό της ΕΕ. Το δημοψήφισμα για το Βrexit που έγινε στις 23 Ιούνη 2016 (με 51,9% υπέρ της αποχώρησης και 48,1% υπέρ της παραμονής) δίχασε την αστική τάξη της χώρας και τα κόμματά της, με τμήματά τους να τίθενται υπέρ και κατά, και φυσικά εγκλώβισε και λαϊκές δυνάμεις στα ψευτοδιλήμματα των αστών.

Επίσης, η όλη διαδικασία απέδειξε περίτρανα ότι η ΕΕ δεν είναι ακλόνητη και σταθερή, ότι οι συμφωνίες στο εσωτερικό λυκοσυμμαχιών μπορούν να αλλάζουν σε μια περίοδο σφοδρών ανταγωνισμών και με άλλες δυνάμεις όπως η Ρωσία και η Κίνα.

Μετά τη συνεδρίαση της Τετάρτης στο Ευρωκοινοβούλιο, που επικύρωσε την αποχώρηση της Βρετανίας με 621 ψήφους υπέρ, 49 κατά και 13 αποχές, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δεν παρέλειψε να διαβεβαιώσει ότι θα επιχειρηθεί η επίτευξη συμφωνίας «με όλη μας την ενέργεια, 24 ώρες το 24ωρο, επτά μέρες τη βδομάδα». Από την πλευρά του, ο Μισέλ Μπαρνιέ, που θα είναι ο διαπραγματευτής, έσπευσε να προειδοποιήσει πως θα υπάρξουν «αρνητικές συνέπειες γιατί όποια κι αν είναι η συμφωνία που θα συνάψουμε για τη μελλοντική σχέση μας, το Brexit θα είναι πάντα μια επιχείρηση με στόχο να περιοριστούν οι ζημιές».

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, ακριβώς γιατί η συμφωνία αποχώρησης είναι συμφωνία του κεφαλαίου που δεν αφορά τα δικαιώματα των εργαζομένων, οι οποίοι βρίσκονται στο στόχαστρο της επίθεσής του και θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται και με τη μελλοντική νέα σχέση ή τις αναδιατάξεις των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών, τοποθετήθηκε στη σχετική συζήτηση για το Brexit με «παρών».

Η επόμενη μέρα το ίδιο επώδυνη για τον βρετανικό λαό

Η «επόμενη μέρα» και το σχέδιο με τις κεντρικές θέσεις της κυβέρνησης σχετικά με τη νέα διαπραγμάτευση με την ΕΕ, που αναμένεται να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αρχές της βδομάδας, δεν διαφοροποιούν σε τίποτε τη ζωή των Βρετανών εργαζομένων. Εκατομμύρια φτωχών νοικοκυριών θα εξακολουθήσουν να δίνουν αγώνα επιβίωσης, αναζητώντας τρόφιμα στις Τράπεζες Τροφίμων, παλεύοντας για στοιχειώδεις υπηρεσίες Υγείας, Πρόνοιας ή και στέγης που είναι πανάκριβη ειδικά στο Λονδίνο και άλλα μεγάλα αστικά κέντρα.

Το ίδιο διάστημα, θα δοκιμαστεί η ιδιότυπη λύση που βρήκε προ μερικών μηνών ο πρωθυπουργός Τζόνσον σχετικά με τη διέλευση προϊόντων μεταξύ Ιρλανδίας (μέλος ΕΕ) και Βόρειας Ιρλανδίας (μέλος ΗΒ), με την οποία παρέκαμψε την προηγούμενη «πατέντα» περί backstop που είχε εξασφαλίσει η προκάτοχός του Τερέζα Μέι για να μη διακυβευτούν το εμπόριο και η ειρηνευτική συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας. Η λύση του πρωθυπουργού, Μπ. Τζόνσον, προβλέπει την επιβολή προληπτικών δασμών σε προϊόντα που εισέρχονται στη Βόρεια Ιρλανδία (από την υπόλοιπη Βρετανία), οι οποίοι εφόσον αυτά δεν εξάγονται στην Ιρλανδία θα αίρονται.

Από την άλλη, αρκετά μένει να κριθούν κατά τους επόμενους 10 μήνες διαπραγμάτευσης που θα ακολουθήσουν, και οι οποίοι δεν θεωρούνται αρκετοί για να ολοκληρωθεί μια σκληρή αντιπαράθεση μονοπωλιακών συμφερόντων σε τομείς όπως το εμπόριο, η φορολόγηση – δασμολόγηση προϊόντων και υπηρεσιών, τα δικαιώματα αλιείας (αναμέτρηση γνωστή και σαν ο «πόλεμος του μπακαλιάρου»…), οι τελωνειακές σχέσεις, θέματα που αφορούν την προμήθεια ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου, τις τηλεπικοινωνίες, άδεια και έλεγχο φαρμάκων, συνεργασία σε εκπαίδευση, τεχνολογία αιχμής, επιστημονική έρευνα. Είναι, βέβαια, χαρακτηριστικό πως δηλώνεται ότι θα επιδιωχθεί συνεργασία ανάμεσα στις μυστικές υπηρεσίες των δύο πλευρών και «αξιοποίηση» των προσωπικών δεδομένων των πολιτών, ενώ και η συμμαχία στο ΝΑΤΟ θα συνεχιστεί απρόσκοπτα, όπως και η συμμετοχή σε σημερινές και μελλοντικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις κατά άλλων χωρών και λαών, όπου βέβαια και εκεί η κάθε αστική τάξη διεκδικεί ένα καλύτερο μερίδιο.

«Προθέρμανση» παζαριών με τις ΗΠΑ

Παράλληλα με την αποχώρηση, ο Τζόνσον προβάλλει τις νέες «ευκαιρίες» που ανοίγονται με διαπραγμάτευση νέων εμπορικών συμφωνιών με χώρες όπως οι ΗΠΑ. Ως «ατού» εμφανίζεται η «καλή χημεία» μεταξύ του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, και του Τζόνσον, αλλά και η σύγκλιση συμφερόντων μεταξύ ΗΠΑ – Βρετανίας, κυρίως σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ανά τον κόσμο (Μέση Ανατολή, Αφρική κ.ά.), ωστόσο αυτό δεν αναιρεί ότι υπάρχουν σημαντικά σημεία αντιπαράθεσης. Μεγάλες τριβές αναμένεται να προκαλέσουν στις διμερείς σχέσεις ζητήματα που αφορούν τον ανταγωνισμό γιγαντιαίων μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται ιδιαίτερα στους τομείς της υψηλής τεχνολογίας, της εμπορευματοποίησης των προσωπικών δεδομένων και των διαδικτυακών αγορών αλλά και σε ανταγωνιστικούς τομείς της βιομηχανικής παραγωγής (π.χ. αυτοκινητοβιομηχανία, οπλικά συστήματα).

Η εμφάνιση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, στο Λονδίνο το βράδυ της περασμένης Τετάρτης (δηλαδή μια μέρα μετά «το πράσινο φως» του βρετανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας στον κινεζικό τηλεπικοινωνιακό κολοσσό «Huawei» για μερική εγκατάσταση του νέου δικτύου τηλεπικοινωνιών πέμπτης γενιάς, 5G), είναι χαρακτηριστική. Προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα εξασφαλίσουν πως οι εμπιστευτικές πληροφορίες που δίνουν στη Βρετανία «θα περνάνε από ένα έμπιστο δίκτυο». Επίσης, «τριβές» δημιουργεί πιθανή επιβολή ψηφιακού φόρου σε αμερικανικά μονοπώλια τύπου «Google» και «Facebook» όπως και η (έστω και οριακή) «διατήρηση» της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, σε συνεννόηση της Βρετανίας με τη Γαλλία και τη Γερμανία, παρά τις προτροπές του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, για την κατάργηση και την αντικατάστασή της με άλλη. Το πώς θα εξελιχθούν αυτά τα παζάρια μένει να φανεί. Το βέβαιο είναι ότι οι λαοί δεν έχουν και σε αυτήν την περίπτωση να περιμένουν τίποτε το θετικό.

Δ. Ο.

  • Από τον “Ριζοσπάστη” της Παρασκευής 31/1/2020