ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Σε ετοιμότητα για την αποθήκευση πυρηνικών όπλων η αμερικανοΝΑΤΟϊκή βάση στον Άραξο

  • Αποκαλυπτικά έγγραφα και χάρτες επιβεβαιώνουν ότι η βάση συγκαταλέγεται σ’ εκείνες που διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές για την αποθήκευση πυρηνικών όπλων.
  • Μόνο τυχαίες δεν είναι οι εργασίες αναβάθμισης των εγκαταστάσεων και τα πήγαινε – έλα ΑμερικανοΝΑΤΟικών αξιωματούχων, που είχε καταγγείλει το ΚΚΕ από το 2017.

Σήμα κινδύνου εκπέμπει για το λαό η συζήτηση που αναθερμαίνεται για το ενδεχόμενο μεταφοράς και αποθήκευσης αμερικανικών πυρηνικών όπλων στον Άραξο, αν αποφασιστεί η μετακίνησή τους από τη βάση του Ιντσιρλίκ, στο πλαίσιο της αντιπαράθεσης ΗΠΑ – Τουρκίας και της αναβάθμισης των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, μετά και τη νέα στρατιωτική Συμφωνία.

Ο «Ριζοσπάστης» αποκαλύπτει ότι η βάση που φιλοξενούσε πυρηνικά μέχρι το 2001, συνεχίζει να διαθέτει τις υποδομές και βρίσκεται σε μόνιμη ετοιμότητα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, βάζοντας το λαό σε μεγάλους κινδύνους, ιδιαίτερα μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Συνθήκη για τα πυρηνικά στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με τη Ρωσία.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΝΑΤΟΪΚΗ ΒΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΡΑΞΟ
Σε μόνιμη ετοιμότητα για την αποθήκευση πυρηνικών όπλων
  • Συγκαταλέγεται στις βάσεις της Ευρώπης που διαθέτουν τις κατάλληλες υποδομές

Συναγερμό και αγωνιστική επαγρύπνηση επιβάλλει η συζήτηση που αναθερμαίνεται το τελευταίο διάστημα, για το ενδεχόμενο της εκ νέου μεταφοράς και αποθήκευσης αμερικανικών πυρηνικών όπλων στον Άραξο, σε περίπτωση που αποφασιστεί η μετακίνησή τους από τη βάση του Ιντσιρλίκ της Τουρκίας.

Θυμίζουμε ότι οι εγκαταστάσεις του Άραξου χρησιμοποιούνταν τουλάχιστον μέχρι το 2001 για αποθήκευση πυρηνικών όπλων, ενώ η βάση διαθέτει και σήμερα τέτοιες «θέσεις» έτοιμες για χρήση, είτε αυτό αποφασιστεί στο πλαίσιο της κόντρας ΗΠΑ – Τουρκίας, είτε ως απόφαση των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ για διασπορά πυρηνικών όπλων σε νέες τοποθεσίες στην Ευρώπη, μετά την αποχώρηση των Αμερικανών από τη Συνθήκη για τα πυρηνικά μεσαίου βεληνεκούς, στον ανταγωνισμό τους με τη Ρωσία.

Το θέμα επανήλθε στη δημοσιότητα καταρχάς στις ΗΠΑ, όπου σύμφωνα με τους «New York Times» στις 14/10 έγινε σύσκεψη στην Ουάσιγκτον κυβερνητικών αξιωματούχων από τα υπουργεία Εξωτερικών και Ενέργειας, με θέμα ακριβώς το πού θα πάνε τα πυρηνικά του Ιντσιρλίκ αν επιδεινωθούν παραπέρα οι σχέσεις ΗΠΑ – Τουρκίας.

Ακολούθησε σειρά δημοσιευμάτων στον διεθνή Τύπο, όπου μεταξύ άλλων τονίζεται ότι ΗΠΑ και ΝΑΤΟ έχουν αποθηκευμένα πυρηνικά όπλα στην Τουρκία εδώ και 60 χρόνια, από το 1959. Στο Ιντσιρλίκ υπολογίζεται ότι φυλάσσονται σήμερα 40 με 50 βόμβες «B-61».

Οι βόμβες αυτές αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου συνόλου περίπου 150 τέτοιων όπλων, που είναι διασπαρμένα σε Βέλγιο, Ιταλία (σε δυο βάσεις), Γερμανία και Ολλανδία.

Άρα, μαζί με την Τουρκία, υπάρχουν σήμερα αμερικανικές πυρηνικές βόμβες σε 5 χώρες του ΝΑΤΟ, σε 6 βάσεις. Ο σχεδιασμός των Αμερικανών μέχρι και πριν από λίγο καιρό ήταν να στείλουν σε λίγα χρόνια στο Ιντσιρλίκ ένα «μεγάλο φορτίο» από τις νέου τύπου βόμβες «B61-12», αλλά πλέον όλα τα σενάρια έχουν μπει, καταπώς φαίνεται, στο τραπέζι.

Θόλος («Vault») τύπου WS3 με πυρηνική βόμβα, έτοιμη να φορτωθεί σε αεροσκάφος εντός υπόστεγου.
  • Έτοιμες υποδομές

Όπως αποκαλύπτει σήμερα ο «Ριζοσπάστης», με το θέμα καταπιάστηκε η ίδια η Ομοσπονδία Αμερικανών Επιστημόνων (Federation of American Scientists – FAS), που επισήμως «παρέχει επιστημονική ανάλυση και λύσεις για την προστασία από καταστροφικές απειλές κατά της εθνικής και διεθνούς ασφάλειας».

Σύμφωνα με ανάλυση της FAS, οι βόμβες του Ιντσιρλίκ φυλάσσονται εντός υπόστεγων, σε «θόλους» («Vault») τύπου WS3 (Weapons Storage and Security System). Πρόκειται για κατασκευές συνήθως βυθιζόμενες στο έδαφος, που χρησιμοποιούνται για «ασφαλή αποθήκευση “ειδικών όπλων”, συνήθως για τακτικές πυρηνικές βόμβες B61», όπως αναφέρεται στη σχετική διεθνή ορολογία.

Η FAS υπολογίζει ότι στο Ιντσιρλίκ υπάρχουν σήμερα 21 τέτοιοι θόλοι με δυνατότητα αποθήκευσης έως 84 βομβών. Εστιάζει, δε, σε ένα σενάριο ότι οι βόμβες του Ιντσιρλίκ θα μπορούσαν να μεταφερθούν σε 96 – όπως τις υπολογίζει – άδειες θέσεις («slots») στους ενεργούς θόλους WS3 σε Βέλγιο, Γερμανία, Ολλανδία και Ιταλία. Αναφέρει ακόμα ότι υπάρχουν 25 επιπλέον άδεια και ανενεργά WS3 με χώρο για 100 βόμβες στη βάση της RAF στο Lakenheath της Βρετανίας.

Ωστόσο, η FAS παραθέτει και ένα γράφημα με χώρες, οι οποίες επίσης διαθέτουν εγκαταστάσεις με θόλους WS3 και σε προηγούμενες περιόδους φιλοξενούσαν πυρηνικά όπλα. Στο γράφημα περιλαμβάνεται και η βάση του Άραξου.

Άλλες αμερικανικές πηγές επιβεβαιώνουν την ύπαρξη τέτοιων θόλων WS3 στην αεροπορική βάση του Άραξου (με την ανάπτυξή τους να ολοκληρώνεται το 1997) σε 6 από 26 υπόστεγα αεροσκαφών, με ικανότητα αποθήκευσης συνολικά 24 βομβών! «Η τέτοια πληροφορία δεν κρίνεται αναληθής», σημειώνουν με νόημα παράγοντες με γνώση του θέματος…

Το γράφημα της FAS όπου αποτυπώνονται οι βάσεις που φιλοξενούν ή μπορούν να αποθηκεύσουν πυρηνικά όπλα σε Ευρώπη και Τουρκία, ανάμεσά τους και ο Άραξος.
  • «Δεν είδαν, δεν άκουσαν» ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Ενισχυτικά στα παραπάνω, θυμίζουμε ότι στις 26 και 28 Σεπτέμβρη 2017 έγινε σύσκεψη στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, με αντικείμενο την επισκόπηση των εργασιών για τον «εκσυγχρονισμό» της βάσης του Άραξου.

Σχετική ενημέρωση από αυτήν τη σύσκεψη στάλθηκε υπηρεσιακά στο υπουργείο Άμυνας, με απόρρητο έγγραφο, το οποίο ανέφερε ότι μεταξύ των έργων που εξελίσσονταν στη βάση ήταν και εγκαταστάσεις για την αποθήκευση …«ειδικών όπλων». Για το θέμα είχε ενημερωθεί και το ΓΕΑ επίσης με απόρρητο έγγραφο.

Η εκτίμηση που γινόταν ήδη από τότε είναι ότι ο Άραξος προετοιμάζεται για το ενδεχόμενο να υποδεχτεί πυρηνικά.

Την ίδια ακριβώς περίοδο (Σεπτέμβρης 2017) ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, απ’ τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, τόνιζε: «Θα θέλαμε να ρωτήσουμε και να καταγγείλουμε, ταυτόχρονα, γιατί η κυβέρνηση δεν βγάζει τσιμουδιά για το γεγονός ότι έχει προχωρήσει η συντήρηση, επισκευή και ο εκσυγχρονισμός της βάσης του Άραξου, προκειμένου, όπως φημολογείται, να εγκατασταθούν εκεί τα αμερικανικά πυρηνικά όπλα, που ο ελληνικός λαός και με την πάλη του τα είχε διώξει προηγούμενες δεκαετίες».

Ακολούθησαν πολλές ακόμα σχετικές καταγγελίες του ΚΚΕ, ενώ στις 17 Μάη 2018 επισκέφτηκε τη βάση, συνοδευόμενος από επιτελείς του ΝΑΤΟ, ο ίδιος ο Φρεντ Φρέντρικσον, επικεφαλής Πυρηνικής Πολιτικής του ΝΑΤΟ και σταθερός υπέρμαχος του διαβόητου ΝΑΤΟικού δόγματος του «πρώτου πυρηνικού πλήγματος».

Απέναντι σ’ αυτές τις εξελίξεις, μετά από μια μεγάλη περίοδο σιωπής, η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έσκιζε τα ρούχα της ότι «μετά την περίοδο της δικτατορίας δεν υπάρχουν πυρηνικά όπλα στην αεροπορική βάση του Άραξου, ούτε πρόκειται να υπάρξουν, ούτε υπάρχει κάποιος σχεδιασμός, ούτε έχει κάποια σχέση με οποιοδήποτε – θα έλεγε κανένας – αμερικανικό ειδικό συμφέρον».

Τα ίδια επανέλαβε πρόσφατα και ο Αλ. Διακόπουλος, σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της κυβέρνησης ΝΔ, όταν ρωτήθηκε σε συνέντευξη για το ενδεχόμενο μεταφοράς πυρηνικών στη βάση και απάντησε ότι «δεν ξέρω κάτι τέτοιο» και ότι «δεν υπάρχουν πυρηνικά στη βάση του Άραξου».

Θ. Μπ.

Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή για τον Άραξο

Τα σχέδια εγκατάστασης πυρηνικών όπλων στη βάση του Άραξου καταγγέλλει η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος, Γιώργος Μαρίνος, Νίκος Παπαναστάσης και Θανάσης Παφίλης προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, με αφορμή δημοσιεύματα για το θέμα. «Οι εξελίξεις με τον πόλεμο στη Συρία και με την υπογραφή της Αμοιβαίας Αμυντικής Συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ από την κυβέρνηση της ΝΔ επιβεβαιώνουν τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, σε βάρος των λαών. Εξέλιξη που δεν αφήνει κανένα περιθώριο εφησυχασμού, παρά τις αντίθετες σε αυτό προσπάθειες της κυβέρνησης αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των δυνάμεων εκείνων που πίνουν νερό στο όνομα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», αναφέρει μεταξύ άλλων η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ και ρωτάει τον αρμόδιο υπουργό αν επιβεβαιώνει τη σχεδιαζόμενη μεταφορά και αποθήκευση πυρηνικών όπλων στη βάση του Άραξου και αν προτίθεται να σταματήσει κάθε τέτοιου είδους διαδικασία άμεσα.

ΣΧΕΤΙΚΑ

«Τεχνογνωσία» και μακρά ιστορία στη φύλαξη πυρηνικών

Ποια είναι η FAS