
Στους 87 έχουν φτάσει οι νεκροί. Συνεχίζονται οι έρευνες για τους αγνοούμενους.
Σε έναν απέραντο τάφο σε στεριά και θάλασσα μετατράπηκε το Μάτι στην Ανατολική Αττική την περασμένη Δευτέρα. Η φωτιά που εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα στο Νταού Πεντέλης, μέσα σε 1 ώρα και 30 λεπτά είχε παρασύρει στο θάνατο δεκάδες ανθρώπους που ζούσαν εκεί ή είχαν πάει εκδρομή για ένα μπάνιο.
Την Παρασκευή ο αριθμός των νεκρών επισήμως είχε φτάσει στους 87. Ομως, οι φόβοι ότι θα αυξηθεί κατά πολύ είναι βάσιμοι. Οι τραυματίες είναι πάνω από 180. Μέχρι και την Παρασκευή το μεσημέρι, νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου 49 ενήλικες εγκαυματίες, εκ των οποίων οι 10 ήταν διασωληνωμένοι σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» εξακολουθούν να νοσηλεύονται 4 παιδιά σε καλή κατάσταση.
Ο αριθμός των αγνοουμένων παραμένει ακόμη άγνωστος, αφού λίστα που να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα δεν υπάρχει. Παρά το γεγονός ότι μέχρι την Παρασκευή είχαν περάσει 5 μέρες από την καταστροφή, κυβέρνηση και μηχανισμοί δεν ήταν σε θέση να φτιάξουν μια πραγματική λίστα, παρά το ότι αυτό ήταν κάτι που είχε επισημάνει από την πρώτη στιγμή το ΚΚΕ. Ετσι, μέσα σε αυτήν υπάρχουν άνθρωποι που έχουν διασωθεί, ενώ δεν υπάρχουν άλλοι που αγνοούνται. Οι έρευνες συνεχίζονται με περιπολίες πεζοπόρων τμημάτων, τα οποία διεξάγουν έλεγχο σε υπαίθριους χώρους, αυτοκίνητα, αυλές κατοικιών, κατοικίες οι οποίες έχουν καταστραφεί από την πυρκαγιά μερικά ή ολικά και όποιον άλλο χώρο μπορούν να βρεθούν άτομα.
ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Ρεσιτάλ υποκρισίας…
Τα ρεσιτάλ υποκρισίας, διάχυσης ή και συγκάλυψης ευθυνών ήταν η ομιλία του Αλ. Τσίπρα, στο έκτακτο υπουργικό συμβούλιο της Παρασκευής. Δίχως αιδώ, ανέλαβε μεν στα λόγια «ακέραια (…) την πολιτική ευθύνη για την τραγωδία», θυμήθηκε όμως μετά από 3,5 χρόνια διακυβέρνησης πως παρέλαβε «καμένη γη» από τους προηγούμενους. Ετσι σημείωσε ότι κληρονόμησαν μια «χώρα χρεοκοπημένη» και ότι φορτώθηκαν «εθελοντικά τα λάθη και τις παραλείψεις δεκαετιών», ότι κυβερνούν «μια χώρα που επί χρόνια κυριάρχησαν οι στρεβλώσεις» κ.ά. Η αλήθεια βεβαίως είναι πως δεν πρόκειται για λάθη και παραλείψεις αλλά για πολιτικές επιλογές που αναπαράγουν την αδυναμία προστασίας της ζωής των εργαζομένων. Αυτές τις πολιτικές επιλογές συνεχίζει και η κυβέρνησή του 3,5 χρόνια τώρα…
Επανέλαβε τα περί σχεδίου εμπρησμών αλλά προχώρησε ακόμα παραπέρα λέγοντας: «Αν στόχος των δραστών είναι να πλήξουν την κοινωνική συνοχή, να δημιουργήσουν αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες, τότε ίσως προσπαθήσουν ξανά. Πρέπει να είμαστε όλο το καλοκαίρι σε εγρήγορση και ετοιμότητα (…) Και είναι και ο μόνος τρόπος να οργανώσουμε αποτελεσματική άμυνα απέναντι σε κάθε σχέδιο που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με συμμετρικούς όρους». Ετσι, ουσιαστικά, με αφορμή την τραγωδία στην Ανατολική Αττική, προσπαθεί να φοβίσει το λαό, να εκβιάσει την ανάγκη συσπείρωσης γύρω από την κυβέρνηση και τους κρατικούς μηχανισμούς στο όνομα της «ασύμμετρης απειλής».
Αίσθηση δημιούργησε η προσπάθεια να «συνδέσει» έμμεσα την όλη εξέλιξη με τη λεγόμενη «γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας». Ετσι ανέφερε: «Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή. Ανακτά μετά από οκτώ ολόκληρα χρόνια την κυριαρχία της και διεκδικεί με αξιώσεις τον ηγετικό της ρόλο σε μια ευαίσθητη περιοχή. Στις συνθήκες αυτές, το θέμα της ασφάλειας αποκτά πρωταρχική σημασία (…) Εχουμε, συνεπώς, ιστορική ευθύνη να μην επιτρέψουμε σε κανέναν, σε όποιο σκοτεινό κέντρο και αν αναφέρεται, να ανακόψει την πορεία μας και να μας απομακρύνει από τον στόχο».
Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο αναφέρει:
«Οι συνεχείς μεταμφιέσεις της κυβέρνησης, από το “τα κάναμε όλα καλά” μέχρι το “αναλαμβάνουμε την πολιτική ευθύνη”, δεν μπορούν να κρύψουν την προσπάθεια του ίδιου του πρωθυπουργού να πετάξει από πάνω του τις πραγματικές ευθύνες για την τραγωδία στην Ανατ. Αττική. Ακριβώς ό,τι έκαναν και οι προηγούμενοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του, στα τριάμισι χρόνια της αντιλαϊκής διακυβέρνησής του, πρόλαβε, όμως, να διατηρήσει και να επεκτείνει την υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις στη δασοπροστασία και την πυρόσβεση, να συνεχίσει την πολιτική εμπορευματοποίησης της γης. Πρόλαβε κι αυτός να βάλει στα αζήτητα τα αναγκαία, για τη ζωή του λαού, έργα αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής προστασίας, γιατί δεν προσφέρονται για κέρδη και επενδύσεις. Οσο για τη γνωστή τακτική της “καμένης γης”, που αντιγράφει από τους προηγούμενους, δεν πείθει πια κανέναν».
Κυριολεκτικά χάος – Τεράστιες οι ζημιές σε σπίτια
Οι μαρτυρίες και τα στοιχεία που έρχονται στο φως της δημοσιότητας αναδεικνύουν με τραγικό τρόπο το χάος που επικράτησε τις κρίσιμες ώρες της καταστροφικής πυρκαγιάς. «Μας έσπρωχναν προς το Μάτι και εγκλωβιστήκαμε εκεί». «Ήμουν στη λεωφόρο Μαραθώνος και πήγαινα στην Αθήνα. Πριν η φωτιά κατέβει στο Μάτι, με οδήγησαν προς τη θάλασσα και εγκλωβίστηκα εκεί». «Πολύς κόσμος θα μπορούσε να είχε φύγει από την περιοχή χωρίς να εγκλωβιστεί στο Μάτι». Αυτές είναι μόνο μερικές από τις μαρτυρίες ανθρώπων που δείχνουν το τι ακριβώς συνέβαινε εκείνες τις στιγμές, αφού απουσίαζε ο οποιοσδήποτε έστω και στοιχειώδης κεντρικός συντονισμός και σχέδιο, για να βοηθήσουν στη διαφυγή ανθρώπων από το πύρινο μέτωπο. Πολλοί, μάλιστα, έσπασαν τον κλοιό που είχε δημιουργήσει η αστυνομία και αυτή ήταν η αιτία που σώθηκαν. Από καθαρή τύχη και μόνο…
Κατεστραμμένα έχουν χαρακτηριστεί συνολικά 1.543 κτίρια στην Ανατολική Αττική και την Κινέτα, σύμφωνα με τους ελέγχους που πραγματοποιούν τα συνεργεία του υπουργείου Υποδομών. Αξίζει όμως να σημειώσουμε ότι, όπως έχει δείξει το παρελθόν από αντίστοιχες καταγραφές ύστερα από φωτιές, σεισμούς ή πλημμύρες, είναι πολλές οι περιπτώσεις που αν και τα σπίτια δεν μπορούν να κατοικηθούν ή χρειάζονται πολλά χρήματα, τελικά οι ιδιοκτήτες είτε δεν αποζημιώνονται είτε περνούν έναν Γολγοθά για να εξασφαλίσουν ένα μικροποσό που δεν μπορεί να καλύψει τα έξοδα επισκευής. Μάλλον δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης την περασμένη Πέμπτη έδωσε εντολή στους μηχανικούς που κάνουν αυτοψίες στις πληγείσες περιοχές να ελέγξουν στις Πολεοδομίες τις άδειες όλων των κτιρίων που βρίσκονται σε απόσταση 100 μέτρων από την παραλία… Τα ερωτήματα αυξήθηκαν μετά τη νεότερη δήλωση του Χρ. Σπίρτζη την Παρασκευή, ο οποίος προανήγγειλε επί της ουσίας μια διευρυμένη επιχείρηση κατεδάφισης κτιρίων. Κάτι που μπορεί να οδηγήσει στο να βρεθούν εντελώς ξεκρέμαστοι άνθρωποι που καταστράφηκαν, αφού εάν το σπίτι τους είναι αυθαίρετο, δεν αποκλείεται να μην ενταχθούν καν στο πρόγραμμα αποκατάστασης…
Οι εργασίες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης συνεχίζονται. Η ηλεκτροδότηση στα σπίτια γίνεται με αργούς ρυθμούς, ενώ το μεγάλο πρόβλημα αφορά το πόσιμο νερό. Μέχρι την Παρασκευή δεν ήταν δυνατόν να πει κάποιος αρμόδιος με ακρίβεια πότε θα υπάρχει νερό.
Σύστημα Υγείας «στην εντατική»!
Στα νοσοκομεία, λόγω της υποστελέχωσης των μονάδων Αιμοδοσίας, παρατηρείται το φαινόμενο να υπάρχουν ουρές, δεκάδες άνθρωποι να περιπλανιούνται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο για να προλάβουν να δώσουν αίμα. Από αυτό αναδεικνύεται η ανάγκη ενίσχυσης των μονάδων Αιμοδοσίας και λειτουργίας τους και τις απογευματινές ώρες. Στην περιφέρεια, σε πολλά νοσοκομεία η Τράπεζα Αίματος δεν λειτουργεί σε μόνιμη βάση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η έκτακτη μέρα αιμοδοσίας που θέλησαν να συνδιοργανώσουν το Νομαρχιακό Τμήμα Λήμνου της ΑΔΕΔΥ, το παράρτημα Λήμνου του Παλλεσβιακού Εργατικού Κέντρου και ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών του νησιού σε ένδειξη αλληλεγγύης στους πυροπαθείς. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν κατέστη δυνατό, αφού «το συνεργείο που βρισκόταν στο νησί για την αιμοδοσία έφυγε και για να ικανοποιηθεί το αίτημά μας, θα χρειαζόταν η μόνιμη λειτουργία Τράπεζας Αίματος στο νοσοκομείο. Αυτή δεν υπάρχει γιατί χρειάζεται επιπλέον προσωπικό και υποδομές»…
Η ανυπαρξία υποδομών προστασίας του πληθυσμού από έκτακτες καταστάσεις συμπληρώνεται από την άθλια κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Νοσοκομεία που η υποχρηματοδότηση τα έχει τσακίσει, με το υγειονομικό προσωπικό να δουλεύει στα όριά του, με ελλείψεις σε υλικά και αναλώσιμα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ανατολική Αττική, που έζησε τον πύρινο εφιάλτη τη νύχτα της Δευτέρας, είναι μια τεράστια περιοχή χωρίς νοσοκομείο. Εκεί πλέον υπάρχει μια δεύτερη Αθήνα, μένουν και εργάζονται χιλιάδες κόσμου σε μεγάλους χώρους δουλειάς, όπως το αεροδρόμιο και βιομηχανίες, ενώ το καλοκαίρι ο πληθυσμός πολλαπλασιάζεται. Κι όμως, η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί μόλις πριν από λίγους μήνες ότι «δεν θα φτιαχτεί νοσοκομείο», γιατί δεν είναι ανάμεσα στις προτεραιότητές της!
Στα Επείγοντα του «Ευαγγελισμού», από τους 11 γιατρούς, οι 9 είναι επικουρικοί και οι 4 απ’ αυτούς πρόκειται να απολυθούν μέχρι το τέλος του έτους.
Στο Θριάσιο Νοσοκομείο, στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας του Κέντρου Εγκαυμάτων λειτουργούν μόνο τα 10 από τα 18 κρεβάτια λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και υπάρχει ανάγκη αντικατάστασης εξοπλισμού. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση της Αιμοδοσίας και στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, που λειτουργεί με προσωπικό πολύ λιγότερο από τις ανάγκες ενός νοσοκομείου που διαθέτει πάνω από 400 κρεβάτια, αλλά και από τις προϋποθέσεις που θέτει η πρόσφατη Υπουργική Απόφαση για τη λειτουργία Νοσοκομειακών Μονάδων Αιμοδοσίας. Ακόμα, ορατός είναι ο κίνδυνος διακοπής λειτουργίας της Πνευμονολογικής κλινικής, ενώ στην Παιδοψυχιατρική του ίδιου νοσοκομείου ο μοναδικός γιατρός είναι επικουρικός, δηλαδή υποψήφιος για απόλυση τους επόμενους μήνες.
Στο «Ασκληπιείο» 346 είναι οι κενές θέσεις, με ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες. Αντίστοιχη είναι η κατάσταση σε όλα τα νοσοκομεία της Αττικής.
Τα Κέντρα Υγείας που είναι διάσπαρτα στην Αττική δεν φτάνουν για να καλύψουν ούτε στοιχειώδεις ανάγκες. Χαρακτηριστικές ήταν οι μαρτυρίες για τις ελλείψεις σε ειδικότητες και εξοπλισμό του ΚΥ που κλήθηκε να περιθάλψει τις πρώτες ώρες τους πυρόπληκτους τραυματίες, στην Ανατολική Αττική. Παρόμοια κατάσταση αποκαλύφθηκε και για το ΕΚΑΒ. Ακινητοποιημένα οχήματα, λόγω της μη συντήρησης αλλά και εξαιτίας της έλλειψης πληρωμάτων, με αποτέλεσμα οι τραυματίες να πρέπει να περιμένουν για ώρες.
Το ΚΚΕ είχε προειδοποιήσει
Ιδιαίτερα σημαντικό στοιχείο, που αναδείχτηκε με τραγικό τρόπο, είναι όσα είχε κάνει και για όσα είχε προειδοποιήσει το ΚΚΕ πριν από τις μεγάλες καταστροφές. Το Κόμμα προχώρησε σε κεντρικές πολιτικές παρεμβάσεις εντός και εκτός Βουλής.
Συγκεκριμένα:
— Στις 10 Μάη η ΚΕ του ΚΚΕ διοργανώνει ειδική εκδήλωση με θέμα «Πυρασφάλεια και Δασοπροστασία». Τα συμπεράσματα της εκδήλωσης που προκύπτουν από τις παρεμβάσεις επιστημόνων, πυροσβεστών, συνδικαλιστών, κρούουν τον «κώδωνα του κινδύνου» για την κατάσταση.
–– Στις 23 Μάη, το ΚΚΕ καταθέτει Ερώτηση στη Βουλή, με την οποία ζητά να παρθούν άμεσα μέτρα για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και στην Αττική. Στο κείμενο της Ερώτησης αναφέρεται ανάμεσα άλλα: «Το ΚΚΕ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για το τι θα μπορούσε να προκύψει κατά τη διάρκεια της φετινής αντιπυρικής περιόδου σε βάρος του δασικού μας πλούτου και των λαϊκών περιουσιών, αν συνυπάρξουν μία σειρά επιβαρυντικοί παράγοντες, όπως ξηρασία, υψηλές θερμοκρασίες, ισχυροί άνεμοι κ.λπ. Η αγωνία αυτή δεν είναι αβάσιμη, ήδη οι δύο πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές στην Ηλεία και τη Νάξο την επιβεβαιώνουν. Πηγάζει όμως και από τα ίδια τα αποτελέσματα της επικίνδυνης πολιτικής που εφαρμόζει και η σημερινή κυβέρνηση στην πυρασφάλεια και τη δασοπροστασία, ως συνέχεια της πολιτικής των προκατόχων της από το 1998, που άρχισε να υλοποιείται ο στρατηγικός σχεδιασμός αποδόμησης της πυροπροστασίας γενικότερα, προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων».
— Στις 15 Ιούνη ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, μεταβιβάζει στη Βουλή γραπτή απάντηση στους προβληματισμούς που έχει εκφράσει το ΚΚΕ και αναφέρει: «Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια τόσο για την εφαρμογή ενός αποτελεσματικού και συνεκτικού σχεδιασμού αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών όσο και για την πλήρη ετοιμότητα του Πυροσβεστικού Σώματος, ενόψει και της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου, μέσω της ενίσχυσής του με αξιόμαχο πυροσβεστικό προσωπικό και τα απαιτούμενα μέσα».
— Λίγες μέρες νωρίτερα, στις 7 Ιούνη, στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Περιφερειών της Βουλής γίνεται συνεδρίαση με θέμα: «Σχέδιο πολιτικής προστασίας στις Περιφέρειες». Σε εκείνη τη συνεδρίαση ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης ρωτά: «Εχουν γίνει νέοι δασικοί δρόμοι για να μπορέσουμε να προλάβουμε καμένες δασικές εκτάσεις αυτήν την περίοδο;», «Εχουν γίνει νέες αντιπυρικές ζώνες και πόσες είναι αυτές;», «Υπάρχει μέριμνα από την Πολιτική Προστασία σε όλη την Ελλάδα για την επιδιόρθωση υδατοδεξαμενών;».
Στην απάντησή του, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Γ. Καπάκης, λέει: «Η χώρα μας διαθέτει έναν δασοπυροσβεστικό μηχανισμό, που ελάχιστες χώρες τον διαθέτουν (…) με ένα δίκτυο που εμείς έχουμε φτιάξει αυτήν τη στιγμή εξαιρετικό, ειδικά στην Αττική και τα περιαστικά δάση, που η φωτιά σβήνεται με ένα δύο οχήματα και με την κινητοποίηση του πρώτου εναέριου μέσου».
— Καθώς αυτές οι απαντήσεις επέτειναν τις ανησυχίες, το ΚΚΕ επανήλθε. Μετατρέπει την Ερώτηση που είχε καταθέσει στις 23 Μάη και αναφέραμε παραπάνω, σε Επίκαιρη Ερώτηση που συζητήθηκε στην Ολομέλεια στις 21 Ιούνη. Στη συζήτηση ο Χρ. Κατσώτης ρωτά ξανά με επιμονή: «Τι μέτρα θα πάρετε ως κυβέρνηση για να αποσοβηθούν οι κίνδυνοι από την εκδήλωση πυρκαγιών τη φετινή αντιπυρική περίοδο;». Και ο αρμόδιος υπουργός, Νίκος Τόσκας, απαντά: «Το Πυροσβεστικό Σώμα τα τελευταία δύο χρόνια έχει αλλάξει τελείως όψη, δυνατότητες»…
Κυκλοφόρησε η έκδοση με τα υλικά της εκδήλωσης της ΚΕ του ΚΚΕ
Την Παρασκευή 27 Ιούλη, κυκλοφόρησε από τη «Σύγχρονη Εποχή» η ειδική έκδοση με τα υλικά της εκδήλωσης της ΚΕ του ΚΚΕ που έγινε στις 10 Μάη με θέμα «Πυρασφάλεια και Δασοπροστασία». Στην έκδοση περιλαμβάνονται η εισήγηση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, και οι ομιλίες των προσκαλεσμένων πυροσβεστών, επιστημόνων, συνδικαλιστών κ.λπ.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι το ΚΚΕ με παρεμβάσεις στη Βουλή είχε απευθύνει έκκληση στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τον Μάη και τον Ιούνη να πάρει υπόψη της τα συμπεράσματα αυτής της εκδήλωσης, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα στον τομέα της Πυροπροστασίας και της Δασοπυρόσβεσης. Ζητήματα που είχαν τεθεί διεξοδικά στην εκδήλωση. Από αυτήν τη σκοπιά, η ανάγνωση και η μελέτη της συγκεκριμένης έκδοσης έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ ΤΣΙΠΡΑ – ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
Αποθεώνουν την «κοινωνική προσφορά» των επιχειρηματιών και στον τομέα της δασοπυρόσβεσης
«Την κοινωνική προσφορά» των κάθε λογής ιδρυμάτων του κεφαλαίου, επέδειξε ως «λύση» για την αντιμετώπιση των οξυμένων προβλημάτων δασοπυρόσβεσης, ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, βρίσκοντας «θετική» ανταπόκριση από τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.
Συγκεκριμένα, ο Κυρ. Μητσοτάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αλ. Τσίπρα και του ζήτησε «κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση να ζητήσουμε από κοινού από το Ίδρυμα “Νιάρχος” να αναλάβει για την επόμενη πενταετία το κόστος της συντήρησης των εναέριων πυροσβεστικών μέσων της χώρας μας ή να συμβάλει στην απόκτηση όποιου άλλου μέσου κριθεί από τους ειδικούς απαραίτητο για την ενίσχυση της εναέριας πυρόσβεσης στην πατρίδα μας».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, «ο κ. Τσίπρας είδε θετικά την πρότασή μου και ελπίζω να βρεθεί σύντομα ο τρόπος το Ίδρυμα “Νιάρχος” να προχωρήσει σε μία ακόμα σπουδαία πράξη κοινωνικής προσφοράς».
ΠΑΜΕ – ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ – ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ – ΛΑΪΚΕΣ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ
Έμπρακτη αλληλεγγύη και κάλεσμα αγωνιστικής διεκδίκησης
Η άμεση έκφραση και οργάνωση έμπρακτης αλληλεγγύης στις λαϊκές οικογένειες που επλήγησαν από την πυρκαγιά, η οργάνωση της διεκδίκησης για να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα αποκατάστασης και στήριξης των πληγέντων, το κάλεσμα πάλης απέναντι στους πραγματικούς ενόχους, βρίσκονται στο επίκεντρο της δράσης που αναπτύσσουν το ΠΑΜΕ, συνδικάτα που συσπειρώνονται σε αυτό, Λαϊκές Επιτροπές, μαζικοί φορείς, από τις πρώτες στιγμές μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική.
Μέλη σωματείων της ευρύτερης περιοχής βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στα πύρινα μέτωπα για να βοηθήσουν στην κατάσβεσή τους.
Συνδικάτα, μαζικοί φορείς, εργαζόμενοι και λαϊκές οικογένειες ανταποκρίθηκαν με γρήγορα αντανακλαστικά στο κάλεσμα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου για οργάνωση της έμπρακτης αλληλεγγύης: Στα γραφεία του ΠΑΜΕ, σε γραφεία Σωματείων σε όλη την Αττική αλλά και στην υπόλοιπη χώρα συγκεντρώθηκαν σημαντικές ποσότητες από είδη πρώτης ανάγκης για τους πυρόπληκτους, όπως νερά, τρόφιμα, φάρμακα, παιδικά είδη κ.ά. Κάθε προηγούμενο ξεπέρασε επίσης η προσέλευση κόσμου στα νοσοκομεία για να προσφέρει αίμα, αναδεικνύοντας μια αυθεντική έκφραση αλληλεγγύης από νέους και εργαζόμενους που
προσφέρονται για να βοηθήσουν όπως μπορούν.
Την ίδια ώρα, ήδη από την επομένη της καταστροφικής πυρκαγιάς και καθ’ όλη τη διάρκεια της βδομάδας, αντιπροσωπείες συνδικάτων επισκέφθηκαν την περιοχή για να μιλήσουν με τους εργαζόμενους των κλάδων τους, να καταγράψουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, να οργανώσουν την παρέμβασή τους. Συναντήθηκαν με αρμόδιους φορείς και δήλωσαν την ετοιμότητά τους να προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια σε ό,τι χρειαστεί.
Στήθηκε και λειτουργεί Στέκι Αλληλεγγύης
Σημαντικό βήμα για την οργάνωση και τον συντονισμό της έμπρακτης αλληλεγγύης αποτελεί το γεγονός ότι από την περασμένη Πέμπτη, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου, σωματείων και φορέων της Ανατολικής Αττικής στήθηκε και λειτουργεί Στέκι Αλληλεγγύης, στη Ν. Μάκρη, επί της Λεωφόρου Μαραθώνος 33, στην περιοχή Αγία Μαρίνα (τηλ. επικοινωνίας: 698.49.28.944 και 698.66.59.312).
Στο Στέκι Αλληλεγγύης συγκεντρώνονται όλα τα είδη πρώτης ανάγκης που συλλέγουν συνδικάτα και φορείς από όλη την Ελλάδα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ. Από εκεί θα συντονίζεται η διανομή στους πληγέντες, αλλά και η παροχή κάθε δυνατής βοήθειας προκειμένου να ανακουφιστούν οι πυρόπληκτοι αυτές τις δύσκολες μέρες.
Παράλληλα με τη δράση αυτή, το Στέκι θα αποτελεί κέντρο οργάνωσης της πάλης για τη διεκδίκηση όλων των αναγκαίων μέτρων ανακούφισης και ουσιαστικής στήριξης των πληγέντων και των οικογενειών τους, από την κυβέρνηση, την Τοπική Διοίκηση και όλες τις αρμόδιες αρχές της περιοχής.
Από το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου έγινε γνωστό ότι συνεργεία των συνδικάτων, το Σάββατο 28 Ιούλη, προχώρησαν σε παρεμβάσεις για κατοικίες πυρόπληκτων, που πάλευαν μόνοι τους να τις συνεφέρουν από τις πληγές της καταστροφικής πυρκαγιάς. Οι παρεμβάσεις αυτές θα συνεχιστούν όλο το επόμενο διάστημα.
Διεκδικήσεις σε σύγκρουση με την κυρίαρχη πολιτική
Η αποτελεσματική προστασία εργαζομένων και πληθυσμού μπορεί σήμερα να επιτευχθεί με βάση το κατακτημένο επίπεδο της επιστήμης και της τεχνικής. Στο πλαίσιο του σημερινού καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, ο χωροταξικός σχεδιασμός, η λειτουργία κάθε εργασιακού χώρου και υποδομής δεν γίνονται με γνώμονα την ικανοποίηση του συνόλου των κοινωνικών αναγκών. Για να καλυφθεί λοιπόν ολόπλευρα αυτή η ζωτική λαϊκή ανάγκη, απαιτείται ένας ριζικά διαφορετικός δρόμος ανάπτυξης, που θα αντιμετωπίζει τα θέματα πρόληψης και διαχείρισης έκτακτων καταστάσεων με γνώμονα τις ανάγκες της κοινωνίας και όχι με γνώμονα τη διασφάλιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, που αποτελεί το κριτήριο σήμερα στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης.
Το εργατικό – λαϊκό κίνημα εμπλουτίζει διαρκώς τις διεκδικήσεις γύρω από τα κρίσιμα για τους εργαζόμενους ζητήματα προστασίας της ζωής και της περιουσίας τους, σε αντιπαράθεση με τη διαχρονική κυβερνητική πολιτική που θυσιάζει τις ανάγκες τους στο βωμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
Οι διεκδικήσεις των ταξικών συνδικάτων και των Λαϊκών Επιτροπών περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
- Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα πυροπροστασίας, αντισεισμικής και αντιπλημμυρικής θωράκισης, πρόληψης εργατικών ατυχημάτων και βιομηχανικών ατυχημάτων μεγάλης έκτασης, με ουσιαστικό κρατικό έλεγχο των ευθυνών των εργοδοτών.
- Να εκπονηθούν συγκεκριμένα σχέδια με βάση τους κινδύνους ανά περιοχή, με επαρκή εκπαίδευση όλων των εμπλεκόμενων φορέων αλλά και εργαζομένων και κατοίκων.
- Χωροταξικό σχεδιασμό με βάση τις εργατικές – λαϊκές ανάγκες και όχι το επιχειρηματικό κέρδος.
- Αποφασιστική ενίσχυση του δυναμικού και της υλικοτεχνικής υποδομής των κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών.
- Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύγχρονο σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, που θα χρηματοδοτείται αποκλειστικά από το κράτος. Δωρεάν χορήγηση φαρμάκων. Η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και όλες οι παροχές των ασφαλιστικών ταμείων να περάσουν στην αποκλειστική ευθύνη του κράτους, με χρηματοδότηση 100%.
- Να ενισχυθούν με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό τα δημόσια νοσοκομεία.
- Να δημιουργηθούν σύγχρονα δημόσια Κέντρα Υγείας με το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό.
Επιλογές από τον “Ριζοσπάστη” του Σαββατο-Κύριακου 28-29 Ιούλη 2018