ΑΠΑΝΩΤΑ ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΣΕ ΔΟΜΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ : Επικίνδυνο «κοκτέιλ» εγκλωβισμού και κυβερνητικής ολιγωρίας

Οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης, που ομολογεί η ίδια η κυβέρνηση, και η καθυστέρηση στη λήψη ουσιαστικών μέτρων βάζουν σε κίνδυνο πρόσφυγες, μετανάστες, εργαζόμενους αλλά και τους κατοίκους των περιοχών όπου βρίσκονται οι δομές.

Σε καραντίνα μπαίνουν σειρά κρατικών υπηρεσιών μετά από νέο κρούσμα κορονοϊού σε μετανάστη από τη δομή της Μαλακάσας. Πρόκειται για μια δομή που από την Κυριακή 5 Απρίλη βρίσκεται σε καραντίνα, εξαιτίας της ανίχνευσης κρούσματος κορονοϊού σε 53χρονο Αφγανό. Το γεγονός ότι μέσα σε λίγες μέρες και ενώ η δομή είναι σε καραντίνα, προκύπτει νέο κρούσμα, που μάλιστα οδηγεί στο να μπουν σε καραντίνα μια σειρά από δημόσιες υπηρεσίες, όπως ολόκληρο τμήμα στη ΓΑΔΑ, αποκαλύπτει τη γύμνια σε ό,τι αφορά τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Από τη διαχείριση του σοβαρού περιστατικού με τον 38χρονο που διαγνώστηκε θετικός στον κορονοϊό επιβεβαιώνεται ότι δεν έχουν παρθεί σοβαρά και αναγκαία μέτρα προστασίας στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών. Η περίπτωση αυτή όπως και εκείνες της Ριτσώνας και του Κρανιδίου επιβεβαιώνουν ακριβώς αυτό.

Στη Μαλακάσα στο Στρατόπεδο Γερακίνη, όπου οι υποδομές υγιεινής και ασφάλειας είναι υποτυπώδεις, φιλοξενούνται περίπου 2.000 αιτούντες άσυλο στοιβαγμένοι σε containers. Ανάμεσά τους και περίπου 500 ανήλικοι.

Η κυβέρνηση, εφαρμόζοντας τη Συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας για τον εγκλωβισμό των προσφύγων και των μεταναστών στην Ελλάδα, στα μέσα του Μάρτη δημιούργησε νέα δομή – φυλακή, δίπλα στο ήδη υπάρχον κέντρο φιλοξενίας. Εκεί έχουν ήδη μεταφερθεί περίπου 1.200 πρόσφυγες και μετανάστες που έφτασαν στα νησιά του Αιγαίου μετά την 1η Μάρτη, χωρίς να τους επιτρέπεται να καταθέσουν αίτηση ασύλου και οι οποίοι επιβιώνουν κάτω από άθλιες συνθήκες.

Είναι φυλακισμένοι σε ένα οικόπεδο χωμάτινο και περιφραγμένο με συρματόπλεγμα, κοιμούνται σε σκηνές κατά δεκάδες, χωρίς να τηρούνται ούτε τα στοιχειώδη μέτρα υγιεινής. Ανάμεσά τους, πολλές οικογένειες με ανήλικα παιδιά και μωρά.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, από τις 5 Απρίλη η δομή είναι σε καραντίνα, μετά την ανίχνευση κρούσματος κορονοϊού σε 53χρονο Αφγανό, ο οποίος διέμενε στην ανοιχτή δομή.

Η κατάσταση είναι άκρως επικίνδυνη, ειδικά τώρα εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς τα κρούσματα που έχουν εμφανιστεί ενδέχεται να μετατρέψουν και την παλιά και τη νέα δομή σε σύγχρονα κρεματόρια των κατατρεγμένων από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους.

Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες και απέναντι στους κατοίκους της Μαλακάσας και της ευρύτερης περιοχής, που γνωρίζουν πολύ καλά το πόσο μεγάλες και τραγικές είναι οι ελλείψεις που υπάρχουν στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας στη Βορειοανατολική Αττική και που βιώνουν τις συνέπειες του μαζικού εγκλωβισμού των προσφύγων στην περιοχή τους.

Το ΚΚΕ είχε ζητήσει μέτρα από τις 6 Απρίλη!

Αξίζει να επισημάνουμε ότι το ΚΚΕ, από τις 6 Απρίλη, λίγες μόλις μέρες μετά την εκδήλωση του πρώτου κρούσματος στη δομή της Μαλακάσας, είχε καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή, στην οποία μεταξύ άλλων καλούσε την κυβέρνηση να πάρει μέτρα όπως:

«– Να πραγματοποιηθούν έγκαιρα τεστ για τον κορονοϊό σε πρόσφυγες και μετανάστες και να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που λαμβάνονται σε αντίστοιχες περιπτώσεις επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

— Να παρθούν τα κατάλληλα μέτρα υγιεινής, αποφυγής συγχρωτισμού και αποσυμφόρησης του κέντρου φιλοξενίας, να γίνεται συχνή απολύμανση των χώρων, να χορηγηθούν δωρεάν όλα τα υλικά ατομικής υγιεινής.

— Να εξασφαλιστεί η επαρκής, υγιεινή διατροφή των προσφύγων και μεταναστών δεδομένου και του εγκλεισμού τους στη δομή για 14 μέρες λόγω καραντίνας.

— Να κλείσει εδώ και τώρα η φυλακή της αθλιότητας που λειτουργεί εδώ και σχεδόν ένα μήνα στη Μαλακάσα. Να συντομεύσουν οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου για όσους επιθυμούν να μείνουν στην Ελλάδα και να προχωρήσει ο άμεσος οργανωμένος απεγκλωβισμός για την πλειοψηφία που έχει τελικό προορισμό άλλες χώρες, αρχίζοντας από τις ευάλωτες και ευπαθείς ομάδες.

— Να ληφθούν πρόσθετα μέτρα υγιεινής και προστασίας των εργαζομένων. Να δημιουργηθούν ιατρεία, εξοπλισμένα και στελεχωμένα με το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό μέσα στο κέντρο φιλοξενίας. Να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις υγειονομικού και λοιπού προσωπικού με σταθερές σχέσεις εργασίας και δικαιώματα».

Ακόμα, ζητούσε «την 24ωρη λειτουργία και στελέχωση με όλες τις αναγκαίες ειδικότητες του Κέντρου Υγείας Καπανδριτίου και της ΤΟΜΥ Ωρωπού, όπως επίσης και την 24ωρη λειτουργία των Περιφερειακών Ιατρείων σε κάθε Δημοτική Ενότητα του δήμου Ωρωπού».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: Ομολογία ολιγωρίας και γενικόλογες δικαιολογίες

Την ολιγωρία της κυβέρνησης και των αρμόδιων αρχών στη λήψη μέτρων υγιεινής και πρόληψης στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών παραδέχτηκε χτες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του «Ριζοσπάστη».

«Είναι αλήθεια πως δεν είναι ιδανικές οι συνθήκες στις δομές φιλοξενίας και οι συνθήκες υγιεινής δεν είναι οι καλύτερες. Είναι ευθύνη όλων μας, ευθύνη των υπουργείων να προσπαθήσουμε», παραδέχτηκε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας.

Το ερώτημα της εφημερίδας μας, με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις σε Κρανίδι και Μαλακάσα, ήταν το εξής:

«Σε δομές φιλοξενίας προσφύγων σε Κρανίδι και Μαλακάσα η ολιγωρία των αρμόδιων αρχών είχε σαν αποτέλεσμα στην πρώτη περίπτωση να υπάρξει εκτεταμένη διασπορά του ιού και στη δεύτερη να μπει σε καραντίνα ένα ολόκληρο τμήμα της ΓΑΔΑ. Στο ΚΥΤ στη Μόρια, 20.000 άνθρωποι παίρνουν νερό 4 φορές την ημέρα και πρέπει με 1,5 λίτρο να ξεδιψάσουν, να πλύνουν χέρια και ρούχα.

– Γιατί υπάρχει ολιγωρία στη λήψη μέτρων υγιεινής και πρόληψης, όπως συχνή απολύμανση, εξασφάλιση καθαρού και ζεστού νερού, αποφυγή συγχρωτισμού, δημιουργία ιατρείων, εξοπλισμένων και με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό;

– Γιατί δεν οργανώνεται ο απεγκλωβισμός αυτών των ανθρώπων, ώστε να διασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες υγιεινής;».

Σχετικά με το θέμα του απεγκλωβισμού των προσφύγων και των μεταναστών, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς παρέπεμψε στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Ν. Μηταράκη

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΑΣΥΛΟΥ:
  • Προειδοποιητική απεργία χτες με αίτημα την ανανέωση των συμβάσεών τους
  • Απεργία διαρκείας από σήμερα, Παρασκευή, μέχρι να ανακληθούν απολύσεις που έχουν χαρακτήρα συνδικαλιστικής δίωξης.

Προειδοποιητική 24ωρη απεργία και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Μετανάστευσης πραγματοποίησε χτες το Σωματείο Εργαζομένων Συμβασιούχων Υπηρεσίας Ασύλου, με συμμετοχή όλων των συμβασιούχων ορισμένου χρόνου πανελλαδικά. Με την κινητοποίησή τους οι εργαζόμενοι απαιτούν από την κυβέρνηση και το υπουργείο να ανανεώσουν την παράταση όλων ανεξαιρέτως των συμβάσεων εργασίας της ΣΟΧ1/2017. Στην Υπηρεσία Ασύλου υπηρετούν πανελλαδικά 300 μόνιμοι και περίπου 700 συμβασιούχοι υπάλληλοι.

  • Από τον Ριζοσπάστη της Παρασκευής 24/4/2020