«ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΑΘΕ ΑΣΚΟΠΗΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗΣ» : Εξαιρέσεις, «βεβαιώσεις κίνησης», έλεγχοι και πρόστιμα

Λεπτομέρειες για την «απαγόρευση κάθε άσκοπης κυκλοφορίας» που επιβάλλεται από τις 6 π.μ. της Δευτέρας 23 Μάρτη έδωσαν οι συναρμόδιοι υπουργοί από το Κέντρο Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας. Σύμφωνα με τον υπουργός Επικρατείας Κυριάκο Πιερακάκη στον ιστότοπο «forma.gov.gr» που θα λειτουργήσει αργότερα σήμερα αναφέρονται όλες οι οδηγίες αναλυτικά.

Η ανακοίνωση των νέων έκτακτων μέτρων της κυβέρνησης για τον περιορισμό της κυκλοφορίας συνοδεύτηκε και πάλι από τη λογική της ατομικής ευθύνης σε μια προσπάθεια να καλυφθούν οι κρατικές ελλείψεις και τα σοβαρά κενά στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Σε αυτό το πλαίσιο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι το μέτρο ελήφθη διότι δεν υιοθέτησαν όλοι οι πολίτες την απαραίτητη υπεύθυνη στάση. Από το υπουργείο Υγείας ο υφυπουργός Β. Κοντοζαμάνης ανέφερε ότι «η ατομική ευθύνη θα κρίνει την έκβαση της μάχης, οι πολίτες οφείλουν να συμμορφωθούν με τα μέτρα. Δεν υπάρχει λόγος να προσερχόμαστε στις δομές εφόσον έχουμε συμπτώματα της νόσου». Από την πλευρά του ο Λ. Οικονόμου από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, εξήγγειλε αυστηρούς ελέγχους, επιβολή κυρώσεων πέραν του διοικητικού προστίμου 150 ευρώ και από αέρος επιτήρηση στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη με  drones και ελικόπτερα.

Σύμφωνα με τον Ν. Χαρδαλιά η απαγόρευση κυκλοφορίας, που θα ισχύει μέχρι τις 6 Απρίλη στις 6 π.μ., περιλαμβάνει τις εξής εξαιρέσεις:

-Σώματα Ασφαλείας και Ένοπλες Δυνάμεις, υγειονομικό και ιατρικό προσωπικό και υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας υπό προϋποθέσεις.

  •  Μετάβαση στην εργασία τις εργάσιμες ώρες.
  •  Μετάβαση σε φαρμακείο ή γιατρό μετά από επικοινωνία.
  •  Μετάβαση για αγορά τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης όταν δεν είναι δυνατή η κατ’ οίκον παράδοση.
  •  Μετάβαση σε τράπεζα όταν η συναλλαγή δεν μπορεί να γίνει με ηλεκτρονικό τρόπο.
  •  Μετάβαση για παροχή βοήθειας σε άτομα που έχουν ανάγκη.
  •  Μετάβαση σε τελετή κηδεία, γάμο ή βάπτιση υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος.
  •  Σωματική άσκηση ή κίνηση με κατοικίδιο, αλλά ατομικά ή ανά δύο άτομα τηρώντας 1,5 μέτρο απόσταση μεταξύ τους.
  •  Εφάπαξ μετάβαση στην κύρια κατοικία.
  •  Σε κάθε όχημα μπορούν να επιβαίνουν το πολύ δύο άτομα.
Έλεγχοι και «βεβαιώσεις κίνησης»

Ελέγχους θα διενεργεί η Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, το Λιμενικό και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Για κάθε παράβαση θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ.

Όσοι κυκλοφορούν πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο και βεβαίωση κίνησης.

Η βεβαίωση κίνησης θα έχει δύο τύπους:

– Βεβαίωση τύπου Α’:  Για μετακίνηση εργαζόμενων από και προς την εργασία που συμπληρώνεται μία φορά και παρέχεται από τον εργοδότη. Περιέχει ονοματεπώνυμο, τόπους εργασίας και κατοικίας και ωράριο εργασίας. Για τους αυτοαπασχολούμενους υπεύθυνη δήλωση με αυτά τα στοιχεία.

– Βεβαίωση τύπου Β’: Για όλες τις άλλες περιπτώσεις και για κάθε μεμονωμένη κίνηση το «Έντυπο Δήλωσης Μετακίνησης», συμπληρωμένο με τα στοιχεία του μετακινούμενου, τον λόγο και τον τόπο μετάβασης. Εναλλακτικά μπορεί ο καθένας να στέλνει και SMS στον αριθμό 13033 χωρίς χρέωση. Ο  Κ. Πιερρακάκης είπε ότι «είναι δωρεάν» και ότι δεν θα κρατείται αρχείο προσωπικών δεδομένων, αλλά όλα θα διαγράφονται μετά τη χρήση τους.

Τέλος, από τη Δευτέρα 23 Μάρτη απαγορεύεται η παραμονή σε πάρκα, άλση, μαρίνες, παιδικές χαρές. Η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν επηρεάζει τις επιχειρήσεις που παραμένουν ανοιχτές με απόφαση του κράτους και συνδέονται με τη διατροφική αλυσίδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ

Δήλωση του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τα νέα μέτρα της κυβέρνησης