ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ : Τραγικός ο μέχρι στιγμής απολογισμός των φονικών και καταστροφικών πυρκαγιών

Όλο και πιο τραγικός γίνεται ώρα με την ώρα ο απολογισμός από τις πυρκαγιές στην Αττική, καθώς αυξάνεται ο αριθμός των νεκρών και των αγνοούμενων, ενώ παραμένει υψηλός ο αριθμός των τραυματιών. Η φωτιά εξακολουθεί να καίει στην Καλλιτεχνούπολη αφήνοντας πίσω της θάνατο και εικόνες ολικής καταστροφής, αποκαΐδια, κατεστραμμένα σπίτια, αυτοκίνητα, καμένα δάση.

Σύμφωνα με την τελευταία επίσημη ενημέρωση οι νεκροί στην Ανατολική Αττική έχουν φτάσει τους 50, ενώ έχουν γίνει 15 κλήσεις στο 199 για αγνοούμενους…

Οι περισσότεροι νεκροί έχουν βρεθεί στην περιοχή μεταξύ Ραφήνας και Νέας Μάκρης, όπου εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες σε σπίτια και αυτοκίνητα ή προσπάθησαν να διαφύγουν από τη θάλασσα αλλά πνίγηκαν. Οι κάτοικοι της περιοχής έζησαν εφιαλτικές στιγμές πέφτοντας στη θάλασσα για να σωθούν από τις φλόγες, καθώς δεν είχαν καμία οδό διαφυγής.

Επίσης, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση, ο αριθμός των τραυματιών είναι 172, εκ των οποίων 156 ενήλικες από τους οποίους οι 11 είναι σε σοβαρή κατάσταση διασωληνωμένοι και 16 παιδιά.

Από την πρώτη στιγμή, κλιμάκια του ΚΚΕ βρίσκονται στις πληγείσες περιοχές, εκφράζοντας τη συμπαράστασή τους στους πληγέντες.

Το έργο της πυρόσβεσης συνεχίζεται, ενώ παράλληλα συνεχίζονται οι έρευνες για τυχόν εγκλωβισμένους και για αγνοούμενους, τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ανακοίνωση για τις καταστροφικές πυρκαγιές
Σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές αναφέρονται τα εξής:

«Το ΚΚΕ εκφράζει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων από τις πυρκαγιές στην περιοχή της Νέας Μάκρης και της Ραφήνας. Συμπαραστέκεται στους δεκάδες τραυματίες και στους χιλιάδες πληγέντες, που είδαν τις περιουσίες τους να γίνονται παρανάλωμα του πυρός στις πυρκαγιές που έπληξαν την Ανατολική και τη Δυτική Αττική.

Το ΚΚΕ απαιτεί από την κυβέρνηση να κινητοποιηθούν όλες οι απαραίτητες δυνάμεις του κρατικού μηχανισμού για να στηριχθούν οι κάτοικοι των περιοχών. Η κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε:

1. Να υπάρξει άμεση καταγραφή των αγνοουμένων και υπεύθυνη ενημέρωση των οικογενειών τους και όλων όσοι αναζητούν τους δικούς τους ανθρώπους.

2. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα στήριξης των τοπικών δομών Υγείας με προσωπικό και μέσα για την περίθαλψη όσων έχουν ανάγκη.

3. Να υπάρξουν άμεσα μέτρα ασφαλούς στέγασης, καθαριότητας και υγιεινής, ένδυσης και σίτισης των πυρόπληκτων οικογενειών.

4. Να υπάρξει άμεση αποκατάσταση της ύδρευσης και της ηλεκτροδότησης στις περιοχές που επλήγησαν.

5. Να υπάρξει άμεσα καταγραφή των ζημιών και ολική αποζημίωση των καταστημάτων, του εξοπλισμού, των εμπορευμάτων των αυτοαπασχολουμένων και μικρών ΕΒΕ, καθώς και των περιουσιών των εργατικών και λαϊκών οικογενειών.

Οι δεκάδες νεκροί και τραυματίες έρχονται να προστεθούν στα θύματα των πλημμυρών της Δυτικής Αττικής πριν 8 μήνες. Οι ανυπολόγιστες καταστροφές σε σπίτια, καταστήματα, βιοτεχνίες έρχονται να προστεθούν στις αμέτρητες καταστροφικές συνέπειες που βιώνουν τα εργατικά και λαϊκά στρώματα της Αττικής εδώ και πολλά χρόνια, ύστερα από σεισμούς, πλημμύρες, πυρκαγιές. Η Πυροσβεστική απέτρεψε την εκδήλωση μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος, με απρόβλεπτες συνέπειες, αφού οι φλόγες έγλειψαν τον περίβολο μεγάλου διυλιστηρίου.

Ο φυσικές καταστροφές “βρίσκουν” την Αττική ανοχύρωτη και τις υποδομές, που μπορούν να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες αυτών των καταστροφών, σε διάλυση. Παρά την ηρωική προσπάθεια των πυροσβεστών και όσων εμπλέκονται με την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, είναι προδιαγεγραμμένη εξέλιξη ότι μετά από τέτοια φαινόμενα θα μετρούμε νέα θύματα και νέες ανυπολόγιστες καταστροφές λαϊκών περιουσιών και φυσικού πλούτου. Και αυτό γιατί για την πρόληψη και την έγκαιρη αντιμετώπισή τους δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός σχεδιασμός.

Η κυβέρνηση, οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς και η Περιφέρεια Αττικής γνωρίζουν με λεπτομέρειες τις ανεπάρκειες στο προσωπικό, στα μέσα και στις υποδομές που απαιτούνται για την πρόληψη και την άμεση αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων. Το ΚΚΕ έγκαιρα, με κεντρική εκδήλωση που είχε πραγματοποιήσει στις 10 Μάη, είχε προειδοποιήσει για τα μεγάλα κενά που εντοπίζονταν κατά την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, ώστε να συμβάλει με ουσιαστικές προτάσεις στα ζητήματα της πρόληψης και της προστασίας της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος. Δεν λύθηκε όμως κανένα ουσιαστικό ζήτημα.

Οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού στα Αναπτυξιακά Συνέδρια της Δυτικής και Ανατολικής Αττικής αποδείχτηκαν κούφια λόγια. Τα έργα αντιπυρικής προστασίας, όπως και τα έργα αντιπλημμυρικής προστασία και αντισεισμικής θωράκισης δεν υλοποιούνται γιατί για τους καπιταλιστές και το αστικό κράτος αποτελούν κόστος χωρίς προσδοκώμενα κέρδη. Οι ανάγκες των εργατικών και λαϊκών θυσιών γίνονται κυριολεκτικά θυσία στο βωμό της ανάπτυξης των επιχειρηματικών κερδών.

Το ΚΚΕ καλεί τα μέλη και τους φίλους του, τα μέλη της ΚΝΕ να πρωτοστατήσουν μέσα από τη δράση τους στα εργατικά σωματεία και τους άλλους μαζικούς φορείς της Αττικής για την οργάνωση της αλληλεγγύης σε όσους έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές. Για την οργάνωση της άμεσης βοήθειας όσων έχουν ανάγκη με τη συγκέντρωση υλικής βοήθειας και την οργάνωση της εθελοντικής δουλειάς. Να πρωτοστατήσουν για την οργάνωση της πάλης διεκδικώντας έργα και υποδομές που να ικανοποιούν τις ανάγκες τους».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ – ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ – ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Κάλεσμα έμπρακτης αλληλεγγύης και στήριξης των πληγέντων στις περιοχές των πυρκαγιών της Αττικής

Τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες και τους οικείους όσων έχασαν τη ζωή τους από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Αττική εκφράζουν μια σειρά εργατικές Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα, καλώντας σε έμπρακτη αλληλεγγύη και συμπαράσταση στους πληγέντες των περιοχών.

Συγκεκριμένα η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας σε ανακοίνωσή της, εκφράζει τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες και τους οικείους όσων έχασαν τη ζωή τους από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Αττική. Παράλληλα, εκφράζοντας τη συμπαράστασή της στους τραυματίες, τους πυροπαθείς, καλεί τους οικοδόμους, τα σωματεία της Ομοσπονδίας και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, να συνδράμουν και να στηρίξουν με κάθε δυνατό τρόπο τους πληγέντες. (Στο συνημμένο ολόκληρη η ανακοίνωση).

Εξάλλου το ΣΕΤΗΠ σε ανακοίνωσή του, «εκφράζει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στους κατοίκους των περιοχών που έχουν χτυπηθεί, πρώτα και κύρια στις οικογένειες που θρηνούν θύματα ή έχουν ανθρώπους τους στο νοσοκομείο». Το Συνδικάτο «καλεί όλους τους εργαζόμενους του κλάδου σε ετοιμότητα. Καλούμε τα μέλη μας να απευθυνθούν άμεσα στο σωματείο σε περίπτωση που υπάρχει έστω και ένας συνάδελφος μεταξύ των πληγέντων και χρειάζεται στήριξη. Τις επόμενες μέρες θα οργανώσουμε σειρά πρωτοβουλιών που υπάρχει ανάγκη να συμμετέχουμε όλοι και να εκφράσουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας». (Στο συνημμένο ολόκληρη η ανακοίνωση).

Επίσης και το Παράρτημα Νοτιοανατολικής Αττικής του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού και Ξενοδοχείων Ν. Αττικής, σε ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων αναφέρει τα εξής: «Απαιτούμε η κυβέρνηση να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να ικανοποιηθούν οι πρώτες ανάγκες όσων έχουν πληγεί.

Αυτή τη στιγμή προέχει η βοήθεια, η οργάνωση της ουσιαστικής και άμεσης αλληλεγγύης. Καλούμε όλα τα επιχειρησιακά σωματεία να οργανώσουν άμεσα την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στους κατοίκους και στους πληγέντες των πυρόπληκτων περιοχών, να συνδράμουν με κάθε τρόπο πλάι στις δυνάμεις κατάσβεσης των πυρκαγιών». (Διαβάστε στο συνημμένο την ανακοίνωση).

Ακόμη, το Κλαδικό Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής – Βοιωτίας – Εύβοιας – Κορινθίας, σε ανακοίνωσή του, ανάμεσα στα άλλα, «εκφράζει τα συλλυπητήριά του προς τους συγγενείς των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους από τις πυρκαγιές καθώς και τη συμπαράστασή του προς τους τραυματίες που βρίσκονται στα νοσοκομεία και δίνουν αγώνα για τη ζωή τους και τους πυροπαθείς που καταστράφηκε η περιουσία τους». Το Σωματείο «καλεί τους εργαζόμενους που είναι πληγέντες να έρθουν σε επαφή με το Σωματείο. Καλεί τους εργαζόμενους να συνδράμουν με κάθε τρόπο στην υπεράσπιση της ζωής των συνανθρώπων μας και να σταθούν αλληλέγγυοι με οποιοδήποτε τρόπο προς τους κατοίκους των πληγέντων περιοχών». (Διαβάστε στο συνημμένο την ανακοίνωση).

Συγκέντρωση ειδών

Παράλληλα έχει ξεκινήσει η συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης δηλαδή εμφιαλωμένο νερό, τρόφιμα (κονσέρβες, φρυγανιές, μπισκότα, γάλα κ.λπ) φάρμακα (γάζες, μπεταντίν, παυσίπονα κ.λπ) και παιδικά είδη (τροφές, πάνες, μωρομάντηλα). Συγκεκριμένα είδη πρώτη ανάγκης συγκεντρώνουν:

Το Εργατικό Κέντρο Πειραιά στα γραφεία του (Δ. Ομ. Σκυλίτση 19).

Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου στην έδρα του (Δανουκαρά 7).

Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο, στα γραφεία της ΟΕΦΣΕΕ αλλά και του ΠΑΜΕ (Αγίας Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητροπόλεως).

ΣΧΕΤΙΚΑ: Ανακοίνωση του ΠΑΜΕ για τις καταστροφικές πυρκαγιές

Συλλυπητήρια και διεθνής αλληλεγγύη συνδικαλιστικών οργανώσεων

Συνδικαλιστικές οργανώσεις από διάφορες χώρες εκφράζουν τα συλλυπητήριά τους για τα θύματα των πυρκαγιών και δηλώνουν τη σταθερή τους αλληλεγγύη στους εργαζόμενους και το λαό της Ελλάδας.

Μέχρι στιγμής στο ΠΑΜΕ έχουν φτάσει μηνύματα από τις παρακάτω οργανώσεις:

  • Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία
  • Διεθνής Συνδικαλιστική Οργάνωση Συνταξιούχων της ΠΣΟ
  • Διεθνής Συνδικαλιστική Οργάνωση Δημοσίου Ευρώπης της ΠΣΟ
  • Διεθνής Συνδικαλιστική Οργάνωση Εκπαιδευτικών της ΠΣΟ
  • Γαλλία, Συνδικάτο Εργαζομένων στα Τρένα Βερσαλλιών
  • Σενεγάλη, Συνδικαλιστική Οργάνωση UTS
  • Συρία, Συνομοσπονδία Εργαζομένων Συρίας GFTU

Επίσης με το ΠΑΜΕ επικοινώνησε τηλεφωνικά το πρωί της Τρίτης η Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (ΠΕΟ) εκφράζοντας την αλληλεγγύη των Κυπρίων εργαζομένων.