ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ : Κανένα κόμμα πλην του ΚΚΕ δεν αγγίζει τα προνόμια του εφοπλιστικού κεφαλαίου

(Ενημέρωση 21/11/2019 – 00:23)

Δεν μπορεί αυτό το Σύνταγμα να είναι φιλολαϊκό, αφού κατοχυρώνει τα προνόμια και την εξουσία της κυρίαρχης τάξης, της αστικής, σημείωσε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, μιλώντας στη συζήτηση στη Βουλή για τη συνταγματική αναθεώρηση.

«Ταξική η πολιτική σας, ταξικό και το Σύνταγμα», ανέφερε, προσθέτοντας πως είναι παραμύθι ότι με αυτή την αναθεώρηση ενισχύονται τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Η Δ. Μανωλάκου υπογράμμισε πως ενδεικτικό της υποκρισίας των αστικών κομμάτων είναι ότι απέρριψαν την πρόταση του ΚΚΕ να καταργηθούν τα προνόμια του εφοπλιστικού κεφαλαίου, τα οποία κατοχυρώνονται συνταγματικά. «Αυτό το άρθρο δεν το ακουμπάτε, δεν το αγγίζετε σε όλες τις αναθεωρήσεις», είπε, ενώ στηλίτευσε το γεγονός ότι οι εφοπλιστές έχουν αφορολόγητο πετρέλαιο και δεν έχουν οι αγρότες.

Επίσης, τόνισε πως τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα αναφέρονται στο Σύνταγμα μόνο υποκριτικά και ως ευχολόγιο.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ: 
Ο λαός θα συνεχίσει τον αγώνα ενάντια στις αντιδραστικές διατάξεις του Συντάγματος

Η έως τώρα συζήτηση επιβεβαιώνει τη θέση που εξέφρασε το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή, ότι «το Σύνταγμα συμπυκνώνει τα συμφέροντα της κυρίαρχης τάξης, της αστικής τάξης, για την ισχυροποίηση και την διαιώνιση του καθεστώτος της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο», υπογράμμισε ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με τη συνταγματική αναθεώρηση.

Ο Γιώργος Μαρίνος σημείωσε πως η αναθεώρηση του Συντάγματος αποσκοπεί «στην θωράκιση του αστικού πολιτικού συστήματος, στη βάση νέων δεδομένων», προκειμένου «να είναι πιο αποτελεσματικές οι αντιλαϊκές λειτουργίες του, να αντέχει στους τριγμούς που προκαλούν οι αξεπέραστες αντιφάσεις του καπιταλισμού και η δύναμη της ταξικής πάλης».

Ο ρόλος αυτός του Συντάγματος και οι θέσεις του ΚΚΕ επιβεβαιώνονται, όπως είπε, από το γεγονός πως όλες οι αστικές κυβερνήσεις και τα κόμματα «διαφυλάσσουν ως κόρη οφθαλμού» τις βάσεις του Συντάγματος «που αφορούν την καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, τα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο και τις σχέσεις με τις διεθνείς ιμπεριαλιστικές ενώσεις μέσα στις οποίες η αστική τάξη επιδιώκει να προωθήσει τα δικά της συμφέροντα και δεν διστάζει να εμπλέκει τη χώρα σε πολέμους και επεμβάσεις, και το λαό μας σε μεγάλους κινδύνους».

Αναφέρθηκε σε ορισμένα χαρακτηριστικά άρθρα του Συντάγματος προς αυτή την κατεύθυνση, όπως το άρθρο 107 περί προστασίας ξένου κεφαλαίου που δίνει τεράστια προνόμια στο εφοπλιστικό κεφάλαιο. Άλλο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το άρθρο 28 που προβλέπει ότι υπερισχύουν του ελληνικού δίκαιου οι συμβάσεις διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών, προβλέποντας ακόμα και περιορισμούς ως προς την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας. «Δηλαδή, εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων στα ξένα κέντρα, στο όνομα του ”εθνικού συμφέροντος”», σημείωσε ο Γιώργος Μαρίνος, ξεκαθαρίζοντας πως αυτό το «εθνικό συμφέρον» στο οποίο γίνεται λόγος σε αυτό το άρθρο, είναι «το συμφέρον της αστικής τάξης που διαπλέκεται με τα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστικών οργανισμών και συνειδητά εκχωρεί κυριαρχικά δικαιώματα για να υπερασπιστεί την εξουσία της».

Ειδικά για το άρθρο 28 τόνισε πως το ΚΚΕ ζήτησε την κατάργηση του και σύσσωμα τα αστικά κόμματα το διατηρούν, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ «λέει πονηρά να παραμείνει αυτό το πλαίσιο, να παραμείνει η ουσία του άρθρου 28, δηλαδή να ισχύει η εκχώρηση κυριαρχικών δικαιωμάτων, να διατηρηθεί όλο το πλέγμα της συμμετοχής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και η κύρωση να γίνεται με δημοψήφισμα!». Αφήνοντας, όπως είπε, την κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ στο δημοψήφισμα του 2015 όπου το «όχι» στο μνημόνιο έγινε «ναι», κατέστησε σαφές «πως οι πολιτικές αμαρτίες δεν μπορούν να ξεπλυθούν με ελιγμούς και τακτικισμούς» και πως «το ΚΚΕ επιμένει στη συνολική κατάργηση του άρθρου 28».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε πως το άρθρο 28 είναι «νύχι κρέας» με το εξίσου επικίνδυνο άρθρο 27, το οποίο δίνει τη δυνατότητα αλλαγής των ορίων της ελληνικής επικράτειας. Όπως εξήγησε, αυτό «σημαίνει αλλαγή συνόρων», κάτι που γίνεται «με υποχωρήσεις που αφορούν εδαφική ακεραιότητα ή διεκδικήσεις κατά ξένων εδαφών». Ο Γιώργος Μαρίνος κάλεσε το λαό να μη νομιμοποιήσει τέτοιες προβλέψεις και να συνεχίσει τον αγώνα του ενάντια στις αντιδραστικές διατάξεις.

Το άρθρο 27 επιτρέπει επίσης τη διέλευση ξένων στρατευμάτων από την ελληνική επικράτεια. Με αφορμή, μάλιστα, τις νέες βάσεις που παραχώρησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ στους αμερικανοΝΑΤΟικούς και την επέκταση της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας που υπέγραψε η κυβέρνηση της ΝΔ, προειδοποίησε πως «έχει χτυπήσει συναγερμός» ως προς την μετατροπή της Ελλάδας σε ορμητήριο του ιμπεριαλισμού, «και αυτό αφορά και ζητήματα κυριαρχίας».

Καταλήγοντας, τόνισε πως ανεξάρτητα από αυτές τις συνταγματικές διατάξεις των άρθρων 27 και 28 ή τις συμφωνίες που υπογράφουν οι αστικές κυβερνήσεις, «ο λαός μας θα αντιδρά, θα παλεύει και θα διεκδικεί το δίκιο του».

ΣΧΕΤΙΚΑ

Θ. Παφίλης: Στόχος της συνταγματικής αναθεώρησης είναι να κλείσει κάθε ρωγμή στο σύστημα (VIDEO)

Ν. Παπαναστάσης: NΔ και ΣΥΡΙΖΑ ομονοούν στη διατήρηση συνταγματικών διευκολύνσεων στους ιμπεριαλιστές (VIDEO)

Λ. Κανέλη: Να καταργηθούν τα άρθρα 27 και 28 του Συντάγματος (VIDEO)

Γ. Γκιώκας: Για «κυβερνητική σταθερότητα» αποσυνδέουν την εκλογή Πρόεδρου Δημοκρατίας από πρόωρες εκλογές (VIDEO)

Χρ. Κατσώτης: Ψεύτικη η αντιπαράθεση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ για τα δικαιώματα (VIDEO)

Γ. Δελής: Ιστορική εκκρεμότητα που αρνούνται ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ο διαχωρισμός κράτους – εκκλησίας (VIDEO)