ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ: Και επισήμως λίγο ακόμα … ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση

Ορκίστηκαν χτες το απόγευμα οι νέοι υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης, στην πορεία ενσωμάτωσης από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ κι άλλων στελεχών των μνημονιακών κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου, ενσωμάτωση που η κυβέρνηση βαφτίζει «προοδευτική συμμαχία».

Συγκεκριμένα, στο υπουργείο Εξωτερικών νέος υπουργός ορκίστηκε ο Γ. Κατρούγκαλος, από αναπληρωτής που ήταν πριν. Αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών με αρμοδιότητα την Ευρωπαϊκή Πολιτική ορκίστηκε η Σία Αναγνωστοπούλου. Στο υπουργείο Εσωτερικών, υφυπουργός με αρμοδιότητα τη Μακεδονία και Θράκη ορκίστηκε η Ελευθερία Χατζηγεωργίου. Στο υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, υφυπουργός ορκίστηκε ο Κ. Μπάρκας. Στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υφυπουργός ορκίστηκε ο Θ. Μωραΐτης, ενώ στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής υφυπουργός ορκίστηκε ο Αγγελος Τόλκας, πρώην στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου.

Με «μοχλό» τέτοιες υπουργοποιήσεις, που έρχονται να προστεθούν στα υπόλοιπα κυβερνητικά στελέχη που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση εντείνει τις πιέσεις στον λεγόμενο χώρο της «κεντροαριστεράς» για να διαμορφώσει τα σχήματα αστικής διαχείρισης της «επόμενης μέρας».

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, επαναλαμβάνοντας χτες στην ΕΡΤ τα περί «συγκρότησης μιας ευρείας προοδευτικής συμπαράταξης», δήλωνε ότι η κριτική που άσκησε το ΚΙΝΑΛ περί «λεηλάτησης» του χώρου από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι «μία ομολογία αδυναμίας» λόγω «έλλειψης αυτοπεποίθησης». «Οταν η κ. Γεννηματά προτάσσει τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ ως το διακύβευμα των επόμενων εκλογών, δηλαδή τη νίκη της ΝΔ, περιμένετε οι προοδευτικοί πολίτες να μείνουν σ’ αυτόν το χώρο; Τον εγκαταλείπουν ολοταχώς», πρόσθεσε.

Σημειωτέον, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εκφράστηκαν και κάποιες υποτιθέμενες αντιδράσεις για την παραπέρα ΠΑΣΟΚοποίηση, στη γνωστή «εποικοδομητική κριτική» για τους όρους της συμπόρευσης με τις υπόλοιπες δυνάμεις της σάπιας σοσιαλδημοκρατίας. Μεταξύ των «αντιδρώντων» και οι βουλευτές Γ. Κυρίτσης και Ν. Φίλης. Ο τελευταίος, μιλώντας χτες στον ρ/σ «News247», είπε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε μπορεί ούτε πρέπει να γίνει ένα νέο ΠΑΣΟΚ. Μιλάμε για συνεργασία με δυνάμεις που δεν θα ενταχθούν οργανικά στον ΣΥΡΙΖΑ».

Από τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Μαρία Σπυράκη μιλούσε χτες για «μια κυβέρνηση σε αποδρομή με έναν ανασχηματισμό που επιβεβαιώνει την απόλυτη αδυναμία του κ. Τσίπρα να προσελκύσει άλλα πρόσωπα πέραν ορισμένων απελπισμένων».

Ακόμα πιο πικρόχολες ήταν οι αντιδράσεις στο ΚΙΝΑΛ, όπου βλέπουν το χώρο τους σε καθεστώς πολιορκίας. Ενδεικτικά, η Φώφη Γεννηματά μιλώντας στην ΕΡΤ έκανε λόγο για «delivery υπουργείων στους πρόθυμους» τους οποίους η κυβέρνηση «μαζεύει από την άκρα δεξιά, από τη δεξιά και την κεντροαριστερά». Την ίδια ώρα, και ενώ κατηγορούσε Αλ. Τσίπρα και Κυρ. Μητσοτάκη για τα όσα πρεσβεύουν και κάνουν, έστελνε μήνυμα, στη βάση της στρατηγικής σύμπλευσης όλων των αστικών πολιτικών δυνάμεων με βάση τα προτάγματα του κεφαλαίου, ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να συνεννοηθούμε με αυτούς που θα αναδείξει ο ελληνικός λαός στη βάση του δικού μας προγράμματος. Κάθε κόμμα έχει ένα πρόγραμμα και γίνονται συμβιβασμοί. Ανάλογα με τη δύναμη που θα δώσει σε κάθε κόμμα θα κάνει τις υποχωρήσεις και τους συμβιβασμούς (…) γι’ αυτό ζητάμε τη μεγαλύτερη δυνατή στήριξη για να το επιβάλουμε», έλεγε, ζητώντας ενίσχυση για να παζαρέψει από καλύτερες θέσεις το ρόλο του ΚΙΝΑΛ στο επόμενο κυβερνητικό σχήμα.

  • Αναδημοσίευση από τον “Ρισζοσπάστη” της Τρίτης 19/2/2019