«ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ» ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ : Συναίνεση και «εποικοδομητική κριτική» από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα

Μέσα σε κλίμα συναίνεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση της ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και τα λοιπά αστικά κόμματα, με τις όποιες παρατηρήσεις να έχουν χαρακτήρα καθαρά «εποικοδομητικής κριτικής» για τα ζητούμενα του κεφαλαίου, ολοκληρώθηκε χτες στις Επιτροπές η τέταρτη και τελευταία συνεδρίαση για το «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με τίτλο «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις», προκειμένου από αύριο Τετάρτη να ξεκινήσει η συζήτησή του στην Ολομέλεια, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί την Πέμπτη με την ψήφισή του.

Πρόκειται για νομοσχέδιο – «σκούπα» 213 άρθρων, όλα, από το πρώτο έως το τελευταίο, αφιερωμένα «στη διαμόρφωση ενός φιλικότερου επενδυτικού περιβάλλοντος» και «στη διευκόλυνση της προσέλκυσης στρατηγικών επενδύσεων», στην παραπέρα δηλαδή ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του κεφαλαίου, στο βωμό της οποίας η κυβέρνηση συνεχίζει τον σφαγιασμό των εργασιακών, ασφαλιστικών, συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και προσφέρει νέα χοντρά πακέτα προνομίων και ενισχύσεων στους επιχειρηματικούς ομίλους. Γι’ αυτό άλλωστε ΣΕΒ, βιομηχανικά επιμελητήρια, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ και όλες οι ενώσεις του κεφαλαίου έσπευσαν να δώσουν τα εύσημά τους στην κυβέρνηση.

Στη διάρκεια της χτεσινής συζήτησης στις Επιτροπές, ο βουλευτής και πρώην υπουργός Ανάπτυξης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, Γ. Δραγασάκης, αφού ανέφερε ότι τα «αναπτυξιακά» νομοσχέδια κανονικά θα πρέπει να «είναι εργαλεία, μέσα για την υλοποίηση ολιστικής αναπτυξιακής στρατηγικής», έκανε παρατήρηση στην κυβέρνηση ότι με το νομοσχέδιό της «δεν ορίζει αναπτυξιακούς σκοπούς, στόχους και στρατηγική», δεν ξεκαθαρίζει «τι παραγωγικό μοντέλο θέλουμε; Μόνο τουρισμό; Θέλουμε βιομηχανία; Πώς εντάσσουμε στη στρατηγική μας την 4η βιομηχανική επανάσταση;» κ.ο.κ.

Ο υπουργός Επενδύσεων και Ανάπτυξης της κυβέρνησης της ΝΔ, Αδ. Γεωργιάδης, απαντώντας καταρχήν αναγνώρισε ότι «εγώ παρέλαβα από εσάς συγκροτημένη εργασία» και πως «ένα μεγάλο τμήμα του σχεδίου νόμου προέρχεται από σχέδια νόμων που παρέλαβα από εσάς και δεν προλάβατε να φέρετε στην Ολομέλεια». Δεσμεύτηκε προς τον Γ. Δραγασάκη ότι «η αναπτυξιακή τράπεζα» που είχε νομοθετήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, «έως το τέλος του χρόνου θα έχει ενεργοποιηθεί» και υποσχέθηκε ότι θα έρθει και άλλο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο, καθώς αυτό κυρίως «λύνει τα ζητήματα που κολλάνε οι επενδύσεις».

ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ΜέΡΑ25 έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν, ενώ η Ελ. Λύση, αν και σημείωσε ότι βλέπει το πολυνομοσχέδιο «θετικό επί της αρχής», επιφυλάχτηκε για την Ολομέλεια.

Δεν θα περάσει η βαρβαρότητα

Στην αντίπερα όχθη, ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης ανέφερε για την κυβέρνηση της ΝΔ ότι συνεχίζοντας στο δρόμο του ΣΥΡΙΖΑ, «επιχειρείτε να δημιουργήσετε τις συνθήκες για την επενδυτική έκρηξη, την καπιταλιστική ανάπτυξη, που έχει ως προϋπόθεση τη φτηνή εργατική δύναμη, την κατάργηση όσων από τους όρους αμοιβής και εργασίας θεωρούνται εμπόδια στην κερδοφορία των επιχειρήσεων. Ανάπτυξη που τσακίζει ό,τι άφησε όρθιο η κρίση της. Αυτό δεν θα περάσει, το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, όσα εμπόδια και αν βάλετε, θα ανασυνταχθεί για την ανατροπή αυτής της βαρβαρότητας».

Μετέφερε στη Βουλή τα αιτήματα των εργαζομένων, όπως αυτά έχουν κατατεθεί με τις απεργιακές και άλλες αγωνιστικές κινητοποιήσεις ενάντια στο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο, και κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Πέμπτης που θα είναι ο επόμενος σταθμός των αγώνων. Αιτήματα που αφορούν την προστασία των κλαδικών ΣΣΕ, των εργασιακών δικαιωμάτων και συνδικαλιστικών ελευθεριών, ανάμεσα στα οποία είναι επαναφορά των ΣΣΕ και ελεύθερων διαπραγματεύσεων και στους εργαζόμενους στο χώρο των δημοσίων επιχειρήσεων και οργανισμών, απόσυρση των άρθρων 54, 56, 57 που αφορούν το ηλεκτρονικό φακέλωμα, την ηλεκτρονική ψηφοφορία για τη λήψη αποφάσεων στις Γενικές Συνελεύσεις, το ξήλωμα των κλαδικών ΣΣΕ κ.ά.

  • Από τον “Ριζοσπάστη” της Τρίτης 22/10/2019