Δελτίο τύπου για την συνεδρίαση της Ε.Ε της ΠΝΟ

ΠΕΜΕΝ ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ ΠΕΕΜΑΓΕΝ

φωτογραφία αρχειου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στη συνεδρίαση της Ε.Ε της ΠΝΟ που πραγματοποιήθηκε στις 30 Αυγούστου, συζητήθηκαν τα οξυμμένα προβλήματα για την ανανέωση και εφαρμογή των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες πλοίων και για το σύνολο των εφοπλιστικών εταιρειών, που συνεχίζουν να μην εφαρμόζουν ακόμα και τα ελάχιστα, που προβλέπονται στη ΣΣΕ της Ακτοπλοΐας.

Στις παρεμβάσεις τους οι πρόεδροι των ναυτεργατικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ανέδειξαν την αιτία των προβλημάτων,  αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής, που εφαρμόζουν οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, ενισχύοντας διαρκώς την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία των εφοπλιστών.

Αντίθετα για τους ναυτεργάτες, περικοπές μισθών, παραβιάσεις των ΣΣΕ, μειωμένες οργανικές συνθέσεις με εντατικοποίηση της εργασίας, σε διαρκή κίνδυνο η ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής και με τραγικά αποτελέσματα όπως το πρόσφατο εφοπλιστικό έγκλημα του ναυτεργάτη στο Ε/Γ-Ο/Γ «ΠΡΕΒΕΛΗ».

Κατήγγειλαν  την στάση του Γ.Γ της ΠΝΟ να μην εφαρμόσει προηγούμενη απόφαση της Ε.Ε για αποστολή εξωδίκου, ώστε να είναι σε ισχύ για άμεση παρέμβαση και κινητοποιήσεις στα οξυμμένα προβλήματα των ναυτεργατών.

Χαρακτηριστικά ναυτιλιακές εταιρείες, που τα πλοία τους εκτελούν εξπρές δρομολόγια, δεν καταβάλουν την προβλεπόμενη αμοιβή του άρθρου 33 της ΣΣΕ Ακτοπλοΐας.

Το σύνολο των εφοπλιστικών εταιρειών στην ακτοπλοΐα δεν καταβάλουν την πρόσθετη αμοιβή των δεδουλευμένων υπερωριών, τις διανυκτερεύσεις, τις έξτρα εργασίες κά, με τους ναυτεργάτες ιδιαίτερα την θερινή περίοδο, να αντιμετωπίζουν τα εξαντλητικά δρομολόγια και την εντατικοποίηση της εργασίας, με κίνδυνο την ίδια τους  την ζωή.

Σε συνθήκες ακρίβειας, με τις διαρκείς αυξήσεις στην ενέργεια και την συνεχιζόμενη λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος, οι πρόεδροι των σωματείων πρότειναν να διεκδικήσουμε ποσοστό αύξησης των ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες, που να καλύπτει τον πληθωρισμό + 2%.

Το επόμενο διάστημα τα σωματεία μας θα αναλάβουν πολύμορφες πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις για τις ΣΣΕ, την ασφάλεια και προστασία στους χώρους δουλειάς.

Η Ε.Ε της ΠΝΟ αποφάσισε την άμεση αποστολή εξωδίκου και οι εταιρείες στην ακτοπλοΐα σε διάστημα 7 ημερών να εφαρμόσουν πλήρως τα προβλεπόμενα της ΣΣΕ, σε διαφορετική περίπτωση να προχωρήσουμε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Καλούμε τους ναυτεργάτες σε ετοιμότητα, να διεκδικήσουμε την εφαρμογή της ΣΣΕ, να αγωνιστούμε για αυξήσεις στους μισθούς και συνθήκες εργασίας με προστασία της υγιεινής και ασφάλειας. Καμία αυταπάτη στο «λιγότερο κακό», καμία ανοχή στα ψίχουλα της κυβέρνησης, καμία υποταγή στη βαρυχειμωνιά της αντιλαϊκής πολιτικής της Ε.Ε και των πολιτικών της εκπροσώπων.

Οργάνωση, Αγώνας, Αλληλεγγύη – Για να μην πληρώσει ξανά ο λαός –

Για την αντεπίθεση του εργατικού κινήματος»

 ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΣ Ε.Ν. «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»
  • ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΑΓΕΙΡΩΝ Ε.Ν