Αν. Μακεδονία και Θράκη: Οργή λαού στις απεργιακές συγκεντρώσεις

Χιλιάδες λαού βγήκε σήμερα στους δρόμους στις πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, συμμετέχοντας στις απεργιακές συγκεντρώσεις και πορείες για την καταδίκη του εγκλήματος στα Τέμπη.

Με συμβολικά μαύρα πανιά και μπαλόνια, κρατώντας πλακάτ και πανό, εργαζόμενοι, γυναίκες και παιδιά, συνταξιούχοι, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες, όπως και χιλιάδες μαθητών και φοιτητών που σήμερα έδωσαν μαθήματα στους δρόμους, ένωσαν τις φωνές τους για να στείλουν το μήνυμα πως «το έγκλημα αυτό δεν θα συγκαλυφθεί» καταδικάζοντας την πολιτική των κυβερνήσεων που θυσιάζει ανθρώπινες ζωές για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Τα συνθήματα όπως «κέρδη βουτηγμένα στου λαού το αίμα, ποτέ δε θα ξεχάσουμε το έγκλημα στα τρένα», «Τώρα η οργή να γίνει ανατροπή, το έγκλημα αυτό δε θα ξεχαστεί» και «ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-Νέα Δημοκρατία, το έγκλημα αυτό έχει ιστορία» αντήχησαν στις πλατείες και τους δρόμους όλης της περιοχής.

Στην Καβάλα, πάνω από 40 σωματεία και φορείς, με ιδιαίτερα μαζική τη συμμετοχή φοιτητών και μαθητών συγκεντρώθηκαν στη κεντρική πλατεία, και στη συνέχεια μεγάλη πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Πολλοί ήταν αυτοί που έγραψαν τα συνθήματα που ακούγονται όλες αυτές τις ημέρες σε όλη τη χώρα σε πλακάτ, αλλά και στίχους από τραγούδια, ποιήματα κλπ. Παραφράζοντας τον Λουντέμη, ένας νέος έγραψε στο πλακάτ του για την τραγική νύχτα: «εκείνη τη νύχτα σώπασαν οι λύκοι γιατί ούρλιαζαν οι μάνες».

Στη συγκέντρωση απευθύνθηκαν χαιρετισμοί από εκπροσώπους φοιτητικών συλλόγων, του Συλλόγου Γυναικών Καβάλας και εργατικών σωματείων του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα. Στην κεντρική ομιλία, ο Αναγνώστης Καραμπατζάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Καβάλας αναφέρθηκε επίσης και στο χθεσινό εργατικό «ατύχημα» που κόστισε τη ζωή σε έναν εργαζόμενο, σε λατομείου του Νέστου, τονίζοντας: «Εμείς οι εργαζόμενοι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όλοι οι νεκροί και σακατεμένοι συνάδελφοί μας, δεν το έπαθαν ούτε από την κακιά στιγμή, ούτε από απροσεξία. Όσο – με την οποιαδήποτε πρόφαση – συνεχίζεται η εντατικοποίηση της δουλειάς. Όσο συνεχίζεται το καθεστώς του οι έλεγχοι να είναι από ελλιπείς ως και οι ανύπαρκτοι. Όσο τα μέτρα για την Υγεία και την Ασφάλειά μας μπαίνουν στο ζύγι κόστους – οφέλους, τόσο θα συνεχίσουμε να μετράμε θύματα. Οι χαμένες ζωές μας, θα συνεχίσουν να είναι τα τραγικά αποτελέσματα του συνεχούς και ανελέητου κυνηγιού του κέρδους».

Στο τέλος της συγκέντρωσης, τα σωματεία και οι φορείς της Καβάλας ανακοίνωσαν πως δίνουν συνέχεια και κλιμακώνουν με νέα κινητοποίηση, στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής 12 Μάρτη στη κεντρική πλατεία.

Στην Αλεξανδρούπολη πραγματοποιήθηκε μια πολύ μαζική και μαχητική κινητοποίηση που κάλεσαν εργατικά σωματεία Ιδιωτικού και Δημόσιου τομέα και  φοιτητικοί σύλλογοι. Συμμετείχαν μαζικά μαθητές από τα σχολεία της πόλης, φοιτητές, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι.

Ξεχωριστή στιγμή  στη συγκέντρωση αποτέλεσε ο χαιρετισμός συνταξιούχου συνδικαλιστή σιδηροδρομικού ο οποίος ανέδειξε τις σοβαρές ευθύνες όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων, που οδήγησαν τον ΟΣΕ σε κατεκερματισμό, ιδιωτικοποίηση, χωρίς προσωπικό και συστήματα ασφαλείας. Ανέφερε τις πολλές παρεμβάσεις που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια από τους εργαζόμενους στον ΟΣΕ και τα Σωματεία τους όπου ανέδειξαν τις τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν.

Ακολούθησε πορεία η οποία κατευθύνθηκε στο σιδηροδρομικό σταθμό, όπου μαθητές και φοιτητές άφησαν συμβολικά μπαλόνια με διάφορα μηνύματα στον ουρανό, κρέμασαν μαύρο πανί και άφησαν λίγα λουλούδια και κεριά στην μνήμη των νεκρών.

Παράλληλα καταγγέλθηκε η παρουσία ΑμερικανοΝΑΤΟικού οχηματαγωγού στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και η μεταφορά πολεμικού υλικού μέσω οδικού δικτύου και σιδηρόδρομου στο μέτωπο της Ουκρανίας, βαθαίνοντας την εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Αναδείχτηκε και ο σοβαρός κίνδυνος που υπάρχει ενός σοβαρού ατυχήματος μιας και όλο το πολεμικό υλικό που μεταφέρεται περνάει μέσα από κατοικημένες περιοχές.

Μαζική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε και στην Ορεστιάδα.

Στη Δράμα, πραγματοποιήθηκε ακόμα μία μεγαλειώδης κινητοποίηση, στην οποία αντάμωσαν εκατοντάδες απεργοί δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, με εκατοντάδες μαθητές που για τρίτη συνεχόμενη μέρα βρίσκονται σε καταλήψεις και κινητοποιήσεις στέλνοντας με κάθε τρόπο το μήνυμα πως αυτό το έγκλημα δε θα ξεχαστεί.

Στη Κομοτηνή, τον παλμό έδωσαν με τη μαχητική και ιδιαίτερα μαζική τους συμμετοχή στη συγκέντρωση οι μαθητές και οι Φοιτητές της πόλης. Από το πρωί τα Τμήματα Κοινωνικής Πολιτικής και Ελληνικής Φιλολογίας του ΔΠΘ τελούσαν συμβολικά υπό κατάληψη, ενώ στη Νομική της Κομοτηνής οι φοιτητές έκλεισαν συμβολικά τις πόρτες των αμφιθεάτρων της Σχολής με μαύρα πανιά.

Ένα τέτοιο μαύρο πανί τέθηκε στη κεφαλή της μεγάλης πορείας στους δρόμους της πόλης, αφού πρώτα οι συγκεντρωμένοι κράτησαν ενός λεπτού σιγή. Στο τέλος της πορείας, οι συγκεντρωμένοι άφησαν στον ουρανό μαύρα μπαλόνια στη μνήμη των θυμάτων του εγκλήματος στα Τέμπη.

Αντίστοιχα μαζική ήταν και η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε από χιλιάδες κόσμου, εργαζομένων, λαού, φοιτητών και μαθητών και στη Ξάνθη.

Χαιρετισμοί στη συγκέντρωση έγιναν από εκπροσώπους μαθητών, του ΝΤ της ΑΔΕΔΥ, του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης, της ΕΛΜΕ Ξάνθης, του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Ξάνθης, του Φοιτητικού Συλλόγου Ξάνθης, της Ένωσης Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων και Διπλωματούχων Ανωτάτων Σχολών Θράκης, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε η Γιώτα Ρόιδου, Γραμματέας της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης.

Κατά την ολοκλήρωση της μεγάλης πορείας που πραγματοποιήθηκε στη Ξάνθη, τα σωματεία κάλεσαν σε νέα κινητοποίηση, την Κυριακή 12 Μαρτίου στην Κεντρική Πλατεία Ξάνθης στις 11 π.μ..