Άλμα στις τιμές μετά την απόφαση του OPEC+ να μειώσει την παραγωγή

Πηγή: Associated Press


Αύξηση κατά σχεδόν 6% σημειώνουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου, μετά την ανακοίνωση πέντε χωρών του OPEC+ για μεγάλες μειώσεις της παραγωγής τον Μάη.

Συγκεκριμένα, η τιμή του βαρελιού του WTI (West Texas Intermediate), αμερικανικής ποικιλίας αναφοράς, ανεβαίνει κατά 5,74%, στα 80,01 δολάρια και κοντά στο 8% στην έναρξη των συναλλαγών, ενώ αυτή του βαρελιού Μπρεντ βόρειας θάλασσας αυξάνεται κατά 5,67%, φθάνοντας τα 84,42 δολάρια.

Η σημαντική άνοδος έρχεται μετά την ανακοίνωση των πετρελαϊκών κολοσσών του Κόλπου (ΙράκΑλγερίαΣαουδική ΑραβίαΗνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Κουβέιτ) πως θα μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου τους, ως ένα «προληπτικό μέτρο» που αποσκοπεί να σταθεροποιήσει την αγορά.

Το Ριάντ, το Αμπού Ντάμπι και το Κουβέιτ θα μειώσουν την παραγωγή τους συνολικά κατά 772.000 βαρέλια την ημέρα από τον Μάη μέχρι τα τέλη του έτους, ανέφεραν οι τρεις χώρες του Κόλπου σε ανακοινώσεις που δημοσιοποιήθηκαν από τα αντίστοιχα επίσημα μέσα ενημέρωσης.

Παράλληλα, το Ιράκ, από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου, ανακοίνωσε μια μείωση κατά 211.000 βαρέλια την ημέρα της παραγωγής του από την 1η Μαΐου και η Αλγερία προχωρά από την πλευρά της σε «εθελοντική μείωση 48.000 βαρελιών την ημέρα, από τον Μάιο μέχρι τα τέλη του 2023, σε συντονισμό με ορισμένες χώρες μέλη και μη μέλη του ΟΠΕΚ», σύμφωνα με ανακοίνωση.