Αλληλεγγύη και νέες κινητοποιήσεις σε Δυτική Ελλάδα και Πελοπόννησο

Από την πρώτη στιγμή του πολύνεκρου σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη, μεγάλη ήταν η κινητοποίηση εργατικών συνδικάτων, συλλόγων φοιτητών, μαθητικών συμβουλίων αλλά και άλλων λαϊκών φορέων σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και της Πελοποννήσου που απαιτούσαν πλήρη διαλεύκανση των αιτιών, να μην κρυφτεί και ξεχαστεί τίποτα απ’ όλα όσα έγιναν.

Παράλληλα,  συγκινητική ήταν η αλληλεγγύη που έδειξαν εργατικοί, λαϊκοί και νεολαιίστικοι φορείς για τη στήριξη των οικογενειών των θυμάτων, αλλά και για την κάλυψη των αναγκών σε αίμα.

Πολλοί ήταν στην Πάτρα…

Στην Πάτρα, όπου πολλοί απ’ τους νεκρούς φοιτητές είχαν βρεθεί στην πόλη για το τριήμερο της αποκριάς, το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε άμεσα συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο σταθμό του ΟΣΕ από φοιτητικούς συλλόγους, ενώ σήμερα, το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, εργατικά σωματεία και άλλοι λαϊκοί και νεολαιίστικοι φορείς απαίτησαν, με συγκέντρωση στον σταθμό του ΟΣΕ, να διαλευκανθούν πλήρως τα αίτια του τραγικού εγκλήματος στα Τέμπη. Παράλληλα, κάλεσαν σε αιμοδοσία στο ΠΓΝΠ του Ρίο, ενώ θα πραγματοποιήσουν νέα συγκέντρωση αύριο Παρασκευή στις 12 μ. στην πλατεία Γεωργίου με πορεία προς τον σταθμό του ΟΣΕ. Την ίδια ώρα, καλούν σε συγκέντρωση και μαθητικά συμβούλια γυμνασίων και λυκείων της πόλης.

Σε κινητοποίηση στην κεντρική πλατεία του Πύργου, καλούν αύριο Παρασκευή στις 11 π.μ. μαθητικά συμβούλια γυμνασίων και λυκείων της πόλης.Τη στήριξή της στην κινητοποίηση των μαθητών εκφράζει η ΕΛΜΕ Ηλείας, που κήρυξε τρίωρη στάση εργασίας για τη διευκόλυνση της συμμετοχής όλων από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ.

«Καλούμε όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν μαζικά στην κινητοποίηση για να διατρανώσουμε την οργή μας και την αγανάκτησή μας για το έγκλημα που συντελέστηκε στα Τέμπη, τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων και την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που μετατρέπουν κάθε κοινωνικό αγαθό σε εμπόρευμα και κέρδος», σημειώνει η ΕΛΜΕ.

Στην Αμαλιάδα, το Εργατικό Κέντρο, κάλεσε όλα τα συνδικάτα να καταδικάσουν το έγκλημα στα Τέμπη, τις διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και της ιδιωτικής εταιρείας, σημειώνοντας: «Οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι κοινωνικό αγαθό. Απαιτούμε, αποκλειστικά δημόσιες και φτηνές, σιδηροδρομικές μεταφορές. Οχι στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων που θεωρεί την ανθρώπινη ζωή κόστος».

Στη Ζάκυνθο, το Εργατικό Κέντρο, κάλεσε τους εργαζόμενους και το λαό στο νησί, να συνεισφέρουν στην αιμοδοσία που πραγματοποιεί το Νοσοκομείο, για τις ανάγκες που προέκυψαν ενώ διοργανώνει πικετοφορία το Σάββατο 4 Μάρτη, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Αγ. Μάρκου.

Αντίστοιχη κινητοποίηση διοργανώνουν στην Καλαμάτα το Σάββατο 4 Μάρτη, στις 6.30 το απόγευμα, στην πλατεία 23ης Μαρτίου, τα Συνδικάτα Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα,  Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων, Επισιτισμού – Τουρισμού, Γάλακτος – Τροφίμων – Ποτών και ο Σύλλογος Γυναικών Καλαμάτας.

Στο γυμνάσιο – λύκειο Πύλου

Στη Μεσσηνία «όχι άλλα εγκλήματα» έγραψαν με τις τσάντες τους χθες το πρωί στην αυλή του του σχολείου μαζί με το ανατριχιαστικό μήνυμα «στείλε όταν φτάσεις», μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου Πύλου, εκφράζοντας τη θλίψη και την οργή τους.

Μαθητικές οργανώσεις Μεσσηνίας της ΚΝΕ

Από την πλευρά τους, οι Μαθητικές Οργανώσεις Μεσσηνίας της ΚΝΕ έστειλαν το δικό τους μήνυμα για το έγκλημα, με πανό έξω από κάθε σχολείο τους βροντοφωνάζοντας «κόστος η ασφάλεια και οι υποδομές του κράτους οι ευθύνες δολοφονικές» και «προδιαγεγραμμένο έγκλημα και οι ένοχοι γνωστοί, ποτάμι να τους πνίξει να γίνει η οργή»Παράλληλα οργανώνουν τη συζήτηση για τη συνέχεια της δράσης μέσα σε κάθε σχολείο για να αποκαλυφθούν οι ευθύνες εδώ και τώρα!!