Άλλες τέσσερις βάσεις στις ΗΠΑ παραχωρούν οι Φιλιππίνες με στόχο την Κίνα

Πηγή: Associated Press


Οι Φιλιππίνες ανακοίνωσαν χθες Δευτέρα τις τοποθεσίες τεσσάρων νέων στρατιωτικών βάσεων στις οποίες οι ΗΠΑ θα αποκτήσουν πρόσβαση, στο πλαίσιο της διευρυμένης αμυντικής συμφωνίας που έχουν υπογράψει, με στόχο την ανάσχεση της Κίνας.

Οι νέες τοποθεσίες, που άνοιξαν στο πλαίσιο του Διακανονισμού Ενισχυμένης Αμυντικής Συνεργασίας του 2014 (EDCA), θα επιτρέψουν στις ΗΠΑ να εναλλάσσουν στρατεύματα σε συνολικά εννέα βάσεις σε όλες τις Φιλιππίνες.

Οι τέσσερις βάσεις περιλαμβάνουν τρεις στο κύριο νησί Λουζόν, κοντά στην Ταϊβάν (ναυτική βάση και αεροδρόμιο στην επαρχία Καγκαγιάν, στρατιωτική βάση στην επαρχία της Ισαβέλας) καθώς και τη βάση στο νησί Μπαλαμπάκ, στην επαρχία Παλαουάν.

Ο υπουργός Άμυνας των Φιλιππίνων, Καρλίτο Γκάλβες Τζούνιορ, χαρακτήρισε τις τέσσερις βάσεις «πολύ στρατηγικές», ειδικά τη βάση στο νησί Μπαλαμπάκ, στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας όπου η Μανίλα και το Πεκίνο έχουν ανταγωνιστικές εδαφικές διεκδικήσεις.

Οι τέσσερις νέες βάσεις δεν θα έχουν μόνιμη στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ αλλά θα είναι διαθέσιμες στις αμερικανικές δυνάμεις ανά πάσα στιγμή.

Η ανακοίνωση έρχεται καθώς οι δυνάμεις των ΗΠΑ και των Φιλιππίνων προετοιμάζονται να πραγματοποιήσουν τις μεγαλύτερες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις τους αργότερα αυτόν τον μήνα, όταν υπολογίζεται ότι 17.600 στρατιώτες από τους δύο συμμάχους θα ενωθούν για τις ασκήσεις Balikatan 23.

Πηγή: Associated Press

Η εξέλιξη έρχεται μετά από ένα κύμα στρατιωτικών συμφωνιών που έχουν συνάψει οι ΗΠΑ σε όλη την περιοχή με στόχο τη δημιουργία μετώπου απέναντι στην Κίνα, συμπεριλαμβανομένων σχεδίων κοινής χρήσης αμυντικών τεχνολογιών με την Ινδία και ανάπτυξης νέων μονάδων πεζοναυτών των ΗΠΑ σε ιαπωνικά νησιά.

Νωρίτερα φέτος, το Σώμα Πεζοναυτών των ΗΠΑ άνοιξε επίσης μια νέα βάση στο Γκουάμ, ένα στρατηγικά σημαντικό νησί των ΗΠΑ ανατολικά των Φιλιππίνων. Η τοποθεσία, γνωστή ως Camp Blaz, είναι η πρώτη νέα βάση πεζοναυτών εδώ και 70 χρόνια και θα μπορούσε τελικά να φιλοξενήσει 5.000 πεζοναύτες.

(Πηγή: CNN, Reuters)