ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ: Η εμπλοκή στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και η αντεργατική επέλαση γεννούν «επενδυτικές ευκαιρίες»

Την προσήλωση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις διαφήμισε ο πρωθυπουργός σε συναντήσεις που είχε στις ΗΠΑ με τραπεζικούς κολοσσούς και επενδυτικά funds, προχτές, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Ν. Υόρκη για να συμμετάσχει στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Τώρα είναι η ώρα για επενδύσεις», είπε κατά τη διάρκεια δύο τέτοιων συζητήσεων που συντόνισαν οι Bank of America/Merril Lynch και η Morgan Stanley. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, παρουσίασε τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, δίνοντας ιδιαίτερο βάρος στη «δημοσιονομική σταθερότητα» που κατάφερε ξεζουμίζοντας τα εργατικά – λαϊκά στρώματα και από αυτήν την άποψη κάλεσε τους επενδυτές να αξιοποιήσουν την «ευκαιρία» και να αναπτύξουν επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ελλάδα.

Τους διαβεβαίωσε δε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει στον ίδιο δρόμο, δηλαδή θα συνεχιστούν απρόσκοπτα «μεταρρυθμίσεις» που θα στρώνουν το έδαφος στα μονοπώλια, διασφαλίζοντας φθηνό εργατικό δυναμικό, αλλά και με παρεμβάσεις στο «φορολογικό σύστημα» και στο κράτος, ώστε να διαμορφωθεί ακόμα πιο «φιλοεπενδυτικό κλίμα».

Ο Αλ. Τσίπρας δεν παρέλειψε να παρουσιάσει ως «κρίκο» για την προσέλκυση επενδύσεων τη «γεωπολιτική αξία» της Ελλάδας. Φρόντισε μάλιστα να διαβεβαιώσει ότι «όραμά του» είναι η ανάδειξη της χώρας σε «ηγέτιδα δύναμη» στην περιοχή, δηλαδή ότι θα σηκώσει ακόμα πιο ψηλά τις αμερικανοΝΑΤΟικές σημαίες, προωθώντας διευθετήσεις, όπως η συμφωνία των Πρεσπών, με το βλέμμα στην ενίσχυση της παρουσίας του ΝΑΤΟ στην περιοχή, στην κόντρα των ΗΠΑ με άλλα κέντρα (π.χ. Ρωσία). Αυτό άλλωστε απαιτούν τα επενδυτικά σχέδια μονοπωλιακών κολοσσών, στα οποία προσβλέπει και η αστική τάξη, εμπλέκοντας το λαό βαθιά στους επικίνδυνους ανταγωνισμούς.

Ο πρωθυπουργός μίλησε και σε συνάντηση με ομογενείς, όπου επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι ο λαός αφήνει πίσω του μία «περιπέτεια», κάτι που το απέδωσε και στους «ισχυρούς συμμάχους στο διεθνές στερέωμα», εκθειάζοντας τη σχέση της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, που, όπως είπε, «βρίσκεται στην καλύτερη περίοδο από ποτέ». Μάλιστα, εστίασε στις «εξαιρετικές σχέσεις» και στα εύσημα που παίρνει τόσο από τον Ντ. Τραμπ όσο και από τον Μπ. Ομπάμα. Δεν έχασε δε την ευκαιρία να στείλει το μήνυμα ότι η κυβέρνησή του αποτελεί έναν από τους πιο «σταθερούς συμμάχους» των ΗΠΑ στην περιοχή, ο «προτιμώμενος εταίρος», όπως έλεγε στη ΔΕΘ ο Αμερικανός πρέσβης. Σε αυτό το πλαίσιο, επανέλαβε τους στόχους της κυβέρνησης για «γεωπολιτική αναβάθμιση» στην περιοχή, βαφτίζοντας «πυλώνα σταθερότητας» τις παραπάνω σχέσεις με τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που σπέρνουν τον όλεθρο στη ΝΑ Μεσόγειο, στα Βαλκάνια κ.ά.

ΚΚΕ: Έχει κάθε λόγο να καμαρώνει για τα εύσημα των ΗΠΑ!

Σε σχόλιό του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει για την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στις ΗΠΑ:

«Ο κ. Τσίπρας έχει κάθε λόγο να καμαρώνει για τα εύσημα που παίρνει από τις ΗΠΑ, αφού ο ίδιος και η κυβέρνησή του προωθούν με απίστευτη προσήλωση και αποφασιστικότητα τους επικίνδυνους σχεδιασμούς τους στην περιοχή μας. Τόσο πολύ που και οι ίδιοι οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί σύμμαχοί του αναρωτιούνται πού θα βρουν καλύτερο!

Εκτός των άλλων, είναι και καλός “πλασιέ”, όταν βγαίνει στη γύρα για επενδυτές, διαφημίζοντας τις “ευκαιρίες” – ουσιαστικά την εργασιακή ζούγκλα – που έχει συνδιαμορφώσει με ΝΔ – ΠΑΣΟΚ στη χώρα μας».

Το όραμα

Με δυνατό του χαρτί την αποφασιστική προώθηση των αντεργατικών μεταρρυθμίσεων προσήλθε ο πρωθυπουργός στην προχτεσινή συνάντησή του με εκπροσώπους επιχειρηματικών ομίλων και επενδυτικών funds στη Ν. Υόρκη. Ο Αλ. Τσίπρας, παρουσιάζοντας το «όραμά» του για την Ελλάδα, κάλεσε τους επενδυτές να εκτιμήσουν την προσήλωση της κυβέρνησης στην προώθηση της πολιτικής υπέρ των μονοπωλίων.

Άλλωστε, ο πρωθυπουργός περιέγραψε αναλυτικά την αισθητά «βελτιωμένη εικόνα» της ελληνικής οικονομίας, σε ό,τι αφορά π.χ. τα «δημοσιονομικά μεγέθη», δηλαδή το ξεζούμισμα των εργατικών – λαϊκών στρωμάτων.

Εκτός από τη διαφήμιση των αντιλαϊκών πεπραγμένων της κυβέρνησής του, επέμεινε στη δέσμευση ότι θα συνεχιστεί απρόσκοπτα η ίδια πολιτική, ώστε «να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους επενδυτές». Αυτή είναι η «αλλαγή σελίδας» που πλάσαρε ο πρωθυπουργός στους εκπροσώπους των «αγορών», καλώντας τους να εμπιστευτούν την προσήλωση της κυβέρνησης στην αντεργατική επίθεση που «προσελκύει επενδύσεις».

Ως «κρίκο» άλλωστε για την προσέλκυση των επενδυτών, ο πρωθυπουργός ξεχώρισε τη «γεωπολιτική θέση» της Ελλάδας, το γεγονός ότι διαθέτει πλούσιους φυσικούς πόρους και υποδομές και μπορεί να διαδραματίσει ευρύτερο ρόλο στην περιοχή. Το …«ραντεβού με τα δισεκατομμύρια», όπως παρουσιάστηκε η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τους επιχειρηματικούς κολοσσούς, είχε λοιπόν στο «μενού» και τη δέσμευση της κυβέρνησης να συνεχίσει να πρωτοστατεί στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή. Άλλωστε, αυτές οι συναντήσεις της κυβέρνησης στη Ν. Υόρκη παίρνουν τη σκυτάλη από τις αντίστοιχες στη ΔΕΘ, όπου με «τιμώμενη χώρα» τις ΗΠΑ, επιβεβαιώθηκε η Ελλάδα ως ο «προτιμώμενος εταίρος» των ιμπεριαλιστών στην περιοχή.

Αυτό σηματοδοτούν και οι αναφορές του πρωθυπουργού περί Ελλάδας «ηγέτιδας δύναμης στα Βαλκάνια», που έχει «ιστορικό ρόλο» να «αναλάβει δράση» σε όλη την περιοχή. Ως τέτοια πλευρά παρουσιάζεται μάλιστα η συμφωνία των Πρεσπών, που ανοίγει το δρόμο για την ενίσχυση του ΝΑΤΟ στην περιοχή, σε αντιπαράθεση με άλλα κράτη, π.χ. τη Ρωσία.

Ουσιαστικά ο πρωθυπουργός είπε στους ομίλους ότι μπορούν να «ακουμπήσουν πάνω του». Το «όραμά» του περιλαμβάνει όλες τις αξιώσεις τους: Εργασιακή ζούγκλα, με πάμφθηνο εργατικό δυναμικό, ρυθμίσεις που καθαρίζουν το έδαφος από φτωχούς αυτοαπασχολούμενους ώστε να αναπτύξουν δραστηριότητα μονοπωλιακοί όμιλοι, «δημοσιονομική σταθερότητα» ώστε να επιδοτούνται αδρά επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις σε κράτος και φορολογική πολιτική ώστε το περιβάλλον να γίνει ακόμα πιο «φιλικό» στα funds. Και, κυρίως, «ασφάλεια», μέσα από την ανάπτυξη στρατιωτικοπολιτικών πρωτοβουλιών, ώστε να μπαίνουν εμπόδια σε ανταγωνιστές τους.

Μόνο που αυτό το «όραμα» κυβέρνησης και επιχειρηματικών ομίλων δεν μπορεί παρά να είναι εφιάλτης για τους εργαζόμενους. Γιατί η «οικονομική σταθερότητα» που διαφημίζει ο πρωθυπουργός σημαίνει διαρκή ένταση της εκμετάλλευσης, μονιμοποίηση όλων των απωλειών που είχαν στα χρόνια της κρίσης, τσάκισμα όσων δικαιωμάτων έμειναν όρθια. Η Ελλάδα «ηγέτιδα δύναμη» στην περιοχή, ώστε να ξεδιπλώνονται απρόσκοπτα τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια, στα οποία συμμετέχει και η ελληνική αστική τάξη, σημαίνει βαθύτερη εμπλοκή σε σχεδιασμούς που μυρίζουν μπαρούτι. Σημαίνει εγκατάσταση και λειτουργία νέων βάσεων, όπως στη Σύρο, στην Αλεξανδρούπολη, στη Λάρισα κ.α., σημαίνει δηλαδή ανασφάλεια και αστάθεια για όλους τους λαούς της περιοχής.

Γι’ αυτό, στον αντίποδα των όσων οραματίζεται το κεφαλαίο, πραγματικό όραμα για το λαό είναι να ανακτήσει τις απώλειες που είχε στα χρόνια της κρίσης, να μπορέσει να ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες του, να αναπτύξει σχέσεις αλληλεγγύης και κοινής δράσης, συνεργασίας με τους λαούς της περιοχής. Και αυτό απαιτεί τη σύγκρουση με τους σχεδιασμούς κυβέρνησης – κεφαλαίου, την ενίσχυση της πάλης για αποδέσμευση από τις ενώσεις τους, για να κάνει ο ίδιος κουμάντο στον πλούτο που παράγει.

  • Από τον “Ριζοσπάστη” της Παρασκευής 28/9/2018