Ο αγώνας των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ της «COSCO» έφερε αποτελέσματα

H οργανωμένη πάλη της διοίκησης του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ μαζί με τους εργαζόμενους στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Πειραιά, ενάντια στο κινέζικο μονοπώλιο της “COSCO”, φέρνει τα πρώτα αποτελέσματα» τονίζει το ΠΑΜΕ καθώς «με την εγκύκλιο 4151/2018 εντάσσονται οι λιμενεργάτες στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) και αυτό σηματοδοτεί ότι η εργοδοσία της εταιρίας “Cosco – Dport” επιβάλλεται να διαμορφώσει άμεσα τα μισθολογικά δικαιώματα των λιμενεργατών και τις κοινωνικοασφαλιστικές τους εισφορές.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ “ΕΝΕΔΕΠ” : Η οργανωμένη πάλη φέρνει αποτελέσματα

«Ο αγώνας μας δικαιώνεται» τονίζει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων Διακίνησης Εμπορευματοκιβωτίων στις προβλήτες του Πειραιά (ΕΝΕΔΕΠ), και μεταξύ των άλλων σημειώνει:

«Συνάδελφοι αποδείξαμε πως κόντρα σε λυτούς και δεμένους, κόντρα στο μονοπωλιακό όμιλο της “COSCO” – Dport – εργολάβους και ΣΕΒ, κόντρα στους απεργοσπάστες και εργοδοτικά σωματεία που κάνουν πλάτες στην εργοδοσία, κόντρα σε δικαστήρια και κατασταλτικούς μηχανισμούς, κόντρα στα ΜΜΕ που διαβάλανε με κάθε τρόπο τον απεργιακό μας αγώνα, εμείς τα καταφέραμε. Αποτέλεσμα που οφείλεται στη δική μας συμμετοχή μέσα στις Γενικές Συνελεύσεις, στις συνεχείς συσκέψεις, με ανταλλαγή απόψεων βγαίνουμε όλοι πιο δυνατοί και πιο ώριμοι για τις μάχες που θα ακολουθήσουν. Από την έμπρακτη αλληλεγγύη που εκφράστηκε από εργαζόμενους και φορείς από όλη τη χώρα, αλλά και διεθνώς αντλούμε δύναμη για τις νέες μάχες που θα δώσουμε.

Αυτή η πρώτη κατάκτηση είναι δύναμη για τη συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα απέναντι στη “COSCO” – PCT- DPORT για υπογραφή ΣΣΕ που θα βελτιώσει συνολικά τη ζωή και τις συνθήκες εργασίας όλων των εργαζομένων στο λιμάνι του Πειραιά.

Δείξαμε ποια είναι η πραγματική μας δύναμη όταν είμαστε συσπειρωμένοι γύρω από το Σωματείο μας.

Δείξαμε τι μπορούμε να πετύχουμε όταν σηκώσουμε το κεφάλι, όταν παλεύουμε οργανωμένα χωρίς να μας καταβάλει η απογοήτευση και η μοιρολατρία.

Ξενυχτήσαμε, ηλιοκαήκαμε, διψάσαμε στις απεργίες αλλά τα καταφέραμε. Κυρίως αποκτήσαμε τη δική μας πείρα για το πως κερδίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων η οποία μας δείχνει περίτρανα πως μόνο με τον αγώνα μπορούμε να κερδίσουμε.

Πρέπει να καταλάβουμε πως ο αγώνας αυτός είναι δύσκολος και με αναποδιές απέναντι σε ένα τεράστιο μονοπώλιο όπως η “COSCO” με τους μηχανισμούς που διαθέτει αλλά μπορούμε και θα τα καταφέρουμε.

Συνάδελφοι τώρα πρέπει να χτίσουμε πάνω σε αυτή την κατάκτηση για την ικανοποίηση και των υπόλοιπων δίκαιων αιτημάτων μας όπως η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Καλούμε κάθε τίμιο εργάτη, οδηγό, χειριστή να γυρίσει την πλάτη στο ξεπουλημένο εργοδοτικό “Συνδικάτο”, να δώσει δύναμη στη δύναμή του και να ενισχύσει το μοναδικό Σωματείο που παλεύει για το δίκιο του εργάτη, την ΕΝΕΔΕΠ, να κάνουμε το Σωματείο μας επιτελείο μάχης που θα συμμετέχουν όλοι οι εργάτες.

Η απεργία στις 8 Νοέμβρη είναι σταθμός για εμάς, είναι ημέρα πανεργατικής απεργίας και καλούμε όλους τους εργαζόμενους στη Γενική Συνέλευση που θα γίνει τις επόμενες ημέρες, να πάρουμε απόφαση για κλιμάκωση του αγώνα μας για την υπογραφή ΣΣΕ και συμμετοχή στην απεργία. Απεργία που θα έχει σαν επίκεντρο στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά για όλα τα Σωματεία τους Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ».

ΠΑΜΕ: Με μια φωνή στο λιμάνι να ακουστεί – Το δίκιο με αγώνες κατακτιέται – Τώρα υπογραφή ΣΣΕ

«H οργανωμένη πάλη της διοίκησης του Σωματείου ΕΝΕΔΕΠ μαζί με τους εργαζόμενους στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Πειραιά, ενάντια στο κινέζικο μονοπώλιο της “COSCO”, φέρνει τα πρώτα αποτελέσματα» τονίζει το ΠΑΜΕ καθώς «με την εγκύκλιο 4151/2018 εντάσσονται οι λιμενεργάτες στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ) και αυτό σηματοδοτεί ότι η εργοδοσία της εταιρίας “Cosco – Dport” επιβάλλεται να διαμορφώσει άμεσα τα μισθολογικά δικαιώματα των λιμενεργατών και τις κοινωνικοασφαλιστικές τους εισφορές», τονίζει το ΠΑΜΕ σε ανακοίνωσή του και προσθέτει.

«Βασικός οργανωτής και ψυχή του αγώνα των εργαζομένων στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Πειραιά το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ. Απέδειξε ότι ακόμα και κόντρα σε τεράστια μονοπώλια, κυβερνήσεις, ΜΜΕ, δικαστήρια και μηχανισμούς, οι εργαζόμενοι με τη δύναμη της οργάνωσης, με μαζικές, συλλογικές διαδικασίες μπορούν να τα καταφέρουν.

Αυτή η πρώτη κατάκτηση των εργαζομένων της “COSCO” είναι δύναμη για τη συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα για υπογραφή ΣΣΕ που θα βελτιώσει συνολικά τη ζωή και τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στις προβλήτες.

Δείχνει την πραγματική δύναμη των εργαζομένων όταν αποφασίζουν συλλογικά να πάρουν οι ίδιοι τη ζωή τους και το μέλλον τους στα χέρια τους και να διεκδικήσουν το δίκιο τους.

Δείχνει την πραγματική δύναμη των εργαζομένων που συσπειρωμένοι στα συνδικάτα τους, οργανώνουν την πάλη τους, διεκδικούν και αγωνίζονται κόντρα στην εργοδοσία και την κυβέρνηση.

Δείχνει την πραγματική δύναμη που έχουν οι εργαζόμενοι όταν δεν αφήνουν να κυριαρχήσει η μοιρολατρία, η απογοήτευση και η αδράνεια.

Αυτή η σημαντική κατάκτηση των εργατών στις προβλήτες του Πειραιά εκθέτει ανεπανόρθωτα δυνάμεις στο συνδικαλιστικό κίνημα, όπως η ηγεσία της ΓΣΕΕ, που έχουν πάρει διαζύγιο από την ταξική πάλη και θεωρούν την απεργία “ξεπερασμένη” μορφή. Εκθέτει όλους όσους καλλιεργούν την ηττοπάθεια και το συμβιβασμό, μιλώντας για αναποτελεσματικότητα των αγώνων και υποταγή των εργατών στις ορέξεις και τις επιδιώξεις των εργοδοτών. Εκθέτει όλους αυτούς που όταν οι εργαζόμενοι της “COSCO” έδιναν την μάχη της απεργίας, ήταν εξαφανισμένοι, δεν έβγαλαν “κιχ”, ούτε καν μισή ανακοίνωση στήριξης.

Η σημαντική κατάκτηση των εργατών της “COSCO” είναι μια σημαντική νίκη των αγωνιστικών δυνάμεων και συνδικάτων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, κάθε εργαζόμενου που όλους αυτούς τους μήνες βρέθηκε στο πλάι των εργαζομένων της “COSCO” εκφράζοντας έμπρακτα την ταξική του αλληλεγγύη.

Είναι σημαντική επίσης η πείρα που βγαίνει συνολικά για τους εργαζόμενους από αυτόν τον αγώνα. Πείρα που δείχνει ότι ο αγώνας μπορεί να είναι μακρόχρονος, δύσκολος, να έχει αναποδιές, αλλά οι εργαζόμενοι έχουν δυνάμεις που μπορούν να οδηγήσουν πολύ μακριά.

Ακόμη περισσότερο, που η “COSCO” αξιοποιεί το σύνολο των μηχανισμών που έχουν στα χέρια τους οι εργοδότες για να χτυπήσουν τους εργαζόμενους. Από το αντεργατικό νομικό πλαίσιο, τους αντιαπεργιακούς νόμους που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ, τα δικαστήρια, κανάλια και εφημερίδες, υπουργεία, ακόμη και ίδρυση “σωματείων” με στόχο τη διάσπαση των εργαζομένων, τη δημιουργία συγχύσεων και εμποδίων ενάντια στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων.

Όταν όμως οι εργαζόμενοι είναι συσπειρωμένοι στο σωματείο τους με σταθερή, αγωνιστική πυξίδα, όταν οι ίδιοι με τις Γενικές του Συνελεύσεις συζητούν, προτείνουν, ψηφίζουν, αποφασίζουν και υλοποιούν, τότε σφυρηλατούν μια ενότητα και αποφασιστικότητα που δεν μπορούν να σπάσουν τα τσιράκια των εργοδοτών.

Με την θετική αυτή εξέλιξη για τους εργαζόμενους της “COSCO” δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για κλιμάκωση, για ενδυνάμωση του αγώνα με ακόμη καλύτερα αποτελέσματα και σε άλλους κλάδους αλλά και στο λιμάνι του Πειραιά.

Οι εργαζόμενοι να χτίσουν πάνω σε αυτή την πρώτη κατάκτηση, την συνέχιση του αγώνα για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους.

Με δύναμη από αυτή τη θετική εξέλιξη για τους λιμενεργάτες, δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας στις 8 Νοέμβρη, για υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και να εφαρμοστεί η σχετική εγκύκλιος για την ένταξη των λιμενεργατών στα ΒΑΕ.

Με μια φωνή στο λιμάνι να ακουστεί: Το δίκιο με αγώνες κατακτιέται. Τώρα υπογραφή ΣΣΕ».