ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ: «Στο σφυρί» χιλιάδες λαϊκές κατοικίες με μπαράζ απειλών και καταστολής

Κλιμακώνεται η επίθεση κυβέρνησης, τραπεζών και μηχανισμών του αστικού κράτους ενάντια στη λαϊκή κατοικία και τα χρεωμένα νοικοκυριά, με μπαράζ πλειστηριασμών σε σπίτια λαϊκών οικογενειών αλλά και με βιομηχανία διώξεων σε όσους αντιστέκονται.

Θυμίζουμε ότι στο πλαίσιο του «μεταμνημονιακού» μνημονίου, η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να πολλαπλασιάσει τα ακίνητα που βγαίνουν «στο σφυρί», ώστε οι τράπεζες να ξεφορτωθούν «κόκκινα» δάνεια, αλλά και να σφιχτεί κι άλλο η θηλιά των εκβιασμών στα λαϊκά νοικοκυριά, προκειμένου να «προσέλθουν στο ταμείο».

Μέχρι τέλος του έτους, στόχος είναι να διενεργηθούν 20.000 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε πρόσφατη έκθεσή της έκανε λόγο για 130.000 πλειστηριασμούς την ερχόμενη τριετία! Ενδεικτικό εξάλλου για το εύρος της επικείμενης επίθεσης είναι ότι η στοχοθεσία των τραπεζών για το τέλος του 2019 προβλέπει την περαιτέρω μείωση των «κόκκινων» δανείων στα 66,4 δισ. ευρώ (από 92 δισ. σήμερα), δηλαδή κατά 25,6 δισ. ευρώ.

Όλα αυτά ως κομμάτι της στρατηγικής για την ανάκαμψη του κεφαλαίου, προκειμένου να ενισχυθεί η «ρευστότητα» των τραπεζών, ώστε με τη σειρά τους να τροφοδοτήσουν με ζεστό χρήμα επιχειρηματικούς ομίλους και «επενδυτές».

Το σπίτι στον τραπεζίτη με «ιδιώνυμο» και καταστολή σε όποιον αντιστέκεται

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ «τα δίνει όλα» για να πιαστούν οι προαναφερθέντες στόχοι των τραπεζικών ομίλων.

Χαρακτηριστικά είναι όσα ψήφισε στο πλαίσιο του πολυνόμου για το κλείσιμο της 4ης «αξιολόγησης», όπου προβλέπονται:

 • Αυτόματη άρση (με απόφαση των ίδιων των τραπεζών) της παρεχόμενης προστασίας σε περιπτώσεις καθυστερήσεων στις αποπληρωμές των δόσεων. Η αποβολή από το καθεστώς προστασίας επέρχεται σε περίπτωση που το συνολικό ποσό της καθυστέρησης ξεπερνά την αξία τριών μηνιαίων δόσεων, είτε αυτές είναι διαδοχικές είτε όχι.
 • Απόρριψη της αίτησης, πριν από τη δικαστική προσφυγή, σε περιπτώσεις όπως μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων σε συγγενικά πρόσωπα ή πώληση ακίνητης περιουσίας σε τρίτα πρόσωπα.
 • Αυτόματη έξοδος από τις διαδικασίες δικαστικής προστασίας, σε περιπτώσεις οφειλετών που αιτούνται και πετυχαίνουν την αναβολή των δικαστικών αποφάσεων.
 • Η πώληση με συνοπτικές διαδικασίες των «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες στα διάφορα «funds» και σε άλλα «κοράκια». Μεταξύ άλλων, καταργήθηκε ακόμα και η υποχρέωση των τραπεζών να ενημερώνουν τους δανειολήπτες 12 μήνες πριν από τη μεταβίβαση του δανείου. Προβλέπεται επίσης πως οι εταιρείες «Διαχείρισης Απαιτήσεων από Δάνεια και Πιστώσεις» θα μπορούν στο εξής να έχουν έδρα στο εξωτερικό.

Επιπλέον, από 15 Σεπτέμβρη βρίσκεται σε ισχύ και η διάταξη της υποχρεωτικής άρσης του τραπεζικού απορρήτου όχι μόνο για όσους αιτηθούν δικαστική προστασία μετά από την εφαρμογή των νέων διατάξεων, αλλά και για όσους ήδη έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση, για χρονική περίοδο από πέντε έτη πριν την άσκηση της αίτησης έως τη μέρα της συζήτησης στο δικαστήριο, με στόχο την αποβολή μεγάλης μάζας λαϊκών νοικοκυριών από το καθεστώς της όποιας παρεχόμενης νομικής προστασίας.

Τα παραπάνω ήρθαν να προστεθούν σε προηγούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων:

 • Από 1/1/2018 ισχύει η δυνατότητα πώλησης για το σύνολο τραπεζικών δανείων για την πρώτη κατοικία, συμπεριλαμβανομένων και αυτών με αντικειμενική αξία χαμηλότερη από 140.000 ευρώ.
 • Από 21/2/2018 οι πλειστηριασμοί διενεργούνται αποκλειστικά και μόνο με ηλεκτρονικά μέσα.
 • Αναβαθμίστηκε η θέση των τραπεζών για όλα τα νέα δάνεια, σε περιπτώσεις πλειστηριασμών υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, σε βάρος των εργαζομένων (π.χ. απλήρωτα δεδουλευμένα) και άλλων πιστωτών.

Στο ίδιο καθεστώς των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα υπάγονται η ακίνητη και κινητή περιουσία, τόσο για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό όσο και για αυτές των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επιχειρηματιών προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Απειλούν με διακοπή ρεύματος εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά
 • Πάνω από μισό εκατομμύριο απειλητικά «ραβασάκια» έχουν σταλεί από τον Αύγουστο σε λαϊκά σπίτια για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ, με την προειδοποίηση ότι, αν δεν πληρώσουν το 30% της οφειλής άμεσα και δεν μπουν σε ρύθμιση, θα τους κοπεί το ρεύμα.
 • Δεκάδες χιλιάδες είναι τα νοικοκυριά στα οποία η ΔΕΗ έχει πάει ένα βήμα παραπέρα, βάζοντας «το μαχαίρι στο λαιμό» και προχωρώντας σε προσωρινή διακοπή ρεύματος, προκειμένου να «προσέλθουν στο ταμείο».
 • Η κατάσταση θα γίνει ακόμα χειρότερη με την κατάργηση του Κοινωνικού Τιμολογίου για μεγάλες κατηγορίες φτωχών οικογενειών, που χάνουν ακόμα κι αυτήν την έκπτωση και προστίθενται στις λίστες των υποψηφίων να τους κοπεί το ρεύμα.
 • Ακόμη πιο εντυπωσιακό, και ενδεικτικό της κατάστασης που βρίσκονται εκατομμύρια νοικοκυριά στη χώρα, είναι το γεγονός ότι από τις συνολικά 7,1 εκατ. συνδέσεις στη ΔΕΗ, οι 2,3 εκατ. έχουν κάποια οφειλή προς την Επιχείρηση, μικρή ή μεγαλύτερη.
 • Από τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η διοίκηση της ΔΕΗ προκύπτει ότι το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών μειώθηκε σε 2,399 δισ. ευρώ τον περασμένο Ιούλη, έναντι 2,536 δισ. ευρώ το 2017. Με τις πιέσεις δηλαδή και τους εκβιασμούς, η Επιχείρηση έβαλε στο ταμείο περίπου 140 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον. Επιπλέον, σε ρύθμιση έχουν ενταχθεί περίπου 400 εκατ. ευρώ, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στο παραπάνω ποσό.

Κι όλα αυτά είναι μόνο η αρχή, αφού η εξειδικευμένη εισπρακτική εταιρεία «Qualco», η οποία προσλήφθηκε γι’ αυτόν ακριβώς το σκοπό, να εφαρμόσει δηλαδή την οδυνηρή για τα λαϊκά νοικοκυριά «τεχνογνωσία» της στο κυνήγι των οφειλετών, μετά την «επιτυχία» που κατέγραψε κατά το πρώτο επτάμηνο του έτους, πλέον ανεβάζει τον πήχη πιο ψηλά, ώστε μέχρι την άνοιξη του 2019 να έχει τετραπλασιάσει τις εισπράξεις και τις αντίστοιχες πιέσεις προς τα λαϊκά νοικοκυριά. Κατά άλλες πληροφορίες έχει δεσμευτεί να βάλει στα ταμεία 450 εκατ. ευρώ το επόμενο οκτάμηνο, πιέζοντας με όλους τους τρόπους για να πληρωθούν οι – έτσι κι αλλιώς φουσκωμένοι – λογαριασμοί.

CAPITAL CONTROLS: Χωρίς περιορισμούς η ανάληψη μετρητών και η κίνηση κεφαλαίων εντός της χώρας

Την άρση όλων των περιορισμών για την ανάληψη μετρητών και την κίνηση των κεφαλαίων εντός της χώρας, από την 1η Οκτώβρη προβλέπει η σχετική απόφαση του υπουργού Οικονομικών που εστάλη στις 27/9, για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Παράλληλα, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, του υπουργείου Οικονομικών, γίνεται περαιτέρω σταδιακή άρση των περιορισμών σε ό,τι αφορά στη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό.

Σύμφωνα με τις τροποποιήσεις στους περιορισμούς που θεσπίστηκαν με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 18ης Ιούλη 2015 (Α΄ 84), όπως ισχύει:

 • Επιτρέπονται πλέον από 1η Οκτώβρη χωρίς περιορισμό οι κάθε μορφής αναλήψεις μετρητών από τα ιδρύματα στην Ελλάδα.
 • Επιτρέπονται από 1η Οκτώβρη οι κάθε μορφής αναλήψεις μετρητών από τα ιδρύματα στο εξωτερικό έως του ποσού των 5.000 ευρώ μηνιαίως.
 • Αυξάνεται με τη δημοσίευση της απόφασης το ποσό μεταφοράς ευρώ ή ξένου νομίσματος στο εξωτερικό από 3.000 ευρώ σε 10.000 ευρώ. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή/και σε ξένο νόμισμα ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό.
 • Διευκολύνονται με τη δημοσίευση της απόφασης και θα διεκπεραιώνονται απευθείας  από το δίκτυο των υποκαταστημάτων  οι συναλλαγές νομικών προσώπων ή επιτηδευματιών προς το εξωτερικό στο πλαίσιο των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων, μέσω της αύξησης του ποσού που μπορούν να στείλουν στο εξωτερικό, από 40.000 ευρώ σε 100.000 ευρώ, για κάθε συναλλαγή ανά πελάτη και ανά ημέρα.
 • Επιτρέπεται η μεταφορά στο εξωτερικό χρηματικών ποσών που αποτελούν κέρδη και μερίσματα προερχόμενα από κεφάλαια εξωτερικού, που επενδύονται στην Ελλάδα μετά τη δημοσίευση της απόφασης, έως ποσοστού 100% του επενδεδυμένου κεφαλαίου για κάθε ημερολογιακό έτος.
ΠΑΜΕ: Στην τρομοκρατία απαντάμε με αλληλεγγύη και μαζικοποίηση του αγώνα ενάντια στη φοροληστεία και τους πλειστηριασμούς.

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καταγγέλλει τον κλιμακούμενο μηχανισμό τρομοκράτησης και καταστολής των αγώνων του λαού που υπερασπίζεται τη ζωή του και το σπίτι του.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επιβεβαιώνει ότι η «έξοδος από τα Μνημόνια» σημαίνει να πετάξει από τα σπίτια τους τον φτωχόκοσμο. Για αυτό και επιδιώκει να προωθήσει τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς λαϊκών νοικοκυριών με κάθε μέσο και ειδικότερα μέσα από μια βιομηχανία διώξεων και εκφοβισμού. Έτσι σέρνει στα δικαστήρια διαδηλωτές που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις ενάντια στους πλειστηριασμούς, ζητά  εξηγήσεις από φορείς για τη συμμετοχή τους σε αντίστοιχες δράσεις και διώκει τον πρόεδρο της ΛΑΕ. Η Κυβέρνηση επιδιώκει με την αστυνομοκρατία, τις συλλήψεις και τις διώξεις να σταματήσει την λαϊκή οργή και αγανάκτηση που μεγαλώνει καθημερινά.

Στην τρομοκρατία απαντάμε με μαζικοποίηση του αγώνα ενάντια στη φοροληστεία και τους πλειστηριασμούς. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας σε όλους τους διωκόμενους.