75 χρόνια από την απελευθέρωση του Άουσβιτς από τον Κόκκινο Στρατό

«Μνημείο» των ιμπεριαλιστικών θηριωδιών:

Με το σύνθημα «ποτέ ξανά» τίμησαν οι αστικές κυβερνήσεις πολλών κρατών τα 75 χρόνια από την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου συγκέντρωσης Άουσβιτς. Ήταν 27 Γενάρη του 1945, όταν ο Κόκκινος Στρατός κατέλαβε το κολαστήριο εκατομμυρίων ανθρώπων και απελευθέρωσε τους εναπομείναντες κρατουμένους. Το «ποτέ ξανά», βέβαια, όταν προέρχεται από τους εκπροσώπους της εξουσίας του κεφαλαίου, τους σύγχρονους σφαγείς λαών και τους σύγχρονους εκπροσώπους της βαρβαρότητας, από εκπροσώπους κρατών που εμπλέκονται ενεργά στους δολοφονικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ευθύνονται για τα σημερινά κολαστήρια εκατομμυρίων ανθρώπων, δεν είναι – στην καλύτερη περίπτωση – παρά μια υποκριτική, κενή περιεχομένου «ευχή».

* * *

Όλοι αυτοί οι επικεφαλής κρατών, αστοί πολιτικοί παρουσίασαν το Άουσβιτς – και τον ναζισμό συνολικά – σαν μια «παρέκκλιση» στην ιστορία των αστικών δημοκρατιών και του καπιταλισμού, σαν έναν «παραλογισμό της ανθρωπότητας». Ο Έλληνας πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης – που βρέθηκε στις εκδηλώσεις στην Πολωνία – σημείωσε ότι «το μίσος, οι διακρίσεις, η μισαλλοδοξία δεν έχουν θέση στη δημοκρατία μας». Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και η «Αυγή» με πρωτοσέλιδο τίτλο «Το Άουσβιτς δεν έπεσε από τον ουρανό» μιλούν για την «πιο μαύρη σελίδα στην Ιστορία της ανθρωπότητας», για την «ακροδεξιά και τους υμνητές των ναζί», που απειλούν να οδηγήσουν «την παγκόσμια κοινότητα σε καταστροφικά μονοπάτια». Για τον Αλ. Τσίπρα, το περιεχόμενο του «αντιφασιστικού αγώνα» είναι να σταθούμε «απέναντι στον ρατσισμό, στον αντισημιτισμό και το μίσος», απέναντι στις «διακρίσεις».

* * *

Η ακροδεξιά, ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία… Πόσο βολικά είναι όλα αυτά τα προφανή, προκειμένου να συσκοτίσουν την ίδια τη φύση του ναζισμού – φασισμού, αλλά και τις αιτίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος – σημειωτέον – ξεκίνησε με το Άουσβιτς, αλλά ολοκληρώθηκε με τις ατομικές βόμβες των «δημοκρατικών» ΗΠΑ σε Χιροσίμα – Ναγκασάκι, εξοντώνοντας εκατοντάδες χιλιάδες αμάχους. Οι εδώ και δεκαετίες προσπάθειες των αστικών κυβερνήσεων να αποσυνδεθεί πλήρως ο ναζισμός από τον καπιταλισμό, ως η πιο ακραία, απάνθρωπη και βάρβαρη εκδοχή του, έχουν ενταθεί. Με αποκορύφωμα την απαράδεκτη συσχέτιση ή και ταύτισή του με τον κομμουνισμό ως τα δύο «άκρα» από τα οποία «κινδυνεύουν» τα «δημοκρατικά πολιτεύματα». Μόνο που με το ένα …από τα δυο άκρα τις αστικές κυβερνήσεις τις συνδέουν πολλά. Και ανά την Ιστορία σε Ευρώπη, ΗΠΑ και αλλού, ο κομμουνισμός ήταν πάντα το «άκρο» που ετίθετο εκτός νόμου, οι κομμουνιστές εκτελούνταν, φυλακίζονταν, εξορίζονταν, ενώ εθνικιστικές – ναζιστικές ομάδες αξιοποιούνταν (και αξιοποιούνται) από τα καπιταλιστικά κράτη στην καταστολή του εργατικού κινήματος, νεοφασιστικά κόμματα συμμετέχουν ακόμη και σε κυβερνήσεις.

* * *

Ο ναζισμός – φασισμός και τα στρατόπεδα εξόντωσης, όπως το Άουσβιτς, είναι πράγματι το αποκορύφωμα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Είναι η πιο στυγνή και απάνθρωπη μορφή εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, με τα στρατόπεδα εργασίας που λειτουργούσαν στο Άουσβιτς και αλλού. Είναι ο λυσσαλέος ανταγωνισμός των παγκόσμιων μονοπωλιακών ομίλων για ενεργειακούς, εμπορικούς δρόμους και αγορές και η καπιταλιστική κρίση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίων που οδήγησαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όπως και η κοινή επιδίωξη όλων των αστικών κυβερνήσεων (δημοκρατικών, εθνικιστικών, «αριστερών») να σβήσουν από το χάρτη το πρώτο σοσιαλιστικό κράτος, τη Σοβιετική Ένωση. Αυτές οι αστικές κυβερνήσεις καταδίωκαν στις χώρες τους τους κομμουνιστές, οι οποίοι επίσης εστάλησαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, για να μην αναφερθούμε στο ρόλο ή την απραξία πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στην παράδοση Εβραίων στους ναζί.

Αλήθεια, γιατί δεν αναφέρουν πουθενά στα αφιερώματά τους πως μεγάλες καπιταλιστικές επιχειρήσεις που και σήμερα τα ονόματά τους φιγουράρουν στα «πρώτα» του γερμανικού κεφαλαίου αξιοποίησαν μαζικά ως δούλους, ως τσάμπα εργατικό δυναμικό τους έγκλειστους των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης;

* * *

Τόσο στη Γερμανία όσο και στην Ιταλία και στην Ισπανία, επιχειρηματικοί κολοσσοί προώθησαν και χρηματοδότησαν τις ναζιστικές – φασιστικές πολιτικές δυνάμεις. Είναι πασίγνωστο πως γερμανικά, αμερικανικά και ευρωπαϊκά μονοπώλια χρηματοδοτούσαν το Εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα του Χίτλερ, ενώ η λεγόμενη Δημοκρατία της Βαϊμάρης οδήγησε στη «νόμιμη» ανάληψη της εξουσίας από τους ναζί, που κέρδισαν τις εκλογές τον Μάρτη του 1933. Με το Σύνταγμα της Βαϊμάρης ανέβασαν τον Χίτλερ στην εξουσία οι καπιταλιστές, με την τεράστια βοήθεια της σοσιαλδημοκρατίας.

Η θηριωδία του Άουσβιτς είναι το μνημείο των ιμπεριαλιστικών θηριωδιών, που συνεχίζονται μέχρι σήμερα σε πολλά μέρη του κόσμου με εκατομμύρια θύματα. Το «ποτέ ξανά», που καλούνται να πουν σήμερα οι λαοί και με αφορμή την επέτειο για το Άουσβιτς, συνδέεται με την πάλη κατά της εκμετάλλευσης, των ιμπεριαλιστικών πολέμων και της οπισθοδρόμησης. Ο σύγχρονος αντιφασιστικός αγώνας είναι επομένως αγώνας ενάντια στον καπιταλισμό, το σύστημα που γεννά και θρέφει το φασισμό.

Ε. Μ.

Γκάφα από το «Der Spiegel»

«Συγγνώμη» ζήτησε το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» για ανάρτησή του στο «Twitter» όπου, ανάμεσα σε άλλα, αναφερόταν πως το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς απελευθερώθηκε …από τον αμερικανικό στρατό, ενώ είναι γνωστό ότι απελευθερώθηκε από τον σοβιετικό Κόκκινο Στρατό.

«Κάναμε αυτό το εξαιρετικά ντροπιαστικό λάθος την Πέμπτη το βράδυ (…) για το οποίο μπορούμε μόνο να ζητήσουμε συγγνώμη. Το διορθώσαμε την Παρασκευή το πρωί (σ.σ. αναρτώντας ότι απελευθερώθηκε από τον Κόκκινο Στρατό). Εκλαμβάνουμε την κυκλοφορία της λάθος ανάρτησης την Πέμπτη ως δίκαιη τιμωρία», ανέφερε το «Der Spiegel».

  • Από τον “Ριζοσπάστη” της Τετάρτης 29/1/2020

ΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ:

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, σχετικά με την εκδήλωση στο Ευρωκοινοβούλιο για το «Ολοκαύτωμα και την απελευθέρωση του Άουσβιτς» έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η μνήμη του Ολοκαυτώματος, ενός από τα πιο φρικιαστικά εγκλήματα του ναζισμού, αποτελεί αιώνια τιμή στα θύματά του, όλων όσοι μαζί με τους Εβραίους υπέφεραν στα ναζιστικά κρεματόρια: των χιλιάδων κομμουνιστών, αντιφασιστών αγωνιστών, που πολέμησαν τον ναζισμό στην κατεχόμενη Ευρώπη και στην ίδια τη Γερμανία, όπως ο δολοφονημένος από τους ναζί ηρωικός Γραμματέας του Γερμανικού ΚΚ, Έρνστ Τέλμαν. Το ναζιστικό κολαστήριο Άουσβιτς συνιστά υπενθύμιση της εγκληματικής φύσης του φασισμού, της βαρβαρότητας του καπιταλιστικού συστήματος που τον γεννά, όπως ακριβώς οι γερμανικοί, ευρωπαϊκοί κι αμερικανικοί επιχειρηματικοί όμιλοι χρηματοδότησαν τον Χίτλερ.

Οι διακηρύξεις της ΕΕ, του Ευρωκοινοβουλίου και των κυβερνήσεών της που φέτος “θυμήθηκαν” το Άουσβιτς είναι υποκριτικές και δεν πείθουν. Με αυτές επιδιώκουν από άλλο δρόμο τον πάγιο στόχο τους να διαγράψουν την 9η Μάη ως μέρα της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, που καρφώθηκε η κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο στην καρδιά του ναζιστικού τέρατος στο Ράιχσταγκ, και να τη μετατρέψουν σε “μέρα της ΕΕ”. Ματαιοπονούν…

Στόχος τους είναι το αναποδογύρισμα της ιστορικής αλήθειας για την ανεκτίμητη συμβολή των κομμουνιστών στην πάλη κατά του φασισμού, τον καθοριστικό ρόλο της Σοβιετικής Ένωσης και του θρυλικού Κόκκινου Στρατού. Με αντικομμουνισμό, παραχάραξη της Ιστορίας, αθώωση του φασισμού, επιχειρούν να ξεπλύνουν την εγκληματική φύση του, να διαιωνίσουν το εκμεταλλευτικό σύστημα. Σε αυτήν την κατεύθυνση στρώνουν το έδαφος με διώξεις κομμουνιστών, ρατσισμό, φασιστική βία, άνοδο ακροδεξιών και φασιστικών δυνάμεων.

Το Άουσβιτς αποτελεί σήμερα άσβεστη μαρτυρία που εκθέτει και χρεοκοπεί το πρόσφατο ανιστόρητο αντικομμουνιστικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου. Την επιχείρηση της ΕΕ και των κυβερνήσεών της να εξισώσουν τους κομμουνιστές, την ΕΣΣΔ, με την καθοριστική συμβολή των οποίων απελευθερώθηκε όλη η Ευρώπη, το Άουσβιτς και οι κρατούμενοί του ….με τους ναζί που τους έστελναν στους φούρνους!

Η δε συζήτηση για τον αντισημιτισμό που συνοδεύει τις διακηρύξεις της ΕΕ δεν πρέπει να γίνει άλλοθι για το ξέπλυμα της εγκληματικής πολιτικής του κράτους του Ισραήλ που αιματοκυλά εδώ και δεκαετίες τον Παλαιστινιακό λαό, τους λαούς της Μέσης Ανατολής, με ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και αλλαγές συνόρων σαν αυτές που εξαγγέλθηκαν και με το νέο ιμπεριαλιστικό σχέδιο από Τραμπ – Νετανιάχου σε βάρος των Παλαιστινίων. Δεν πρέπει να αθωώσει τη συνεχιζόμενη αναβάθμιση της οικονομικής, πολιτικής και στρατιωτικής συνεργασίας των ελληνικών κυβερνήσεων με το Ισραήλ που απογείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ και συνεχίζει η ΝΔ.

Σήμερα, τιμή στα θύματα του Άουσβιτς είναι η ενίσχυση της πάλης ενάντια σε όλους τους παράγοντες που οδήγησαν στη ναζιστική θηριωδία, οι οποίοι δρουν και σήμερα, η καταδίκη της εγκληματικής ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Προϋπόθεση της αμετάκλητης ήττας του φασισμού είναι η ανατροπή του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος που τον γεννάει και τον τρέφει. Να γίνουν οι λαοί σε κάθε χώρα ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγουν, με κοινωνική συμμαχία για την εργατική εξουσία κι αποδέσμευση από την ΕΕ και κάθε ιμπεριαλιστικό οργανισμό».