46 χρόνια από τη λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου, το Νοέμβρη του 1973 – ΠΑΜΕ: Τιμάμε το Πολυτεχνείο στο δρόμο του αγώνα

Συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις:

Με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία θα κορυφωθεί στην Αθήνα, το απόγευμα της Κυριακής 17 Νοέμβρη, ο γιορτασμός για την 46η επέτειο του Πολυτεχνείου.

Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, ο ΣΦΕΑ και η ΕΔΥΕΘ, από κοινού με εργατικά σωματεία και φοιτητικούς συλλόγους, καλούν σε συμμετοχή στον αγωνιστικό γιορτασμό του Πολυτεχνείου την Κυριακή και στην κατάθεση στεφάνων στο μνημείο. Η πορεία θα ξεκινήσει στις 5 μ.μ. από την Πολυτεχνική Σχολή του ΑΠΘ, με κατεύθυνση το αμερικάνικο προξενείο.

Κατάθεση στεφανιών στο Πολυτεχνείο από το ΠΑΜΕ

Κατάθεση στεφανιών στο Πολυτεχνείο θα γίνει τo Σάββατο 16 Νοέμβρη από το ΠΑΜΕ με τόπο συνάντησης το Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος) στις 11:30 το πρωί. 

Στο δελτίο Τύπου το ΠΑΜΕ, αναφέρει: «Καλούμε τα Εργατικά Κέντρα, τις ομοσπονδίες, τα συνδικάτα, τους εργαζόμενους, τους συλλόγους των αυτοαπασχολούμενων, των γυναικών, της νεολαίας της Αττικής να πάρουν μαζικά μέρος».

Κάλεσμα απευθύνει και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ).

Σε ανακοίνωσή του για το Πολυτεχνείο, το ΠΑΜΕ αναφέρει τα εξής:

«Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, τα ταξικά συνδικάτα της Ελλάδας, χαιρετίζουμε και τιμούμε την 46η επέτειο από τη λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου, το Νοέμβρη του 1973.

Καθημερινά στους κλάδους και στους τόπους δουλειάς, με σταθερή αγωνιστική δράση, δίνουμε συνέχεια και προοπτική στις αγωνιστικές παραδόσεις και παρακαταθήκες, του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας. Ο αταλάντευτος και διαρκής αγώνα ενάντια στη φασιστική, αμερικανοΝΑΤΟική δικτατορία, η αλύγιστη στάση των αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα στις φυλακές, στα βασανιστήρια και στις εξορίες, αποτελούν οδηγό και εμπνέουν τα σημερινά αγωνιστικά βήματα μας.

Τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για την εργατική τάξη της χώρας μας, και τη νεολαία που μετά την κρίση, βλέπει και στην περίοδο της ανάπτυξης να συνεχίζει η πολιτική των κυβερνήσεων που συνθλίβει κατακτήσεις και δικαιώματα.

Ταυτόχρονα κυβερνήσεις και φιλοΝΑΤΟικά κόμματα προκαλούν τον ελληνικό λαό, παρουσιάζοντας τη λυκοσυμμαχία του ΝΑΤΟ ως “παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας”. Τα ψέματα τους αποκαλύπτονται όταν η νέα κυβέρνηση της ΝΔ, προσπαθώντας να ανταγωνιστεί την παρακαταθήκη του “διαβολικά καλού” ΣΥΡΙΖΑ, έφτασε στο σημείο να μιλά με περηφάνια για το αίμα των ελλήνων φαντάρων που θα χυθεί στις νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που σχεδιάζουν ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Ενώ τον Οκτώβρη υπέγραψε με τις ΗΠΑ Συμφωνία για τις βάσεις, που κάνουν την Ελλάδα πυριτιδαποθήκη, ακόμη και πυρηνικών!

Από τη μια δολοφονούν τους λαούς της Συρίας, της Παλαιστίνης, του Αφγανιστάν, από την άλλη καλλιεργούν το ρατσισμό και την ξενοφοβία, απέναντι στους πρόσφυγες που οι ίδιοι ξερίζωσαν από τα σπίτια τους.

Με μαζική συμμετοχή στα συλλαλητήρια και στον ταξικό, αγωνιστικό, αντιιμπεριαλιστικό εορτασμό της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου δίνουμε απάντηση στο δόγμα “Νόμος και Τάξη”, στον εντεινόμενο αυταρχισμό και την καταστολή, καθώς και στην κατάργηση του ασύλου. Δίνουμε απάντηση σε κυβερνήσεις και βιομηχάνους που θέλουν τα συνδικάτα στο γύψο και τα Πανεπιστήμια Ανώνυμες Εταιρείες.

Τιμούμε τους νεκρούς της τάξης μας. Οργανώνουμε νέους αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του. Ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις των ΗΠΑ – ΝΑΤΟ και ΕΕ. Απαντάμε στους υμνητές της χούντας, στους θρασύδειλους φασίστες-δολοφόνους της Χρυσής Αυγής.

Απέναντι στα αιματοβαμmένα σχέδια των ιμπεριαλιστών, απέναντι στην πολιτική που δολοφονεί τα όνειρα και το μέλλον της νέας γενιάς, για τα κέρδη των λίγων διεκδικούμε και αγωνιζόμαστε για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των εργατών και της νεολαίας σε μόρφωση, δουλειά, ζωή.

Ανοίγουμε το δρόμο για να γίνουν πράξη τα συνθήματα και οι διεκδικήσεις των αγωνιστών της αντιδικτατορικής πάλης και του Πολυτεχνείου του ’73».

Καλέσματα φορέων για τον αγωνιστικό εορτασμό:

Μαζικοί φορείς, οργανώσεις και συσπειρώσεις καλούν στον αγωνιστικό εορτασμό του Πολυτεχνείου, επισημαίνοντας με τα καλέσματα και τις ανακοινώσεις τους την επικαιρότητα των διδαγμάτων του.

Η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών καλεί κάθε σύλλογο, παράλληλα με το αγωνιστικό σχέδιο δράσης ενάντια στο νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ, να οργανώσει τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, να συμμετάσχει στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στις 17 Νοέμβρη.

«Η ιστορία των αγώνων των φοιτητών και του λαού μας, η εξέγερση του Πολυτεχνείου μάς δίνει πολύτιμα εφόδια για να κάνουμε τον αγώνα που ήδη δίνουμε πιο αποτελεσματικό», επισημαίνει το ΜΑΣ, τονίζοντας ότι η εξέγερση του Πολυτεχνείου διδάσκει:

«…Κανένας αντίπαλος, όσο ισχυρός και αν φαίνεται, δεν είναι ανίκητος!

…Ο αγώνας μας για μόρφωση, πτυχία, σπουδές με δικαιώματα γίνεται πιο δυνατός όταν συμπορευόμαστε με το εργατικό κίνημα, τα σωματεία, τον λαό.

…Η ειρήνη, η ασφάλεια, η φιλία των λαών ήταν και είναι οι αξίες των φοιτητών. Κάνουμε και δική μας υπόθεση την πάλη ενάντια στους άδικους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που σκοτώνουν και ξεριζώνουν λαούς.

…Η ανοχή απέναντι σε οποιαδήποτε κυβέρνηση, στους στημένους διαλόγους που ετοιμάζει για να ρίξει στάχτη στα μάτια του αγωνιζόμενου λαού και νεολαίας, είναι εμπόδιο στην ανάπτυξη των αγώνων μας. Ο λαός και οι φοιτητές δεν διαπραγματεύτηκαν τη μετεξέλιξη της χούντας, δεν έδωσαν ανοχή σε καμία μορφή του σάπιου συστήματος.

…Οι φοιτητές αντιμετώπισαν με σθένος την προσπάθεια της δικτατορίας να παρέμβει στη λειτουργία των φοιτητικών συλλόγων. Έφτιαξαν τη δική τους Αντι-ΕΦΕΕ, κόντρα στην ΕΦΕΕ όπου η χούντα είχε βάλει τους εκπροσώπους της για να ελέγχει το φοιτητικό κίνημα. Σήμερα, που ο εκφυλισμός, η διάλυση στους φοιτητικούς συλλόγους επικρατεί ως αποτέλεσμα της δράσης κυβερνητικών παρατάξεων που έχουν την πλειοψηφία στα Διοικητικά Συμβούλια, είναι αναγκαίο οι φοιτητές να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους για να ζωντανέψουν σε αγωνιστική κατεύθυνση τους συλλόγους τους. Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι η δράση του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών».

Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 – 1974 καλεί «τους εργαζόμενους και τη νεολαία να δώσουν, με το μαζικό και αγωνιστικό τους “παρών”, συνολική απάντηση στην ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική, στη λιτότητα, στον αυταρχισμό, στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων, στα εμπόδια άσκησης των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, στη θωράκιση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, στα νέα εμπόδια που ορθώνονται στη μόρφωση των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων, στην παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου και την καταστολή των φοιτητικών, λαϊκών αγώνων. Να εκφράσουν την αλληλεγγύη στους χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που εγκαταλείπουν τις χώρες τους λόγω των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί εκεί, από τις πολύχρονες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Να συμβάλουν στο να ορθωθεί ένα τείχος αντίστασης ενάντια στη νέα ελληνοαμερικανική Συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση της ΝΔ, στο πλαίσιο του “Στρατηγικού Διαλόγου” με τις ΗΠΑ, πατώντας στο έδαφος που έστρωσε η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας καλεί τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου: «Να μην επιτρέψουμε να θυσιαστούν τα παιδιά μας στο βωμό των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων. Με τη συμμετοχή μας στον αντιιμπεριαλιστικό αγωνιστικό εορτασμό να δώσουμε μαχητική απάντηση στον εντεινόμενο αυταρχισμό και την καταστολή της κυβέρνησης της ΝΔ που κατάργησε το ακαδημαϊκό άσυλο. Δεν θα τους αφήσουμε να μας βάλουν στο γύψο».

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΑ) καλώντας στον αντιιμπεριαλιστικό εορτασμό επισημαίνει: «Επικίνδυνη παραμένει η κατάσταση και στη διεθνή σκηνή. Χώρες ισοπεδώνονται ή διαμελίζονται από τους ιμπεριαλιστές στο όνομα του ελέγχου των πλουτοπαραγωγικών τους πηγών. Λαοί μετατρέπονται σε πρόσφυγες και μετανάστες που αναζητούν μια ελπίδα για το αύριο σε χώρες όπου είναι ανεπιθύμητοι και αποδιωγμένοι από ακραίες μορφές φασιστικής συμπεριφοράς από κυβερνήσεις που έχουν άμεση εμπλοκή στο έγκλημα, αλλά και φασιστικών ομάδων. Και η κατάσταση ολοένα χειροτερεύει εξαιτίας των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών», τονίζει επισημαίνοντας τις ευθύνες των ελληνικών κυβερνήσεων που μας εμπλέκουν σε αυτούς.

Η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα (ΚΕΘΑ), αφού μιλάει για τις ευθύνες των κυβερνήσεων για τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, επισημαίνει ότι «αρκετοί είναι αυτοί που θα “τιμήσουν” τον ξεσηκωμό θάβοντας όμως το αντιιμπεριαλιστικό – ανατρεπτικό του περιεχόμενο με στόχο να μένει στη λαϊκή μνήμη σαν απονεκρωμένο γεγονός. Άλλοι πάλι έχουν διαχρονικά ως βασική τους επιδίωξη να μην πραγματοποιούνται καθόλου εκδηλώσεις. Δεν θα τους κάνουμε το χατίρι. Μαζί με χιλιάδες άλλους θα τιμήσουμε και φέτος οι απόστρατοι τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου και πάνω από όλα τα μηνύματά του. Σήμερα η καλύτερη τιμή στον αντιδικτατορικό αγώνα του λαού μας είναι να συμβάλουμε αποφασιστικά ώστε να γίνουν πράξη τα συνθήματα των αγωνιστών της αντιδικτατορικής πάλης και του Πολυτεχνείου του ’73, “ΕΞΩ ΑΙ ΗΠΑ”, “ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ”».

Η Κίνηση Απόστρατων Αστυνομικών καλεί τους αστυνομικούς να διδάσκονται από τα μηνύματα του Πολυτεχνείου, τονίζοντας ότι «η χούντα ήταν ένα φασιστικό καθεστώς που στήριξε την επιβίωσή του στις δολοφονίες, στις φυλακίσεις, στους βασανισμούς, στις εξορίες. Δημιούργησε οικονομικά σκάνδαλα, ξεπούλησε τον πλούτο της χώρας και οδήγησε στην καταστροφή και διχοτόμηση της Κύπρου. Ούτε βέβαια πρέπει να ξεχνούν ότι αυτή ετοιμάστηκε και επιβλήθηκε σε μια εποχή που ο αντικομμουνισμός, το φακέλωμα και οι διώξεις του λαού ήταν στην ημερήσια διάταξη του επίσημου κράτους. Η εποχή της χούντας ήταν περίοδος ντροπής και όχι αυτή που επιχειρούν να μας παρουσιάσουν οι υμνητές της, χουντικοί και χρυσαυγίτες, που αρνούνται ακόμη και τους νεκρούς της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Τιμάμε ιδιαίτερα τους αντιχουντικούς αγωνιστές των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Πρέπει να είναι πρότυπα για τους σημερινούς αστυνομικούς που η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ενάντια στο λαϊκό κίνημα, με ένταση της καταστολής».