45 ΧΡΟΝΙΑ από τον ΞΕΣΗΚΩΜΟ του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ : Το Σάββατο 17 Νοέμβρη η διαδήλωση ΚΚΕ – ΚΝΕ στην αμερικάνικη πρεσβεία

Με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην αμερικάνικη πρεσβεία το Σάββατο 17 Νοέμβρη θα κορυφωθούν οι εορτασμοί για τα 45 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου στην Αθήνα.

Η επέτειος αυτή και η διαδήλωση του Σαββάτου αποκτούν από τις ίδιες τις εξελίξεις περιεχόμενο πιο επίκαιρο από ποτέ, ενάντια στη βαθιά εμπλοκή της Ελλάδας με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Με τη μαζική τους συμμετοχή στην κινητοποίηση, λαός και νεολαία θα στείλουν μήνυμα εναντίωσης της μετατροπής της χώρας μας σε απέραντο πολεμικό ορμητήριο, που την καθιστά «μαγνήτη» επιθέσεων στο φόντο των πολύ οξυμένων ανταγωνισμών.

Στεφάνια στο Πολυτεχνείο κατέθεσαν αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ (VIDEO – ΦΩΤΟ)

Στεφάνια στο Πολυτεχνείο κατέθεσαν ΠΑΜΕ, ΠΣΟ, ΠΑΣΕΒΕ, ΟΓΕ, ΜΑΣ και άλλοι φορείς (VIDEO – ΦΩΤΟ)

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Οι προσυγκεντρώσεις της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και των αντίστοιχων Οργανώσεων της ΚΝΕ για την αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία έχουν οριστεί για τις 5 μ.μ. στα εξής σημεία του κέντρου της Αθήνας:

– Σταδίου και Γεωργίου Σταύρου: Οι Οργανώσεις Βιομηχανίας, Κατασκευών, Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών, Χρηματοπιστωτικού, Επισιτισμού – Τουρισμού, Εμπορίου – Υπηρεσιών, Υγείας, Εκπαιδευτικών, ΟΤΑ – Δημόσιας Διοίκησης, ΕΒΕ, Καλλιτεχνών, Δικηγόρων και ΜΜΕ.

– Σταδίου και Σανταρόζα: Οι Οργανώσεις των ΑΕΙ – ΤΕΙ.

– Χαυτεία: Οι Οργανώσεις Δυτικών, Α’ Αθήνας – Γαλατσίου, Ανατολικών, Νοτίων, Θριασίου – Μεγαρίδας, Μεσογείων – Λαυρεωτικής, Πειραιά και Βορείων.

Δείτε εδώ τις κινητοποιήσεις στην υπόλοιπη χώρα

ΚΚΕ: Ανακοίνωση για τα 45 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου

Σε ανακοίνωσή του για τα 45 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Συμπληρώνονται 45 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, που αποτέλεσε το αποκορύφωμα της αντιδικτατορικής πάλης του λαού και της νεολαίας κατά της χούντας των συνταγματαρχών της 21ης Απριλίου του 1967.

Το ΚΚΕ αποτίει φόρο τιμής σε όλους όσοι αγωνίστηκαν κατά της στρατιωτικής δικτατορίας, δοκιμάστηκαν στη φρίκη των βασανιστηρίων, της εξορίας, των φυλακίσεων, των διώξεων και των στρατοδικείων, στους νέους και τις νέες της Αντι-ΕΦΕΕ. Το ΚΚΕ είναι περήφανο για τα μέλη και τα στελέχη του Κόμματος και της ΚΝΕ που πρωτοστάτησαν στον αγωνιστικό λαϊκό ξεσηκωμό, έδρασαν γενικά στις σκληρές συνθήκες της παρανομίας και των διώξεων της χούντας. Η ανασυγκρότηση των Κομματικών Οργανώσεών του και η ίδρυση της Κομμουνιστικής Νεολαίας Ελλάδας, το 1968, αποτέλεσαν παράγοντες που συνέβαλαν καθοριστικά στην αντιδικτατορική πάλη, καθώς και ενάντια στη διαλυτική δράση του οπορτουνισμού.

Η επιβολή της στρατιωτικής δικτατορίας, το 1967, αποδεικνύει το χαρακτήρα της αστικής εξουσίας ως δικτατορίας του κεφαλαίου, που παίρνει διάφορες μορφές για την εξυπηρέτηση των κερδών και των συμφερόντων του. Η δικτατορία, καθ’ όλη την επταετία ’67-’74, υπηρέτησε “διά πυρός και σιδήρου” τα συμφέροντα της αστικής τάξης σε βάρος του λαού. Υλοποίησε τους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, με αποκορύφωμα το πραξικόπημα στην Κύπρο, που οδήγησε στην τουρκική εισβολή και κατοχή.

Αναδεικνύει, ακόμα, ότι ο αντικομμουνισμός, που ήταν επίσημη ιδεολογία της χούντας, αποτελεί πάντα τον προπομπό συνολικότερης επίθεσης κατά των εργαζομένων και του λαού. Η χούντα χτύπησε με μανία, με το ρόπαλο και με το χαφιέ, τα εργατικά, λαϊκά, δημοκρατικά δικαιώματα του λαού και της νεολαίας. Υπήρξε ένα διεφθαρμένο καθεστώς, που βασάνισε, εξόρισε, δολοφόνησε τους κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές, ως “σιδερένια φτέρνα” του κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ σημειώνει ότι στις πύλες του Πολυτεχνείου δέσποζαν τα συνθήματα “Έξω οι ΗΠΑ”, “Έξω το ΝΑΤΟ”, στους οποίους σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ανοίγει τις πύλες και τα παράθυρα, μετατρέποντας την Ελλάδα σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση. Η κυβέρνηση, με την ουσιαστική συμφωνία και στήριξη και των άλλων αστικών κομμάτων, στο όνομα της λεγόμενης γεωπολιτικής αναβάθμισης, βαθαίνει την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς μεταξύ ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ και Ρωσίας, Κίνας, άλλων δυνάμεων, με επίκεντρο τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαδρόμων στρατηγικής σημασίας. Ανταγωνισμοί που εκδηλώνονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα στην περιοχή μας και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατ. Μεσογείου και της Μ. Ανατολής, με τεράστιους κινδύνους για όλους τους λαούς της περιοχής, ενώ ήδη έχουν χυθεί ποταμοί αίματος στη Συρία, στην Υεμένη και αλλού, που συνοδεύονται με στρατιές προσφύγων.

Γι’ αυτούς τους λόγους ο φετινός εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία. Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τα φτωχά – λαϊκά στρώματα να τιμήσουν τον ηρωικό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου και τους νεκρούς της πάλης ενάντια στη δικτατορία, με τη μαζική, αγωνιστική συμμετοχή στις εκδηλώσεις του τριήμερου εορτασμού και στην αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

Να διαδηλώσουν ενάντια στα κάθε λογής καλέσματα για “εθνική ενότητα” και “υπομονή” στο όνομα της “εξόδου της χώρας από τα μνημόνια” και τον κυβερνητικό εμπαιγμό της “δίκαιης ανάπτυξης”, πάνω στα συντρίμμια των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων, βάζοντας στο επίκεντρο τη διεκδίκηση των δικών τους αναγκών.

Να απομονώσουν τους σύγχρονους υμνητές της χούντας, τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής και όσους χύνουν το δηλητήριο του ρατσισμού, του εθνικισμού, του φασισμού, του αντικομμουνισμού.

Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου, όλη η αντιδικτατορική πάλη του λαού και της νεολαίας, τα συνθήματα και οι διεκδικήσεις του εργατικού κινήματος δεν βρήκαν τη δικαίωσή τους με τη μετάβαση από τη στρατιωτική δικτατορία στην αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, τον Ιούλη του 1974. Η περίοδος της μεταπολίτευσης, της λεγόμενης καλύτερης δημοκρατίας στην Ελλάδα, δεν έδωσε ουσιαστική και οριστική λύση στα εργατικά – λαϊκά προβλήματα, παρά τις κατακτήσεις των εργαζομένων, που επιτεύχθηκαν σε προηγούμενες συνθήκες όπου ο συσχετισμός δύναμης και η ύπαρξη του σοσιαλιστικού συστήματος βοηθούσαν σε μια τέτοια κατεύθυνση.

Αποδεικνύεται ότι οι όποιες κατακτήσεις και παραχωρήσεις στον καπιταλισμό είναι προσωρινές. Οι κρίσεις, η ανεργία, η φτώχεια, ο αυταρχισμός, οι πόλεμοι θα υπάρχουν όσο η εξουσία βρίσκεται στα χέρια των καπιταλιστών, όσο η Ελλάδα είναι δέσμια των ιμπεριαλιστικών οργανισμών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Όσες κυβερνήσεις επέλεξαν να διαχειριστούν το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα και τους νόμους του, αναπόφευκτα ακολούθησαν αντιλαϊκές πολιτικές. Η “επόμενη μέρα” για το λαό, με πραγματική διέξοδο προς όφελός του, μπορεί να ξημερώσει με τη διαμόρφωση μιας νικηφόρας κοινωνικής συμμαχίας που θα παλεύει ενάντια στα μονοπώλια, στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, στο ίδιο το βάρβαρο και ξεπερασμένο καπιταλιστικό σύστημα, με στόχο την εργατική εξουσία, το σοσιαλισμό. Αυτός ο αγώνας μπορεί να αποκρούει αντιλαϊκά μέτρα, να αποσπά κατακτήσεις, να αντιπαλεύει το φασισμό, να υπερασπίζεται δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες για το λαό».

 

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ:
Επίκαιρα τα συνθήματα του Πολυτεχνείου ενάντια σε ΗΠΑ – ΝΑΤΟ

Το μήνυμα της συνέχισης του αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό, για τα σύγχρονα δικαιώματα της νεολαίας και του λαού, ενάντια στο σύστημα της εκμετάλλευσης, για μιαν άλλη κοινωνία, με την εργατική τάξη στην εξουσία, έστειλε η εκδήλωση που διοργάνωσε χτες το απόγευμα η Οργάνωση Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ, τιμώντας την επέτειο του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου, που φέτος συμπίπτει με τα 100χρονα του ΚΚΕ και τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΚΝΕ.

Μιλώντας σε ένα νεανικό ακροατήριο που είχε γεμίσει το αμφιθέατρο 10 της Νομικής, όπου έγινε η εκδήλωση, ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου, στο ρόλο του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στον αντιδικτατορικό αγώνα, στην ίδρυση και δράση της ΚΝΕ, στα διδάγματα που προκύπτουν για το σήμερα. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Ο Μ. Μαΐλης ανέδειξε την επικαιρότητα των συνθημάτων του Πολυτεχνείου το 1973, σημειώνοντας ότι σήμερα, «σε πρώτη γραμμή βρίσκονται τα αιτήματα της εξόδου από το ΝΑΤΟ, μαζί με την απομάκρυνση των αμερικανικών και ΝΑΤΟικών βάσεων από την Ελλάδα, βεβαίως και με τα προβλήματα διαβίωσης της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων».

Τόνισε ακόμη πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ «σημαιοφόρος του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ και χωμένη ως το λαιμό στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, παλεύει, όπως λέει, για την ειρήνη και για την αναβάθμιση της Ελλάδας. Δηλαδή σερβίρει στο λαό το ίδιο παραμύθι που τα αστικά κόμματα λένε εδώ και δεκαετίες, κρύβοντας ότι η αναβάθμιση, που επιχειρεί, δεν αφορά το συμφέρον του λαού, αφορά αποκλειστικά και μόνο το καπιταλιστικό συμφέρον (…) Η Ιστορία έχει αποδείξει ότι είναι απάτη πως έτσι προστατεύεται η Ελλάδα από γείτονες που επιβουλεύονται την εδαφική ακεραιότητα, τη στιγμή που ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν αναγνωρίζουν ούτε σύνορα στο Αιγαίο».

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό αφιέρωμα στον αντιδικτατορικό αγώνα από συγκρότημα της ΚΝΕ που ερμήνευσε μεταξύ άλλων και ανέκδοτα τραγούδια της ΚΝΕ.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ:
Χαιρετίζει και τιμά την 45η επέτειο της λαϊκής εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Το ΠΑΜΕ, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα της χώρας μας που καθημερινά στους κλάδους και στους τόπους δουλειάς, με τη σταθερή αγωνιστική δράση, δίνει συνέχεια και προοπτική στις αγωνιστικές παραδόσεις του εργαζόμενου λαού, χαιρετίζει και τιμά την 45η επέτειο από τη λαϊκή εξέγερση του Πολυτεχνείου, το Νοέμβρη του 1973.

Στην ανακοίνωσή του το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο αναφέρει:

«Οι αγωνιστικές παρακαταθήκες του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας από τον αταλάντευτο και διαρκή αγώνα ενάντια στη φασιστική, αμερικανοΝΑΤΟική δικτατορία, αλλά και η αλύγιστη στάση των αγωνιστών του αντιδικτατορικού αγώνα στις φυλακές, στα βασανιστήρια και τις εξορίες αποτελούν οδηγό και εμπνέουν τα σημερινά αγωνιστικά βήματά μας.

Τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα αποτελούν σημαντική παρακαταθήκη για την εργατική τάξη της χώρας μας, τη νεολαία σε μια περίοδο που ο καπιταλισμός συνεχίζει να συνθλίβει κατακτήσεις και δικαιώματα. Η φετινή επέτειος και η διαδήλωση με προορισμό την αμερικάνικη πρεσβεία, που τον πρέσβη της τον υποδέχονται και τον προσκυνούν κυβέρνηση, οι υπουργοί της, δήμαρχοι κ.ά., αποκτούν από τις ίδιες τις εξελίξεις περιεχόμενο πιο επίκαιρο από ποτέ, ενάντια στη βαθιά εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ “σημαιοφόρος του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ” βρίσκεται χωμένη ως το λαιμό στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Έχει κάθε λόγο να θέλει να σβήσει από τη μνήμη του λαού μας τα βαμμένα με αίμα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα στην πύλη του Πολυτεχνείου. Είναι η κυβέρνηση που έχει μετατρέψει την Ελλάδα σε μία απέραντη βάση του ΝΑΤΟ, που ξεπλένει ως σύγχρονο πλυντήριο καθημερινά το ρόλο του, το ρόλο των αμερικανικών κυβερνήσεων, των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Το ΝΑΤΟ δεν είναι παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας, όπως αναφέρει η κυβέρνηση! Όπου πηγαίνει σπέρνει το θάνατο και την καταστροφή. Είναι η δολοφονική μηχανή των ιμπεριαλιστών, δεν αναγνωρίζει σύνορα και κυριαρχικά δικαιώματα.

Με τη μαζική συμμετοχή στην πορεία και στις εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα οι εργαζόμενοι και η νεολαία θα στείλουν μήνυμα εναντίωσης στη μετατροπή της χώρας μας σε απέραντο πολεμικό ορμητήριο, που την καθιστά “μαγνήτη” επιθέσεων στο φόντο των πολύ οξυμένων ανταγωνισμών.

Σήμερα απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική κεφαλαίου, κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, της ΕΕ, του ΔΝΤ, του ΝΑΤΟ δεν υπάρχει για την εργατική τάξη, τους εργαζόμενους και τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα άλλη επιλογή παρά μόνο ο συνεχής συνεπής ταξικός αγώνας αντίστασης και αντεπίθεσης, η οργάνωση, ο αγώνας με σύνθημα “Οι ανάγκες μας μπροστά και όχι τα κέρδη των λίγων”. Με αυτό το περιεχόμενο πραγματοποιούνται καθημερινά αγωνιστικές πρωτοβουλίες στους κλάδους και σε χώρους δουλειάς, σε αυτόν το δρόμο θα βαδίσουμε για την επιτυχία της πανεργατικής – πανελλαδικής απεργίας στις 28 Νοέμβρη.

Είναι ανάγκη σήμερα να δυναμώσει ο διεκδικητικός αγώνας για αυξήσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στις κοινωνικές παροχές, για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων. Να δυναμώσει συνολικά ο αγώνας που βάζει στο επίκεντρο τις ανάγκες μας, απομονώνοντας τις δυνάμεις εκείνες που σε πολιτικό και συνδικαλιστικό επίπεδο υπονομεύουν τους αγώνες, τις διεκδικήσεις μας, που χτυπούν το δικαίωμα στην απεργία και τη συνδικαλιστική δράση, που φέρνουν ξανά μέσα στα σωματεία το “Συνδικαλιστικό” της Ασφάλειας, ασφαλίτες, όπλα και χωροφύλακες. Να είναι σίγουροι ότι το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ξέρει και έχει τον τρόπο να τους αντιμετωπίσει.

Τα οράματα και τα ιδανικά για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο είναι ο ασφαλής και ο μόνος δρόμος για να μπορέσουμε να οργανώσουμε και να προσανατολίσουμε τους αγώνες μας. Έτσι τιμούμε τους νεκρούς μας και δικαιώνουμε τους αγώνες τους. Έτσι απαντάμε στους σημερινούς υμνητές της χούντας, στους φασίστες – δολοφόνους της Χρυσής Αυγής, στα τσιράκια και τους μπράβους των αφεντικών που δεν θα πρέπει να βρίσκουν μέρος να σταθούν.

Έτσι θα συμβάλουμε αποφασιστικά ώστε να γίνουν πράξη τα συνθήματα των αγωνιστών της αντιδικτατορικής πάλης και του ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΟΥ ’73, “ΕΞΩ ΑΙ ΗΠΑ”, “ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ”, “ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ”».

Φασιστοειδή επιχείρησαν να βεβηλώσουν το Πολυτεχνείο

Δύο άνδρες, 21 και 31 ετών, και μια 45χρονη προσήγαγαν οι αστυνομικές αρχές χτες τα ξημερώματα, την ώρα που τα τρία αυτά άτομα επιχειρούσαν να κρεμάσουν πανό με κέλτικο σταυρό στην κεντρική πύλη του Πολυτεχνείου στην Αθήνα.

Κατά την προσαγωγή βρέθηκαν πάνω τους μια σημαία με κέλτικο σταυρό, το ναζιστικό σύμβολο που χρησιμοποιεί κατ’ επανάληψη η Χρυσή Αυγή, ενώ δεν βρέθηκε το πανό, που εκτιμάται ότι πρόλαβε και το πήρε άτομο που ήταν μαζί τους και διέφυγε. Σημειώνεται ότι ένας από τους προσαχθέντες έχει ακόμα μία προσαγωγή για ρίψη φυλλαδίων της Χρυσής Αυγής το 2014.

Σε σχόλιό του με αφορμή τις προκλητικές ενέργειες φασιστοειδών στο Πολυτεχνείο, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ επισημαίνει:

«Δεν είναι η πρώτη φορά που νοσταλγοί του Παπαδόπουλου και του Χίτλερ προκαλούν ενόψει του εορτασμού του Πολυτεχνείου, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην υπονόμευση του εορτασμού, όπως κάνουν και μια σειρά άλλοι μηχανισμοί. Είναι λογικό. Καλύτερη απάντηση στις προκλήσεις είναι η συμμετοχή χιλιάδων νέων στους αγωνιστικούς εορτασμούς στο χώρο του Πολυτεχνείου και στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία το Σάββατο 17 Νοέμβρη, διαδηλώνοντας για τα σύγχρονα δικαιώματα της νεολαίας, ενάντια στην εμπλοκή στους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ – ΝΑΤΟ – ΕΕ, που έχουν την υπογραφή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ».

Προκλητικός ο χρυσαυγίτης Γ. Λαγός στη Βουλή δύο μέρες πριν την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Νέα πρόκληση από τον χρυσαυγίτη Γιάννη Λαγό στη Βουλή, που -μόλις δύο μέρες πριν την επέτειο της εξέγερσης του ’73- αναπαρήγαγε τους ισχυρισμούς των χουντικών, ότι στο Πολυτεχνείο δεν υπήρξαν νεκροί, προκαλώντας το λαϊκό αίσθημα και εκφράζοντας την απέχθεια της φασιστικής, ναζιστικής χρυσής Αυγής στους αγώνες του λαϊκού κινήματος, ως γνήσιο τσιράκι του κεφαλαίου.

Τα λεγόμενα του Γ. Λαγού προκάλεσαν την αντίδραση βουλευτών που ήταν στην Ολομέλεια αλλά και του προεδρεύοντα του Σώματος, Γιώργου Λαμπρούλη, βουλευτή του ΚΚΕ.

Στην απόπειρα του χρυσαυγίτη να λάβει και πάλι το λόγο, ο αντιπρόεδρος Γιώργος Λαμπρούλης, του έκλεισε το μικρόφωνο, λέγοντας «Παραχαράσσετε την ιστορία… Τι να μας πείτε; Ότι είστε νοσταλγοί της χούντας, όπως ακούστηκε; Ύμνους στη χούντα και το φασισμό δεν δεχόμαστε…», είπε σε αυστηρό ύφος.