ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΛΕΣΜΑ των σωματείων ΠΕΜΕΝ – ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ – ΠΕΠΡΝ – ΠΕΣ/ΝΑΤ για την ΑΠΕΡΓΙΑ την 1η ΜΑΗ 2018

Ναυτεργάτες, συνταξιούχοι, σπουδαστές,

 132 χρόνια μετά την εξέγερση των εργατών του Σικάγου το 1886, η 1η Μάη είναι μέρα απεργίας της παγκόσμιας εργατικής τάξης των εργαζομένων, τιμάμε τους αγώνες και τις θυσίες τους, επιθεωρούμε τις δυνάμεις μας, καθορίζουμε στόχους με ανάπτυξη της ταξικής πάλης, ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου και των εκπροσώπων του, για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Οι εργάτες του Σικάγου, της Θεσσαλονίκης του 1936, οι 200 εκτελεσθέντες αγωνιστές από τους φασίστες Γερμανούς την 1η Μάη του 1944 στην Καισαριανή, οι χιλιάδες αγωνιστές μέχρι τις μέρες μας, αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για τα δικαιώματα της τάξης τους, ενάντια στην καπιταλιστική βαρβαρότητα που ζούμε και προκαλεί την ανεργία, τη φτώχια, τους πολέμους, την μετανάστευση, την προσφυγιά.

Σε αυτούς τους αγώνες οι ναυτεργάτες ήταν στην πρωτοπορία με την  Ναυτεργατική Ένωση Ελλάδας και στην συνέχεια με την  θρυλική Ομοσπονδία Ελληνικών Ναυτεργατικών Οργανώσεων (ΟΕΝΟ), που μέσα στην φωτιά του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου, κατέκτησε το 1943 την υπογραφή της πρώτης Συλλογικής Σύμβασης (ν. 3276/1944) από την εξόριστη κυβέρνηση του Καϊρου.


Ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό 

πόλεμο για την τελική νίκη των λαών

 Οι εξελίξεις από την 9χρονη συνεχιζόμενη καπιταλιστική κρίση με την ένταση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που είναι σε εξέλιξη στις γύρω περιοχές, χρειάζεται να αφυπνίσουν την εργατική τάξη και των λαό. Να απεμπλακεί η χώρα μας από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις  ΕΕ, ΝΑΤΟ, που μόνο νέα δεινά μπορεί να μας φέρουν. Τεράστιες οι ευθύνες  και της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ να συμμετέχει ενεργά στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και στις πρόσφατες πολεμικές επεμβάσεις των ΗΠΑ, Μ.Βρετανία, Γαλλία και στη Συρία.

Την ώρα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ αναγγέλλει για έξοδο από τα μνημόνια και για «δίκαιη ανάπτυξη», ετοιμάζεται να ψηφίσει τα 88 προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης και προετοιμάζει το επόμενο μνημόνιο το οποίο θα φέρει από τον Αύγουστο ως το «Εθνικό στρατηγικό σχέδιο». Ένα σχέδιο που έχει τη σύμφωνη γνώμη των κομμάτων του κεφαλαίου.

Στους ναυτεργάτες, εφοπλιστές – κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, στις κατευθύνσεις της Ε.Ε, του ΔΝΤ, επιδιώκουν την  κατάργηση της υποχρεωτικής εφαρμογής της κλαδικής ΣΣ Εργασίας και της ασφάλισης στο δημόσιο ασφαλιστικό φορέα ΝΑΤ – ΕΦΚΑ, νέες μειώσεις των οργανικών συνθέσεων σε όλες τις κατηγορίες  καραβιών, υπονομεύοντας την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, επιδείνωση του ακτοπλοϊκού συγκοινωνιακού δικτύου σε βάρος των ναυτεργατών, του εργαζόμενου λαού.

Οι ναυτεργάτες με αγωνιστική αισιοδοξία που καταγράφηκε με την μαζική, μαχητική συμμετοχή τους στην 48ωρη απεργία από τις 18 Απρίλη, συνεχίζουν τον αγώνα στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, κόντρα στα τσιράκια των εφοπλιστών του εργοδοτικού – κυβερνητικού συνδικαλισμού της ΠΝΟ, που υπονόμευσαν και την τελευταία απεργία.

Καλούμε τους ναυτεργάτες, τους εργαζόμενους να συμμετέχουν δυναμικά στην απεργία της 1η Μάη, να δυναμώσει η ταξική πάλη σε κάθε χώρο δουλειάς, με την ενίσχυση των ταξικών δυνάμεων του ΠΑΜΕ. Με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της εργατικής τάξης, των εργαζομένων, να συμβάλουμε για να γίνει πράξη η ιστορική αποστολή της εργατικής τάξης, να σπάσουμε τα δεσμά της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, με την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο, να γίνουμε κυρίαρχοι του πλούτου που παράγουμε.

Αγωνιζόμαστε για το δικαίωμα στην εργασία και τη ζωή, 
με βάση την εποχή μας τις σύγχρονες ανάγκες μας!

 Πυκνώνουμε τις γραμμές των συνδικάτων μας, βγαίνουμε στην αντεπίθεση! Απαιτούμε εδώ και τώρα την απεμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις του ΝΑΤΟ. Έξω η Ελλάδα από ΝΑΤΟ και ΕΕ.

 Καμία αλλαγή συνόρων και των συνθηκών που τα κατοχυρώνουν!

 Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου. Να γυρίσουν τώρα πίσω ελληνικά πλοία, αεροπλάνα, στρατιωτικές αποστολές εκτός συνόρων.

 Απαιτούμε τώρα να φύγει το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο, καμία δαπάνη για νατοϊκούς εξοπλισμούς.

 Απομονώνουμε τον εθνικισμό και τους εγκληματίες δολοφόνους ναζιστές της Χρυσής Αυγής από κάθε χώρο εργασίας, από κάθε γειτονιά.

 Σύγχρονοι Δούλοι για τα κέρδη των αφεντικών δεν θα γίνουμε!

 Απαιτούμε αυξήσεις σε μισθούς και μεροκάματα. Κανένας εργαζόμενος χωρίς ΣΣΕ, κανένας κάτω από 751 βασικό μισθό, κανένας ανασφάλιστος, μέτρα προστασίας υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

 Προσλήψεις σε παιδεία, υγεία εδώ και τώρα. Δώστε λεφτά για παιδεία και υγεία όχι για του ΝΑΤΟ ΤΑ ΣΦΑΓΕΙΑ!

Το φλογερό σύνθημα που γεννήθηκε μέσα σε μεγάλους αγώνες
και εξεγέρσεις μας οδηγεί σήμερα περισσότερο από ποτέ:

Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!

ΖΗΤΩ Η 1Η ΜΑΗ

ΖΗΤΩ Η ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΤΑΞΗ

ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ  ΠΡΟΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ  ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΩΝ

Τρίτη 1η Μάη στις 05:30 το πρωί, πλατεία Καραϊσκάκη.

 Πειραιάς, 23 Απρίλη 2018

ΟΙ ΔΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΚΑΤΩΤΕΡΩΝ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΣ Ε.Ν. «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ»

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΑΓΕΙΡΩΝ Ε.Ν.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΠΛΗΡΩΜΑΤΩΝ ΡΥΜΟΥΛΚΩΝ – ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΙΚΩΝ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΝΑΤ