27ο ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΝΕ : «Έλα μαζί μας στον αγώνα ενάντια στο σύστημα που γεννά φτώχεια, πολέμους, προσφυγιά!»

Ο χαιρετισμός της Ιφ. Αθανασούλα στις εκδηλώσεις της δεύτερης μέρας:

Xαιρετισμό στα χιλιάδες μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ που αγκάλιασαν με τη συμμετοχή τους το 27ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ στην Πάτρα, απηύθυνε η Ιφιγένεια Αθανασούλα, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και γραμματέας της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Ελλάδας.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός της Ιφιγένειας Αθανασούλα:

«Συντρόφισσες και Σύντροφοι, Φίλες και φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων του 27ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της Οργάνωσής μας.

Εκ μέρους της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ, χαιρετίζουμε τους χιλιάδες νέους και νέες που για ακόμη μια χρονιά έδωσαν με τη συμμετοχή τους ζωντάνια στις δραστηριότητες του Διημέρου, παλμό στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν, νιώθουμε τιμή που το ΚΣ της ΚΝΕ μας εμπιστεύτηκε την εκπλήρωση μιας τόσο σημαντικής δραστηριότητας.

Το 27ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο, σε λίγες ώρες φτάνει στο τέλος του. Θα θέλαμε να πούμε ένα μεγάλο μπράβο στα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ που δούλεψαν ακούραστα, συλλογικά, από κάθε πόστο για να φέρουμε εις πέρας αυτή τη μεγάλη διοργάνωση.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους ανθρώπους της κατασκήνωσης, τους κατοίκους της περιοχής για την αμέριστη στήριξη, την πολύτιμη βοήθειά τους από την αρχή της προετοιμασίας.

Με την παρουσία μας αυτές τις ημέρες στην περιοχή της Δυτικής Αχαΐας, δώσαμε μαχητική απάντηση στα σχέδια του συστήματος, που θέλει μια ολόκληρη περιοχή, μια όμορφη περιοχή που συγκεντρώνει νέους, εργατόκοσμο που υποφέρει από την ανεργία, να τη μετατρέψει σε ένα απέραντο στρατόπεδο, σε χώρο ΝΑΤΟικών ασκήσεων, σε αποθήκη των πυραύλων τους.

Το φετινό Διήμερο, ωστόσο, έχει την ξεχωριστή του σημασία, γιατί πραγματοποιείται σε χρονιά συμπλήρωσης των 100 χρόνων του ΚΚΕ, των 50 χρόνων ύπαρξης και δράσης της ΚΝΕ. Αυτό για τα μέλη της ΚΝΕ σηματοδοτεί την αναβάθμιση της προσπάθειάς μας για να δίνουμε τη μάχη καθημερινά. Για να παλεύουμε ακόμη πιο αποφασιστικά, με πείσμα για την οικοδόμηση γερών Οργανώσεων, για την ανασυγκρότηση του κινήματος της νεολαίας.

Το έχουν αποδείξει οι μαθητικές κινητοποιήσεις στην αρχή της χρονιάς, η μάχη για αλλαγή συσχετισμών στους συλλόγους, στους χώρους κατάρτισης, κόντρα στην τρομοκρατία του συστήματος, στις προσπάθειες της κυβέρνησης.

Για μας σήμερα, φόρος τιμής στην ένδοξη ιστορία μας, είναι η πλατιά μάχη για το τι είναι σήμερα καινοτόμο και σύγχρονο.

Γιατί η δράση μας δείχνει ότι είμαστε αυτοί που δεν ανέχονται το ψέμα, την αδικία. Είμαστε αυτοί που δεν συμβιβαζόμαστε παρά μόνο με τα όσα έχουμε ανάγκη.

Γιατί για να γίνει πραγματικότητα ο σκοπός μας απαιτείται η σημερινή μας ακούραστη προσπάθεια. Τη φετινή χρονιά υποσχεθήκαμε ότι θα ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας:

– Για να απαντήσουμε πειστικά στην αγωνία των νέων ότι υπάρχει λύση για τη ζωή και το μέλλον τους.

– Για να σταματήσει να φοβάται και να πιστέψει στη δύναμή της, να γνωρίσει τη δύναμή της η νεολαία.

– Για να δείξουμε έμπρακτα ότι το σύστημα δεν είναι ανίκητο.

– Για να αποκαλύψουμε τον πραγματικό ένοχο για την αδικία, τον πόλεμο και όχι αυτόν που θέλουν αυτοί να πιστέψουμε.

– Για να προβάλλουμε τα ιδανικά της συλλογικότητας και αλληλεγγύης.

Αντλούμε κουράγιο, δύναμη, αισιοδοξία από την επαναστατική μας θεωρία. Από τα πιο μεγάλα ιδανικά και αξίες της διεκδίκησης, από τις πιο πρωτοπόρες ιδέες για την κοινωνία που θα ικανοποιήσει τις σύγχρονες ανάγκες, το σοσιαλισμό – κομμουνισμό, από τη δύναμη της οργανωμένης ζωής που σε κάνει να αποκτάς αντοχή στις δυσκολίες, στα διλήμματα και στους μηχανισμούς του συστήματος.

Σύντροφοι και συντρόφισσες,

Ήδη έχουμε προσμονή για την επιτυχία των κεντρικών Φεστιβάλ μας που φέτος είναι Φεστιβάλ 100 χρόνια ΚΚΕ και 50 χρόνια ΚΝΕ. Για να “κλείσουμε” έτσι όπως αρμόζει αυτήν τη χρονιά.

Δηλώνουμε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του μέλλοντος. Έχουμε στις πλάτες μας βαριά κληρονομιά. Αυτήν την κάνουμε όπλο, δύναμη, γνώση για να συνεχίσουμε στο δρόμο του αγώνα.

Πρόκειται για ένα δύσκολο δρόμο. Τον κάνουμε δικό μας αυτόν το δρόμο, γιατί είναι ο μοναδικός. Είναι σίγουρος και ρεαλιστικός.

Καλή δύναμη σύντροφοι,

Καλή συνέχεια στις εκδηλώσεις του Διημέρου».

Μεγάλο το ενδιαφέρον στη συζήτηση για την ίδρυση και δράση της ΚΝΕ στην περίοδο της δικτατορίας

Απαντώντας στο πρώτο ερώτημα που αυθόρμητα κάνουν οι νέοι σήμερα για το πώς άντεξαν οι κομμουνιστές στις διώξεις και τα βασανιστήρια σε προηγούμενες περιόδους, ο Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ ξεκίνησε ουσιαστικά τη συζήτηση για τη δράση της ΚΝΕ στα χρόνια της παρανομίας, το απόγευμα του Σαββάτου στο 27ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ.

Ο Δ. Γόντικας επισήμανε ότι στο δίλημμα αν θα κάνω πίσω για να προστατέψω τον εαυτό μου και την οικογένειά μου οι περισσότεροι δεν μπήκαν, γιατί ήταν στρατευμένοι στον αγώνα και στο Κόμμα, στις αρχές του, ήξεραν τον αντίπαλο και γνώριζαν και το χρέος τους και με αυτά τα δεδομένα εξασφάλιζαν και τη στήριξη από την οικογένεια.

Επέστησε την προσοχή στο ότι οι περισσότεροι που πιάνονταν εκείνη την περίοδο ήταν γνωστοί συνδικαλιστές, δήμαρχοι, άνθρωποι που εξέφραζαν το κύρος του Κόμματος κ.τ.λ. οπότε αν λύγιζαν θα έσπερνε αυτό την απογοήτευση ευρύτερα σε έναν κόσμο για τον οποίο έβλεπε στο πρόσωπό τους το κύρος του ΚΚΕ. Πρόσθεσε δε ότι το ίδιο ίσχυε και για τους ΚΝίτες που ήταν ηγέτες στο χώρο τους και που όταν έμπαιναν στην ΚΝΕ ήξεραν ποιους μηχανισμούς είχαν απέναντί τους και είχαν κάποια προετοιμασία. Έφερε μάλιστα το παράδειγμα συντρόφων που έβγαιναν από τα κρατητήρια καταβασανισμένοι στο σώμα, να πονάνε, αλλά χαρούμενοι! Γιατί νίκησαν τον εχθρό.

«Και σήμερα όμως χιλιάδες μέλη της ΚΝΕ γράφουν σελίδες ηρωισμού» πρόσθεσε, για να εξηγήσει ότι κάθε εποχή έχει τον ηρωισμό της και να φέρει παραδείγματα σύγχρονου ηρωισμού όπου νέα παιδιά καταφέρνουν να αντιστέκονται στον κλοιό που στήνει το σύστημα και να παρεμβαίνουν με τις θέσεις του Κόμματος και να κατακτούν κύρος στο χώρο τους, να γίνονται ηγέτες στην τάξη, στο σχολείο τους, να πείθουν τους γονείς τους κ.ο.κ.

«Τι ανάγκη κάλυψε η ίδρυση της ΚΝΕ, τι έλειπε από το κίνημα της νεολαίας μέχρι τότε;», «Πώς δουλεύατε στα χρόνια της παρανομίας;», «Αυξήθηκε η ΚΝΕ εκείνα τα χρόνια;», «Τι προβλήματα αντιμετωπίζατε;», «Πώς τυπώνατε και διακινούσατε τον Οδηγητή;», «Πώς έγινε πρακτικά η ίδρυση της ΚΝΕ;», «Πώς περνούσαν οι εξόριστοι;»… Οι ερωτήσεις των μαθητών άρχισαν μετά από αυτήν την πρώτη τοποθέτηση να πέφτουν βροχή και μέχρι το τέλος της εκδήλωσης φάνηκε πως ο χρόνος ήταν πραγματικά λίγος για να ξεδιπλωθεί ο προβληματισμός των μαθητών που έδειξαν μεγάλη δίψα να μάθουν πράγματα, να αντλήσουν συμπεράσματα για το «σήμερα».

Ο Σήφης Κωτσαντής στέλεχος του Κόμματος πήρε αμέσως μετά το λόγο επισημαίνοντας για την εποχή, ότι αυτό που ενέπνεε ήταν η άλλη πλευρά και που εκείνη την περίοδο ήταν υπαρκτή, υπήρχε σοσιαλιστικό στρατόπεδο, ακούγαμε για τις νίκες στον πόλεμο του Βιετνάμ όπου ένας μικρός λαός τα έβαλε με τους Αμερικάνους, ενώ ήταν πρόσφατη και η επανάσταση στην Κούβα. «Μόνο μια επαναστατική νεολαία μπορούσε να αντέξει και να δημιουργήσει προϋποθέσεις αντίστασης της νεολαίας στη Χούντα» επισήμανε ο Σ. Κωτσαντής, που στη συνέχεια μίλησε για το βασικό συνομωτικό κανόνα που ήταν να προφυλάσσεις τον εαυτό σου και την Οργάνωση, ώστε να μην καταλάβει ο αντίπαλος ότι είσαι κομμουνιστής, ενώ εξήγησε πώς λειτουργούσε το οργανωτικό σύστημα της παρανομίας, οι «τριάδες», κι ακόμα, έφερε παραδείγματα από τη μαζική δουλειά στους μαθητές και τα σχολεία τότε, ιδιαίτερα μετά το 1972.

Ο Δ. Γόντικας έπιασε το νήμα από εκεί για να αναφερθεί στο πώς μια χούφτα άνθρωποι μέσα σε λίγα χρόνια (κυρίως από το 1972) κατάφερε να αποκτήσει μαζική επιρροή στη νεολαία και μίλησε για την ίδρυση της ΜΟΔΝΕ, την εφημερίδα της τη «Μαθητική Φωνή», αλλά κυρίως το κύρος που απέκτησε η ΚΝΕ στους φοιτητές όταν πρωτοστάτησε στο αίτημα για ελεύθερες εκλογές στους φοιτητικούς συλλόγους και στις μαζικότατες γενικές συνελεύσεις που έγιναν τότε, αλλά και στον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, σημειώνοντας πως μετά από αυτά αναδείχθηκε σε πρώτη δύναμη μετά τη μεταπολίτευση.

Ιδιαίτερο βάρος έριξε στην τοποθέτησή του στην ανάγκη οι νέοι να μελετούν, να μορφώνονται μαρξιστικά, αλλά να μελετούν και την ιστορία, τονίζοντας ότι οι σημερινοί ΚΝίτες είναι τυχεροί καθώς έχουν δίπλα τους ένα Κόμμα που έχει μελετήσει πολύ την Ιστορία του κι έχει βγάλει πολύτιμα συμπεράσματα που καταγράφονται σε μια σειρά μελέτες που κυκλοφορούν από τη «Σύγχρονη Εποχή» και φυσικά στο δεύτερο τόμο του Δοκιμίου Ιστορίας του ΚΚΕ, αλλά και στον πρώτο τόμο που θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα.

«Τι μας συμβουλεύετε, εσείς που περάσατε από την ΚΝΕ σε τόσο δύσκολες συνθήκες, να κάνουμε εμείς σήμερα οι ΚΝίτες μαθητές;», ήρθε η ερώτηση που έστρωσε το δρόμο για να συμπυκνώσουν οι ομιλητές τα συμπεράσματα που πρέπει να κρατάμε για την πάλη του «σήμερα». Το σχολείο σας, τα παιδιά, τα ενδιαφέροντά τους, τα προβλήματα, να μελετάτε τον «Οδηγητή» και να τον αξιοποιείτε και να παρεμβαίνετε στο πλαίσιο των κατευθύνσεων της Οργάνωσης, αλλά και με πνεύμα πρωτοβουλίας, κάλεσε ο Σ. Κωτσαντής, φέρνοντας παράλληλα παραδείγματα για όλα αυτά από την περίοδο των πρώτων χρόνων της ΚΝΕ, ενώ ο Δ. Γόντικας τους επέστησε την προσοχή στο ρόλο τους στο σχολείο σήμερα, αλλά κυρίως στην προοπτική του αγώνα μας με γνώμονα «τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών και τις δικές σας», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Στο μουσείο «Νίκος Μπελογιάννης» στην Αμαλιάδα ξεναγήθηκαν μαθητές

Με ξενάγηση στο σπίτι-μουσείο του στελέχους του ΚΚΕ Νίκου Μπελογιάννη, συνέχισαν οι μαθητές τη δραστηριότητά τους στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 27ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ, σήμερα Σάββατο.

Στελέχη του Κόμματος υποδέχθηκαν στη σημαιοστολισμένη πλατεία «Νίκος Μπελογιάννης» στην Αμαλιάδα, τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ. Από τα ηχεία που είχαν στηθεί ακούγονταν αποσπάσματα από την απολογία του ηρωικού μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ και πολιτικά τραγούδια.

Οι μαθητές ξεναγήθηκαν σε ομάδες, έχοντας την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη ζωή και τη δράση του Ν. Μπελογιάννη, ο οποίος από μαθητής ως μέλος της ΟΚΝΕ συνέδεσε τη ζωή του με την πάλη για το Σοσιαλισμό – Κομμουνισμό. Η ξενάγηση ανέδειξε τα χαρακτηριστικά του κομμουνιστή ως ολόπλευρη προσωπικότητα, του ανθρώπου που χαμογελούσε στην εκτέλεσή του γιατί ήταν σίγουρος για τα ιδανικά του και για το σκοπό που πάλευε.

Οι μαθητές παρατήρησαν με ενδιαφέρον τα εκθέματα, ιδιαίτερα τα προσωπικά αντικείμενα του Μπελογιάννη, όπως το παλτό που φορούσε την ημέρα εκτέλεσής του. Το ενδιαφέρον κέντρισε το δωμάτιο με τις προθήκες, τις φωτογραφίες και τα εκθέματα που αφορούσαν την εκτέλεσή του. Εντύπωση έκανε το γνωστό σκίτσο του Πικάσο -ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο- που ενώ πολλοί το είχαν δει, λίγοι ήξεραν την ιστορία και το δημιουργό του.

Φυσικά δεν έλειψε και η συζήτηση γύρω από τις απορίες των μαθητών, ιστορικού περιεχομένου οι περισσότερες. Το ενδιαφέρον τροφοδότησε ακόμα και συζητήσεις σε «πηγαδάκια» έξω από το μουσείο, στην πλατεία.

Τελειώνοντας όσοι συμμετείχαν στην ξενάγηση έλαβαν αναμνηστικό με τη μορφή του Μπελογιάννη και αναφορά στο Διήμερο. Μαζί με το αναμνηστικό τους μοίρασαν και λουλούδια τα οποία οι ίδιοι οι μαθητές άφηναν στο μνημείο. Συγκινητικό στιγμιότυπο ήταν οι ομαδικές φωτογραφήσεις στο μνημείο. Λίγο πριν την αναχώρησή τους φώναξαν συνθήματα για την ιστορία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, όπως «Ούτε σε ξερονήσια, ούτε σε φυλακές ποτέ τους δεν λυγίσανε οι κομμουνιστές», «ένας αιώνας αγώνας και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία», δίνοντας υπόσχεση ότι ο δίκαιος αγώνας του Μπελογιάννη συνεχίζεται!

 Χαιρετισμοί εκπροσώπων από τις Κομμουνιστικές Νεολαίες Ιταλίας, Τουρκίας, Σερβίας

Αλεξάντερ Ντένιτς, Α’ Γραμματέας της Ένωσης Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Θα ήθελα να σας χαιρετίσω όλους εκ μέρους της Ένωσης Κομμουνιστικής Νεολαίας της Γιουγκοσλαβίας (SKOJ). Αρχικά, θα ήθελα να ευχαριστήσω τη Νεολαία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας για τη φιλοξενία και να ευχηθούμε κάθε επιτυχία στο 27ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο. Νιώθουμε ιδιαίτερη τιμή καθώς η αντιπροσωπεία μας έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει σε αυτό το πολύ σημαντικό και σπουδαίο γεγονός.

Ζούμε στον ιμπεριαλισμό, το οποίο είναι το ανώτερο στάδιο του καπιταλισμού. Είμαστε μάρτυρες ιμπεριαλιστικών πολέμων, καθώς θέλουν να κατακτήσουν νέες αγορές. Κατά τη διάρκεια της Ιστορίας, τα Βαλκάνια κατείχαν μια πολύ σημαντική στρατηγική θέση για τους κατακτητές που ήθελαν να έχουν τον έλεγχο αυτού του τμήματος της Ευρώπης. Σήμερα ζούμε την ίδια κατάσταση. Το ΝΑΤΟ, το οποίο δουλεύει για το δυτικό ιμπεριαλισμό, κατέλαβε τα Βαλκάνια. Το ΝΑΤΟ έχει στρατιωτικές βάσεις σε ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων. Σκοπός αυτών των βάσεων δεν είναι να φέρουν ειρήνη, αλλά να προκαλέσουν νέους πολέμους. Το ΝΑΤΟ θέλει να λεηλατήσει τους πόρους μας και τις βαλκανικές χώρες. Το ΝΑΤΟ υπερασπίζεται το μεγάλο κεφάλαιο. Το ΝΑΤΟ θέλει να έχει τον έλεγχο στα Βαλκάνια και το μεγάλο κεφάλαιο θέλει να γίνουμε φθηνή εργατική δύναμη.

Η χώρα μας ξέρει τι σημαίνει ιμπεριαλιστική επιθετικότητα. (…) Το ΝΑΤΟ βομβάρδισε τη χώρα μας το 1999 και, κατά τη διάρκεια αυτής της εγκληματικής επίθεσης, ο βομβαρδισμός έγινε με απεμπλουτισμένο ουράνιο. Ωστόσο, δεν μπόρεσε να καταπνίξει την αίσθηση ελευθερίας που υπάρχει στο λαό μας. (…)

Οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι είναι ο λόγος για τον οποίο τα Βαλκάνια μετατράπηκαν σε έναν από τους κεντρικούς δρόμους που ακολουθούν οι πρόσφυγες. Δείχνουμε την αλληλεγγύη μας στους κομμουνιστές και τους λαούς της Συρίας και της Ουκρανίας και όλων των άλλων χωρών που είναι θύματα του ιμπεριαλισμού. Δείχνουμε την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. (…)

Πρέπει να ενισχύσουμε τις διεθνιστικές μας θέσεις και να συνδέσουμε τις Οργανώσεις μας για να εξασφαλίσουμε καλύτερη συνεργασία. Ο λαός πρέπει να μας αναγνωρίζει ως την πρωτοπορία του. Πρέπει να είμαστε αυτοί που θα δημιουργήσουν το νέο κόσμο, τον κόσμο του σοσιαλισμού – κομμουνισμού! Στα Βαλκάνια πρέπει ενώσουμε τον αγώνα ενάντια στην κατοχή του ΝΑΤΟ. Πρέπει να παλέψουμε ενάντια στην καταλήστευση και τον ιμπεριαλιστικό σχηματισμό της ΕΕ. Στα Βαλκάνια, πρέπει να ηγηθούμε της πολιτικής ενάντια στο δόγμα «διαίρει και βασίλευε». Πρέπει να εμπνευστούμε από τους ηρωικούς μας ιστορικούς προγόνους που δεν ήθελαν να υπομένουν την εκμετάλλευση και την κατοχή. Πρέπει να εμπνευστούμε από τους μεγάλους Έλληνες και Γιουγκοσλάβους αντάρτες.

Αγαπητοί σύντροφοι,

Η ειρήνη, η δικαιοσύνη και η ελευθερία δε μπορούν να υπάρξουν χωρίς το σοσιαλισμό, αλλά ο σοσιαλισμός δε μπορεί να υπάρξει χωρίς το μαρξισμό – λενινισμό!

Τα Βαλκάνια ανήκουν στους βαλκανικούς λαούς – Έξω οι δολοφόνοι του ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια!

Ενισχύουμε τον αγώνα της νεολαίας στην Ευρώπη για τη νέα κοινωνία χωρίς ιμπεριαλιστικούς πολέμους, κρίσεις, προσφυγιά, ανεργία, φτώχεια και καπιταλιστική εκμετάλλευση. Ο σοσιαλισμός είναι το μέλλον μας!

Ζήτω ο μαρξισμός – λενινισμός!

Ζήτω ο προλεταριακός διεθνισμός!

Ζήτω η KNE! Ζήτω η Ένωση Γιουγκοσλάβων Κομμουνιστών!».

Paolo Spena, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του Μετώπου Κομμουνιστικής Νεολαίας Ιταλίας:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Σας φέρνω από την Ιταλία τους αδελφικούς χαιρετισμούς του Μετώπου της Κομμουνιστικής Νεολαίας και του Κομμουνιστικού Κόμματος και σας εκφράζω τα ειλικρινή συγχαρητήρια για την οργάνωση αυτής της κατασκήνωσης.

Η γενιά μας σήμερα αντιμετωπίζει μια τεράστια επίθεση που διεξάγεται από την αστική τάξη απέναντι στα δικαιώματα των λαών και των εργαζομένων. Είναι μια επίθεση που ξεπερνά τα εθνικά σύνορα, που επηρεάζει τις λαϊκές τάξεις όλων των χωρών της Ευρώπης, που στερεί από τους νέους ανθρώπους το δικαίωμα σ’ ένα αξιοπρεπές μέλλον και μας αφήνει μόνο με εργασιακή ανασφάλεια, εκμετάλλευση και ανεργία. Στην Ιταλία το 32% των νέων είναι άνεργοι. Είμαστε στην πρώτη θέση της Ευρώπης σε ποσοστό μη ενεργών νέων ανθρώπων: 25% των νέων ανθρώπων μεταξύ 18-24 χρονών δεν φοιτούν ούτε εργάζονται.

Αυτή είναι η άμεση συνέπεια των αντιλαϊκών πολιτικών που στην Ιταλία, όπως και στην Ελλάδα, έχουν εφαρμοστεί από όλες τις κυβερνήσεις, δεξιές και αριστερές, που μειώνουν τα εργασιακά δικαιώματα και επιτίθενται στο δικαίωμα της μόρφωσης και τα κοινωνικά δικαιώματα.

Σε αυτό το Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο, θέλω να πω ότι η ρίζα των πολέμων, της φτώχειας, των προσφύγων είναι ακριβώς η ολοένα και εντεινόμενη σύγκρουση ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, δηλαδή η σύγκρουση μεταξύ των μεγάλων μονοπωλίων. Αυτές οι δυνάμεις, που απειλούν την ειρήνη και το μέλλον των λαών σε όλο τον κόσμο, είναι οι ίδιες δυνάμεις που επιβάλλουν τα μέτρα επίθεσης στα δικαιώματά μας, απέναντι στις οποίες παλεύουμε στις χώρες μας.

Σύντροφοι, πριν ένα μήνα ήταν τα έξι χρόνια από την ίδρυση του Μετώπου της Κομμουνιστικής Νεολαίας, το 2012. Το 2014, μόνο 4 χρόνια πριν, έγινε το συνέδριο με το οποίο το Κόμμα μας πήρε το όνομα Κομμουνιστικό Κόμμα, συνεχίζοντας μια λαμπρή ιστορία στη χώρα που στο παρελθόν υπήρχε το μεγαλύτερο Κομμουνιστικό Κόμμα του δυτικού κόσμου. Θέλω να σας πω ότι σε όλα αυτά τα χρόνια, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, που κατάφερε να αντισταθεί και να αντιμετωπίσει τον οπορτουνισμό, που δεν έχει εγκαταλείψει το δρόμο της επαναστατικής πάλης ενάντια στο σύστημα, ήταν και ακόμα είναι παράδειγμα στην πάλη που κάθε μέρα διεξάγουμε για να ξαναχτίσουμε και στην Ιταλία ένα ισχυρό Κομμουνιστικό Κόμμα και μια ισχυρή Κομμουνιστική Νεολαία.

Συμπερασματικά, σύντροφοι, επιτρέψτε μου να πω ότι ο αδελφικός δεσμός που υπάρχει μεταξύ των Οργανώσεών μας είναι ένα παράδειγμα της ενότητας και της αλληλεγγύης που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των νέων κομμουνιστών από όλο τον κόσμο. Αυτός είναι ο δρόμος του προλεταριακού διεθνισμού, σήμερα περισσότερο από ποτέ, που εκπροσωπεί το δρόμο που η κομμουνιστική νεολαία πρέπει να πάρει έτσι ώστε να νικήσει.

Ζήτω η Κομμουνιστική Νεολαία

Ζήτω το Κομμουνιστικό Κόμμα

Ζήτω ο προλεταριακός διεθνισμός».

Ilayda Fidan, μέλος του Γραφείου του Κεντρικού Συμβουλίου ΚΝ Τουρκίας:

«Αγαπητοί σύντροφοι,

Εκ μέρους της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας πρέπει να ευχαριστήσουμε την Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας γι’ αυτή την ευγενική πρόσκληση και γι’ αυτή την πολύτιμη ευκαιρία. Αυτές οι δύο μέρες για εμάς σημαίνουν πολλά όσον αφορά την αντιιμπεριαλιστική μας πάλη. Ως δύο γείτονες, τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα του ΝΑΤΟ εμπλέκουν και απειλούν άμεσα τους λαούς της Ελλάδας και της Τουρκίας. (…)

Η Τουρκία και η Ελλάδα βρίσκονται σε ένα πολύ ευαίσθητο σημείο για τον ιμπεριαλισμό. Η αυξανόμενη επικέντρωση της ΕΕ και του ΝΑΤΟ σε αυτή τη γεωγραφική περιοχή δεν εξηγείται μόνο από το προσφυγικό κύμα. Ξέρουμε ότι η πρόσβαση της Ρωσίας στη Μεσόγειο είναι ο κύριος λόγος που βαθαίνει τις αντιθέσεις εντός του συστήματος και οξύνει την επιθετικότητα των αστικών τάξεων αυτής της γεωγραφικής περιοχής. Ο ιμπεριαλισμός τελικά φέρνει πόλεμο και η μόνη δύναμη που είναι δυνατή να τον αντιμετωπίσει και ακόμα να τον αποτρέψει είναι η εργατική τάξη.

Όσο για την Τουρκία δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των στρατιωτικών βάσεων του ΝΑΤΟ. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1950, το ΝΑΤΟ αξιοποιεί τη χώρα μας ως τείχος ασφαλείας δίπλα στη Μέση Ανατολή και διεξάγει επεμβάσεις μέσω αυτών των στρατιωτικών βάσεων που βρίσκονται στη χώρα μας. Η φιλοδοξία της τουρκικής αστικής τάξης για τη βελτίωση της θέσης της μέσα στο ιμπεριαλιστικό σύστημα όχι μόνο απειλεί το λαό μας, αλλά βλάπτει σοβαρά και τους γειτονικούς λαούς, πρώτα και κύρια τη Συρία.

Φέτος, η ΚΝΤ έβαλε τα δυνατά της για να δυναμώσει τη φωνή του αντιιμπεριαλισμού μέσα στη νεολαία. 50 χρόνια πριν αριστεροί φοιτητές στην Κωνσταντινούπολη έριξαν στρατιώτες του 6ου Στόλου του αμερικανικού Ναυτικού στη θάλασσα. Στον 50ό χρόνο αυτής της θαυμάσιας διαμαρτυρίας των πατριωτών κομμουνιστών ενάντια στο αμερικανικό Ναυτικό, κάναμε δεκάδες διαδηλώσεις και συλλέξαμε χιλιάδες υπογραφές υπέρ της αποδέσμευσης της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ. (…)

Όσον αφορά το Κόμμα μας, στις εκλογές για το προεδρικό σύστημα που συγκεντρώνει την εξουσία στα χέρια ενός μόνο ανθρώπου, ρίξαμε άκυρο. Παρ’ όλα αυτά συμμετείχαμε στις βουλευτικές εκλογές με ανεξάρτητους υποψηφίους επειδή στο Κόμμα μας δεν επετράπη η συμμετοχή στις εκλογές εξαιτίας των αυθαίρετων αποφάσεων του Εκλογικού Συμβουλίου. Εκφράσαμε τη σημασία της οργανωμένης παρέμβασης της εργατικής τάξης για να μεταβάλει τις εξελίξεις σε αυτές τις συνθήκες που χειροτερεύουν και αναδείξαμε ότι δεν υπάρχει καλύτερη εναλλακτική μέσα σ’ αυτό το σάπιο σύστημα. Πολύ σύντομα, η Τουρκία θα εκτεθεί στις εντεινόμενες συνέπειες της οικονομικής κρίσης και η νεολαία θα επηρεαστεί σοβαρά από αυτή. (…)

Παλεύουμε για να οργανώσουμε ένα ασφαλές μέλλον όπου η νεολαία θα ζει χωρίς τους κινδύνους της ανεργίας ή των ιμπεριαλιστικών πολέμων, που με βάση τη δικιά μας αντίληψη είναι ο σοσιαλισμός. Πιστεύουμε ότι το Αιγαίο θα το θυμόμαστε στο μέλλον ως μια ειρηνική και όμορφη γεωγραφική περιοχή, αλλά όχι ως ένα μέρος εχθρικών συγκρούσεων και hot spot προσφύγων. Η ιστορική μας ευθύνη είναι να τα κάνουμε αυτά πραγματικότητα.

Ζήτω η διεθνιστική αλληλεγγύη!

Ζήτω ο σοσιαλισμός – κομμουνισμός!».

Συγκινητικές στιγμές για τους χιλιάδες νέους που συμμετέχουν στο διήμερο

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίσσονται στην κεντρική σκηνή του 27ου Αντιιμπεριαλιστικού Διημέρου της ΚΝΕ με την πολύ μεγάλη συμμετοχή της νεολαίας.

Στην εκδήλωση προβλήθηκε βίντεο αφιερωμένο στα 50 χρόνια της Οργάνωσης. Στο βίντεο παρουσιάστηκαν συνοπτικά όλες οι ιστορικές περίοδοι αυτών των 5 δεκαετιών, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ, στα Αντιιμπεριαλιστικά Διήμερα και φυσικά στο όργανο του ΚΣ της ΚΝΕ, τον “Οδηγητή”.

Στη σκηνή ανέβηκε ομάδα της ΟΠ Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ που παρουσίασε πρωτότυπη μουσικοθεατρική παράσταση που εδώ και μήνες προετοίμαζε για το Διήμερο.

Πρόκειται για καλλιτεχνική απόδοση της 50χρονης ηρωικής πορείας ΚΝΕ, ένα μέρος της οποίας είναι βασισμένο στο βιογραφικό του Δ. Τσιάρα, πρώτου Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ μετά την ίδρυσή της.

Τραγούδια που έχουν συνδεθεί με την πορεία της ΚΝΕ και τους αγώνες του λαού μας όλα αυτά τα χρόνια και οπτικό αρχειακό υλικό εναλλάσσονται με θεατρικούς διαλόγους που αποτυπώνουν τη ζωή και δράση της ΚΝΕ σε όλες τις ιστορικές περιόδους, προκαλώντας το έντονο ενδιαφέρον και τη συγκίνηση των χιλιάδων νέων που παρακολουθούν.

 Επίσκεψη του Δ. Κουτσούμπα στους Αγίους Θεοδώρους Ηλείας

Σε θερμό κλίμα το μεσημέρι του Σαββάτου οι κάτοικοι του χωριού Άγιοι Θεόδωροι του Δήμου Ανδραβίδας – Κυλλήνης στην Ηλεία υποδέχθηκαν τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα και παρέθεσαν γεύμα προκειμένου να εκφράσουν τις ευχαριστίες τους στο ΚΚΕ που στάθηκε στο πλευρό τους και ανέδειξε το πρόβλημά τους.

Υπενθυμίζεται πως εργοστάσιο επεξεργασίας κρεάτων που υπάρχει στην περιοχή, ανέδυε τον προηγούμενο χρόνο μια πολύ δυσάρεστη οσμή που έκανε αβάσταχτη τη ζωή των κατοίκων στο χωριό.

Οι κάτοικοι ανέδειξαν το πρόβλημα και διαμαρτυρήθηκαν και το ΚΚΕ στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό τους, πίεσε με όλες του τις δυνάμεις στο δήμο, στην περιφέρεια αλλά και τη βουλή και οι κάτοικοι πέτυχαν να επιβληθεί στο εργοστάσιο να τοποθετήσει φίλτρα.

Για αυτό το ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής, το ΚΚΕ πραγματοποίησε σειρά ενεργειών, με επίσκεψη του Δ. Κουτσούμπα τον προηγούμενο χρόνο, αλλά και άλλων στελεχών και βουλευτών του, του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Ν. Σοφιανού, του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου Ν. Καραθανασόπουλου και της Λ. Κανέλλη, που έκανε και τη σχετική ερώτηση στη βουλή.

Τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ υποδέχθηκε ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Αγίων Θεοδώρων Θανάσης Χαραλαμπόπουλος που τον ευχαρίστησε γιατί έχει σκύψει πάνω στο πρόβλημά τους. Στη σύντομη εκδήλωση που οργανώθηκε στην πλατεία του χωριού πριν το γεύμα, παραβρέθηκαν και πήραν το λόγο ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ (δείτε εδώ βίντεο) καθώς και άλλα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και εκπρόσωποι δημοτικών κοινοτήτων. Μίλησαν επίσης κι άλλοι εκπρόσωποι του χωριού περιγράφοντας αναλυτικά το πρόβλημα με τα υγρά λύματα που δεν έχει λυθεί ακόμη.

Στην εκδήλωση που προετοίμασαν οι κάτοικοι του χωριού, ο Δ. Κουτσούμπας προχώρησε στον ακόλουθο χαιρετισμό:

«Καλησπέρα σας, καλώς σας βρήκα, εύχομαι σε όλους και όλες σας να έχετε δύναμη, να έχετε υγεία, να έχετε κουράγιο σ’ έναν αγώνα δύσκολο.

Κανένας αγώνας βέβαια δεν είναι εύκολος, εμείς βέβαια εδώ ερχόμαστε ανταποκρινόμενοι και στο κάλεσμα το δικό σας, αλλά γιατί το νιώθουμε ως καθήκον, ως υποχρέωση. Δεν νιώθουμε δηλαδή ως ντεκόρ κάποιων ενεργειών που κάνουν κάποιοι προσωπικά ή ένας ή δυο ή τρεις ή πέντε και βεβαίως δεν ήρθα εγώ να σας μιλήσω με το “εγώ έκανα” ή “η Λιάνα έκανε” ή “ο Νίκος ο Καραθανασόπουλος έκανε” ή “ο Σοφιανός έκανε”… Εμείς θεωρούμε ότι είναι υποχρέωσή μας να κάνουμε αυτά που κάναμε και θεωρούμε ότι είναι υποχρέωσή μας να συνεχίσουμε ακόμα πιο αποφασιστικά.

Γιατί αν θέλετε, ένα συμπέρασμα που βγαίνει απ’ όλη αυτήν την ιστορία, που βιώνει πικρά ο λαός μας τόσα χρόνια τώρα με διάφορα λόγια πολλών λογάδων, με διάφορα ψέματα, με αυταπάτες, αναφέρομαι στους κυβερνώντες βέβαια, αναφέρομαι σε αυτούς που έχουν την πραγματική εξουσία και που στηρίζουν επιχειρηματίες σαν αυτόν εδώ που μολύνει το περιβάλλον, που τραυματίζει τις ζωές τις δικές σας και των παιδιών σας κι όλα αυτά. Ένα συμπέρασμα, λοιπόν, που βγαίνει είναι ότι ακόμα και την παραμικρή κατάκτηση, το παραμικρό θετικό, ένα “τίποτα” στην ουσία από τα τεράστια κέρδη που έχουν όλοι αυτοί, δηλαδή το να βάλει ένα φίλτρο, μπορεί να το πάρει πίσω την ίδια στιγμή, αν δεν υπάρχει επαγρύπνηση, αν δεν υπάρχει συνεχής ανάδειξη του προβλήματος και πολύ περισσότερο αν δεν αλλάξουν ριζικά αυτές οι πολιτικές.

Γι’ αυτό θα μας έχετε ακούσει πολλές φορές, “έχει μαλλιάσει η γλώσσα μας να το λέμε” -ξέρω ότι πολλοί από σας δεν το πιστεύετε, το θεωρείτε ότι είναι αδύνατον να γίνει αυτό- ότι τέλος πάντων “το ΚΚΕ καλά κάνει που τα παλεύει, πρωτοπόρα παλεύει, αγωνίζεται και για μας και για όλους, μας λύνει ζητήματα ή προωθεί τα ζητήματά μας, όμως αυτά που λέει στο δια ταύτα, δεν γίνονται ρε αδερφέ, οπότε ας διαλέξουμε μια από τα ίδια πάλι, απ’ αυτούς που γνωρίσαμε πριν κι απ’ αυτούς που γνωρίζουμε τώρα και που παρότι μας ματώνουν τις ζωές, παρότι μας κυνηγάνε, απ’ την τσέπη το πώς θα αρπάξουν το ένα ευρώ που μας έμεινε και από κει και πέρα με την ίδια μας τη ζωή να μας γεμίζουν καρκινογόνες ουσίες, ρύπους για το νερό που πίνουμε, για το φαγητό που τρώμε και για όλα αυτά για να βγάζουν κέρδη… Παρ’ όλα αυτά πάλι επιλέγουμε κάποιον λέγοντας μπας κι αυτός είναι το μικρότερο κακό απ’ αυτών που έχουμε τώρα;”. Κι αποδεικνύεται κάθε φορά, δυστυχώς, ότι το “μικρότερο κακό” είναι εξίσου κακό, για να μην πω και χειρότερο κακό από το προηγούμενο. Γιατί έτσι γίνεται.

Άρα λοιπόν, επειδή εμείς δεν χαϊδεύουμε αυτιά και παρότι πραγματικά νιώθω μεγάλη χαρά και εκτίμηση που βρίσκομαι ανάμεσά σας και χαίρομαι και χαιρόμαστε όλη η αντιπροσωπεία μας που βρισκόμαστε ξανά εδώ, σας λέμε μόνο ότι θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα, μόνο που πρέπει και εσείς και εμείς και όλοι, να αποφασίσουμε ότι πρέπει να τον φτάσουμε μέχρι τέλους. Όχι με μια επερώτηση στη Βουλή ή με έναν αγώνα, μια κινητοποίηση ή με μια παρουσία εδώ ή στα κανάλια κι από κει και πέρα ο καθένας τραβάει το δρόμο του και κοιτάζει τη δικιά του  δουλειά.

Και όταν λέω να τον φτάσουμε μέχρι το τέλος δεν εννοώ μόνο να βγούμε στους δρόμους, να πάμε στη Βουλή να διαμαρτυρηθούμε, να κάνουμε κι όλες και τις νομικές, και τις τεχνικές και τις δικαστικές και όλες τις ενέργειες, αλλά κυρίως πρέπει να επιλέξουμε σωστά όταν έρχεται η στιγμή που μπορούμε να πούμε τη γνώμη μας -είτε είναι εκλογές σε σωματεία, είτε είναι δημοτικές εκλογές, είτε είναι περιφερειακές εκλογές, είτε είναι βουλευτικές εκλογές- και να εκλέξουμε αυτούς και τα κόμματα αυτά, εμείς θα λέγαμε το ΚΚΕ, αλλά μην πουν ορισμένοι ότι ψηφοθηρώ από τώρα, ενώ δεν είμαστε σε προεκλογική περίοδο, θα σας πω σκεφτείτε μόνο, συμβουλευτείτε το μαξιλάρι σας και αποφασίστε για το τι θα κάνετε.

Αυτό που έχουμε εμείς να υποσχεθούμε είναι να πούμε ότι θα συνεχίσουμε αυτόν τον αγώνα και με βάση και τα νέα στοιχεία που μας δώσατε και με όλα αυτά που είπατε και μέχρι εκεί που έχει φτάσει η κατάσταση και στα υπουργεία και παντού. Αυτό θα κάνουμε, θα τους ενοχλούμε, θα τους πιέζουμε μέχρι να βρεθεί οριστική λύση και σε αυτό το πρόβλημα και σε άλλα προβλήματα που ταλανίζουν όλες τις λαϊκές οικογένειες και εδώ στους Αγίους Θεοδώρους και στην Ηλεία, στην Πελοπόννησο, στη Δυτική Ελλάδα και σε όλη την Ελλάδα θα έλεγα γενικότερα.

Σας ευχαριστώ πολύ, εύχομαι ξανά καλή υγεία, καλή δύναμη σε όλους και όλες».

Με ξεχωριστό τρόπο είπαν «Χρόνια Πολλά» στο «Κόκκινο Αερόστατο» οι μικροί κατασκηνωτές

Συνεχίστηκαν και το Σάββατο οι δραστηριότητες για τους μικρούς κατασκηνωτές στο 27ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα για τη χθεσινή μέρα περιελάμβανε κολύμπι, άφθονα παιχνίδια και πολλές δραστηριότητες, αθλητικές και χορευτικές.

Το απόγευμα όλες οι ομάδες μαζί πήγαν στο σχολείο του Αλισσού και παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση «Κοντά στις ράγες» που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα της Άλκης Ζέη και ανέβηκε από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ Κ. Μακεδονίας («Τα κόκκινα αλεξίπτωτα») ειδικά για αυτές τις ηλικίες.

Οι ηθοποιοί και οι μουσικοί παρουσίασαν μια ξεχωριστή παράσταση που κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον των παιδιών που παρακολούθησαν τη ζωή της 12χρονης Σάσας στην προεπαναστατική Ρωσία που προσπαθούσε να δώσει απάντηση στα ερωτήματά της «Γιατί υπάρχουν πλούσιοι και φτωχοί», «Γιατί να χωρίζονται οι λαοί» κλπ.

Το χειροκρότημα ήταν θερμό, όπως επίσης και το σύνθημα «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός».

Αξιοσημείωτο είναι ότι την παράσταση παρακολούθησαν και κάτοικοι του χωριού με τα παιδιά τους.

Μετά την αναχώρησή τους από τον Άνω Αλισσό, οι μικροί κατασκηνωτές έφτασαν στο χώρο της κατασκήνωσης και κατηφόρισαν προς την παραλία κάνοντας …αισθητή την παρουσία τους στους υπόλοιπους κατασκηνωτές με τα συνθήματα και τραγούδια που οι ίδιοι και οι ομαδάρχες τους σκαρφίστηκαν όπως: «Στην Πάτρα, στην Πάτρα, στην Πάτρα, με συνθήματα αερόστατα γεμάτα»«Στην Παλαιστίνη δώστε λευτεριά και στους φασίστες δώστε μια γροθιά».

Στην παραλία όμως τους περίμενε μια έκπληξη, αφού πολλά μικρά αερόστατα ήταν έτοιμα να «φύγουν» για τον ουρανό στέλνοντας με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο τα «Χρόνια Πολλά» για τον ένα χρόνο κυκλοφορίας του περιοδικού «Κόκκινο Αερόστατο»! (δείτε πάνω βίντεο)

Χειροκροτήματα, φωνές, χαρά και τραγούδια κυριαρχούσαν καθώς τα παιδιά έτρωγαν παγωτίνια, προσφορά τοπικού ζαχαροπλαστείου.

Η βραδιά έκλεισε με τη συμμετοχή πολλών παιδιών στις συναυλίες, αλλά και με προβολή ταινίας.

Από το πρωί της Κυριακής οι ομάδες των περιοχών σιγά σιγά η μία μετά την άλλη αναχωρούν και το «αντίο» των ομάδων ήταν πολύ θερμό. Και όπως τραγούδησαν και τα παιδιά «Ήρθαμε στην Πάτρα για διήμερο και μας βγήκε τετραήμερο…». 

 Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ φροντίζουν για την καθαριότητα του χώρου

Το 27ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ πραγματοποιείται σε έναν πολύ όμορφο χώρο, δίπλα στη θάλασσα, στον Αλισσό της Πάτρας.

Όπως κάθε χρόνο, το στοίχημα είναι ο χώρος να παραδοθεί καλύτερος από ό,τι ήταν πριν. Γι’ αυτό συνεργεία της ΚΝΕ φροντίζουν διαρκώς για την καθαριότητα του χώρου της κατασκήνωσης και της παραλίας, ενώ σχετικές ανακοινώσεις γίνονται και από τα μεγάφωνα.

Το χώρο της κατασκήνωσης επισκέφθηκε το Σαββάτο ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας συνοδευόμενος από τον Νίκο Αμπατιέλο, γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ.

Χοροί και τραγούδια το βράδυ του Σαββάτου

Με μουσικές για όλα τα γούστα, κέφι, ζωντάνια και χορό «έκλεισε» η 2η μέρα στην κεντρική σκηνή του 27ου Αντιιμπεριαλστικού Διημέρου της ΚΝΕ.

Ο χώρος μπροστά από τη σκηνή αποδείχθηκε μικρός για το ξεδίπλωμα του χορού.

Σε κάθε γωνιά της κεντρικής σκηνής το γλέντι φούντωσε με κυκλωτικούς χορούς, ζεϊμπέκικα, ενώ σε κάθε τραπέζι τραγουδούσαν δυνατά τα αγαπημένα λαϊκά, ρεμπέτικα, παραδοσιακά και αντάρτικα τραγούδια!

Καπνογόνα και πολύς ενθουσιασμός για τους «Rebellion Connexion» και τον Frank, οι οποίοι άνοιξαν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ξεσηκώνοντας για τα καλά το κοινό! Εκτός από τα γνώριμα τραγούδια τους παρουσίασαν και νέα από τους επερχόμενους δίσκους τους. Πάντως, όλοι όσοι βρίσκονταν στη σκηνή τραγούδησαν δυνατά τους γνωστούς και αγαπημένους στίχους «Μυρίζει ακόμα γιασεμί ο Πειραιάς».

Τη σκυτάλη παρέλαβαν οι «Altera Vitta», τραγουδώντας σε ροκ ρυθμούς, με στίχους όπως «σκλάβοι δεν θα γενούμε» και άλλα καταγγελτικά τραγούδια ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα και την εκμετάλλευση. Πριν κατέβουν από τη σκηνή αφιέρωσαν σε όλα τα προσφυγόπουλα που είχαν την τύχη του μικρού Αϊλάν το «Ποιος είναι ο εχθρός σου;».

Το ροκ συνεχίστηκε με τους «KollektivΑ»! Με τα δικά τους δυναμικά τραγούδια και ωραίες διασκευές γνωστών κομματιών έδωσαν τη δική τους πινελιά στη συναυλία.

Κατά τη διάρκεια των συναυλιών και ειδικά στα πολιτικά τραγούδια η ατμόσφαιρα δονούταν από συνθήματα για την Ιστορία του ΚΚΕ και άλλα. Όλα τα συγκροτήματα ευχαρίστησαν την ΚΝΕ για την πρόσκληση, λέγοντας μάλιστα ότι είναι τιμή τους να παίζουν στο 27ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της Οργάνωσης.

Το πρόγραμμα της κεντρικής σκηνής στο 27ο Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ ολοκληρώθηκε σχεδόν …ξημερώματα, αφού μετά το πέρας των συναυλιών ακολούθησε λαϊκό γλέντι από το συγκρότημα της ΟΠ Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ.