
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΟΔΥ:
Άλλα 11 κρούσματα, διασωληνωμένοι 67, εκτός ΜΕΘ 39 και δύο θάνατοι το τελευταίο 24ωρο
Άλλα 11 νέα κρούσματα του κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας, στις ΜΕΘ νοσηλεύονται διασωληνωμένοι 67, βγήκαν από αυτές 39 και δύο ακόμη καταγεγραμμένοι θάνατοι το τελευταίο 24ωρο, είναι η εικόνα της πανδημίας στη χώρα, σύμφωνα με την σημερινή γραπτή ενημέρωση του εκπρόσωπου του υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό, καθηγητή Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα.
Ειδικότερα:
Με τα 11 νέα κρούσματα ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.235, εκ των οποίων το 56% αφορά άνδρες. Από αυτά, τα 570 (25.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 943 (42.2%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 67. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 68 χρόνια. Οι 15 (22.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 83.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Από τις ΜΕΘ εξήλθαν 39 ασθενείς.
Με τους 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους ο συνολικός αριθμός ανήλθε στους 110. Οι 29 ήταν γυναίκες (26.4%) και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 74 χρόνια και το 90% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Έχουν συνολικά ελεγχθεί 53.290 κλινικά δείγματα.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ:
Παραμένουν σε ισχύ τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή 17 Απρίλη
Διπλασιασμό των προστίμων για άσκοπες μετακινήσεις από Μ. Σάββατο έως και Δευτέρα του Πάσχα και σαρωτικούς ελέγχους για τον κωδικό Β4, ήταν τα δύο νέα μέτρα που ανακοίνωσε την Παρασκευή ο Νίκος Χαρδαλιάς, υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, από το Μεγάλο Σάββατο στις 21:00 ως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας του Πάσχα, επεκτείνονται σε όλη τη χώρα τα μέτρα για την απαγόρευση κυκλοφορίας. Διπλασιάζεται το πρόστιμο για παράνομη μετακίνηση στα 300 ευρώ και αφαίρεση πινακίδων για τον οδηγό και 150 ευρώ πρόστιμο στον συνοδηγό.
Ταυτόχρονα, όπως ανακοίνωσε, για το ίδιο διάστημα η κατ’ εξαίρεση μετακίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, ο κωδικός Β4 θα ελέγχεται σαρωτικά, ενδελεχώς από τα όργανα ελέγχου σε όλη τη χώρα σε σχέση με το σημείο αναχώρησης και τον προορισμό και θα μπορεί να γίνεται αποκλειστικά μόνο για δύο άτομα κατ’ όχημα. Επίσης γνωστοποίησε πως καταχρηστική χρήση της περίπτωσης Β4 συνεπάγεται 300 ευρώ πρόστιμο και αφαίρεση πινακίδων για τον οδηγό και 150 ευρώ πρόστιμο στον συνοδηγό. Παράλληλα επανέλαβε πως την ημέρα του Πάσχα θα ισχύσουν όλα τα μέτρα που έχουν ληφθεί.
Επίσης θα είναι κλειστές οι εκκλησίες για τους πιστούς, όπως και τα κοιμητήρια. Θα προσευχηθούμε στο σπίτι, δεν θα πάμε στους Επιτάφιους, σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σε άλλο σημείο ενημέρωσε ότι ολοκληρώνεται η διαδικασία ελέγχου – ανίχνευσης στη Θεσσαλία. Στη Λάρισα, πρόσθεσε, εντοπίσθηκε ακόμη ένα νέο κρούσμα και στις υπόλοιπες περιοχές όλα τα δείγματα (συνολικά 416) ήταν αρνητικά.
Τέλος, υπογράμμισε ότι η διαδικασία υποβολής φορολογικών δηλώσεων είναι ηλεκτρονική, άρα δεν χρειάζεται οι ηλικιωμένοι συμπολίτες μας να μετακινούνται.
Χιλιάδες νεκροί σε χώρες της Ευρώπης
Κατά 565 αυξήθηκε σήμερα ο αριθμός των θανάτων από την COVID-19 στην Ισπανία, μειωμένος από την αύξηση των 585 χθες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Ο συνολικός αριθμός έφτασε στους 20.043 θανάτους, με την Ισπανία να είναι μία από τις χώρες που έχει δεχτεί σκληρό πλήγμα. Ο αριθμός των περιστατικών μόλυνσης αυξήθηκε στα 191.726 από 188.068 χθες, σύμφωνα με το υπουργείο.
Στη Βρετανία
Ο αριθμός των νεκρών στα νοσοκομεία από την COVID-19 στη Βρετανία είχαν αυξηθεί κατά 888 στους 15.464 μέχρι χθες (16:00 ώρα Γκρίνουιτς), όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. «Διαγνωστικό τεστ έχουν κάνει 357.023 άνθρωποι, ενώ 114.217 έχουν βρεθεί θετικοί» σύμφωνα με το ίδιο υπουργείο.
Στην Ολλανδία
Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων περιστατικών στην Ολλανδία αυξήθηκε κατά 1.140 στα 31.589, όπως ανακοίνωσαν σήμερα οι υγειονομικές αρχές. Ο αριθμός των θανάτων αυξήθηκε κατά 142 φτάνοντας στους 3.601, σύμφωνα με το Ολλανδικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (RIVM) στην ημερήσια ενημέρωσή του.
Στην Ελβετία
Ο αριθμός των θανάτων από το νέο κορονοϊό στην Ελβετία αυξήθηκε στους 1.111 θανάτους, σύμφωνα με τις υπηρεσίες υγείας, έναντι 1.059 θανάτων χθες. Ο αριθμός των περιστατικών μόλυνσης αυξήθηκε σε 27.404, από 27,078 περιστατικά.
Στην Πορτογαλία
Η Πορτογαλία είναι ενδεχόμενο να κάνει υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και να επιβάλλει περιορισμούς στις ακτές κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, στο πλαίσιο εφαρμογής ενός σχεδίου για την άρση των περιορισμών κατά της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Expresso» του Σαββάτου, ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα είπε πως ελπίζει για τη χαλάρωση των περιορισμών στα σχολεία, στα καταστήματα, στα εστιατόρια και στις τοποθεσίες πολιτισμού από το Μάιο και μετά, αλλά η εφαρμογή ενός τέτοιου σχεδίου θα απαιτήσει την εφαρμογή νέων κανόνων, ώστε οι άνθρωποι να κρατηθούν ασφαλείς.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters)
ΣΟΥΗΔΙΑ: Απάνθρωπη επιλογή ασθενών που θα δώσουν τη μάχη σε ΜΕΘ
Σε μια κυνική και απάνθρωπη «επιλογή ανθρώπων» που θα δώσουν από κάποιο κρεβάτι της ΜΕΘ τη μάχη με τον κορονοϊό, προχωρά η Σουηδία, ένα από τα πιο αναπτυγμένα καπιταλιστικά κράτη του κόσμου, που θεωρείται και πρότυπο υπηρεσιών Υγείας, «κοινωνικής πολιτικής» και καινοτομίας.
Εν έτει 2020 και εν μέσω πανδημίας, δίνονται αυστηρές οδηγίες για το ποιοι ασθενείς «δικαιούνται» μια θέση σε ΜΕΘ, ανάλογα με τα «βιολογικά» τους χαρακτηριστικά.
Όπως προκύπτει από εσωτερικό έγγραφο – με κατευθύνσεις του υπουργείου Υγείας – του Πανεπιστημιακού νοσοκομείου Καρολίνσκα (Karolinska) στη Στοκχόλμη (εφημερίδα «Aftonbladet»), την ευθύνη «για την παροχή και διακοπή εντατικής θεραπείας» ενός ασθενούς την έχει το ιατρικό προσωπικό, ακολουθώντας τις γενικές οδηγίες.
Μεταξύ άλλων, προτεραιότητα στις ΜΕΘ έχουν:
- Όσοι εκτιμάται ότι θα επιβιώσουν περισσότερο από ένα έτος και η αποκατάστασή τους κρίνεται «ρεαλιστική».
- Όσοι έχουν βιολογική ηλικία κάτω των 80 ετών.
- Όσοι είναι μεταξύ 70-80 χρονών, με μεγάλο πρόβλημα σε ένα ζωτικό όργανο (π.χ. νεφρική ανεπάρκεια).
- Όσοι είναι μεταξύ 60 – 70 χρονών, με μεγάλο πρόβλημα σε δύο ζωτικά όργανα.
Η βιολογική ηλικία καθορίζεται από το ιατρικό ιστορικό και μπορεί να είναι μικρότερη ή μεγαλύτερη της χρονολογικής. Δηλαδή, στις σουηδικές ΜΕΘ δεν έχουν προτεραιότητα ακόμη και νεότεροι άνθρωποι με πολλαπλά προβλήματα υγείας, ιδιαίτερα σε ζωτικά όργανα…
Επίσης, η «παροχή ΜΕΘ», σύμφωνα με το έγγραφο, «θα διακόπτεται» «σε ασθενείς που αν και μπήκαν σε ΜΕΘ, αποδείχθηκε ότι δεν εκπληρούν τα παραπάνω κριτήρια», που έχουν υποστεί «ζημιά σε κάποιο ζωτικό όργανο ή μη βελτίωση της κατάστασης, δηλαδή με μικρή πιθανότητα επιβίωσης και αποκατάστασης»…
Ποια πραγματικότητα επιβάλλει αυτήν τη βαρβαρότητα, αντί για την αξιοποίηση όλων των μέσων και των δυνατοτήτων που προσφέρουν σήμερα η επιστήμη και η τεχνολογία, ειδικά στον τομέα της Υγείας; Οι μαζικές περικοπές στις δημόσιες δαπάνες Υγείας τις τελευταίες δεκαετίες, η κατάργηση χιλιάδων νοσοκομειακών κρεβατιών, το κλείσιμο νοσοκομείων και η ιδιωτικοποίησή τους (όπως π.χ. και το «Καρολίνσκα»), όπως και των Κέντρων Υγείας.
Εξάλλου, η Σουηδία έχει μια από τις χαμηλότερες αναλογίες νοσοκομειακών κρεβατιών και κλινών ΜΕΘ ανά κάτοικο. Συγκεκριμένα, σε 100.000 δεν αντιστοιχούν ούτε 6 ΜΕΘ, δηλαδή περίπου 600 στο σύνολο. Μέχρι και την Πέμπτη, στις ΜΕΘ της χώρας είχαν νοσηλευτεί (συνολικά) περίπου 1.000 ασθενείς από το ξέσπασμα της πανδημίας. Επομένως …«αναγκαστικά» πρέπει να γίνει μια «επιλογή» ασθενών που θα δώσουν τη μάχη κατά του κορονοϊού.
Την ίδια ώρα, τουλάχιστον 1.200 είναι οι επίσημα καταγεγραμμένοι νεκροί – σε μια χώρα 10 εκατ. κατοίκων – και μόνο 170 πέθαναν σε ένα 24ωρο την Πέμπτη. Σε αυτό συντελεί το ανεπαρκές σύστημα Υγείας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Στέφαν Λεβέν (Σοσιαλδημοκράτες – Πράσινοι) έχουν λάβει ελάχιστα μέτρα περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας στη χώρα, προκειμένου να μετριαστούν οι συνέπειες από τον κορονοϊό στην οικονομία, να μην πληρώσει η κυβέρνηση επιδόματα κ.λπ.
Η τακτική αυτή έχει καταγγελθεί επανειλημμένα από επιστήμονες της χώρας. Μετά την ανοιχτή επιστολή που την υπέγραφαν πάνω από 2.000 επιστήμονες, την περασμένη βδομάδα 22 ερευνητές κορυφαίων σουηδικών πανεπιστημίων και ερευνητικών ινστιτούτων με άρθρο τους στη «Dagens Nyheter» καλούν την κυβέρνηση να αλλάξει πορεία.
ΣΧΕΤΙΚΑ
ΗΛΙΑΣ ΣΙΩΡΑΣ: Ανοιχτή επιστολή για τους «ήρωες» του κορονοϊού