ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΠΡΙΛΗ : Απροστάτευτοι οι εργαζόμενοι – Το κράτος πληρώνει τους τόκους δανείων επιχειρήσεων

Μεγάλες διευκολύνσεις στις επιχειρήσεις, αλλά έξω από το περιβόητο «δίχτυ προστασίας» παραμένουν επί της ουσίας οι εργαζόμενοι, σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσαν και για τον μήνα Απρίλη οι υπουργοί Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας, Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης και Εργασίας, Γ. Βρούτσης.

Οι εργαζόμενοι δεν προστατεύονται καθώς δεν ακυρώνονται οι απολύσεις που είχαν γίνει από τις αρχές Μάρτη, ενώ δεν ακυρώνονται ούτε οι νεότερες απολύσεις που έγιναν, δηλαδή, μέχρι και σήμερα 30 Μάρτη στις επιχειρήσεις που εντάχθηκαν στα μέτρα του Απρίλη. Αυτό σημαίνει ότι είναι ξεκρέμαστοι οι τουλάχιστον 120.000 εργαζόμενοι που απολύθηκαν.

Η κυβέρνηση επιμένει να δοθεί το δώρο Πάσχα το καλοκαίρι και όχι στις προβλεπόμενες διά νόμου ημερομηνίες πλην των επιχειρήσεων που λειτουργούν και πλέον είναι λιγότερες από το 25% του συνόλου των νομικών προσώπων. Το νεότερο που ανακοινώθηκε είναι ότι το κράτος θα αναλάβει το μέρος του δώρου Πάσχα που δεν θα καταβάλουν οι επιχειρήσεις για το διάστημα που ισχύει η αναστολή της σύμβασης εργασίας.

Παραμένει σε ισχύ η δυνατότητα των επιχειρήσεων για μείωση των μισθών κατά 50% μέσω της εξάμηνης εκ περιτροπής εργασίας που προβλέπει η ΠΝΠ. Ούτε λέξη δεν ειπώθηκε γι’ αυτό στις ανακοινώσεις των υπουργών, όπως δεν ακούστηκε το παραμικρό για κατάργηση των πλειστηριασμών λαϊκών κατοικιών.

Εμπαιγμός και για τους επιστήμονες διότι παρά τις αντιδράσεις η κυβέρνηση δεν τους εντάσσει στο πενιχρό επίδομα των 800 ευρώ, αλλά επιμένει στο voucher κατάρτισης των 600 ευρώ, το οποίο είναι μόνο για τον Απρίλη και θα εκταμιευθεί σε δύο δόσεις από τα μέσα του μήνα.

Για τους αυτοαπασχολούμενους και τους ελεύθερους επαγγελματίες ειπώθηκε πως αν συνεχιστεί η πανδημία και οι επιπτώσεις της θα ενταχθούν το Μάη στο επίδομα των 800 ευρώ. Ανακοινώθηκε πως αν καταβάλουν εμπρόθεσμα τις υποχρεώσεις τους θα έχουν 25% έκπτωση, η τετράμηνη αναστολή πληρωμής χρεών ισχύει.

Γαλαντόμο είναι το κράτος και πάλι προς τις επιχειρήσεις. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης από τον κρατικό προϋπολογισμό θα γίνει η πληρωμή των τόκων των ενήμερων δανείων επιχειρήσεων για τους μήνες Μάρτη – Απρίλη και Ιούνη. Μέτρο που μπορεί να επεκταθεί για δυο μήνες. ΟΙ επιχειρήσεις έχουν έκπτωση 25% αν καταβάλουν εμπρόθεσμα τις οφειλές τους.

Επίσης το κράτος καταβάλλει το πρώτο δισεκατομμύριο ευρώ για να τεθεί σε λειτουργία το Ταμείο Εγγυοδοσίας για να δοθούν δάνεια κίνησης των επιχειρήσεων και δημιουργείται ειδικός μηχανισμός για την επιστροφή της προκαταβολής φόρου.

Για τις επιταγές και την αναστολή πληρωμής για 75 μέρες ανακοινώθηκε πως θα υπάρξουν πρόσθετες ρυθμίσεις διότι προκλήθηκαν προβλήματα ρευστότητας σε εξαγωγικές επιχειρήσεις.

Υποκρισία από ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ

Τη χρονική επέκταση των περιορισμών, λόγω κορονοϊού, τουλάχιστον μέχρι και το Πάσχα προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας δηλώντας στην ενημέρωση των δημοσιογράφων πως «φέτος δεν θα κάνουμε Πάσχα στο χωριό, θα το γιορτάσουμε μένοντας στο σπίτι».

Έκανε αναφορά στην ανάρτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Facebook με την οποία καλεί υπουργούς και βουλευτές της ΝΔ να καταθέσουν το μισό τους μισθό, τους επόμενους δυο μήνες, σε λογαριασμό κατά του κορονοϊού.

Ο δε ΣΥΡΙΖΑ, ανταγωνιζόμενος την κυβέρνηση στην εντυπωσιοθηρία, ζήτησε να γίνει υποχρεωτική και όχι προαιρετική μείωση των βουλευτικών μισθών και των αποδοχών όλων των κρατικών και κυβερνητικών αξιωματούχων.

 ΚΚΕ: Ο λαός πλήρωσε πολλά, να μην πληρώσει ξανά

Σε ανακοίνωση για τα νέα μέτρα που εξήγγειλαν οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Τα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση επιβεβαιώνουν πως, μεθοδικά και στο όνομα της “έκτακτης ανάγκης”, δρομολογούνται αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που ήρθαν για να μείνουν. Καλούν τους εργαζόμενους να ματώσουν ξανά εν μέσω πανδημίας, την ώρα που το μεγάλο κεφάλαιο απολαμβάνει πακτωλό δισεκατομμυρίων κρατικών ενισχύσεων.

Την ώρα που οι απολύσεις υπερβαίνουν τις 100.000, η κυβέρνηση δεν παίρνει κανένα μέτρο που να τις καθιστά άκυρες. Η “προστασία των θέσεων εργασίας”, που λιβανίζουν οι υπουργοί της κυβέρνησης, είναι κενό γράμμα, αφού πάει πακέτο με την παροχή νέων εργαλείων προς τη μεγάλη εργοδοσία για να ποδοπατήσει όποιο εργασιακό δικαίωμα είχε απομείνει και να απαλλαγεί από χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Ακόμα και για το δώρο του Πάσχα, που είναι δεδουλευμένα των εργαζομένων, η κυβέρνηση αναλαμβάνει να καλύψει ένα μεγάλο μέρος του με κρατικό χρήμα, δηλαδή με χρήματα που προέρχονται πάλι από τα μόνιμα υποζύγια, τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Παράλληλα, για ένα τμήμα επιχειρήσεων δίνεται το ελεύθερο από την κυβέρνηση να δοθεί “αργότερα”, λες και είναι δικά τους χρήματα και όχι των εργαζομένων.

Η κυβέρνηση νομιμοποιεί τις απολύσεις που έχουν γίνει και ταυτόχρονα δεν παίρνει κανένα μέτρο προστασίας για τους ανέργους, πέρα από την ηλεκτρονική εγγραφή τους στο μητρώο.

Συνεχίζεται, επίσης, η κοροϊδία για εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και επιστήμονες με μπλοκάκι, καθώς αρκετές κατηγορίες δεν εντάσσονται άμεσα, για το δίμηνο Μάρτη – Απρίλη, στους δικαιούχους του έκτακτου επιδόματος των 800 ευρώ, ενώ δεν προβλέπονται μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης, όπως η ένταξη στο αφορολόγητο, η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η απαλλαγή από τις ατομικές εισφορές ασφάλισης για το επόμενο τετράμηνο.

Επιπλέον, η κυβέρνηση ακόμα δεν έχει εξαγγείλει στοιχειώδη μέτρα για τα λαϊκά στρώματα, όπως η μείωση τιμολογίων του ρεύματος, του νερού, η αναστολή αποπληρωμής δανείων προς τις τράπεζες, που πρέπει να ισχύσει για όλους, και όχι μόνο για τους λεγόμενους συνεπείς δανειολήπτες.

Επίσης, η κυβέρνηση εξακολουθεί να μη διασφαλίζει την απαραίτητη διανομή αναγκαίου υλικού προστασίας και προφύλαξης, ενώ δεν προχωρά ούτε καν στην πλήρη κατάργηση του ΦΠΑ για τα είδη πρώτης ανάγκης και τα φάρμακα.

Δεν μένουμε σιωπηλοί! Εδώ και τώρα μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ο λαός πλήρωσε πολλά, να μην πληρώσει ξανά!».

Πάγια η θέση του Κόμματος για μόνιμη δραστική μείωση των μισθών βουλευτών και κρατικών παραγόντων

Σε σχόλιό του σχετικά με τις προτάσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση των μισθών των βουλευτών και των κρατικών αξιωματούχων προς ενίσχυση του ειδικού λογαριασμού κατά του κορονοϊού, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει τα εξής:

«Αν θέλουν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, μπορούν να υιοθετήσουν την πάγια πρόταση του ΚΚΕ για μόνιμη -και όχι μόνο επ’ αφορμή της πανδημίας- δραστική μείωση των μισθών βουλευτών κι άλλων υψηλόβαθμων κρατικών παραγόντων, την κατάργηση των αποζημιώσεων για συμμετοχή σε Κοινοβουλευτικές Επιτροπές και των άλλων βουλευτικών προνομίων. Αυτή η πρόταση ισχύει πάντα, πόσο μάλλον σε συνθήκες όπως οι σημερινές, που ο λαός υποφέρει από τις επιπτώσεις της πανδημίας, από τις μεγάλες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, καθώς και από τα μέτρα κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοσίας.

Όλα τα άλλα έχουν στοιχεία υποκρισίας και δημαγωγίας αυτές τις δύσκολες ώρες και στόχο να κρυφτούν οι μεγάλες ευθύνες τους για την υποχρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Σημειώνουμε, ξανά, πως σε ό,τι αφορά τους βουλευτές του ΚΚΕ, η βουλευτική αποζημίωση κατατίθεται εξ ολοκλήρου στο Κόμμα για την οργάνωση της λαϊκής διεκδίκησης και πάλης».