20ή Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων : Με τη συμμετοχή 91 κομμάτων 23-25 Νοέμβρη στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ

Στις 10 το πρωί στην Αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ αρχίζει την Παρασκευή, με εισηγητική ομιλία από τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Με θέμα «Η σύγχρονη εργατική τάξη και η συμμαχία της. Τα καθήκοντα της πολιτικής της πρωτοπορίας – των Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων – στον αγώνα ενάντια στην εκμετάλλευση και τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, για τα δικαιώματα των εργατών και των λαών, για την ειρήνη, το σοσιαλισμό» ξεκινάει την Παρασκευή 23 Νοέμβρη και ολοκληρώνεται την Κυριακή 25 Νοέμβρη η 20ή Διεθνής Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που φιλοξενείται από το ΚΚΕ στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό, με την ευκαιρία και της συμπλήρωσης των 100 χρόνων ζωής και δράσης του.

Τη συμμετοχή τους στις εργασίες της Διεθνούς Συνάντησης έχουν δηλώσει 91 κόμματα από 73 χώρες, ενώ οι διεθνείς αντιπροσωπείες έχουν προσκληθεί στη μεγάλη πολιτική – πολιτιστική εκδήλωση για τα 100χρονα του ΚΚΕ στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας την Κυριακή 25 Νοέμβρη.

Αύριο, Πέμπτη 22 Νοέμβρη, θα συνεδριάσει στην έδρα της ΚΕ η Ομάδα Εργασίας της Διεθνούς Συνάντησης, όπου θα εξεταστούν διάφορα πολιτικά και τεχνικά ζητήματα για τη διεξαγωγή των εργασιών της Συνάντησης.

Επίσης, τη Δευτέρα 26/11 θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας, όπου συμμετέχουν 29 κόμματα από την ευρωπαϊκή ήπειρο, ανάμεσά τους και το ΚΚΕ.

Η ιστορία των Διεθνών Συναντήσεων από το 1998

Οι Διεθνείς Συναντήσεις των ΚΚ ξεκίνησαν το 1998 στην Αθήνα με πρωτοβουλία του ΚΚΕ,ως ένας χώρος που θα έδινε τη δυνατότητα στους κομμουνιστές από όλο τον κόσμο να συζητούν τις εξελίξεις και τις εκτιμήσεις τους, να διατυπώνουν τις σκέψεις και προτάσεις τους για τα νέα καθήκοντα, να ανταλλάσσουν πείρα και να συντονίζουν την κοινή δράση.

Το ΚΚΕ, μετά την αντεπανάσταση στην ΕΣΣΔ και στις άλλες σοσιαλιστικές χώρες, κατέβαλε σημαντικές προσπάθειες και πήρε σειρά πρωτοβουλιών για την ανασυγκρότηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, για τη χάραξη επαναστατικής στρατηγικής και σε αυτό το πλαίσιο πρότεινε τη διοργάνωση της ετήσιας Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων. Η πρωτοβουλία αυτή, όπως έδειξε η συνέχεια, βρήκε μεγάλη και θερμή ανταπόκριση από δεκάδες άλλα ΚΚ.

Οι Διεθνείς Συναντήσεις των ΚΚ καθιερώθηκαν ως ένα σημαντικό διεθνές γεγονός για το κομμουνιστικό κίνημα. Οι πρώτες 8 συναντήσεις από το 1998 έως το 2005 έγιναν στην Αθήνα, και ακολούθησαν οι διοργανώσεις από άλλα Κομμουνιστικά Κόμματα σε πολλές χώρες. Ετσι, η Διεθνής Συνάντηση «ταξίδεψε» στη Λισαβόνα (Πορτογαλία), στο Μινσκ (Λευκορωσία), στη Δαμασκό (Συρία), στο Σάο Πάολο (Βραζιλία), στο Νέο Δελχί (Ινδία), στο Γιοχάνεσμπουργκ (Νότια Αφρική), στη Βηρυτό (Λίβανος), στο Γουαγκιακίλ (Εκουαδόρ), στην Κωνσταντινούπολη (Τουρκία), στο Ανόι (Βιετνάμ), στο Λένινγκραντ (Ρωσία). Το ΚΚΕ επίσης φιλοξένησε τη 13η Συνάντηση το 2011.

Στο πλαίσιο των Διεθνών Συναντήσεων των ΚΚ, εδώ και χρόνια, κυκλοφορεί το Ενημερωτικό Δελτίο των ΚΚ, που εκδίδεται σε ηλεκτρονική μορφή στα Αγγλικά, ενώ έχει αναπτυχθεί το σύστημα ταχείας αλληλοενημέρωσης των ΚΚ μέσα από την ιστοσελίδα του SOLIDNET (www.solidnet.org), όπου κάθε ΚΚ μπορεί να δημοσιοποιεί τις ενέργειές του, τις εκτιμήσεις και τα ντοκουμέντα του.

Επιπλέον, στη βάση των κοινών δράσεων που συμφωνούνται στις Διεθνείς Συναντήσεις, τα ΚΚ αναπτύσσουν κοινές πρωτοβουλίες ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στον αντικομμουνισμό, για την ενίσχυση της αλληλεγγύης στους εργατικούς – λαϊκούς αγώνες, των διεθνών αντιιμπεριαλιστικών οργανώσεων.

Βεβαίως, στις Διεθνείς Συναντήσεις υπάρχουν και σοβαρές ιδεολογικοπολιτικές διαφορές, μεταξύ των ΚΚ που εξακολουθούν να στηρίζονται στο μαρξισμό – λενινισμό κι εκείνων των κομμάτων που έχουν απολέσει τα κομμουνιστικά χαρακτηριστικά και διατηρούν απλώς το όνομα, παίζοντας δραστήριο ρόλο σε σχεδιασμούς του οπορτουνισμού και της σοσιαλδημοκρατίας, όπως το Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Το κομμουνιστικό κίνημα είναι γεγονός ότι αντιμετωπίζει ιδεολογικοπολιτική και οργανωτική κρίση, που φέρει βαθιά τα σημάδια της αντεπανάστασης και της ισχυρής επίδρασης του οπορτουνισμού στις γραμμές του, κατάσταση που επιδεινώθηκε μετά την καπιταλιστική παλινόρθωση.

Το ΚΚΕ αναδεικνύει διαρκώς σ’ αυτές τις Διεθνείς Συναντήσεις πως η πάλη για την ανασυγκρότηση του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος αποτελεί καθοριστικής σημασίας καθήκον, που σχετίζεται με την ουσιαστική συζήτηση και το ξεκαθάρισμα σοβαρών προβλημάτων στρατηγικής και τακτικής του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος.

Στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί η Διεθνής Συνάντηση
Βασικά ζητήματα που μπαίνουν στη συζήτηση είναι:
 • Η εργατική τάξη και η κοινωνική της αποστολή, το κρίσιμο ζήτημα της κοινωνικής της συμμαχίας με τα άλλα εκμεταλλευόμενα λαϊκά στρώματα, η ανάγκη το Κομμουνιστικό Κόμμα να έχει ισχυρούς δεσμούς και οργανώσεις μέσα στα εργοστάσια και στις επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας.
 • Οι αιτίες της κρίσης, που βρίσκονται στην ίδια τη φύση του καπιταλισμού, κι όχι σε ένα μόνο τρόπο άσκησης της διαχείρισής του.
 • Το ζήτημα του ιμπεριαλισμού, ως ανώτατου σταδίου του καπιταλισμού κι όχι απλώς ως επιθετική εξωτερική πολιτική κάποιων χωρών.
 • Ο χαρακτήρας της εποχής μας ως εποχής περάσματος από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό και ο σοσιαλιστικός χαρακτήρας της επανάστασης, σε αντιπαράθεση με την ξεπερασμένη κι επιζήμια θεωρία των σταδίων προς το σοσιαλισμό.
 • Η σύγκρουση με τις καπιταλιστικές διακρατικές ενώσεις και η αναγκαιότητα της πάλης για την αποδέσμευση από αυτές με εργατική εξουσία, σε αντίθεση με εκείνα τα κόμματα που τις θεωρούν μονόδρομο κι αγωνίζονται για τον «εκδημοκρατισμό» της ΕΕ και των άλλων σχετικών οργανώσεων.
 • Η πάλη ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους για την εξάλειψη των αιτιών που τους προκαλούν κι όχι η πολιτική στήριξή τους, με τα διάφορα προσχήματα (π.χ. «καταπολέμηση της τρομοκρατίας»), που είναι ένα απαράδεκτο σφάλμα στο οποίο έχουν οδηγηθεί διάφορα κόμματα.
 • Η στάση απόρριψης της συμμετοχής στην αστική διαχείριση, στις αστικές κυβερνήσεις, κόντρα στην αντίληψη των «αριστερών», «προοδευτικών» κυβερνήσεων, που αποτελούν τροχοπέδη στην αγωνιστική συνείδηση των εργαζομένων, καθώς και άλλα ζητήματα.
Η σημασία της χάραξης κοινής στρατηγικής

Η 20ή Διεθνής Συνάντηση αναμένεται να καταλήξει σε κοινές δράσεις και είναι φανερό πως σήμερα απαιτούνται ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες για να διαμορφωθούν οι βάσεις για την κατάκτηση προγραμματικής – ιδεολογικής ενότητας και ενιαίας επαναστατικής στρατηγικής σύγκρουσης με το κεφάλαιο και το εκμεταλλευτικό σύστημα, με τον οπορτουνισμό.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, το ΚΚΕ, με αίσθημα διεθνιστικής ευθύνης, πρωτοστάτησε στο ξεκίνημα των Διεθνών Συναντήσεων Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, συνέβαλε και συμβάλλει στη διατήρηση του χαρακτήρα τους ως χώρου συνάντησης ΚΚ και παράλληλα συνεχίζει με δεκάδες άλλα ΚΚ τις προσπάθειες για συντονισμό της δράσης με πολλές μορφές, στην Ευρώπη, στα Βαλκάνια, στην ευρύτερη περιοχή. Στηρίζει τόσο τη συγκρότηση της «Ευρωπαϊκής Κομμουνιστικής Πρωτοβουλίας», στην οποία συμμετέχουν 29 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα της Ευρώπης, όσο και την έκδοση του περιοδικού «Διεθνής Κομμουνιστική Επιθεώρηση» (ΔΚΕ), που μελετάει σύγχρονα θεωρητικά ζητήματα.

 Τα κόμματα που έχουν δηλώσει συμμετοχή:

 1.  Κομμουνιστικό Κόμμα Αζερμπαϊτζάν
 2. Κομμουνιστικό Κόμμα Αλβανίας
 3. Αλγερινό Κόμμα για τη Δημοκρατία και το Σοσιαλισμό
 4. Κομμουνιστικό Κόμμα Αργεντινής
 5. Κομμουνιστικό Κόμμα Αυστραλίας
 6. Κόμμα Εργασίας Αυστρίας
 7. Κομμουνιστικό Κόμμα Βελγίου
 8. Κομμουνιστικό Κόμμα Βενεζουέλας
 9. Κομμουνιστικό Κόμμα Βιετνάμ
 10. Κομμουνιστικό Κόμμα Βολιβίας
 11. ΚΚ Βουλγαρίας
 12. Κόμμα Βουλγάρων Κομμουνιστών
 13. Βραζιλιάνικο Κομμουνιστικό Κόμμα
 14. Κομμουνιστικό Κόμμα Βραζιλίας
 15. Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας
 16. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Βρετανίας
 17. Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα
 18. Γερμανικό Κομμουνιστικό Κόμμα
 19. Ενιαίο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας
 20. Κομμουνιστικό Κόμμα Δανίας
 21. Κομμουνιστικό Κόμμα στη Δανία
 22. Δύναμη της επανάστασης (Δομινικανή Δημοκρατία)
 23. Κομμουνιστικό Κόμμα Εκουαδόρ
 24. Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας
 25. Κομμουνιστικό Κόμμα Εσθονίας
 26. Κομμουνιστικό Κόμμα ΗΠΑ
 27. Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας
 28. Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαρξιστικό)
 29. Ιορδανικό Κομμουνιστικό Κόμμα
 30. Ιρακινό Κομμουνιστικό Κόμμα
 31. Κομμουνιστικό Κόμμα Κουρδιστάν – Ιράκ
 32. Τουντέχ Ιράν
 33. Κόμμα Εργατών Ιρλανδίας
 34. Κομμουνιστικό Κόμμα Ιρλανδίας
 35. Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας
 36. Κομμουνιστικό Κόμμα Λαών Ισπανίας
 37. Κομμουνιστικό Κόμμα Λαών Ισπανίας
 38. Κομμουνιστικό Κόμμα Ισραήλ
 39. Ιταλικό Κομμουνιστικό Κόμμα
 40. Κομμουνιστικό Κόμμα Ιταλίας
 41. Σοσιαλιστικό Κίνημα Καζακστάν
 42. Κομμουνιστικό Κόμμα Καναδά
 43. Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας
 44. Κόμμα Κομμουνιστών Κιργισίας
 45. Κόμμα Εργασίας Κορέας
 46. Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας
 47. Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα Κροατίας
 48. ΑΚΕΛ Κύπρου
 49. Λαϊκό Επαναστατικό Κόμμα Λάος
 50. Σοσιαλιστικό Κόμμα Λετονίας
 51. Κομμουνιστικό Κόμμα Λευκορωσίας
 52. Λιβανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα
 53. Σοσιαλιστικό Κόμμα Λιθουανίας
 54. Κομμουνιστικό Κόμμα Λουξεμβούργου
 55. Κόμμα του Κογκρέσου για την Ανεξαρτησία της Μαδαγασκάρης
 56. Κομμουνιστικό Κόμμα Μάλτας
 57. Κομμουνιστικό Κόμμα Μεξικού
 58. Κόμμα Εργασίας Μπαγκλαντές
 59. Κομμουνιστικό Κόμμα Μπαγκλαντές
 60. Προοδευτικό Βήμα Μπαχρέιν
 61. Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα
 62. Νεπαλέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα
 63. Κομμουνιστικό Κόμμα Νορβηγίας
 64. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Ολλανδίας
 65. Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα
 66. Ενωση Κομμουνιστών Ουκρανίας
 67. Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας
 68. Κομμουνιστικό Κόμμα Πακιστάν
 69. Κόμμα Λαού Παλαιστίνης
 70. Παλαιστινιακό Κομμουνιστικό Κόμμα
 71. Παραγουανό Κομμουνιστικό Κόμμα
 72. Κομμουνιστικό Κόμμα Μακεδονίας (ΠΓΔΜ)
 73. Κομμουνιστικό Κόμμα Πολωνίας
 74. Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα
 75. Ρουμάνικο Σοσιαλιστικό Κόμμα
 76. Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας
 77. Ενωση Κομμουνιστικών Κομμάτων – ΚΚΣΕ
 78. Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας
 79. Κομμουνιστικό Κόμμα Σοβιετικής Ενωσης
 80. Κομμουνιστές Σερβίας
 81. Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα Γιουγκοσλαβίας
 82. Κομμουνιστικό Κόμμα Σλοβακίας
 83. Κομμουνιστικό Κόμμα Σουαζιλάνδης
 84. Σουδανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα
 85. Κομμουνιστικό Κόμμα Σουηδίας
 86. Κομμουνιστικό Κόμμα Σρι Λάνκα
 87. Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα
 88. Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας
 89. Κόμμα Εργασίας (ΕΜΕΡ)
 90. Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας Μοραβίας
 91. Κομμουνιστικό Κόμμα Φινλανδίας