29 ΝΟΕΜΒΡΗ : Διεθνής Ημέρα Αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό – Να αναγνωριστεί το ανεξάρτητο κράτος της Παλαιστίνης

ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ: Συνεχίζονται οι προκλήσεις και οι επιθέσεις από το Ισραήλ

Περίπου 26 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά και δακρυγόνα, ενώ έξι φυλακίστηκαν κατά την προχτεσινή «μέρα οργής», όπου διοργανώθηκαν διαδηλώσεις σε αρκετές πόλεις της Δυτικής Όχθης, ενάντια στην αναγνώριση από τις ΗΠΑ των ισραηλινών εποικισμών στην περιοχή.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο WAFA, οι ισραηλινές στρατιωτικές δυνάμεις συνόδευσαν λεωφορεία γεμάτα με φανατικούς Ισραηλινούς εποίκους στην περιοχή Ναμπλούς της Δυτικής Όχθης, προκαλώντας αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις με Παλαιστίνιους. Οι Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ με σφαίρες από καουτσούκ εναντίον των Παλαιστινίων που προσπαθούσαν να εμποδίσουν την πρόσβαση των εποίκων στην περιοχή και συγκεκριμένα στον «Τάφο του Ιωσήφ» μέσα στη Ναμπλούς.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε χτες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας στη μηνιαία έκθεση για την πρόσβαση σε δομές Υγείας των ασθενών από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, μόνο το 58% των αιτήσεων άδειας για τους ασθενείς της Γάζας να διασχίσουν το σημείο ελέγχου Erez/Beit Hanoun του Ισραήλ, για να φτάσουν σε νοσοκομεία της Ανατολικής Ιερουσαλήμ ή της Δυτικής Όχθης, εγκρίθηκε τον Οκτώβρη. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό από τον Απρίλη του 2018.

Χτες ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, στο πλαίσιο τριήμερης επίσκεψης στο Κατάρ, συναντήθηκε στην πρωτεύουσα, Ντόχα, με τον εμίρη του Κατάρ, Χαμάντ Αλ Θάνι, τον οποίο ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Παλαιστινιακό καθώς και για τις ισραηλινές παραβιάσεις και βιαιοπραγίες κατά του παλαιστινιακού λαού. Οι δυο ηγέτες συζήτησαν τρόπους κινητοποίησης υποστήριξης προς τους Παλαιστινίους – μετά και την τελευταία απόφαση των ΗΠΑ – καθώς και την προοπτική ανάπτυξης διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε όλους τους τομείς.

ΚΚΕ: Να αναγνωριστεί το ανεξάρτητο κράτος της Παλαιστίνης

Σε ανακοίνωσή της η ΚΕ του ΚΚΕ για τη Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, στις 29 Νοέμβρη, σημειώνει:

«Με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό το ΚΚΕ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή του στον συνεχιζόμενο δίκαιο αγώνα των Παλαιστινίων για πάνω από 70 χρόνια. Ο πολύχρονος και ηρωικός αγώνας του λαού της Παλαιστίνης, παρά τον αρνητικό συσχετισμό δύναμης, εμπνέει τη δίκαιη λαϊκή πάλη σε όλον τον κόσμο.

Η μεθοδευμένη διαχρονική στήριξη των ΗΠΑ και της ΕΕ στο Ισραήλ, σε βάρος των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού, συμβάλλει στην όξυνση της εγκληματικής επιθετικότητας του ισραηλινού κράτους στην Παλαιστίνη και ευρύτερα στην περιοχή.

Η πρόσφατη “νομιμοποίηση” των εβραϊκών εποικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη από τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, μαζί με μια σειρά αποφάσεων της κυβέρνησης Τραμπ, με πιο χαρακτηριστική τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, προστίθενται στον χαρακτηρισμό του Ισραήλ ως του “πιο ισχυρού συμμάχου των ΗΠΑ στην περιοχή” και δείχνουν τη στήριξη του Ισραήλ που παρέχει συνολικά η αστική τάξη των ΗΠΑ. Σε ανάλογη πορεία κινείται η ΕΕ και οι κυβερνήσεις των χωρών της, παρά επιμέρους ελιγμούς και διαφοροποιήσεις που “θολώνουν τα νερά”, αλλά δεν αλλάζουν την κύρια κατεύθυνση στήριξης της ισραηλινής επιθετικότητας.

Η ορμητική βιασύνη των ιμπεριαλιστών ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ στη διευθέτηση του παλαιστινιακού προβλήματος είναι μέρος της μεγάλης “εικόνας” της έντασης και όξυνσης των ανταγωνισμών των αστικών τάξεων και ενεργειακών μεγαθηρίων που συγκρούονται στην περιοχή και έχουν προκαλέσει μεγάλες αιματοχυσίες στους λαούς της ευρύτερης περιοχής, της Συρίας, της Λιβύης, της Υεμένης κ.ά.

Σήμερα, εκτός της κατοχής εδαφών της Παλαιστίνης, του Λιβάνου, της Συρίας από το κράτος του Ισραήλ, έχει προστεθεί και η κατοχή συριακών εδαφών από την Τουρκία και τις ΗΠΑ, καθώς και η στρατιωτική επέμβαση στην περιοχή πολλών άλλων δυνάμεων.

ΗΠΑ και ΕΕ δεν “αποσύρονται”, δεν παραιτούνται και απεργάζονται συνεχώς νέα σχέδια ενίσχυσης της γεωπολιτικής επιρροής τους στην περιοχή, αξιοποιώντας όχι μόνον το Ισραήλ, αλλά και άλλα καθεστώτα-συμμάχους τους, σε διαπάλη με ισχυρές ανταγωνιστικές δυνάμεις.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, “βαδίζοντας στα χνάρια” της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αρνείται να αναγνωρίσει ουσιαστικά και πραγματικά το κράτος της Παλαιστίνης, προχωρά στην εγκληματική διεύρυνση και εμβάθυνση των σχέσεων με το Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένης της στρατιωτικής συνεργασίας, που ψευδώς την παρουσιάζει στο λαό μας ως “λύση” για την ασφάλεια και την ειρήνη έναντι της επιθετικότητας της αστικής τάξης της ΝΑΤΟικής συμμάχου Τουρκίας.

Ο δίκαιος αγώνας του λαού της Παλαιστίνης μπορεί να βρει τη δικαίωση μέσα από τη συνέχιση της ανυπότακτης πάλης ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και στους σχεδιασμούς των αστικών τάξεων της περιοχής, με την ενίσχυση ταυτόχρονα της διεθνιστικής αλληλεγγύης και δράσης.

Το ΚΚΕ καλεί τον εργαζόμενο λαό να αψηφήσει τον σημερινό αρνητικό διεθνή συσχετισμό δύναμης και να συνεχίσει ακόμη πιο ενεργά την έκφραση της πολύμορφης αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό, καταδικάζοντας τα καθημερινά εγκλήματα της ισραηλινής κατοχής σε βάρος των Παλαιστινίων. Για:

  • Τον τερματισμό της ισραηλινής κατοχής και των συνεπειών της.
  • Τη δημιουργία ενιαίου ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ στα σύνορα του 1967, με τον λαό νοικοκύρη στον τόπο του.
  • Το δικαίωμα επιστροφής όλων των Παλαιστίνιων προσφύγων στις εστίες τους, με βάση τις σχετικές αποφάσεις του ΟΗΕ
  • Την άμεση απελευθέρωση όλων των Παλαιστίνιων και άλλων πολιτικών κρατουμένων που κρατούνται στις ισραηλινές φυλακές».

ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ: Το Ισραήλ κατεδάφισε σπίτια Παλαιστινίων

Ο ισραηλινός στρατός κατεδάφισε χτες – ένα 24ωρο πριν από τη διεθνή μέρα αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό λαό – τα σπίτια τεσσάρων Παλαιστινίων που φέρονται να εμπλέκονται στη θανατηφόρα επίθεση με μαχαίρι εναντίον ενός 19χρονου Ισραηλινού στρατιώτη στη Δυτική Όχθη τον περασμένο Αύγουστο. Η εντολή για την κατεδάφιση των σπιτιών αυτών στο χωριό Μπέιτ Κάχελ, κοντά στη Χεβρώνα, εκδόθηκε το Σεπτέμβρη, ενώ οι τέσσερις Παλαιστίνιοι βρίσκονται στη φυλακή.

Στη διάρκεια της κατεδάφισης ξέσπασαν συγκρούσεις, με Παλαιστίνιους να ρίχνουν πέτρες εναντίον των Ισραηλινών στρατιωτών που περιφρουρούσαν την κατεδάφιση των σπιτιών, για να δεχτούν επίθεση με δακρυγόνα, τα οποία τους προκάλεσαν αναπνευστικά προβλήματα.

Επίσης, το πρακτορείο WAFA αναφέρει πως ισραηλινές μπουλντόζες κατεδάφισαν χτες ακόμα ένα σπίτι Παλαιστίνιου στα βόρεια της κατεχόμενης πόλης Ναμπλούς της Δυτικής Οχθης. Ο Παλαιστίνιος κατείχε οικόπεδο 200 τ.μ., όμως το Ισραήλ αρνείται να χορηγήσει άδεια κατασκευής στους Παλαιστίνιους σε αυτήν την περιοχή (τομέας Γ), η οποία αποτελεί το 60% της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και εμπίπτει στην πλήρη ισραηλινή στρατιωτική κυριαρχία, υποχρεώνοντας τους Παλαιστίνιους να χτίζουν χωρίς την προβλεπόμενη άδεια προκειμένου να στεγάσουν τις οικογένειές τους.

Αντίθετα, το Ισραήλ χορηγεί εύκολα στους πάνω από 600.000 Ισραηλινούς εποίκους οικοδομικές άδειες και τους παρέχει δρόμους, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό και αποχετευτικά δίκτυα. Η κατεδάφιση σπιτιών Παλαιστινίων αποτελεί συνήθη πρακτική του Ισραήλ, αφήνοντας άστεγες πολλές οικογένειες.

Στο μεταξύ, ενόψει της σημερινής διεθνούς μέρας αλληλεγγύης με τον Παλαιστινιακό λαό, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ απέστειλε χτες επιστολή προς τον Παλαιστίνιο ομόλογό του, Μαχμούντ Αμπάς, σημειώνοντας πως η Παλαιστίνη βρίσκεται «στον πυρήνα του ζητήματος της Μέσης Ανατολής». Κάλεσε τη «διεθνή κοινότητα» να υποστηρίξει τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και τη λύση των δύο κρατών, με την οικοδόμηση ανεξάρτητου και κυρίαρχου Παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του 1967 και με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

ΕΕΔΔΑ: Ψήφισμα αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης  

Σε ψήφισμα το οποίο ενέκρινε στις 27 Νοέμβρη η εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) για τη διεθνή μέρα αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης, σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα:

«Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό και στους αγώνες του για να αποκτήσει τη δική του ελεύθερη, ανεξάρτητη, κυρίαρχη πατρίδα, στα σύνορα του ’67, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Καταδικάζουμε τη φασιστική πολιτική του Ισραήλ, το οποίο αφού υποδούλωσε το λαό της Παλαιστίνης και καταπάτησε εδάφη της με αιματηρούς πολέμους, αφού καταστρατήγησε τις δικές του υπογραφές επεκτείνοντας τους εποικισμούς του στα παλαιστινιακά εδάφη, εδώ και ένα χρόνο έχει εντείνει τις επιθέσεις του ενάντια σε φιλειρηνικές διαδηλώσεις στη Γάζα».

Και προσθέτει η ΕΕΔΔΑ: «Καταγγέλλουμε τους ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της ΕΕ, που χρόνια τώρα στηρίζουν άμεσα και έμμεσα το Ισραήλ και την πολιτική του, κωφεύουν στις εκκλήσεις των Παλαιστινίων για δικαιοσύνη και ειρήνη, κλείνουν τα μάτια στις φρικαλεότητες των ισραηλινών δυνάμεων κατοχής, βάζουν στην ίδια ζυγαριά αμυνόμενους και επιτιθέμενους, ζητώντας και από τις δύο πλευρές “σύνεση και ψυχραιμία”. Και σαν όλα αυτά να μην είναι πάρα πολλά για να τα υπομείνει ένας ολόκληρος λαός, τώρα προσφέρουν στο Ισραήλ ολόκληρη την Ιερουσαλήμ για πρωτεύουσά του, του χαρίζουν τα συριακά Υψίπεδα του Γκολάν, του δίνουν το “πράσινο φως” για να απαιτήσει την προσάρτηση της Κοιλάδας του Ιορδάνη και της Νεκράς Θάλασσας και προτείνουν τη δημιουργία ενός κράτους – παρωδία για τους Παλαιστίνιους, όπου τον πρώτο λόγο θα έχει το Ισραήλ (…)

Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να σεβαστεί την επιθυμία του λαού μας για την προστασία της ειρήνης στην περιοχή, μακριά από ιμπεριαλιστικά σχέδια και πολέμους, που σπέρνουν το θάνατο, την προσφυγιά και τη μετανάστευση, από την οποία υποφέρουν ολόκληρες περιοχές της χώρας μας».

ΠΑΜΕ: Καλεί τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους της Ελλάδας να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους στον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό

Με αφορμή την 29η Νοέμβρη, Διεθνή Ημέρα Αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό, το ΠΑΜΕ, «καλεί τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους της Ελλάδας να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους στον αγωνιζόμενο παλαιστινιακό λαό».

Στο κάλεσμά του, το ΠΑΜΕ αναφέρει τα εξής:

«Συνεχίζοντας τις πρωτοβουλίες και δράσεις αλληλεγγύης το ΠΑΜΕ ήδη βρίσκεται στην Παλαιστίνη, στηρίζοντας την αποστολή αλληλεγγύης συνδικάτων της Ευρώπης, μελών της ΠΣΟ.

Η αντιπροσωπεία των συνδικάτων έφτασε χθες Πέμπτη 28 Νοέμβρη στην Παλαιστίνη. Θα έχει συναντήσεις με τοπικά συνδικάτα και οργανώσεις. Σήμερα 29 Νοέμβρη θα συμμετάσχει σε εκδήλωση αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό που οργανώνει η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία».