46 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ : Πολύ μαζική η αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

Με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία κορυφώθηκαν οι τριήμερες εκδηλώσεις γιορτασμού της επετείου των 46 χρόνων από τον ηρωικό ξεσηκωμό στις 17 Νοέμβρη του 1973. Και φέτος πλήθος κόσμου, όλων των ηλικιών, τίμησε την επέτειο του Πολυτεχνείου και τα θύματα της χούντας, με στεφάνια και λουλούδια στο μνημείο της εξέγερσης και την καγκελόπορτα που την γκρέμισε το τανκ.

Μεγάλη συμμετοχή στα μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Ιδιαίτερα μαζική ήταν η συμμετοχή στα μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που και φέτος έδωσαν τον τόνο στην μεγάλη πορεία και έστειλαν μήνυμα καταδίκης της συμφωνίας Ελλάδας – ΗΠΑ για τις βάσεις και την εμπλοκή της χώρας στους σχεδιασμούς ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ που βάζουν σε κίνδυνο το λαό. Στη μεγάλη πορεία συμμετείχαν και νέοι στρατευμένοι, οι οποίοι έγιναν δεκτοί με θερμά χειροκροτήματα και το σύνθημα «οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά έξω από τα σύνορα δεν έχουνε δουλειά».

«Όχι στα σχέδια κυβέρνησης και ιμπεριαλιστών – Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών – Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ και ΕΕ» έγραφε το κεντρικό πανό της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ.

Με τις κόκκινες σημαίες ψηλά, οι συγκεντρωμένοι φωνάζουν συνθήματα όπως «Ούτε σε ξερονήσια ούτε σε φυλακές ποτές τους δεν λύγισαν οι κομμουνιστές», «Ένας αιώνας αγώνας και θυσία το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» και «Το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός, είναι ο νέος κόσμος, ο σοσιαλισμός».

Σχεδόν επί μισή ώρα περνούσαν οι διαδηλωτές των μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ, γεγονός ενδεικτικό της μεγάλης συμμετοχής κόσμου όλων των ηλικιών. Στιγμιότυπα από τα πολύ μαζικά μπλοκ του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Δεν έπαψαν ούτε στιγμή να φωνάζουν συνθήματα την ώρα που περνούσαν έξω από την μισητή πρεσβεία «των φονιάδων των λαών» και να απαιτούν να «φύγουν οι βάσεις», να αποδεσμευτεί η χώρα από ΝΑΤΟ και ΕΕ και να σταματήσει κάθε εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς που βάζουν σε κίνδυνο το λαό και τη νεολαία. Νωρίτερα οι διαδηλωτές έκαψαν συμβολικά τις σημαίες των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Στην μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία ήταν κλιμάκιο της ΚΕ του Κόμματος με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα που σε δήλωση τόνισε: «Διδασκόμαστε απ’ την ιστορία, από την ίδια την πορεία της ταξικής πάλης. Συνεχίζουμε αγωνιστικά στον ίδιο δρόμο, για την ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος, για την κοινωνική συμμαχία, το σοσιαλισμό».

Πορείες στην αμερικανική πρεσβεία από Φοιτητικούς Συλλόγους, φορείς και κόμματα

Φοιτητικοί Σύλλογοι, φορείς, κόμματα, διάφορες οργανώσεις, σωματεία, η ΟΛΜΕ, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών κλπ. συγκεντρώθηκαν πριν τις τέσσερις το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος και με συνθήματα κατευθύνθηκαν προς την αμερικάνικη πρεσβεία.

Η κεφαλή της πορείας έφτασε στη Β. Σοφίας περίπου στις έξι το βράδυ. Νωρίτερα, όταν έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνείου, Φοιτητικοί Σύλλογοι πραγματοποίησαν προσυγκέντρωση και με πορεία κατευθύνθηκαν στην πλατεία Κλαυθμώνος περιμένοντας να ξεκινήσει η διαδήλωση.

Δικό του μπλοκ είχε ο ΣΥΡΙΖΑ που ήταν άνευρο από οποιοδήποτε σύνθημα ενάντια σε ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας στο Σύνταγμα αποχώρησε από την πορεία. Στο ύψος της αμερικάνικης πρεσβείας ακούστηκαν αποδοκιμασίες κατά του μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ.

Αργότερα, επεισόδια σημειώθηκαν στην πλατεία Εξαρχείων όταν συγκεντρώθηκαν σε αυτήν περίπου 200 άτομα, μετά το τέλος της πορείας για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.