ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ : ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ-ΜΕΡΑ25 ψήφισαν το γενικευμένο φακέλωμα – Καταψήφισε το ΚΚΕ

Με τις ψήφους των κομμάτων της ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και Μέρα25, ψηφίστηκε στη Βουλή σήμερα, με συνοπτικές διαδικασίες το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τα προσωπικά δεδομένα, το οποίο καθιερώνει γενικευμένο φακέλωμα. Η συζήτηση του στην Ολομέλεια έγινε με την απαράδεκτη διαδικασία του «κατεπείγοντος». Η Ελληνική Λύση το καταψήφισε εστιάζοντας σε επιμέρους πλευρές.

Το ΚΚΕ ψήφισε κατά του νομοσχεδίου, καθώς όπως τόνισε η ειδική αγορήτρια του Κόμματος  Διαμάντω Μανωλάκου είναι «κατασταλτικό και αντιδραστικό».

Η τροπολογία για την κατάργηση των «capital controls» υπερψηφίστηκε από όλα τα αστικά κόμματα. Το ΚΚΕ δήλωσε «παρών» στη συγκεκριμένη τροπολογία.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ :
Τροπολογία για την κατάργηση των capital controls

Την κατάθεση τροπολογίας για την κατάργηση των «capital controls» με σκοπό την ενδυνάμωση του τραπεζικού συστήματος προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής με αφορμή το νομοσχέδιο για τα προσωπικά δεδομένα.

Όπως είπε σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδας «υποκαθιστούμε πλήρως την ομαλότητα στην κίνηση κεφαλαίων» και πως «τα capital controls αποτελούν από σήμερα παρελθόν». Ισχυρίστηκε ότι «κλείνει οριστικά ένας 4ετης κύκλος ανασφάλειας» και επανέλαβε ότι το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι η επιτάχυνση του έργου που υπηρετεί τις επενδυτικές ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «σχέδιο, ταχύτητα, αποτέλεσμα είναι σταθερή πυξίδα αυτής της κυβέρνησης».

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για τα προσωπικά δεδομένα υποστήριξε ότι «κανείς δεν μπορεί να χρησιμοποιεί στοιχεία κάποιου άλλου χωρίς τη συγκατάθεσή του», ενώ ανέφερε πως η κυβέρνησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε «μεγάλα προβλήματα».

Αμέσως μετά το λόγο πήρε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ανέφερε ότι με την τροπολογία για τα capital controls γίνεται «αποφασιστικό βήμα κανονικοποίησης» του τραπεζικού συστήματος, όπως επίσης «προσέλκυσης επενδύσεων» και «αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της ελληνικής οικονομίας».

ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ:
Η κυβέρνηση πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες με τις εξαγγελίες για την κατάργηση των «capital controls»

Η πομπώδης εξαγγελία της κατάργησης των «capital controls» από τον πρωθυπουργό, «εντάσσεται στη συστηματική προσπάθεια η οποία γίνεται για να ωραιοποιηθεί η κυβερνητική πολιτική, αλλά και οι επώδυνες επιπτώσεις στα λαϊκά στρώματα», τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Η κυβέρνηση μας έχει συνηθίσει σε κινήσεις εντυπωσιασμού και επί της ουσίας δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να πουλάει φύκια για μεταξωτές κορδέλες», ανέφερε, προσθέτοντας πως αυτή η προσπάθεια «στοχεύει στην άμβλυνση των κριτηρίων του λαού απέναντι στις αντιλαϊκές μνημονιακές δεσμεύσεις οι οποίες παραμένουν σε ισχύ».

Ο Νίκος Καραθανασόπουλος ξεκαθάρισε πως από την πλήρη άρση των «capital controls» δεν θα ωφεληθούν οι εργαζόμενοι και ο λαός, γιατί το νομοθετικό πλαίσιο αναπαραγωγής μιας πολύ φτηνής, χωρίς δικαιώματα, εργατικής δύναμης θα ζει και θα βασιλεύει στο όνομα της ανταγωνιστικότητας.

Όπως εξήγησε, από την πλήρη άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων θα ωφεληθούν οι τράπεζες και τα μονοπώλια γιατί θα έχουν πολύ πιο εύκολη πρόσβαση σε νέα κεφάλαια. «Έτσι, λοιπόν, η περιβόητη επιστροφή στην ομαλότητα δεν είναι τίποτε άλλο παρά η σκανδαλώδης διεύρυνση των προνομίων του κεφαλαίου, τη στιγμή που για τους εργαζόμενους, όχι μόνο παραμένει άθικτος, αλλά ισχυροποιείται ακόμη περισσότερο με τις ρυθμίσεις και τις τροπολογίες της τελευταίας στιγμής, ο εργασιακός μεσαίωνας»,συμπλήρωσε.

Αναφορικά με το νομοσχέδιο για τα προσωπικά δεδομένα, στο οποίο εντάχθηκε η τροπολογία για τα «capital controls», τόνισε πως οδηγεί σε γενικευμένο και προληπτικό φακέλωμα.