ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΗ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ – ΔΕΚΑΔΕΣ ΦΩΤΙΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ : Μεγάλες ευθύνες της κυβέρνησης για τις ελλείψεις και την καλλιέργεια εφησυχασμού

Η μεγάλη φωτιά, που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπους και περιουσίες, επιβεβαίωσε ότι παρά τις κυβερνητικές κορόνες συνεχίζεται η ίδια αντιλαϊκή πολιτική, που έχει υποβαθμίσει την πρόληψη και συντηρεί τα προβλήματα των δασαρχείων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε στελέχωση και μέσα.

  • Σε κρανίου τόπο μετατράπηκε μεγάλο μέρος της Εύβοιας από την πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Τρίτης και πήρε τεράστιες διαστάσεις. Εκκενώθηκαν τέσσερα χωριά, απειλήθηκαν ανθρώπινες ζωές και τραυματίστηκε εθελοντής πυροσβέστης.
  • Σοβαρά ερωτήματα γεννά η εξέλιξη της φωτιάς, που δεν έγινε δυνατό να ελεγχθεί πριν επεκταθεί επικίνδυνα.
  • Σε δήλωσή του χτες το πρωί ο Γ. Μαρίνος, βουλευτής Εύβοιας, επικεφαλής κλιμακίου του ΚΚΕ στα μέτωπα της φωτιάς τόνισε:

«Η φωτιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα στην περιοχή της Κεντρικής Εύβοιας, ανάμεσα στα χωριά Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι και Αργιλίτσα του δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων, είναι μεγάλη και έχει επεκταθεί επικίνδυνα, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των πυροσβεστών. Αυτό που χρειάζεται να γίνει άμεσα είναι να ενισχυθούν όσο γίνεται οι δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, να δοθεί μεγαλύτερο βάρος ώστε η πυρκαγιά να ελεγχθεί μέσα στη διάρκεια της μέρας. Ταυτόχρονα, με αυστηρό τρόπο να ελεγχθεί το σχέδιο για την περίπτωση εκκένωσης χωριών.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Χρυσοχοΐδης καλά θα κάνουν να κατεβάσουν τον πήχη της αυτοπροβολής τους. Τα προβλήματα είναι πολλά και οξυμένα, γιατί συνεχίζεται η ίδια πολιτική που έχει υποβαθμίσει την πρόληψη και συντηρεί τα προβλήματα των δασαρχείων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε στελέχωση και μέσα. Το ΚΚΕ με τις δυνάμεις του θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων».

 

Ανεξέλεγκτη πύρινη λαίλαπα κατέστρεψε χιλιάδες στρέμματα
  • Τραυματίστηκε εθελοντής πυροσβέστης. Απειλήθηκαν ανθρώπινες ζωές και εκκενώθηκαν πολλά χωριά.
  • Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η δημοτική ενότητα Μεσσαπίων του δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων.

Σε κρανίου τόπο μετατράπηκε ένα μεγάλο μέρος της Εύβοιας, από την πυρκαγιά που ξέσπασε στις 3.16 τα ξημερώματα της Τρίτης και γρήγορα πήρε τεράστιες διαστάσεις. Οι άνδρες της Πυροσβεστικής έδιναν με αυτοθυσία επί ώρες τη μάχη με τις φλόγες για να σώσουν ανθρώπους και σπίτια, μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες.

Εθελοντής πυροσβέστης της Πολιτικής Προστασίας τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ. Μέσα σε λίγες ώρες χιλιάδες στρέμματα έγιναν στάχτη, η φωτιά μέχρι αργά το βράδυ ήταν ανεξέλεγκτη, εκκενώθηκαν χωριά, ενώ βοήθεια σε εναέρια μέσα από άλλες χώρες αναμένονται από σήμερα το πρωί. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, αργά χτες το βράδυ, το μέγεθος της καταστροφής θεωρούνταν τεράστιο, ενώ ο κίνδυνος να καούν σπίτια ήταν υπαρκτός.

Για μια ακόμα φορά οι κάτοικοι της Εύβοιας βιώνουν ένα μαρτύριο εξαιτίας των σημαντικών ελλείψεων προσωπικού, υποδομών, κατάλληλου μηχανολογικού και ατομικού εξοπλισμού στον τομέα της πυροπροστασίας. Παράλληλα, η εξέλιξη της φωτιάς γεννά σοβαρά ερωτήματα: Γιατί η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε από τις πρώτες πρωινές ώρες δεν έγινε δυνατό να ελεγχθεί; Γιατί δεν αντιμετωπίστηκαν έγκαιρα οι εστίες που εκδηλώθηκαν στο λόφο Καστρί, στου Μακρυμάλλη πάνω από τη Μονή; Ηταν επαρκή από την πρώτη στιγμή τα εναέρια μέσα που κινητοποιήθηκαν; Γιατί δεν δημιουργήθηκαν έγκαιρα και σε ασφαλή απόσταση ζώνες ασφαλείας για την προστασία των χωριών Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Σταυρός και Πλατάνα, που εκκενώθηκαν;

Η περίμετρος της πυρκαγιάς ξεπέρασε τα 11 χιλιόμετρα και έκαιγε στην αρχή συμπαγές πευκοδάσος NATURA, που είναι καταφύγιο άγριας ζωής. Οι φλόγες προχώρησαν προς κατοικημένες περιοχές και εκκενώθηκαν τέσσερα χωριά. Το απόγευμα, δύο πύρινα μέτωπα έκαιγαν με ένταση καταστρέφοντας το δάσος. Το ένα ήταν ιδιαίτερα μεγάλο, αυτό στο χωριό Μακρυμάλλη, κινούμενο προς τα Ψαχνά, ενώ το δεύτερο μέτωπο από το Κοντοδεσπότι κινούνταν προς το χωριό Πλατάνα. Η δημοτική ενότητα Μεσσαπίων, του δήμου Διρφύων – Μεσσαπίων, κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας. Από νωρίς δε το πρωί, λόγω των ανέμων, ήταν ιδιαίτερα έντονη η οσμή του καπνού και σε πολλές περιοχές της Αττικής.

Εκκενώσεις χωριών και εκτός ελέγχου

Το πρωί της Τρίτης, μετά από εισήγηση του επικεφαλής των πυροσβεστικών δυνάμεων, είχε γίνει ενημέρωση προκειμένου οι κάτοικοι των γύρω περιοχών να γνωρίζουν για την εξέλιξη της φωτιάς και αν χρειαστεί να γίνει προληπτικά οργανωμένη απομάκρυνσή τους, κυρίως για τα χωριά Σταυρός και Κοντοδεσπότι, αλλά και για το χωριό Μακρυμάλλη. Απομακρύνθηκαν προληπτικά μόνο τρεις μοναχοί από το μοναστήρι της Παναγίας Θεοτόκου.

Κάποια στιγμή με εισήγηση της Πυροσβεστικής ζητήθηκε να συγκεντρωθούν οι κάτοικοι των χωριών Σταυρός και Κοντοδεσπότι και να είναι σε ετοιμότητα για να γίνει προληπτική απομάκρυνση αν κριθεί αναγκαίο, καθώς οι φλόγες κατευθύνονταν προς τα κει. Το ίδιο έγινε και το πρωί με τον οικισμό Μακρυμάλλη, όπου οι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία, αλλά δεν έγινε εκκένωση.

Τελικά, το μεσημέρι, η κατάσταση στα μέτωπα της πυρκαγιάς ξέφυγε περισσότερο και δόθηκε εντολή για εκκένωση των χωριών Mακρυμάλλη, όπου σημειώθηκαν ζημιές σε σπίτια, και Κοντοδεσπότι. Η Πυροσβεστική εισηγήθηκε την εκκένωσή τους, καθώς οι φλόγες κύκλωναν τα δύο χωριά. Οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν στα Ψαχνά, στην παραλία. Στο χωριό Μακρυμάλλη πυροσβεστικά οχήματα και πεζοπόρες δυνάμεις δημιουργούσαν ζώνη προστασίας. Λίγο αργότερα εκκενώθηκε και ο οικισμός Σταυρός. Πιο μετά ακολούθησε η σειρά της Πλατάνας.

Τόσο οι πυροσβέστες όσο και οι αστυνομικοί, μαζί με εκπροσώπους της Τοπικής Διοίκησης, έδιναν εντολές προς τους κατοίκους να απομακρυνθούν άμεσα. Ασθενοφόρα βρίσκονταν στην περιοχή για κάθε ενδεχόμενο, ενώ πολλά πεζοπόρα τμήματα ήταν εντός των οικισμών, όπου κατέβαλλαν μεγάλες προσπάθειες προκειμένου να απομακρύνουν και τους τελευταίους κατοίκους. Πάνω από 300 κάτοικοι, αμέσως μετά την εντολή εκκένωσης των δύο χωριών από τις αρχές, μαζί με τις οικογένειές τους μπήκαν σε αυτοκίνητα των δήμων και της Περιφέρειας ή απομακρύνθηκαν από το σημείο με δικά τους ΙΧ. Χωματουργικά μηχανήματα και υδροφόρες του στρατού, των δήμων, της Περιφέρειας και της ΛΑΡΚΟ θα δημιουργούσαν χώρο προληπτικής προστασίας πριν την πόλη των Ψαχνών. Στον ίδιο χώρο συγκεντρωνόταν μεγάλο μέρος των δυνάμεων που επιχειρούσαν.

Κατά τη διάρκεια της μέρας ενισχύθηκαν οι δυνάμεις πυρόσβεσης, φτάνοντας τους 139 πυροσβέστες με 67 οχήματα, 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων με 72 πυροσβέστες, 6 οχήματα ΜΕΤΠΕ με 12 πυροσβεστες, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων του ΕΣ, 8 μηχανήματα έργου και 10 υδροφόρες της Περιφέρειας και των ΟΤΑ, 6 αεροσκάφη, 6 ελικόπτερα και 1 συντονιστικό ελικόπτερο.

Παράλληλα, το απόγευμα εκδηλώθηκε φωτιά στην Καστανιώτισσα της Ιστιαίας, όπου επιχειρούσαν 15 πυροσβέστες με 7 οχήματα, 1 ελικόπτερο και 2 PZL.

ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: «Με τη βοήθεια του καιρού τα πράγματα θα πάνε καλύτερα»

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, επισκεπτόμενος χτες το απόγευμα το Συντονιστικό της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, είπε ότι πρώτο μέλημα της πολιτείας είναι η ανθρώπινη ζωή, εναποθέτοντας ταυτόχρονα τις ελπίδες του σε κάποιες …καλύτερες καιρικές συνθήκες.

Είπε συγκεκριμένα: «Οι συνθήκες σήμερα είναι εξαιρετικά δύσκολες και το πρώτο μέλημα του κράτους ήταν, είναι και θα είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και αμέσως μετά η προστασία των περιουσιών. Από εκεί και πέρα γίνεται ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, ό,τι μπορεί να γίνει (…) Θέλω να πιστεύω ότι και με τη βοήθεια του καιρού τα πράγματα θα πάνε καλύτερα»…

Παρέπεμψε, εξάλλου, σε συνδρομή από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας, λέγοντας ότι σήμερα «θα έχουμε στη διάθεσή μας τέσσερα ακόμα αεροσκάφη από την Κροατία και από την Ιταλία. Είναι η καλύτερη απόδειξη της ανάγκης να υπάρχει περισσότερη ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και στα ζητήματα της πολιτικής προστασίας».

Βέβαια, αυτή η …αλληλεγγύη μόνο σε κάτι τέτοιο δεν αντιστοιχεί, αφού, ως γνωστόν, στο όνομα της μείωσης του δημοσιονομικού κόστους στα κράτη – μέλη της ΕΕ, έχει επιβληθεί η συμμετοχή σε έναν μηχανισμό στον οποίο παραδίδεται μέρος των εναέριων μέσων των χωρών. Αυτό σημαίνει ότι όταν υπάρχει έκτακτη ανάγκη, όπως χτες, τότε υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στο να επιχειρήσουν αυτά τα εναέρια μέσα που πρέπει να έρθουν από άλλες χώρες…

ΚΚΕ – Ανακοίνωση για την καταστροφική πυρκαγιά στην Εύβοια

Σε ανακοίνωσή του για την καταστροφική πυρκαγιά στην Εύβοια, σήμερα Τετάρτη 14/8, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρει:

«Η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης 13 Αυγούστου, συνεχίζει το καταστροφικό της έργο στο Δήμο Διρφύων – Μεσσαπίων στην Εύβοια καθώς εξακολουθεί να καίει ανεξέλεγκτα το δάσος της περιοχής, ενώ παραμένει η απειλή για κατοικημένες περιοχές, για την υγεία και τις περιουσίες των κατοίκων.

Τα περισσότερα από 25.000 στρέμματα που έχουν ήδη καεί και η μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή που έχει συντελεστεί, έρχεται να προστεθεί στα 12.000 στρέμματα πευκοδάσους, που είχαν καεί τέτοιες μέρες ένα μόλις χρόνο πριν, στην ίδια ακριβώς περιοχή.

Η επανάληψη της φωτιάς στην ίδια περιοχή μέσα σε ένα χρόνο και σε μεγαλύτερη έκταση, φέτος, αναδεικνύει με τραγικό τρόπο τις μεγάλες και διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων. Ευθύνες που αφορούν στην έλλειψη ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασών, αντιπυρικών ζωνών, το μη καθαρισμό των δασών και την ανυπαρξία κατάλληλων ζωνών ασφαλείας και δασικών δρόμων, τα μεγάλα προβλήματα συνολικά στα μέτρα πρόληψης και τις σοβαρότατες ελλείψεις των δασαρχείων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας σε μέσα και προσωπικό, που με αυτοθυσία δίνει τη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς.

Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη να παρουσιάσουν ότι “όλα δούλεψαν ρολόι”, η πραγματικότητα είναι ότι θα μπορούσε να περιοριστεί πιο έγκαιρα η πυρκαγιά και να είχε αποσοβηθεί σε μεγάλο βαθμό ο κίνδυνος για τα χωριά που απειλούνται, εάν υπήρχαν όλα τα απαραίτητα και αναγκαία μέτρα πρόληψης (π.χ. δίκτυα πυροσβεστικών κρουνών, δασικών δρόμων, υδατοδεξαμενών, αντιπυρικές ζώνες και γύρω από τα χωριά κλπ), αν υπήρχαν τα αναγκαία εναέρια και επίγεια μέσα και προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, για την αντιμετώπιση νέων εστιών κοντά στα χωριά που εκκενώθηκαν.

Η προβολή, από την κυβέρνηση, της βοήθειας από το Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε εναέρια μέσα, εκτός του ότι την αφήνει έκθετη, καθώς αποδεικνύονται οι τεράστιες ελλείψεις στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, ως αποτέλεσμα της χρόνιας υποχρηματοδότησης, όσο περνούν οι ώρες αποδεικνύεται “άνθρακες ο θησαυρός”, καθώς είναι χαρακτηριστική η καθυστέρηση στη διάθεσή τους.

Ωστόσο, η πυρκαγιά δεν περιμένει, αντιμετωπίζεται με τη διάθεση όλων των μέσων με επείγοντα χαρακτήρα και δεν μπορεί, στο παιχνίδι του εντυπωσιασμού, να συνεχίζουν να κινδυνεύουν άνθρωποι, περιουσίες και δάση. Πραγματική προστασία από τις φυσικές καταστροφές μπορεί να υπάρξει μόνο με μέτρα και έργα αντιπυρικής θωράκισης, τα οποία δεν αποτελούν προτεραιότητα για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς τα χαρακτηρίζει ως “μη επιλέξιμα” βάζοντάς τα στη ζυγαριά του “κόστους- οφέλους”.

Τα μεγάλα λόγια περί αυξημένης ετοιμότητας των μονάδων υγείας της περιοχής διαψεύδονται από την πραγματικότητα των μεγάλων ελλείψεων σε ιατρικό, νοσηλευτικό προσωπικό και μέσα.

Απέναντι στην επικίνδυνη τακτική του εφησυχασμού, που συνεχίζει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το ΚΚΕ καλεί τα μέλη και τους φίλους του, το λαό της περιοχής, να συνεχίσουν να συνδράμουν στις προσπάθειες των αρμόδιων υπηρεσιών, ώστε να τεθεί η φωτιά υπό έλεγχο μέσα στην ημέρα.

Επείγει η στήριξη των κατοίκων των πυρόπληκτων περιοχών που εκκενώθηκαν, η εξασφάλιση από την κυβέρνηση της διαμονής και σίτισής τους, για όσο διάστημα δεν μπορούν να πάνε στις κατοικίες τους.

Να υπάρξει μέριμνα για την άμεση αποκατάσταση του δικτύου υδροδότησης και ηλεκτροδότησης της περιοχής.

Για τους εργαζόμενους που διαμένουν ή εργάζονται σε επιχειρήσεις πυρόπληκτης περιοχής να εξασφαλιστεί πλήρης αμοιβή και ασφαλιστική κάλυψη, για όσους δεν μπόρεσαν να έχουν πρόσβαση στην εργασία τους και άμεση διακοπή των εργασιών που διεξάγονται σε εξωτερικούς χώρους.

Για τους πληγέντες αγροτοκτηνοτρόφους να εξασφαλιστεί πλήρης αποζημίωση στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για την καταστροφή που υπέστησαν στις κτηνοτροφικές μονάδες, σε γεωργικές εκτάσεις (ελαιώνες, αμπέλια, ρετσίνια κ.ά.), σε ζωικό κεφάλαιο, κατοικίες και άλλες υλικοτεχνικές υποδομές.

Να κηρυχθούν άμεσα αναδασωτέες οι εκτάσεις που κάηκαν.

Το ΚΚΕ με τις δυνάμεις του θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των κατοίκων, θα συνεχίσει αποφασιστικά να διεκδικεί ουσιαστικά μέτρα προστασίας των δασών και πρόληψης των πυρκαγιών, κατάλληλη και επαρκή στελέχωση των δασαρχείων και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, εξασφάλιση σύγχρονων και κατάλληλων μέσων».

Η ΔΕΗ, τα σκουπίδια και οι φωτιές…

Με αφορμή τη φωτιά στην Ελαφόνησο και σε άλλες περιοχές της χώρας, τα αστικά Μέσα Ενημέρωσης που πρόσκεινται στην κυβέρνηση εστίασαν σε δύο παράγοντες ως αιτίες για τις φωτιές: Στις κολόνες της ΔΕΗ και στις παράνομες χωματερές. Ασχέτως αν και τα δύο προφανώς παίζουν ρόλο στο να ξεκινήσουν ή να επεκταθούν πιο γρήγορα πυρκαγιές, γεννά πολλά ερωτήματα η απόπειρα να «φωτογραφηθεί» ως η πηγή του κακού μόνο αυτό.

Αξίζει να παραθέσουμε ένα στοιχείο. Από το 1955 μέχρι σήμερα, κάθε χρόνο καίγονται κατά μέσο όρο 550.000 στρέμματα δασικού και αγροτικού χαρακτήρα εκτάσεων, ως αποτέλεσμα εμπρησμών σε ποσοστό 65%, ενώ το υπόλοιπο 35% οφείλεται κυρίως στα καλώδια της ΔΕΗ, στην αμέλεια, στο κάψιμο χόρτων και στις εργασίες υπαίθρου. Αυτό από μόνο του δείχνει ποια είναι τα βασικά κίνητρα και οι βασικές αιτίες για τις πυρκαγιές…

Οι πυρκαγιές και οι μεγάλες καταστροφές είναι το τραγικό αποτέλεσμα της μέχρι σήμερα πολιτικής που ακολουθούν όλες οι αστικές κυβερνήσεις των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, οι οποίες διατηρούν ένα νομικό πλαίσιο που οδηγεί σε αποχαρακτηρισμούς, που νομιμοποιεί και ενισχύει τις κερδοφόρες επιδιώξεις των επιχειρηματικών ομίλων, οδηγεί σε αναγνωρίσεις ανύπαρκτων δικαιωμάτων κυριότητας σε κρατικά δάση και δασικές εκτάσεις από φυσικά αλλά και νομικά πρόσωπα. Μιας πολιτικής που ευθύνεται για τις ελλείψεις στον τομέα της πυροπροστασίας σε προσωπικό, υποδομές, εξοπλισμό και μέσα ατομικής προστασίας.

Και κάτι ακόμα: Οι παράνομες χωματερές είναι δημιούργημα της πολιτικής των κυβερνήσεων, που σκόπιμα εδώ και χρόνια επιχειρούν να προωθήσουν την ιδιωτικοποίηση αυτού του τομέα. Φαίνεται πως τώρα οι πυρκαγιές είναι ένα ακόμα επιχείρημα που θα επικαλεστούν για να πείσουν ότι είναι αναγκαία η εμπλοκή ιδιωτών στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με πρόσχημα να μην προκαλούνται πυρκαγιές…

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΥΒΟΙΑ – Μετρούν τις πληγές τους οι κάτοικοι των χωριών ενώ η φωτιά μαίνεται

Σε κρανίου τόπου έχει μετατραπεί μεγάλο μέρος της Κεντρικής Εύβοιας και ενώ ακόμα η πυρκαγιά μαίνεται.

Πολλοί κάτοικοι από τον Μακρυμάλλη, ένα από τα χωριά που εκκενώθηκε την Τρίτη, έχουν επιστρέψει στο χωριό και μετρούν τις καταστροφές, κυρίως στο φυσικό πλούτο της περιοχής.

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου του χωριού Μακρυμάλλη Στέφανος Μουτουσίδης δήλωσε: «Ήμουν στο χωριό την ώρα που πήρε φωτιά στην περιοχή Αγριλίτσα η οποία βρίσκεται 3-4 χλμ. από το χωριό. Στην αρχή έκαιγε στην περιοχή αυτή προς όλες τις κατευθύνσεις, ανάλογα με το πώς φύσαγε ο αέρας. Η φωτιά όμως “άνοιξε” γρήγορα και το μεσημέρι είχε ήδη περάσει στον Ροκά, το βουνό που βρίσκεται απέναντι από το χωριό. Εμείς προειδοποιήσαμε τη δύναμη της Πυροσβεστικής να δώσει βάρος σε αυτό το σημείο, γιατί υπήρχε κίνδυνος να έρθει η φωτιά στο χωριό. Τότε έγινε και η προληπτική εκκένωση του χωριού. Όμως κάποια στιγμή, γύρω στις 4.30 μ.μ. “τους πέρασε” η φωτιά και έφτασε στο χωριό. Και τότε παλεύαμε να σώσουμε τα σπίτια. Το χωριό μας είναι το πρώτο που πλήγηκε από τη φωτιά».

Άλλος κάτοικος σημείωσε πως «η φωτιά ξεκίνησε δίπλα από τον κεντρικό δρόμο κοντά στις κατασκηνώσεις της Ανάληψης. Και μάλλον πρόκειται για εμπρησμό. Ο αέρας στην αρχή κατηύθυνε τις φλόγες προς τις ρεματιές όπου υπάρχει πυκνή βλάστηση. Τα αεροσκάφη λόγω της μορφολογίας του εδάφους και των πυκνών καπνών δεν μπορούσαν να κάνουν σωστές βολές. Μόνο τα ελικόπτερα μπόρεσαν και έκαναν κάτι. Πιο μετά τα μέτωπα απλώθηκαν. Όταν η φωτιά πλησίασε στο χωριό πέρασε και από τα χωράφια. Υπήρχαν πολλά οχήματα της Πυροσβεστικής αλλά δεν υπήρχε αποτελεσματικός συντονισμός. Βασικά οι πυροσβέστες δεν ξέραν την περιοχή, με αποτέλεσμα να μην ξέρουν πού να κατευθυνθούν για να δράσουν. Ευτυχώς κάποια στιγμή όταν οι φλόγες πλησίασαν πολύ το χωριό οι επικεφαλής αξιωματικοί της Πυροσβεστικής μας άκουσαν και τοποθέτησαν τα πυροσβεστικά οχήματα στα κατάλληλα σημεία που μόνο εμείς σαν κάτοικοι του χωριού τα ξέραμε και έτσι σώθηκε το χωριό».

Στο καφενείο του χωριού έγινε έντονη συζήτηση ανάμεσα στον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά και κατοίκους που του έθεσαν το ζήτημα της πολυδιάσπασης των υπηρεσιών Πολιτικής Προστασίας και το γεγονός ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις δεν γνώριζαν καλά την περιοχή, κάτι που εμπόδιζε την αποτελεσματική δράση τους.

Αυτό είναι απόρροια του ότι η καταστολή των δασικών πυρκαγιών έχει παρθεί από τη Δασική Υπηρεσία η οποία γνώριζε την περιοχή και η οποία κάθε χρόνο προσλάμβανε κατοίκους των γύρω χωριών ως εποχικούς πυροσβέστες.

Μεγάλη φωτιά και στη Βοιωτία

Την ώρα που ήταν σε εξέλιξη η μεγάλη πυρκαγιά στην Εύβοια, στην Πυροσβεστική σήμανε συναγερμός για δύο ακόμη πυρκαγιές, που ξέσπασαν στη Θάσο και στη Θήβα.

Στη Θήβα ξέσπασε φωτιά στην περιοχή του Προδρόμου. Λόγω των ισχυρών ανέμων υπήρξε ανησυχία ότι η φωτιά θα κατευθυνθεί προς τα όρια της Βοιωτίας με την Αττική. Κινητοποιήθηκαν 30 πυροσβέστες με 15 οχήματα, 2 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Το μεσημέρι οι πυροσβέστες μπόρεσαν να ελέγξουν το ένα μέτωπο, αλλά το δεύτερο, που παρέμενε ενεργό, κινούνταν προς τον όρμο του Αγίου Ιωάννου κοντά στην παραλία Σαράντη, στον Κορινθιακό κόλπο. Η φωτιά ήταν ανεξέλεγκτη, καίγοντας ό,τι έβρισκε μπροστά της. Βοηθούμενη από τους ισχυρούς τοπικούς ανέμους, κατέστρεφε δασική βλάστηση και κινούνταν με ταχύτητα προς την ακτή.

Δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας κατευθύνθηκαν προς τη θάλασσα, μήπως χρειαστεί εκκένωση των παραλιών. Η φωτιά απείχε ένα χιλιόμετρο από την κοντινή παραλία. Οι επίγειες δυνάμεις, τα χωματουργικά μηχανήματα μαζί με τους πυροσβέστες, έδωσαν μάχη από το πρωί για να μη φτάσει το μέτωπο της φωτιάς σε εργοστάσιο σωληνουργίας που βρίσκεται στην περιοχή και να αποτρέψουν την καταστροφή ποιμνιοστασίων.

Στο μεταξύ, μεγάλη κινητοποίηση εναέριων και επίγειων δυνάμεων βρισκόταν σε εξέλιξη από τις 7 το πρωί, προκειμένου να περιοριστεί η πυρκαγιά που ξέσπασε στα Κοίνυρα της Θάσου, στην περιοχή Παράδεισος στα νότια του νησιού. Η φωτιά εκδηλώθηκε σε δασική έκταση, σε μία από τις ομορφότερες περιοχές του κατάφυτου νησιού, γεγονός που κινητοποίησε ολόκληρο τον πυροσβεστικό μηχανισμό του νησιού, ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα, λόγω και των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή.

Πυρκαγιές ξέσπασαν και στο Πωγώνι Ιωαννίνων, στο Λευκοχώρι Ηλείας, στην Αρλα δυτικής Αχαΐας και στην Καμαριώτισσα Σαμοθράκης. Πυρκαγιά σε ξερά χόρτα εκδηλώθηκε πίσω από θερμοκήπια στον οδό Ντάλιας, στις Αχαρνές Αττικής, και στον Κάτω Δρυμό.

  • Από τον “Ριζοσπάστη” της Τετάρτης 14/8/2019