
Ψηφίστηκε το βράδυ 6/8 από την Ολομέλεια της Βουλής, με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ υπό τον τίτλο «Επιτελικό Κράτος: Οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της Κεντρικής Δημόσιας Διοίκησης».
Το στίγμα του πολυνομοσχεδίου – σκούπα, με τα 119 άρθρα, είχε δοθεί από την κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή δημοσιοποίησής του, κάνοντας λόγο για ρόλο «σύγχρονου management» του κράτους.
Συνοπτικά στο νομοσχέδιο προβλέπονται κωδικοποίηση, δηλαδή επικαιροποίηση και μονιμοποίηση, του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου και των μνημονιακών νόμων, υπουργικό συμβούλιο που θα λαμβάνει τις πολιτικές αποφάσεις τις οποίες θα υλοποιεί με συνοπτικές διαδικασίες σώμα επίλεκτων διοικητικών υπαλλήλων που θα υπάρχει σε κάθε υπουργείο (υπηρεσιακοί, γενικοί γραμματείς, κ.ά.), για να επιτηρεί τους αντιλαϊκούς «κόφτες» κ.ο.κ. και με ανοσία στις λαϊκές διεκδικήσεις.
Εποπτεία του συστήματος από το «νέο θεσμό» της Προεδρίας της Κυβέρνησης, του οποίου τον έλεγχο θα έχει ο πρωθυπουργός, με 7 γραμματείες και με 440 θέσεις, καλυπτόμενες από μετακλητούς υπαλλήλους, διορισμένους είτε μέσω ΑΣΕΠ είτε απευθείας από τον πρωθυπουργό κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας. Θα ελέγχει με ηλεκτρονικό τρόπο το «έργο» του κάθε υπουργείου για να αντιμετωπίζονται άμεσα οι όποιες καθυστερήσεις. Παράλληλα, συστήνεται και «Ανεξάρτητη Αρχή Διαφάνειας».
Οπως επιβεβαίωσε ο πρωθυπουργός μιλώντας χτες στην Ολομέλεια, οι ρυθμίσεις αυτές φέρουν τη σφραγίδα των ιμπεριαλιστικών ενώσεων του κεφαλαίου ΟΟΣΑ και ΕΕ, λέγοντας ότι «έχουν υιοθετηθεί προτάσεις του ΟΟΣΑ», ενώ δείχνοντας πόσο σβέλτο θα είναι το κράτος στην ικανοποίηση των επενδυτών είπε ότι «η λειτουργία μιας νέας επιχείρησης γίνεται μόνο με μία υπογραφή γενικού διευθυντή».
Ανεξάρτητα από τη στάση τους στην ψηφοφορία (μόνο η κυβερνητική πλειοψηφία υπερψήφισε επί της αρχής και όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου), οι αντιδραστικές αυτές μεταρρυθμίσεις τυγχάνουν «διακομματικής συναίνεσης» από τα κόμματα του κεφαλαίου, με επιφυλάξεις και διαφωνίες μόνο σε επιμέρους πλευρές, όπως έδειξε και η συζήτηση στη Βουλή. Αλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ δρομολόγησε τις περισσότερες από τις αλλαγές που φέρνει τώρα η ΝΔ, όπως η κωδικοποίηση του αντιλαϊκού θεσμικού πλαισίου κ.ά.
Στην αντίπερα όχθη, οι βουλευτές του ΚΚΕ ανέδειξαν ότι το αστικό κράτος, είτε ευέλικτο είτε όχι, είναι εξ ορισμού εχθρικό για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, αφού είναι κράτος της αστικής τάξης, των επιχειρηματικών ομίλων, λειτουργεί με αποκλειστικό κριτήριο την υπεράσπιση της κερδοφορίας τους.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ:
Δεν πρόκειται να υπάρξει ποτέ καπιταλιστικό κράτος φιλικό προς το λαό
«Οι θεσμικές αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο έχουν στόχο να κάνουν πιο αποτελεσματικό το κράτος για την απαρέγκλιτη εφαρμογή όλης αυτής της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής, που θεσμοθετήθηκε απ’ όλες τις κυβερνήσεις και που είχαν και έχουν στόχο να διασφαλίσουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων, των επιχειρηματικών ομίλων, δηλαδή του μεγάλου κεφαλαίου», σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης.
Τόνισε πως συνολικά ο λαός από αυτές τις αλλαγές δεν έχει να περιμένει καμία καλυτέρευση της ζωής του, δεν πρόκειται να καταργήσουν το θεσμικό πλαίσιο των μνημονίων, να αυξήσουν μισθούς, συντάξεις, κοινωνικές δαπάνες για Υγεία, Παιδεία, Πολιτισμό, Αθλητισμό κ.λπ. Αντίθετα, θα έχουν να αντιμετωπίσουν «ένα κράτος πιο υπηρέτη – θα το πω έτσι – πιο ανθεκτικό στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων, για την εξασφάλιση του νέου αφηγήματος της ανάκαμψης των κερδών αυτών που κατέχουν τον πλούτο στη χώρα. Και τα κέρδη αυξάνονται από τη ληστρική εκμετάλλευση των εργαζομένων».
«Θέλετε να διαμορφώσετε έναν σκληρό πυρήνα ανώτερων κρατικών υπαλλήλων, που θα διασφαλίζει και θα εξασφαλίζει, όπως γίνεται και σε άλλες αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, τη συνέχεια της αντιλαϊκής πολιτικής, ανεξάρτητα από την πολιτική συγκυρία, από την εναλλαγή δηλαδή κομμάτων στην κυβερνητική εξουσία, που υπηρετούν βέβαια το σύστημα», επισήμανε, για να προσθέσει: «Αυτός ο πυρήνας των στελεχών όχι απλά να είναι ικανός στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής, αλλά να μην επηρεάζεται από τη λαϊκή πίεση, αλλά να την πιστεύει, να την έχει ενσωματωμένη, να μη λογαριάζει τίποτα. Πολιτικούς – γιάπηδες δηλαδή θέλετε να φτιάξετε και το λέω έτσι».
Σημείωσε ότι αυτές οι αλλαγές περιέχονται στα μνημόνια που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ελέγχεται η προώθησή τους αυστηρά από την Κομισιόν, γι’ αυτό και η κριτική των άλλων αστικών κομμάτων και οι καβγάδες τους «είναι στα ψιλά και αποπροσανατολιστική».
Οσο για τους ισχυρισμούς ότι το αστικό κράτος θα είναι «φιλικό προς τον πολίτη» τόνισε ότι το αστικό κράτος δεν είναι αταξικό, «είναι η κυριαρχία της αστικής τάξης και η θεσμοθέτηση και η εξυπηρέτηση της ληστρικής εκμετάλλευσης των εργαζομένων». Και από αυτήν τη σκοπιά πολίτης είναι ο βιομήχανος, πολίτης είναι και ο εργάτης, πολίτης ο εφοπλιστής, πολίτης και ο ναυτεργάτης. «Ο ένας δουλεύει μέχρι τον τάφο του και ο άλλος τον ξεζουμίζει και παίρνει την υπεραξία που παράγεται», «ποιου τα συμφέροντα υπηρετεί το κράτος;». «Οσο περισσότερο δουλεύει ο εργάτης και παράγει υπεραξία, τόσο κερδίζει ο καπιταλιστής. Σε κανένα καπιταλιστικό κράτος στον κόσμο δεν μοιράζει τα κέρδη του και ούτε μοιράζεται την εξουσία», δίνοντας με τον τρόπο αυτό και απάντηση στα περί «δίκαιης» ή «βιώσιμης» ανάπτυξης που λένε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, από την οποία θα έχουν όφελος οι εργαζόμενοι.
Υπενθύμισε ότι με κρατική παρέμβαση αυξάνεται η φορολογία στο λαό και μειώνεται στους επιχειρηματικούς ομίλους ώστε οι δεύτεροι να συμβάλουν κατά 5% στα κρατικά έσοδα και το 95% να φορτώνεται στους εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους. Οτι με κρατική παρέμβαση προωθείται η απόφαση των κυβερνήσεων του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ σήμερα για τις συνεχείς μειώσεις στα διανεμόμενα κέρδη των εισηγμένων εταιρειών, φτάνοντας να φορολογούνται τώρα με 5% τα αμύθητα κέρδη τους και οι μισθοί των 500 και 600 ευρώ με 22%, με κρατική παρέμβαση. Οτι με κρατική παρέμβαση έγιναν μετοχές και δόθηκαν στις τράπεζες τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων κ.ο.κ.
Ακόμα, με την κρατική υπογραφή και η σημερινή όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση προωθεί τα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια στην περιοχή και στέλνει Ελληνες φαντάρους στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις.
Στο νομοσχέδιο προβλέπονται μεταξύ άλλων η κωδικοποίηση (δηλαδή επικαιροποίηση και μονιμοποίηση) του αντιδραστικού θεσμικού πλαισίου και των μνημονιακών νόμων, «έργο» που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η λήψη αποφάσεων από το υπουργικό συμβούλιο που θα υλοποιούνται με συνοπτικές διαδικασίες για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, σώμα διοικητικών υπαλλήλων που θα υπάρχει σε κάθε υπουργείο (υπηρεσιακοί, γενικοί γραμματείς κ.ά.) για να επιτηρεί τους αντιλαϊκούς «κόφτες» κ.ο.κ.
Το όλο σύστημα θα εποπτεύεται από τον «νέο θεσμό» της Προεδρίας της Κυβέρνησης, όπου τον πρώτο λόγο θα έχει ο πρωθυπουργός και θα αποτελείται από 7 Γραμματείες με 440 θέσεις, καλυπτόμενες από μετακλητούς υπαλλήλους ή διορισμένους μέσω ΑΣΕΠ, ενώ κάποιοι θα προσληφθούν απευθείας από τον πρωθυπουργό κατά παρέκκλιση της νομοθεσίας.
ΚΥΡ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ – ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ:
Μετά την κούφια αντιπαράθεση ήρθαν τα … γλυκόλογα για το επιτελικό κράτος
Μιλώντας χτες βράδυ στη Βουλή ο Κυρ. Μητσοτάκης, υπερασπιζόμενος το νομοσχέδιο για το «επιτελικό κράτος», παρουσίασε τις αλλαγές που προωθεί ως «χρέος απέναντι στους πολίτες», την ώρα που έκανε εξαρχής σαφές ότι οι αλλαγές γίνονται για παρακολούθηση της αταλάντευτης και ταχείας εφαρμογής του κυβερνητικού αντιλαϊκού σχεδιασμού. Επέμεινε άλλωστε ότι έτσι η κυβέρνηση γίνεται «αποτελεσματική και γρήγορη».
Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι θα αναζητήσει εντός και εκτός Βουλής τις ευρύτερες δυνατές «συναινέσεις» σε τέτοιες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, με «ενσωμάτωση κάθε γόνιμης άποψης», με «διακομματικές συγκλίσεις» στην εφαρμογή αυτών των αλλαγών, ώστε να τις περάσει με τις μικρότερες δυνατές αντιδράσεις, στοιχίζοντας και έτσι πλατιά λαϊκά στρώματα στην πολιτική του κεφαλαίου.
Δεν παρέλειψε να ψέξει την προηγούμενη κυβέρνηση για εμπόδια και καθυστερήσεις σε «επενδύσεις» τύπου Ελληνικού, ή προσλήψεις μεγάλου αριθμού μετακλητών και «κομματικούς γραμματείς στα υπουργεία», σε άλλη μια έμμεση διαβεβαίωση προς τους επιχειρηματικούς ομίλους ότι θα τρέξει μπίζνες τους με ένα κράτος κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους, δίχως «σπατάλες» και με αποδοτικότερο προσωπικό.
Σε κάθε περίπτωση επέμεινε ότι οι αλλαγές που φέρνει η κυβέρνησή του είναι «μονόδρομος», επισείοντας τον κίνδυνο «καθήλωσης» και «οπισθοδρόμησης», προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα έμεινε πολύ καιρό πίσω από τις εξελίξεις».
Κοκορομαχία
Ακολούθησε η γνωστή δικομματική κοκορομαχία στα επουσιώδη, με τον Αλ. Τσίπρα να παίρνει το λόγο για να αναγνωρίσει, μεν, κι αυτός με τη σειρά του, την ανάγκη «αλλαγών» στο κράτος, αλλά κυρίως να απολογηθεί στο κεφάλαιο, απορρίπτοντας τις κατηγορίες της ΝΔ ότι φόρτωσε την αστική κρατική μηχανή με μετακλητούς και συμβούλους. Αντέτεινε ότι είναι η ΝΔ που φέρνει δυσθεώρητους αριθμούς τέτοιων διορισμών, με μεγαλύτερο δημοσιονομικό κόστος, και χωρίς τα αναγκαία προσόντα.
Παραπέρα, υπερασπίστηκε πτυχές του δικού του κυβερνητικού έργου, όπως η οικονομική του πολιτική, η συμφωνία των Πρεσπών, ο τρόπος που διαχειρίστηκε την καταστροφή στο Μάτι κ.λπ., προσθέτοντας ότι παρά τα όσα με «ιδιοτέλεια» έλεγε η ΝΔ προεκλογικά αντιπολιτευόμενη την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τώρα ακολουθεί τα ίδια βήματα. Εστιάζοντας και στο θέμα της Επιτροπής Ανταγωνισμού και ποιος θα ηγείται εκεί, στη θέση της Βασιλικής Θάνου, κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ ότι ήταν εκείνες που έσπευδαν να ελέγξουν το όργανο, διορίζοντας στελέχη ελεγχόμενα απευθείας από τον Κυρ. Μητσοτάκη.
Ο Αλ. Τσίπρας κατέληξε επικεντρώνοντας στο διορισμό του Π. Κοντολέοντα ως νέου διοικητή της ΕΥΠ, λέγοντας ότι ο διορισμός του δεν είναι σύννομος, αφού δεν έχει τα τυπικά προσόντα.
Ανέλαβε να απαντήσει ο υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης, λέγοντας, μεταξύ άλλων, ότι αυτές οι αρχές, όπως η Επιτροπή Ανταγωνισμού, χρειάζονται απόλυτη αμεροληψία, με κανένα ίχνος κομματικοποίησης, θυμίζοντας ότι η Θάνου είχε υπηρετήσει ως σύμβουλος προηγουμένως και στο Γραφείο Πρωθυπουργού επί Τσίπρα.
Ο Κυρ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι στην πρωτολογία του ο Τσίπρας δεν άσκησε καμία κριτική στις βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου για το «επιτελικό κράτος», αλλά επικέντρωσε το μεγαλύτερο μέρος της κριτικής του στο ποιος έβαλε τους περισσότερους μετακλητούς. Αναγνώρισε, βέβαια, ότι γενικά πρέπει να αντιμετωπιστούν «παθογένειες δεκαετιών» με προσλήψεις δεκάδων μετακλητών ανά υπουργό που, όπως δέχτηκε, γίνονταν και επί ΝΔ. Υπερασπίστηκε την αποπομπή Θάνου και τον διορισμό Κοντολέοντα.
«Δεν λέμε ότι δεν υπάρχουν θετικές διατάξεις στο νομοσχέδιο» είπε στην τριτολογία του ο Τσίπρας, σε άλλη μια επίδειξη …υπεύθυνης αντιπολίτευσης από μεριάς ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επέμεινε στα περί μετακλητών με τους οποίους φορτώνει το κράτος η ΝΔ, στο άδικο της απομάκρυνσης Θάνου και στην έλλειψη τυπικών προσόντων του Κοντολέοντα.
Με τις υποδείξεις της ΕΕ και του ΟΟΣΑ
Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Μ. Συντυχάκης, ανέδειξε ότι οι αλλαγές που προωθούνται στο αστικό κράτος «αποτελούν υποδείξεις της ΕΕ, της Κομισιόν και του ΟΟΣΑ, προκειμένου να καταστούν “εγχειρίδιο” για την επίτευξη των στόχων του κεφαλαίου».
Πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση της ΝΔ, πιάνοντας το νήμα από εκεί που το άφησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρεί μια σειρά από θεσμικές αλλαγές για να οργανωθεί και να λειτουργήσει πιο επιτελικά το αστικό κράτος, με όρους “σύγχρονου μάνατζμεντ”, “διοίκησης επιχείρησης”» και ότι «πίσω από τα παραπλανητικά και βαρύγδουπα συνθήματα της “αποτελεσματικότητας” και της “αποκομματικοποίησης”, επιδιώκει να διαμορφώσει μια κρατική διοίκηση πιο συγκεντρωτική, πιο εχθρική απέναντι στις δίκαιες διεκδικήσεις του εργατικού – λαϊκού κινήματος και παράλληλα πιο αποτελεσματική, πιο “ανθεκτική” στην εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών ομίλων για την ανάκαμψη της κερδοφορίας τους, πιο ικανή στην επιβολή της αντεργατικής – αντιλαϊκής πολιτικής».
Είναι αποπροσανατολισμός, συνέχισε, τα όσα λέγονται για «αναποτελεσματικό κράτος», ως πρόσχημα για να προωθηθούν οι αντιδραστικές αλλαγές. Οπως σημείωσε, το κράτος «δεν είναι καθόλου αναποτελεσματικό» όταν αντιμετωπίζει τις εργατικές κινητοποιήσεις με την καταστολή και τις δικαστικές διώξεις, με την κήρυξη απεργιών ως «παράνομων» και τις απεργοκτόνες διατάξεις, τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της ΝΔ τώρα. Όταν παίρνει μέτρα πρόσθετων φοροαπαλλαγών και προνομίων για την ενίσχυση των επιχειρηματικών ομίλων, όταν κόβει συντάξεις, τσακίζει μισθούς, νομοθετεί την εργασιακή ζούγκλα, επιταχύνει τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, ιδιωτικοποιεί την Παιδεία, την Υγεία, την Ενέργεια κ.λπ., και παραδίδει την Κοινωνική Ασφάλιση στους ιδιώτες. Όταν επιβάλλει το «νόμο και την τάξη» στα πανεπιστήμια και στην υπόλοιπη κοινωνία και διευρύνει τη φτώχεια.
Δεν αλλάζει η ταξική ουσία του αστικού κράτους
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Μαρίνος σημείωσε ότι «το αστικό κράτος μπορεί να αλλάζει μορφές, να δημιουργούνται νέες δομές στη διαδικασία λήψης και ελέγχου των αποφάσεων» κ.ο.κ., «αλλά η ταξική του ουσία δεν αλλάζει. Κράτος δικαίου δεν υπήρξε και δεν πρόκειται να υπάρξει από τη σκοπιά των εργατικών – λαϊκών συμφερόντων ποτέ. Γιατί το αστικό κράτος, με σοσιαλδημοκρατική ή φιλελεύθερη διαχείριση, είναι το κράτος των λίγων, είναι το κράτος των καπιταλιστών. Η αποστολή του είναι η υπεράσπιση των συμφερόντων της κυρίαρχης αστικής τάξης και η προστασία της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης με στόχο κατά της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων».
Πρόσθεσε ότι οι λεγόμενες «βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ», που προβάλλονται στο νομοσχέδιο και τις οποίες υποστηρίζουν όλα τα αστικά κόμματα, είναι «οι πρακτικές που ανατρέπουν τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, που περιορίζουν το απεργιακό δικαίωμα σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ, που αυξάνουν το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης ακόμα και στα 70 χρόνια. Είναι οι πρακτικές που προωθούν τη λεγόμενη “ενεργό γήρανση”, που εφαρμόζεται ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο στη Γερμανία και στη Βρετανία, κράτη που αντιμετωπίζετε εσείς ως πρότυπα».
Οπως επισήμανε, όλα αυτά στην πράξη «σημαίνουν αποτελεσματική λειτουργία του κράτους και της κυβέρνησης για την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής, για την καταστολή της εργατικής – λαϊκής πάλης, την υπεράσπιση της σαπίλας αυτού του συστήματος και την ιδεολογική χειραγώγηση του λαού. Σημαίνει υλοποίηση των επιθετικών κατευθύνσεων του ΝΑΤΟ».
«Είναι απαραίτητο να οξυνθεί το λαϊκό κριτήριο και να κατανοηθεί ότι τα συμφέροντα της εργατικής τάξης, των λαϊκών στρωμάτων, της νεολαίας δεν χωράνε μέσα στο αστικό κράτος και τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου. Η αναγκαιότητα του εργατικού – λαϊκού κράτους, της εργατικής – λαϊκής εξουσίας, όπου το κουμάντο θα το έχουν οι εργαζόμενοι, προβάλλει μέσα από τα βάσανα που βιώνει και θα βιώσει στη συνέχεια ο λαός μας», κατέληξε.