ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ – ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ : «Αλλαγή φρουράς» και σήμα επιτάχυνσης των αντιλαϊκών «εκκρεμοτήτων»

Αλλαγή σκυτάλης στον αντιλαϊκό κατήφορο

Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλου, ορκίστηκε χτες το μεσημέρι ο νέος πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης. Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ερμηνεύοντας τη λαϊκή ψήφο ως «πράσινο φως» για συνέχιση της αντιλαϊκής πολιτικής από εκεί που την άφησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με ταχύτερη προώθηση αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, δήλωσε: «Ο ελληνικός λαός μάς έδωσε μια ισχυρή εντολή να αλλάξουμε την Ελλάδα. Την εντολή αυτή θα την τιμήσουμε στο ακέραιο. Από σήμερα ξεκινάει σκληρή δουλειά και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στις δυνατότητές μας να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων».

Μετά την ορκωμοσία ο Κυρ. Μητσοτάκης πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου τον υποδέχθηκε ο Αλ. Τσίπρας και του παρέδωσε τη σκυτάλη.

Αργότερα χτες το απόγευμα ανακοινώθηκε η σύνθεση της νέας κυβέρνησης (βλ. διπλανή στήλη), η οποία σε μεγάλο βαθμό αποτελείται από δοκιμασμένα στην άσκηση της αντιλαϊκής πολιτικής στελέχη, που επανέρχονται τώρα «ξεπλυμένα» από τη βάρβαρη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Το νέο υπουργικό συμβούλιο προγραμματίζεται να ορκιστεί σήμερα στις 12 το μεσημέρι, ενώ ακολουθεί η παράδοση – παραλαβή στα υπουργεία. Αύριο Τετάρτη θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βουλή. Παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα είπε χτες ο νέος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στ. Πέτσας, η ΝΔ θα προτείνει για πρόεδρο της Βουλής τον βουλευτή Ιωαννίνων Κων. Τασούλα.

Στις 17 Ιούλη, την άλλη Τετάρτη, «ανοίγουν» οι εργασίες της Βουλής, όπως άλλωστε προβλέπει το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν με την ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ την επομένη η Βουλή θα κληθεί να εκλέξει νέο πρόεδρο και αντιπροέδρους του Κοινοβουλίου, με προεδρεύοντα, έως την εκλογή του νέου, έναν από τους αντιπροέδρους της προηγούμενης κοινοβουλευτικής περιόδου.

Το αμέσως επόμενο βήμα είναι να ξεκινήσει η διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, διαδικασία που θα πρέπει να διεξαχθεί σε τρεις μέρες και να ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της τρίτης, με την ονομαστική ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση.

Ημερομηνία της πρώτης συνεδρίασης για τις προγραμματικές δηλώσεις, σύμφωνα με όσα έχουν γνωστοποιηθεί από την πλευρά της ΝΔ, εκτιμάται η Παρασκευή 19 Ιούλη.

Στόχος της ΝΔ είναι από τις 22 Ιούλη να ξεκινήσει το νομοθετικό της έργο, ενώ το πρώτο νομοσχέδιο, σύμφωνα με όσα έλεγε προεκλογικά ο Κυρ. Μητσοτάκης, θα αφορά τις παραπέρα αντιδραστικές προσαρμογές στην «οργάνωση του κράτους», για την «κυβερνησιμότητα των δήμων», την αλλαγή του εκλογικού νόμου, «τροποποιήσεις» στον Ποινικό Κώδικα με αναθεώρηση διατάξεων για τη «διαδικασία αποφυλακίσεων», τις «διαδικασίες των αδειών», ίδρυση φυλακών υψίστης ασφαλείας και την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.

Τέλος, τον Αύγουστο αναμένεται να καταθέσει στη Βουλή το φορολογικό νομοσχέδιο με τις περιβόητες φοροελαφρύνσεις, οι οποίες αφορούν στην ουσία τους επιχειρηματικούς ομίλους και θα φορτωθούν στις πλάτες του λαού, στο όνομα της «ανάπτυξης».

ΚΚΕ: Οι υπουργοί της ΝΔ είναι δοκιμασμένα στελέχη στην υλοποίηση αντιλαϊκών πολιτικών

Σε σχόλιο για το κυβερνητικό σχήμα της ΝΔ το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Οι υπουργοί της νέας κυβέρνησης της ΝΔ είναι στην πλειοψηφία τους γνωστά και δοκιμασμένα στελέχη στην υλοποίηση αντιλαϊκών πολιτικών. Αρκετοί από αυτούς “διακρίθηκαν” ως υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης του κ. Σαμαρά και σήμερα επανέρχονται, βρίσκοντας στρωμένο το έδαφος με αντιλαϊκούς νόμους και αποφάσεις από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ – ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ:
«Αλλαγή φρουράς» και σήμα επιτάχυνσης των αντιλαϊκών «εκκρεμοτήτων»
…στον «καθαρό διάδρομο» που άνοιξε η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ

Με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη, της απερχόμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για το σχηματισμό της κυβέρνησης ΝΔ, διενεργήθηκε η χτεσινή συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις Βρυξέλλες με άξονα συζήτησης την 3η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ήδη από το πρωί χτες, πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, υψηλόβαθμος παράγοντας της Ευρωζώνης προϊδέαζε για το περιβόητο «σωστό μήνυμα» στην πορεία της αντιλαϊκής κλιμάκωσης, «θυμίζοντας» ότι ο στόχος για τα «πρωτογενή πλεονάσματα»(3,5% του ΑΕΠ μέχρι και το 2022) «αποτελεί μέρος της συμφωνίας» του 2018, δηλαδή της συμφωνίας σε επίπεδο Γιούρογκρουπ που αφήνει ως «παρακαταθήκη» η προηγούμενη κυβέρνηση.

Ο ίδιος θύμισε τις «καθυστερήσεις» στα προαπαιτούμενα της αξιολόγησης καθώς βέβαια και τους «κινδύνους» που εντοπίζονται από την Κομισιόν αναφορικά με τα λεγόμενα «δημοσιονομικά κενά» στους κρατικούς προϋπολογισμούς της διετίας 2019 – 2020, όπως αυτά προσδιορίζονται από την αντιλαϊκή συμφωνία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ ξεκίνησε πριν από το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, για να ολοκληρωθεί μετά τις επίσημες ανακοινώσεις για το νέο υπουργικό συμβούλιο.

Ετσι κι αλλιώς η αρχική συμφωνία, όπως και οι εκθέσεις «ενισχυμένης εποπτείας» και τα άλλα συνοδευτικά του «μεταμνημονιακού» μνημονίου, σφραγίζουν την αντιλαϊκή πολιτική ανεξάρτητα από το κόμμα που βρίσκεται στο τιμόνι της αστικής διακυβέρνησης.

Σε αυτό το φόντο, όπως βέβαια ήταν το αναμενόμενο, το σινιάλο για την «επανεκκίνηση» της αντιλαϊκής κλιμάκωσης επιβεβαιώθηκε μετά την ολοκλήρωση του Γιούρογκρουπ και από τις δημόσιες δηλώσεις τους.

Συγκεκριμένα:

— Ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ, Μ. Σεντένο, σημείωσε πως «θα εξετάσουμε τα ζητήματα που θίγει η έκθεση της Κομισιόν και γενικότερα θα συζητήσουμε την ευρύτερη πολιτική που σκοπεύει να ακολουθήσει η κυβέρνηση», λέγοντας ότι το Γιούρογκρουπ θα εξετάσει τα ανοιχτά θέματα που περιγράφονται στην 3η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας καθώς και τις «δημοσιονομικές προθέσεις» της νέας κυβέρνησης.

Υπογραμμίζεται ότι το ζήτημα των «κενών» θα εξεταστεί στο πλαίσιο της 4ης «αξιολόγησης» με φόντο το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2020-2023 και τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2020, προσχέδιο του οποίου κατατίθεται στη Βουλή αρχές Οκτώβρη.

— Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλ. Ρέγκλινγκ έκανε λόγο για «ανησυχίες» οι οποίες «αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά τη δημοσιονομική πορεία της χώρας». Σύμφωνα με τον ίδιο, όλα θα εξαρτηθούν από τον προϋπολογισμό του 2020 και από το πώς θα προωθηθούν μέτρα που θα στηρίξουν την «ανάπτυξη». Μάλιστα, προλειαίνοντας το έδαφος σε σχέση με τον προϋπολογισμό του 2020, ξεκαθάρισε ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν μόνο όταν υπάρχει καθαρότητα σε σχέση με τις προθέσεις της κυβέρνησης.

— Ο επίτροπος Οικονομικών της ΕΕ Π. Μοσκοβισί επικέντρωσε στην 3η έκθεση ενισχυμένης εποπτείας για την Ελλάδα, που «αφορά και τις υποχρεώσεις της χώρας εντός των επόμενων μηνών». Όπως είπε, «η Ελλάδα έχει κάνει μία καλή αρχή, αλλά υπάρχουν ακόμη προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπίσει»…

Η ατζέντα της επόμενης μέρας

Την ίδια ώρα, οι πρόσφατες εκθέσεις της Κομισιόν και του ESM έρχονται να «θυμίσουν» την αντιλαϊκή ατζέντα σε ό,τι αφορά τις αναδιαρθρώσεις και τα προαπαιτούμενα, επιβεβαιώνοντας το αντιλαϊκό πρόγραμμα της επόμενης μέρας ανεξαρτήτως κυβέρνησης.

Μεταξύ αυτών:

— Η έκθεση της Κομισιόν εντοπίζει νέα και τεράστια «δημοσιονομικά κενά», όπως αυτά προκύπτουν από την αντιλαϊκή στοχοθεσία για τα πλεονάσματα. Συγκεκριμένα, η αντιλαϊκή σούμα για τη διετία 2019-2020 υπολογίζεται από 4,6 δισ. μέχρι 5,8 δισ. ευρώ.

— Πλειστηριασμοί στη λαϊκή κατοικία: Επισημαίνεται ότι «απαιτούνται περαιτέρω σημαντικές προσπάθειες», αλλά και ότι τα υπάρχοντα μέτρα (ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, «πλαίσιο αφερεγγυότητας» νοικοκυριών και επιχειρήσεων), καθώς βέβαια και η δευτερογενής αγορά «κόκκινων» δανείων, πρέπει να εφαρμοστούν με συνέπεια.

— Φόροι και χαράτσια: Καθώς η επίτευξη των στόχων για τη μάζα των φορολογικών εσόδων και των πλεονασμάτων αφορά μεταξύ άλλων τη συγκέντρωση των «ληξιπρόθεσμων οφειλών», διαπιστώνεται ότι αυτές κινήθηκαν κάτω από το στόχο στο 1ο τρίμηνο του 2019.

Παράλληλα, διαπιστώνονται «καθυστερήσεις» στην «επικαιροποίηση» των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, που βέβαια με τη σειρά τους αποτελούν τη βάση υπολογισμού για τα νέα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ.

— Αναδρομικά: Διαμηνύουν και πάλι ότι «αν υπάρξουν δικαστικές αποφάσεις που ανατρέπουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις – κλειδιά οι οποίες είχαν συμφωνηθεί στη διάρκεια του προγράμματος, οι δημοσιονομικές επιπτώσεις τέτοιων αποφάσεων θα πρέπει να αντιμετωπιστούν σε μεγάλο βαθμό με δράσεις στον ίδιο τομέα πολιτικής», δηλαδή με νέες περικοπές στην ίδια «πηγή».

— «Καθυστερήσεις» καταγράφονται και στην «αναμόρφωση» του συστήματος επιδομάτων αναπηρίας, με βάση τους παραπέρα «κόφτες» που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Οπως επισημαίνεται, τα νέα κριτήρια για τον προσδιορισμό της αναπηρίας «βάσει λειτουργικής αξιολόγησης» δεν έχουν καθοριστεί ακόμα. Η εκ των υστέρων αξιολόγησή της θα ολοκληρωθεί μόνο προς το τέλος του 2019.

Σύσκεψη στο Μαξίμου

Στο μεταξύ, στο φόντο και των «επισημάνσεων» των «θεσμών», σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο του είχε χτες το βράδυ ο Κυρ. Μητσοτάκης στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα και με άλλα στελέχη συζήτησαν τα πρώτα βήματα της κυβέρνησης στο οικονομικό πεδίο, το υπό κατάρτιση φορολογικό νομοσχέδιο και την πορεία υλοποίησης του προϋπολογισμού.

«Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο» λένε οι επιχειρηματικοί όμιλοι

Τη βεβαιότητά τους ότι η κυβέρνηση ΝΔ θα συνεχίσει στα χνάρια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εκφράζουν φορείς του κεφαλαίου, που παράλληλα υπενθυμίζουν τις απαιτήσεις του για την επόμενη μέρα

Τη βεβαιότητα και την προσδοκία τους ότι και η κυβέρνηση ΝΔ θα υλοποιήσει το ταχύτερο δυνατό τις αντιλαϊκές «μεταρρυθμίσεις» και αναδιαρθρώσεις από εκεί που τις αφήνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που έως χτες «αποθέωναν» για το αντιλαϊκό της έργο, έδωσαν χτες με ανακοινώσεις τους μια σειρά από ενώσεις και φορείς του κεφαλαίου, στέλνοντας – μαζί και με τη χτεσινή συνεδρίαση του συμβουλίου Γιούρογκρουπ για τις «μεταμνημονιακές» δεσμεύσεις – μήνυμα κλιμάκωσης της αντιλαϊκής επίθεσης.

Εκ μέρους του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδας (ο πρώην ΣΒΒΕ, που αξίζει να σημειωθεί ότι τα προηγούμενα χρόνια είχε «κατηγορηθεί» για τις πολύ στενές σχέσεις που ανέπτυξε με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ), ο πρόεδρός του Αθ. Σαββάκης, σε επιστολή του προς τον νέο πρωθυπουργό, τον συγχαίρει για την καθαρή νίκη του και χαιρετίζει, εκ μέρους του επιχειρηματικού κόσμου της ελληνικής περιφέρειας, «με ιδιαίτερη ικανοποίηση» την εκλογή του.

Ο Αθ. Σαββάκης τονίζει ότι ο ΣΒΕ «προσβλέπει στην ταχύτατη ανάληψη πρωτοβουλιών από το κυβερνητικό επιτελείο, που θα συντελέσουν στην απεμπλοκή της χώρας από παρωχημένες δομές και νοοτροπίες, που εντέλει καθηλώνουν την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας», για την παραπέρα προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων.

Συνεχίζοντας, ο πρόεδρος του ΣΒΕ υπογραμμίζει ότι «ο επιχειρηματικός κόσμος της ελληνικής περιφέρειας υιοθετεί πλήρως και υποστηρίζει συνολικά το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της νέας κυβέρνησης», προσθέτοντας πως «η προηγούμενη εμπειρία του νέου πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και οι συγκροτημένες θέσεις του δημιουργούν την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο για τη χώρα, με μικρότερο και αποτελεσματικότερο κράτος, με δικαιότερο και ευνοϊκότερο φορολογικό πλαίσιο για τις επιχειρήσεις, με φιλικό περιβάλλον για την προσέλκυση επενδύσεων και με προϋποθέσεις δημιουργίας νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, υπενθυμίζοντας ξανά ορισμένες από τις βασικές απαιτήσεις των βιομηχάνων.

Σε κάθε περίπτωση, ο ΣΒΕ στέλνει πάντως μήνυμα ότι «αναμένει το γρηγορότερο δυνατόν από τη νέα κυβέρνηση αποφάσεις για την έμπρακτη υποστήριξη της βιομηχανίας και τη θεσμοθέτηση φιλικού και ευέλικτου περιβάλλοντος δραστηριοποίησης».

Τονίζει, δε, ότι ως ΣΒΕ «με τεκμηριωμένο και επιστημονικό τρόπο, είναι πρόθυμος να συνδράμει στο δύσκολο έργο της νέας κυβέρνησης»…

Θυμίζουμε άλλωστε πως ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Ελλάδας, την περασμένη βδομάδα, ενόψει και του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης, «θύμιζε» ξανά τα «θέλω» των επιχειρηματικών ομίλων που εκπροσωπεί, λέγοντας πως χρειάζονται νέες παρεμβάσεις με «άμεσο αποτέλεσμα στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και στην αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων», συγκαταλέγοντας σε αυτές την παραπέρα μείωση του «μη μισθολογικού κόστους» και τον «εξορθολογισμό» στη φορολογία φυσικών και νομικών προσώπων, μειώσεις δηλαδή ασφαλιστικών εισφορών για την εργοδοσία καθώς και των φόρων στα κέρδη, νέες υπεραποσβέσεις για επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας σε δύο έτη και περαιτέρω αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων στο 200%, με στόχο την «αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων», μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη μέση και υψηλή τάση για βιομηχανική χρήση στο 50% της σημερινής τιμής, για ακόμα φτηνότερο ρεύμα στους επιχειρηματικούς ομίλους, τροποποίηση του υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ στα βιομηχανικά και βιοτεχνικά ακίνητα και κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου, επέκταση του χρόνου μεταφοράς ζημιών των επιχειρήσεων από πέντε σε 15 έτη κ.ά.

«Ελπίδες και αιτήματα» για την επόμενη μέρα

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας Κωνσταντίνος Μίχαλος, αναφορικά με το τι ζητάει η «αγορά» από τη νέα κυβέρνηση, σημείωσε μεταξύ άλλων πως «οι κάλπες ανέδειξαν μια νέα κυβέρνηση, με ευρεία κοινοβουλευτική πλειοψηφία και τη δυνατότητα να διασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα που έχει ανάγκη ο τόπος», συμπληρώνοντας πως «οι προσδοκίες της κοινωνίας και των επιχειρήσεων είναι υψηλές» και ότι τα στελέχη της νέας κυβέρνησης «γνωρίζουν ήδη ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Τώρα είναι η ώρα να προχωρήσουν οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις και να κινητοποιηθούν νέες επενδύσεις για την επιτάχυνση της ανάπτυξης και την οριστική έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την κρίση».

Παράλληλα, θέτοντας και εκείνος τα «θέλω» του επιχειρηματικού κόσμου σημείωσε πως «ελπίδα και αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας είναι η νέα κυβέρνηση να αξιοποιήσει την ισχυρή εντολή των πολιτών, για να ασκήσει μια συνεπή και σταθερή οικονομική και δημοσιονομική πολιτική με καθαρό αναπτυξιακό πρόσημο, για να δώσει λύση στο πρόβλημα της χρηματοδότησης της ανάπτυξης, για να εφαρμόσει περισσότερο φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις στη λειτουργία του κράτους, στο ασφαλιστικό σύστημα, στην Παιδεία, στην κοινωνική πρόνοια».

Ενώ δίνοντας και το στίγμα της διακομματικής «συναίνεσης» πάνω στο κοινό έτσι κι αλλιώς «πρόγραμμα» που διαμορφώνουν οι απαιτήσεις των επιχειρηματιών, πρόσθεσε πως «ελπίδα και αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου, τόσο από τη νέα κυβέρνηση όσο και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είναι να υπηρετήσουν την ανάγκη για μια νέα, υγιή πολιτική κουλτούρα. Μια κουλτούρα που στηρίζεται στην κοινή λογική, στην υπευθυνότητα, στη νηφαλιότητα, στη συναίνεση και τη συνεννόηση για την προώθηση εθνικής σημασίας πολιτικών», κάνοντας λόγο για «μια νέα κανονικότητα».

Σε δήλωσή του, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας Γιάννης Χατζηθεοδοσίου εξέφρασε την ικανοποίησή του για το σχηματισμό κυβέρνησης «καθώς αποφύγαμε το ενδεχόμενο επαναληπτικών εκλογών», σημείωσε ότι «οι άνθρωποι της αγοράς περιμένουμε από τη νέα κυβέρνηση την εφαρμογή του προγράμματός της και κυρίως τα μέτρα που θα λάβει για την έμπρακτη στήριξη της επιχειρηματικότητας. Η μείωση της φορολογίας και των εισφορών, η πάταξη της φοροδιαφυγής, του λαθρεμπορίου και του παραεμπορίου, η ενίσχυση της ασφάλειας, πρέπει να είναι στα πρώτα μέτρα αυτής της κυβέρνησης» και τόνισε πως «πλέον περιμένουμε να δούμε έργα» για την «ουσιαστική στήριξη της επιχειρηματικότητας».

Για «σαφείς και αναγκαίες» προτεραιότητες έκανε λόγο ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αν. Καπνοπώλης, επισημαίνοντας «πως είναι απαραίτητη η αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος, ως προϋπόθεση για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας, τόσο των επιχειρήσεων όσο και της ελληνικής οικονομίας», καθώς και ότι «απαιτείται η εφαρμογή μιας νέας εθνικής πολιτικής για τη μεταποίηση – με ενίσχυση δυναμικών κλάδων, πολιτικές για τη μείωση του ενεργειακού κόστους και νέα στρατηγική για τη χρηματοδότηση επενδύσεων – αλλά και συγκεκριμένα μέτρα για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας: Ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία, κίνητρα και παρεμβάσεις που ευνοούν την επιχειρηματική μεγέθυνση, την εξωστρέφεια και την πρόσβαση στην καινοτομία». Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΒΕΘ σημείωσε πως «βασικό ζητούμενο είναι η εξυγίανση και η βελτίωση του χρηματοδοτικού περιβάλλοντος για τις επιχειρήσεις. Χωρίς υγιείς τράπεζες, χωρίς νέες πιστώσεις, χωρίς ανταγωνιστικά επιτόκια, δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε βιώσιμη ανάπτυξη», υπογραμμίζοντας πως «το ασφαλιστικό σύστημα θα πρέπει να βρεθεί ψηλά στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης… Αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου είναι ο εξορθολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών, που σήμερα επιβαρύνουν δυσανάλογα το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας, καθώς και η θέσπιση πλήρους φοροαπαλλαγής για την ιδιωτική ασφάλιση».

  • Από τον “Ριζοσπάστη” της Τρίτης 9/7/2019