«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΦΟΥΡΝΩΝ – ΙΚΑΡΙΑΣ : Καλεί σε επαγρύπνηση μπροστά στον κίνδυνο να διακοπεί η ακτοπλοϊκή ενδοεπικοινωνία των νησιών

Σε επαγρύπνηση μπροστά στον κίνδυνο να διακοπεί η ακτοπλοϊκή ενδοεπικοινωνία των νησιών καλεί η «Λαϊκή Συσπείρωση» Φούρνων – Ικαρίας. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, το πλοίο «Μεγαλόχαρη», στο οποίο έχει ανατεθεί το συγκοινωνιακό έργο Φούρνοι – Θύμαινα – Χρυσομηλιά – Ικαρία – Σάμος, θα εκτελέσει το τελευταίο του δρομολόγιο τη Δευτέρα 25/3/2019.

Σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία το ίδιο πλοίο θα βρίσκεται σε επισκευή από τις 26/3/2019 και για τις επόμενες (όπως αναφέρει) 7 ημέρες. Κουβέντα όμως δεν γίνεται για την υποχρεωτική αντικατάσταση του πλοίου από άλλο, ίδιων προδιαγραφών, για να καλύψει αυτή την ανάγκη για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο.

Το συγκεκριμένο γεγονός, δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στη μετακίνηση των νησιωτών, όσο και την εμπορευματική κίνηση των προϊόντων που εφοδιάζουν την αγορά. Σοβαρά όμως προβλήματα δημιουργούνται και στη μετακίνηση ασθενών, καθώς το καραβάκι εκτελεί και χρέη ΕΚΑΒ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία «Πάρος Αντίπαρος» ΝΕ την φθινοπωρινή περίοδο, επίσης με το πρόσχημα της επισκευής του πλοίου «Παναγία Θεοτόκος», άφησε εκτός σύνδεσης τα νησιά για πάνω από 1,5 μήνα.

Στην ανακοίνωσή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» τονίζει επίσης: «Σε ότι μας αφορά, έχουμε κάνει σαφές εδώ και χρόνια ότι ουσιαστική λύση προς όφελος των νησιωτών, στον τομέα των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, δεν μπορεί να υπάρξει αν οι συγκοινωνίες δεν αντιμετωπισθούν από το κράτος ως κοινωνικό αγαθό, μέσα από έναν αποκλειστικά δημόσιο ΕΘΝΙΚΟ ΦΟΡΕΑ ΑΚΤΟΠΛΟΙΚΩΝ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΩΝ που θα διασφαλίζει:

1) Απρόσκοπτη σύνδεση των νησιών μας με τον Πειραιά και μεταξύ τους χειμώνα – καλοκαίρι.

2) Ναύλο προσιτά στους επιβάτες που θα συμβαδίζουν με τις αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις της πλειονότητας των Ελλήνων εργαζομένων.

3) Ασφαλή και γρήγορα ταξίδια με σύγχρονα και ασφαλή πλοία.

Ωστόσο, σήμερα είναι άμεση ανάγκη να ληφθούν επειγόντως μέτρα.

Καλούμε την τοπική κοινωνία (δημότες – επαγγελματικούς φορείς – συλλόγους) σε αγωνιστική ετοιμότητα, πιστεύοντας ότι δεν είναι δυνατόν ως κοινωνία να αφεθούμε μοιρολατρικά στις διαθέσεις των ακτοπλοϊκών εταιριών θυσιάζοντας στο βωμό των κερδών τους το μέλλον και την ύπαρξη του τόπου μας.

Να είμαστε σε επαγρύπνηση, ώστε να μην αποχωρήσει το “Μεγαλόχαρη” χωρίς να έχει γίνει η αντικατάστασή του από άλλο πλοίο».